След демонтажа на ПСА: България е осеяна с паметници на окупационна армия

Иван Сотиров твърди, че има кампания за рекомунизация
129
След демонтажа на ПСА: България е осеяна с паметници на окупационна армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отворено писмо с тревога от масираната кампания за реабилитиране на престъпния комунистически режим и от тенденцията за рекомунизация на страната ни през последните години публикува бившият народен представител Иван Сотиров.

Пред Нова телевизия той заяви, че България продължава да е осеяна с паметници на окупационна армия, която е наложила по насилствен, брутален начин, престъпен комунистически режим.

Сотиров изтъкна, че в България фашизъм не е имало и това е установено от всички авторитетни историци. „Тук се говори за някакво освобождение на България от фашизма, България е управлявана от правителството на Константин Муравиев, едно правителство, което е водело разговори за излизане от Пакта”, заяви Сотиров.

Според Биляна Коцакова от Гражданската инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия съдът жонглира с описаните в закона термини.

„Категорично не е вярно, че нищо не е ясно. Категорично не е вярно, че трябва да бъде издадена заповед за демонтиране, защото в случая Областна администрация действа като упражняваща правата на управление на държавно имущество. Това означава, че това е обект, който е собственост на държавата към момента, защото има съставен акт за държавна собственост. Актът е издаден 4-5 години преди въобще да бъде изграден обектът“, каза тя.

По думите ѝ екип от инженери и скулптор са направили обследване на фигурите от паметника, от което е констатирано тяхното много лошо състояние и опасност да причинят щети от падането им.

За аналогиите между Паметника на Съветската армия и този в Австрия, Сотиров заяви, че паметникът във Виена е със статут на войнишки, където са загинали хиляди червеноармейци.

„Той не е на някаква армия освободителка”, заяви Сотиров.

По думите му смисълът от демонтажа на Паметника на Съветската армия е да се покаже еманципацията на българския политически елит, на управляващите, които се заявяват като евроатлантици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
5
 
! Отговори
канадеца преди 4 месеца
българия е загубила ВСВ. Тва не са паметници на комунизъма, а на държава победителка, демек паметници на червента армия. въпроса е защо рузвелт и чърчил оставят полша и чехословакия , които са смазани от хитлер в ръцете на руснаците. а ние сме пълни мрши, не уважаваме милионите жертви от страна на ссср срещу хитлер.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 1 - На мен пък Альошите не ми пречат. Питам простаците кога ще бъдат премахнати от България?
13
0
 
3
 
! Отговори
Това казва всичко : преди 4 месеца
,,.....смисълът на демонтажа на Паметника на Съветската армия е да покаже еманципацията на българския политически елит,на управляващите,които се заявяват като евроатлантици."
12
10
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 месеца
Защо само София да се отърве от комунистическите символи на Руската окупация? Такива монументи има и в Пловдив, Варна, Стара загора. Като сте започнали нещо довършете го до край. Народа ви подкрепя в това!
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В центъра на Бургас стои Альоша с автомат в ръка, високо вдигната в небето, о.а.ка.н.а от гларуси и гълъби. Цялата група от фигури грозно подчертава безсмислието на този железен *** , но стои, и няма решение да се маха, всички се страхуват , и управляващи и обикновени хора, мълчат по този въпрос. Никога не е имало допитване дали да се махне този камънак-желязо , а е време да се питат хората , там пред него.
10
7
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
и вас накрая няма да ви има
9
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Събаряне на всички монументи на окупатора! Те са срам за България
8
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
До Абсолютно! поредния не грамотник сте
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами като си капитулирал ,а си бил на страната на Германия победителя си ги прави
6
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
оправдания за про ста щи ната
5
6
 
20
 
! Отговори
чекмеджан преди 4 месеца
България е осеяна със скрити чекмеджета благодарение на наивни преизбиратели
4
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Следва да падне и Галоша в Пловдив.
3
11
 
13
 
! Отговори
Абсолютно! преди 4 месеца
Дискусиите около тези "паметници" трябва да приключат и всички такива "паметници" да бъдат демонтирани.
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някой чувал ли е за Иван Сотиров, това поредната гастрольорка ли е.
1
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
кога ще бъдат премахнати альошите, нацвъкани из цяла България?