След демонтажа на ПСА: България е осеяна с паметници на окупационна армия

Иван Сотиров твърди, че има кампания за рекомунизация
129
След демонтажа на ПСА: България е осеяна с паметници на окупационна армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отворено писмо с тревога от масираната кампания за реабилитиране на престъпния комунистически режим и от тенденцията за рекомунизация на страната ни през последните години публикува бившият народен представител Иван Сотиров.

Пред Нова телевизия той заяви, че България продължава да е осеяна с паметници на окупационна армия, която е наложила по насилствен, брутален начин, престъпен комунистически режим.

Сотиров изтъкна, че в България фашизъм не е имало и това е установено от всички авторитетни историци. „Тук се говори за някакво освобождение на България от фашизма, България е управлявана от правителството на Константин Муравиев, едно правителство, което е водело разговори за излизане от Пакта”, заяви Сотиров.

Според Биляна Коцакова от Гражданската инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия съдът жонглира с описаните в закона термини.

„Категорично не е вярно, че нищо не е ясно. Категорично не е вярно, че трябва да бъде издадена заповед за демонтиране, защото в случая Областна администрация действа като упражняваща правата на управление на държавно имущество. Това означава, че това е обект, който е собственост на държавата към момента, защото има съставен акт за държавна собственост. Актът е издаден 4-5 години преди въобще да бъде изграден обектът“, каза тя.

По думите ѝ екип от инженери и скулптор са направили обследване на фигурите от паметника, от което е констатирано тяхното много лошо състояние и опасност да причинят щети от падането им.

За аналогиите между Паметника на Съветската армия и този в Австрия, Сотиров заяви, че паметникът във Виена е със статут на войнишки, където са загинали хиляди червеноармейци.

„Той не е на някаква армия освободителка”, заяви Сотиров.

По думите му смисълът от демонтажа на Паметника на Съветската армия е да се покаже еманципацията на българския политически елит, на управляващите, които се заявяват като евроатлантици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Из дневника на руския генерал Хазенкампф 1877-1878:1. Освен шестте опълченски дружини, образувани зад граница, не се е сформирала нито една повече. При преминаването на Дунава, руските военачалници са очаквали приток от доброволци, но това не се е случило. Започнало е да се разпространява мнението, че българите не са готови за свобода, и че България е най-добре да е на две - васално и автономно (трибутарно - плащащо данък на Султана) княжества (това всъщност е решено на Будапещенската конференция)3. Българите не са бедни, задоволени са, и то в пъти повече от руските или някои други европ
34
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е имало фашизъм, обаче не е имало и демокрация преди 1944. Много хора са били преследвани и убивани заради политическите им убеждения. Затова се появява и съпротива и партизани.
33
5
 
1
 
! Отговори
Soli Invictus преди 4 месеца
Нарисувайте големи засукани мустаци на Альоша и ще стане паметник на Крали Марко! Забравете нацизъма и се поклонете на Непобедимото Слънце на Македония! Долу нацистката власт и нацистките европейски знамена с големи кръгли месечини по средата! Свалеете месечините и издигнете знамето на Непобедимото слънце на Македония! Поклонете се на Слънцето!
32
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
монумент, не паментик
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Политическият ни "елит" са толкова евроатлантици, че като се обърнат им се виждат червените з----ци. Обаче се счупват да създават имидж на евроатлантици, на демократи, а в същината си са едни сбъркани комунисти, наследници на ония дето коляха и бесеха едно време.
30
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние в момента сме окупирани от чужда войска скоро окупациионните части ще са повече от нашата смешна Натовска армия. Бял ден да не видят всички национални предатели от ПП и ДБ. Помнете до 5 години ние пак ще сме в Руската сфера на влияние. Като страна победител Руснаците ще тълкуват кои са фашисти както е било след 1945 год. само да спомена, Тагарев и другити като него няма къде да се скрият защото ще бъдат третирани като помагачи на фашисткия режим в Украйна
29
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съмнявам се,че не е имало фашизъм.Да избодеш окото на Гео Милев и да го хвърлиш на бунището,да застреляш Вапцаров без присъда,да убиеш невинни дечица от Ястребино...Това какво е,ако не фашизъм.
28
3
 
15
 
! Отговори
ХХХ преди 4 месеца
След като е нямало фашизъм ...защо американските ни братя ни бомбардираха брутално ? Дори има паметник в тяхна почит ? Нещо не вдявам и ако комунизма е бил престъпен , то сегашното управление какво е ? От началото на 90-те се появиха силоваците които и до ден днешен ги има дори като премиери и какви ли не върхови политически постове ? Тогава ако е било престъпно защо сме имали армия , а сега нямаме понеже все пари няма ...дори наборници нямаме ! ?
27
1
 
7
 
! Отговори
До 22 анонимен преди 4 месеца
Точно така.Правителство,което дори не представлява хората,гласували за двете предизборни коалиции,парламент,сформиран с около 30%избирателна активност,се грижат за имиджа си пред чиновниците на ЕС и НАТО.Ако партньорите в ЕС и НАТО ,,обърнат палачинката", същото ще направи и българската политическа каста.
26
0
 
4
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 4 месеца
*** Сотиров, България е управлявана от "законното правителство" на Муравиев 5 (пет) дни, избрано в панически опит да се избяга от неизбежното.
25
3
 
9
 
! Отговори
руския окупатор преди 4 месеца
Росия вдигна бандити комунисти на власт!
24
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Освободителка Русия. Вечно благодарни ще сме и се молим за трети път да ни освободи от чумата.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На 100м от язовир Копринка до Казанлък все още стърчи гордо паметника на Георги Димитров
22
3
 
7
 
! Отговори
сопол преди 4 месеца
незнам за комунизъма, но за 33 години единственото което българия постига е всеки кавал да може да си купи западна кола и правото като се насмуче да си събуе гащите у кръчмата. абсолютна деградация. поне от 2050 г няма да има такава държава
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има още доста руски тотеми за чистене
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руснаците влизат у нас септември 1944г като съюзник на Англия и Америка! Руснаците нападат и японската армия в Манджурия заради съюзнически задължения, а не защото са във война с Япония! Чърчил като пръв евроатлантик в света рисува на едно листче кой какво взима в своята окупационна зона и България е ясно къде отива! Внуците днес рушат паметника направен от дядовците активни борци за да замажат своето наследство и отговорност! Всичките тия рушители са бивши деца на номенклатурата!
19
8
 
20
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Окупационна армия имаме в момента. Плащаме за чужди бази. След 1944 година защо в България нямаше съветска армия?
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички заедно извършиха най-голямото предателство в историята ни: и парламент, и правителство, и опозиция и президент ! Всички заедно родиха мерзостта да могат чужди граждани(лица с двойно гражданство) да гласуват да ни въвличат във войни, да вземат заробващи заеми, да сключват неизгодни за народа и държавата ни сделки и прочее гадости!След това чуждоземните палачи ще си харчат безнаказано кървавите пари в другата родина. И всичко това се извърши предпразнично, пред зомбирания поглед на цял един народ!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Това казва всичко : - Еманципация от кого? От народа? Щото подкрепата е само от твърдия електорат. Еманация на глупостта е това, не еманципация.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 13 не набърквай Бургас в софийските простотии. Те софийските демократи да си броят жълтите павета, толкова им стоплят кратуните.