Кирил Вътев: Голяма част от исканията на земеделците са политически

Успешните не били на протестите, а тези, които разчитали на субсидии
42
Кирил Вътев: Голяма част от исканията на земеделците са политически
Снимка: БГНЕС

Когато има желание за диалог, има и резултат. Когато няма желание за диалог, а само за протести, е логично да търсим друг път на мисълта за техните цели. Голяма част от исканията на протестиращите са политически. Когато казваш, че си зле и смяташ, че оставката на министър и премиер ще реши проблема ти, това води до логични изводи, че исканията ти са политически. Това коментира министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по повод протестите на земеделците пред Нова телевизия.

Още по темата

Той уточни, че не трябва да се угажда, а да се търси резултат. „2023 година е била тежка за зърнопроизводителите, защото те засяха скъпа реколта през 2022-ра, когато получиха и големи печалби. Заедно с ръста на цените на зърнените култури, нараснаха и тези на торове и препарати и всичко, което определя себестойността на заложената реколта”, каза Вътев.

По думите му практиката да се подпомага всеки, който иска, означава, че не се знае какво се прави, а това трябва да бъде подредено. „За да се случи това, едни хора трябва да спрат да крещят, а да седнем и да направим анализи”, добави министърът.

Вътев допълни, че държавата трябва да създава условия, а останалото е предприемаческа инициатива. В България имаме ферми с изключителни добиви на мляко, имаме стопанства с изключителни добиви на плодове и зеленчуци. Тях няма да ги видите на протест, те са концентрирани в работата си. Работят, произвеждат, продават и печелят. Тук са тези, които са забравили, че има пазар, забравили са, че трябва да бъдат конкурентни и искат основно субсидии. Всички се нуждаят от такива. В цяла Европа получават, нашите производители трябва също да се подпомагат. Те са ощетени още при подписването на договора за членство в ЕС. България се е съгласила размерът на европейските субсидии да бъде 80% от тези в старите страни членки. Това е несправедливост, която трябва да приключи", каза Кирил Вътев.

Той уточни, че зърнопроизводителите са на загуба 30% през 2023 г.

Вътев добави, че предстои да бъде въведено електронно идентифициране на всяко животно.

„У нас основателно претендират срещу вноса от трети страни", каза още министърът. Според него нещата трябва да бъдат максимално облекчени за земеделския производител. „Добре разбирам, както обективните, така и субективните причини за протест”, добави той.

Кирил Вътев уточни, че 80% от плодовете и зеленчуците, около 40% пт свинското и 90% от говеждото у нас са вносни. „Причините за това са дълголетни. Процесите в земеделието кореспондират пряко с природните закони. Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара. Това означава да имаме по-висока производителност, което води до ниска себестойност”, каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: протестиКирил Вътев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 2 месеца
Е, как да са политически, като това са спонсорите на ГЕРБ и ДПС? Щом скачат, срещу своите, значи са си чисто икономически.
17
2
 
5
 
! Отговори
Кольо преди 2 месеца
До АняИ защо само 30% от житото на нашия пазар е собствено производство, след като произвеждаме над 3 пъти повече от вътрешната консумация??? Защото нашето жито стои по складовете, а собствениците му чакат цената от 2022 година и не продават. Не продават дори и на официланата цена на борсите в момента, щото чакат златния дъжд...Е тогава откъде да дойде зърното за хляба на хората??? От Украйна, о Египет, от Турция.
16
2
 
