Кирил Вътев: Голяма част от исканията на земеделците са политически

Успешните не били на протестите, а тези, които разчитали на субсидии
42
Кирил Вътев: Голяма част от исканията на земеделците са политически
Снимка: БГНЕС

Когато има желание за диалог, има и резултат. Когато няма желание за диалог, а само за протести, е логично да търсим друг път на мисълта за техните цели. Голяма част от исканията на протестиращите са политически. Когато казваш, че си зле и смяташ, че оставката на министър и премиер ще реши проблема ти, това води до логични изводи, че исканията ти са политически. Това коментира министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по повод протестите на земеделците пред Нова телевизия.

Още по темата

Той уточни, че не трябва да се угажда, а да се търси резултат. „2023 година е била тежка за зърнопроизводителите, защото те засяха скъпа реколта през 2022-ра, когато получиха и големи печалби. Заедно с ръста на цените на зърнените култури, нараснаха и тези на торове и препарати и всичко, което определя себестойността на заложената реколта”, каза Вътев.

По думите му практиката да се подпомага всеки, който иска, означава, че не се знае какво се прави, а това трябва да бъде подредено. „За да се случи това, едни хора трябва да спрат да крещят, а да седнем и да направим анализи”, добави министърът.

Вътев допълни, че държавата трябва да създава условия, а останалото е предприемаческа инициатива. В България имаме ферми с изключителни добиви на мляко, имаме стопанства с изключителни добиви на плодове и зеленчуци. Тях няма да ги видите на протест, те са концентрирани в работата си. Работят, произвеждат, продават и печелят. Тук са тези, които са забравили, че има пазар, забравили са, че трябва да бъдат конкурентни и искат основно субсидии. Всички се нуждаят от такива. В цяла Европа получават, нашите производители трябва също да се подпомагат. Те са ощетени още при подписването на договора за членство в ЕС. България се е съгласила размерът на европейските субсидии да бъде 80% от тези в старите страни членки. Това е несправедливост, която трябва да приключи", каза Кирил Вътев.

Той уточни, че зърнопроизводителите са на загуба 30% през 2023 г.

Вътев добави, че предстои да бъде въведено електронно идентифициране на всяко животно.

„У нас основателно претендират срещу вноса от трети страни", каза още министърът. Според него нещата трябва да бъдат максимално облекчени за земеделския производител. „Добре разбирам, както обективните, така и субективните причини за протест”, добави той.

Кирил Вътев уточни, че 80% от плодовете и зеленчуците, около 40% пт свинското и 90% от говеждото у нас са вносни. „Причините за това са дълголетни. Процесите в земеделието кореспондират пряко с природните закони. Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара. Това означава да имаме по-висока производителност, което води до ниска себестойност”, каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: протестиКирил Вътев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
А какви да са! преди 2 месеца
Щом икономическите искания са отправени към политиците за решаването им (а те или не искат или не могат да ги разрешат) значи те са естествено и политически искания. Всичко свързано с обществени пари е политика.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кирил Вътев тъпче кренвиршите си с аржентинско месо!! Може ли този човек да следи интереса на българските земеделци??
36
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Никакъв министър не е виновен на алчната земеделска напаст.Просто пробват дали някой от властимащите ще поддаде на рекета им и ако стане ще издоят хазната(т.е. народа)...Къде по белите държави се е видяло модерни трактори на милионери да се движат по магистрали.Полицията защо бездейства.Да не би да живеем в централа Африка.
35
1
 
2
 
! Отговори
Токмаков преди 2 месеца
Че какви да са. Политиците окрадоха парите иначе как да си обясним защо милион и половина българи живеят със 530 лв. пенсии.
34
1
 
2
 
! Отговори
Mногознайко преди 2 месеца
крайно време е еда се дават субсидии срещу реална произведена продукция. Това е. Тогава субсидарите ще отпаднат сами.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кирил Вътев е причината за всички тези протести... как пък в туристическия бранш са доволни, само земеделците - не? Хич не му хрумва на фашисткия акъл.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Денков, уволнявай този лъжец Кирил Вътев и да продължаваме напред!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Адвоката се надява, че имате неприятности, доктора се надява, че сте болни, полицията се надява, че сте престъпник, учителят пък - че сте невежи, гробаря иска да сте умрели и само ИНЖЕНЕРА Ви желае просперитет във вашия живот, за да може да ви построи къща и напълни със създадените от него механизми и прибори, за да можете вие да живеете и да се наслаждавате на дълъг и здравословен живот! Моля прегърни най - близкия инженер! Той е твой единствен верен приятел! Днес е СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ИНЖЕНЕРА!
30
1
 
