Криминалисти: Да се върне психотестът при разрешителни за оръжие

Те искат това да залегне в новите поправки на закона
24 яну 2024 21:37, Стела Стоянова
17
Криминалисти: Да се върне психотестът при разрешителни за оръжие
Снимка БГНЕС, архив

Незабавно да се върне психотестът при издаване на разрешителни за оръжие. За това призоваха криминалисти и инструктори по стрелба преди поправките в Закона за притежаване на огнестрелно оръжие да влязат на второ четене в парламента. Те предвиждат да се запази сегашният режим, при който решаващото заключение не е на психиатрите, а на служителите в МВР, но да отпадне изискването на всеки 5 години да се подновява разрешителното. Увеличава се и броят на притежаваните боеприпаси, които в момента са 50 патрона. Близо 35 хиляди души у нас законно притежават ловно оръжие или за самоотбрана.

"Общо 230 патрона трябва да бъдат изстреляни от желаещия да получи документ, с който да кандидатства за разрешително за оръжие пред МВР, в рамките на практичния изпит, а преди това той преминава и теоретичен".

След това служител на КОС в МВР преценява дали кандидатът има основателна причина за притежание на оръжие, а шефът на полицейското районното управление решава дали да даде разрешение. Според криминалисти и инструктори така няма обективна оценка.

"Никъде в закона не е описано какво е "основателна причина". Тази "основателна причина" натоварва с отговорности самите шефове на районни, които няма как да знаят дали някой има основателна причина, няма ли и преценката е много субективна и трудна, което съм съгласен , че при някои недобросъвестни шефове на районни може да доведе до корупция и до спекулиране със закона", каза пред БНТ Делян Цветанов - управител на стрелкови клуб.

"Всеки един притежател на законно огнестрелно оръжие в България е поставен в условията на един шантаж. И той не е наясно дали ще му подновят разрешителното, защото преценката на това дали има необходимост или не се прави от административен орган, който въобще не следва да я прави тази преценка", категоричен е Иван Савов - криминалист, председател на Българската оръжейна асоциация.

И предлагат да се върне психологическото изследване.

"Единственият обективен фактор за оценка на кандидата относно неговата пригодност. И това трябва да се прави периодично. Да кажем на всеки 5 години", уточни Иван Савов - криминалист, председател на Българска оръжейна асоциация.

А издаваният в момента документ за психическа пригодност се е превърнал в чиста формалност, твърдят инструктори.

"Психиатрите не са вързани както системи. Някой може да се води на отчет в една психиатрия, пък да отида да си извади документи от друга, че не се води на отчет, което създава още дени проблем във връзка с психическата пригодност", каза Делян Цветанов- управител на стрелкови клуб.

В поправките на закона отново не е помислено и за друг проблем - криминалната проявеност.

"Само това,че лицето не е следствено към този момент и се води с чисто криминално минало към този момент не означава, че той не е проблемен за полицията и те не го припознават като такъв", каза още Делян Цветанов.

Според готвените промени, разрешените за притежание патрони ще се увеличат.

"Би трябвало да има поне 50 на месец, а не на година. Защото качествата по отношение на стрелбата изключително бързо се губят", уточни Цветанов.

От МВР отказаха коментар, с аргумента, че новите законови промени все още не са гласувани в парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
50 на месец, бе те и полицаите не стрелят по толкова.
15
2
 
1
 
! Отговори
МВР вижте се преди 3 месеца
Полицаи - психопати в град Бобов дол убиват хора за удоволствие! Избиха града!
14
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
За шофьор с кат.С искат психо,а за оръжие не.Родни недомислици.
13
1
 
8
 
! Отговори
Пълно е с психари преди 3 месеца
То ако реши някой и без оръжие ще убие, и психо да е минал не е гаранция,че няма да превърти утре след теста.Жени удушиха онзи Пейо в автомобил преди дни,какво остава ако имат и оръжие?!Пълно е с психари!
12
4
 
7
 
! Отговори
Libre comme air преди 3 месеца
На пенсионираните. Полицаи. Се. Подарява Пистолет....и никой не. Го. Интересува. Че. Те са. Превъртяли....Няма психо...няма. михо...и. винаги. Могот. Да. Убият. Някого...
11
1
 
6
 
! Отговори
М преди 3 месеца
Статия писана на пияна глава. Няма допирни точки с изискванията в момента. Няма такова нещо като 50 патрона на месец. И сега има психо контрол, и сега е периодичен
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е за какво им е психотест - всички луди на фронта в Украйна
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За подновяване на СУМПС също трябва да се въведат всички изпити, а преди всяко излизане от гаража - психо тест!
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те и шофьорите на таксита не минават на психотест а са масово откачени.От 30 шофьора половината са психари. Особено йелоу такси където са масово бхаратци.И окейките не им се дават през лятото ме вози един който подвикваше "слава на украйна" на всеки светофар а когато го помолих да спре почна да ме псува.Когато го попитах що не ходи да освобождава Бахмут вместо да тормози фолксвагена и да крещи като луд получих нечленоразделно мучене.Сигурно беше на хранилка при Зеленски.
7
0
 
14
 
! Отговори
Бау преди 3 месеца
Лобистки подправки с цел да се дадат пари на психотестери и стрелбещари! 50 патрона на месец, тоест, всеки месец да плащат на стрелбището! Та те полицаите не стрелят толкова на година!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Написано е че 35000 човека притежават ловно уръжие или такова за самоотбрана. Тази бройка е много малка. С тази бройка скоро няма да стигнем американците по брои уръжия на глава на населението.
5
0
 
18
 
! Отговори
? преди 3 месеца
То дори психотест ли няма ? Еббтии блатото е тая страна туземска ...
4
1
 
11
 
! Отговори
Никога не е отпадал. преди 3 месеца
Но винаги е бил формален. "Здравейте, добре ли сте? Добре ли съм, добре съм, май... Защо искате да носите късо оръжие? Нося големи суми, бизнесмен съм. Ааа, добре! Заповядайте - подпис и печат". Няма писмен тест, който да остане, няма "нарисувайте къщича", няма нарисувайте мама и татко.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не трябва ли да проверяват въоръжените за алкохол и наркотици, както водачите на МПС?
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според мен разрешителното за уръжие трябва да отпадне като документ защото няма нужда от толкова много документи и процедури които само затрудняват хората.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Освен психотест на притежаващите оръжие,ако те са и служители на МВР, ежегоден физически тест , ежегоден тест за лоялност, ежегодна ревизия като физически лица, ежегоден полиграф, ежедневно тестове за наркотици и алкохол. Който се издъни някъде, моментално чао хранилка.Ще станат като пружинки минцифайките,а то сега какво е,на нищо не ги мяза.