10
 
! Отговори
Фед Красивия преди 2 месеца
Само сухи факти: За 2023 субсидиите за бг земеделието са 2 600 000 000.От които 1 600 000 са от ЕС ,1 000 000 000 са от България.Може ли покрай техните протести да попитам:Защо ми се взима от джоба и данъците милиард ,за да ги храня,при условие,че 80% ям вносно.Другите 20% са около града малките зарзаватчии,които отглеждат ( без субсидии) и са на пазара доброволно?Аз желая да се спре ,това ограбване от моя джоб!!!ДФаваме милиард,за тоя милиард ,трявба да се къпем в месо и домати,а то не е така!!
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Евроатлантик Абе направо протестите срещу политиците трябва да се забранят , да им е комфортно и уютно с елементарно ниво на глупост , каквото единствено притежават , да си крадат .
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хем казава, че със земеделците са обсъдени политики за развитие в отрасла земеделие, хем после казва че исканията са политически. Е ми много ясно, че когато става дума за политики в отрасла, исканията ще са политически.
13
5
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 месеца
Политическите протести в България трябва да се забранят!!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С което г-н министърчето иска по утвърдена практика да внуши , че зад протестите не стоят същински икономически интереси , а политически подстрекателства . Ама дори така да е , те не би ли следвало след като са политически да са инициирани от политици , а земеделците , ние , който и да е от тези съсловия не сме политици , министърчето обаче понастоящем е политик , да се обърне тогава там където трябва , ако нещо възразява . Амо и народ сме смотан
11
2
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Не "голяма част", а всички искания са политически. Това е начина управлявани да общуват с управляващи - чрез отправяне на политически искания. другият начин е с камъни. Някаква ирония има в това когато политици се черввят като ученичка казала *** дума, ползвайки думата "политически".
10
5
 
11
 
! Отговори
Аня преди 2 месеца
Само 30% от зърното е наше за вътрешния пазар, останалото е украинско. Оня ден поляците разсипаха украинските тирове със зърно на границата си и не го допуснаха. Защото са направили лабораторен анализ и е ВРЕДНО! Протестират нашите хора, защото милиони се дават на правителството като помощ за Украйна, да им внасяме храната, а нашето собствено производство - на ***. За какво да работят тогава хората? Да помагаме за още убити във войната украинци в гробищата, а ние от тяхната храна - и ние там
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие нормални ли сте да търпите подобна власт с ротационни премиери? Такава държава няма никъде по света с двама премиера, четирима вицепремиера, пет-шест фюрера, цар, президент, велик везир и един украински атаман Тагаренко. Само фермерите ли виждат, че нищо не е както трябва в тази държава? При подобна политическа свинщина трябва целият народ да протестира.
8
8
 
14
 
! Отговори
Dabe преди 2 месеца
Тая глобалистка из.м.ет Вътев дето обяснява ,че трябва да спрем производството на наше месо ,с да внасяме от Аржентина ще виси на червата си.
7
11
 
13
 
! Отговори
Аня преди 2 месеца
Абе спрете се вече, че тия хора, които газят калта, и са в студ и пек и дъжд на полетата ще ви изметат директно. Чета че имали луксозни коли и били богати. А не коментират, че за да си получат парите земеделците дават повече пари от един Мерцедес на тия с якичките под масата, срещу един подпис! Земеделците сега протестират, защото ги задължават да ни тровят с изрично длъжните европейски торове и семена, които са само пестициди и ГМО. Иначе субсидии няма.
6
4
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 2 месеца
Нещо си го объркал с Тлъстия крадлив похотливец с Жипката.
5
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днес монистъра каза, че България получава 80% от Европейските субсидии за зенеделие в ЕС. Така било договорено. Тоест българските земеделци получават 20% по малко помощи от колкото гръцките и всички други земеделци в ЕС. Е пак кажете че България не е държава втора ръка в ЕС.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кое не е политичко искане ве Вътел, ходенето до талетна сутрин, също е политичеки акт вече
3
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Министъра удобно избягва основните искания на земеделците. А именно отмяна на нормите по зелената сделка и прекратяване вноса от Украйна. Говори само за пари и оставки, за да останат хората с впечатлението че само това се иска.
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Земеделците ще ги оправим, Асенчо ще тегли още един заем и ще им замаже очите за тази година. Какво ще правим с чалмосаните дето ни ги праща Европа със самолети от утре?
1
6
 
13
 
! Отговори
какви да са преди 2 месеца
Управлението на една държава не е ли политическо ? Това го въртите ка ви износи , какви да са .