6
 
! Отговори
Майната Ви преди 2 месеца
Зърнената мафия произвежда три пъти повече от нужното зърно за България. Искат огромни субсидии, а цените на зърното са високи. Продават основно в чужбина защото там печелят повече и са монополисти на пазара. Както беше преди 35 години! Сега не продават и чакат цените да се покачат. А ние купуваме скъпи продукти: хляб, брашно, олио ... Нека се дадат субсидии на зеленчукопроизводителите, на градинарите с овощни градини, на животновъдите! Абсурдно е при почти 3 милиарда субсидии да ядем 75% вносни
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В момента, в който пресечеш българската граница, виждаш как всеки сантиметър земя се обработва. Само у нас има буренясали ниви и фермери, на които все не им стигат субсидиите.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно как вносните кашкавал, месо и вино са по-евтини от българските. Изкарват бентлитата и не спират да реват, как все им е малко.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нормално е да са политически исканията. Унищожаването на държавата и на всичките й стопански сектори, без изключение, си е политически въпрос - на некадърна вътрешна и умишлено водена унищожителна външна политика на управляващите я чужди слуги. Политика означава управление. Хората точно от управлението се оплакват, т.к. то нанася щетите на държавата и народа. Естествено е да са политически исканията им.
26
4
 
4
 
! Отговори
Естествено, че ще са преди 2 месеца
политически исканията. Нали политиците им съсипвате отрасъла с не адекватни решения? Лошо ли е да искат отмяна на глупави политически решения? Да се замисли господина, от нетен износител как станахме нетен вносител на ССП. Тоя чуждопоклоннически слугинаж в управлението трябва да престане! Европейския съюз ако се противопоставя на решения за силна и независима България може спокойно да иде на майната си (към където и без друго е тръгнал впрочем).
25
1
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 2 месеца
хранили сме 380 милиона гърла в Ервопа с плодове и зеленчуци а тия сега ни говорят глупости
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Успешни са едрите земеделци, с многото декари и животни. Дребните са пред фалит, те не могат да си продадат продукцията, освен на тези едрите, които я вземат евтино и после я пласират по-скъпо. Всичко в БГ е направено за големите, малките да го ......т
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 23 Уважение ли заслужава някой от тези земеделци които разливат мляко по улиците бе? Вчера имаше една много нагледна снимка..една такава млекоцистерна излива мляко по пътя до една къща. Представи си че в този момент излиза от къщата баба тръгнала да си купи прясно мляко за 2 лева литъра от магазина и тоя разлива пред нея тонове мляко. Представи си го бе? Това са жалка измееееееет! Уважение каза. Нито стотинка за тия бооооклуци!
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На земеделци и бизнес държавата подарява милиарди всяка година, а за пенсионерите не са намериха по 70 лв. на човек за Коледа. Ще отрежат и Великденските добавки. Държавата прави богатите още по- богати, като им раздава народни пари, а бедните- още по бедни. И вчера изляза НЕсоциалната министърКА да лъже хората, че като се приемело еврото, парите щели да се закръглят в полза на хората. Ще намалят пенсиите с 50%, пък за нищожните стотинки ще ни залъгват как щели да се закръглят.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е политически протеста. Протеста е за нашата трапеза и изхранването на децата ни. СТига с внос на *** и химия. Имаме си наши родни плодове и зеленчуци. Земеделците от всички браншове заслужават уважение и подкрепа. Внос трябва да има когато ние не можем да произведем нещо.
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия скaпaняциии още ли разливат по пътищата разредено изкуствено мляко на прах, а да казват че е истинско??? Жалкааа измеееет са това.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я протест на милионерите в земя които искат субсидии и да не си плащат акциза за да вдигат цената на земята . Това ли е важното за което да харчим пари ? Дали декара да е по 2000 лв или по 2500 ??? А ко става с чушките ? Ши ги внасяме ли ? Щото за тях не трябва много земя и няма да се вдигне декара та милионерите да станат милиардери в земя.