Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?

Предложението за рокада в МВнР дойде часове след изказване на Бойко Борисов
16 апр 2024 08:03, Елка Василева
233
Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев.

Още по темата
Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство партията му подкрепя единствено министъра на отбраната и поиска смяна на министъра на външните работи, посочва БНР.

Бойко Борисов предупреди, че ако Димитър Главчев не се съобрази с тази препоръка, "ще направи да се съобрази впоследствие".

За седмица това на практика е втората промяна за поста дипломат №1, след като в първоначалния проект на Димитър Главчев начело на ведомството трябваше да застане бившият консул на България във Виена Ивайло Ценов.

След като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на служебния кабинет, стана ясно, че поста външен министър поема посланикът ни в Черна гора Стефан Димитров, а Главчев обясни, че Ценов се е отказал по лични причини.

Късно снощи от "Дондуков" 1 съобщиха, че служебният премиер предлага на президента Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи, а поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна се посочват необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Даниел Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Той беше министър на външните работи във второто правителство на Бойко Борисов. В момента е депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Персоналната промяна в състава на кабинета, предложена от служебния премиер, трябва да бъде одобрена и от президента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
3
 
11
 
! Отговори
Абориген преди 4 седмици
Дано не подпише, иначе ще излезе, че е в комбина с Борисов и някое посолство.7
188
5
 
14
 
! Отговори
Идеалист преди 4 седмици
Скоро ще разберм дали имаме български Президент или американска синергетина пионка!
187
3
 
22
 
! Отговори
ЗаТоваСмеНаТояХал преди 4 седмици
Откакто преди повече от четвърт век СДС-Шайката въведе англо- краварската ценностна система, и морал за еталон за подражание, опростачването на нацията до такава степен се разви, че *** успешно се превърна в стълбичка за кариерно израстване и всякакви облаги.
186
25
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 седмици
Четох биографията на Даниел Митов. Впечатляващо. Заслужава.
185
2
 
21
 
! Отговори
емо преди 4 седмици
най-нормалното нещо в тази ненормална ситуация е президентът да откаже всякакви нови назначения,мотивирайки се с функциите на служебното правителство - да подготви и проведе изборите. ако е запазил достойнството си - ще го направи и ще се противопостави на евроатлантическата сбирщина.
184
4
 
24
 
! Отговори
До хаха - преди 4 седмици
Невъзможно е нормален човек да вирее сред нашите политици. Ще си позволява волности Димитров. Не се бил справил добре на конференцията за Украйна. Явно малко е ръкопляскал и венецехвалил зелника и не е обещал достатъчно помощ. А конференция за България кога?
183
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Даниел Митов е американско *** и голяма шушумига. Ще слушка и ще изпълнява заповеди козирувайки. Пореден пример, доказващ че в БГ-политиката нормални хора не могат да виреят!
182
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен, к.181 Доколкото разбирам, твърдиш, че нова политика със стари к..ви не става. Боце какъв политик е: от старите или от младите? Или е от кадрите на Магнаурската школа -Симеоново? Годините му са 64.
181
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Къдрокосата Сю? Та тоя ближен на Боже какво образование има и къде го е завършил? Дипломация или Външно-икономически връзки? За Боце е ясно - следвал е Пожарно дело в Симеоновската Магнаурската школа, а там Дипломация е задължителна дисциплина и я учат цели 4 години! Вижте Боце - учил е и Външна Дипломация, затова владее перфектно English. Учил е и Вътрешна дипломация и затова е казал на Главчев: Чуй ме за външния министър и се съобрази. Ако не искаш, ще направя така,че да се съобразиш,
180
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Февруари месец двама сенатори отидоха в Унгария, за да натиснат Орбан да одобри членството на Швеция в НАТО. Краварите са свикнали където и да идат, всички да изпълняват заповедите им. Но в Унгария били доста разочаровани, защото никой представител на унгарското правителство не поискал да се срещне с тях. Но това се случва в Унгария, с премиер Орбан. А ние тук, жалките краварски лакеи даваме даже и това, което още не са ни поискали.
179
2
 
33
 
! Отговори
хаха преди 4 седмици
Димитров отказал среща с т.нар. висш американски дипломат рано сутрин. След това под натиск се съгласил да я проведе към 17:00ч. На международната конференция посветена на сигурността в Черно море не прочел какво са му били написали, та затова искат да го махат. Защото явно Димитров не е изгоден на Посолството. Колкото до Митов, къдравата Сю се е доказала в лакеййййййстото си към САЩ, значи е много добра кандидатура.
178
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
България си остава СЪЩАТА .Нов бардак със стари к...ви не става !
177
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Герб отново налазиха по върховете , а ''тоя'' понеже до сега НИЩО НЕ СТАа от него Баце се чуди как да го направи и от него , ПРОБА-ГРЕШКА !
176
2
 
26
 
! Отговори
мдаа преди 4 седмици
На краварите им трябват ястреби, а не гълъби на мира. Затова и махат Димитров, защото не се е изказал достатъчно остро против Русия на т.нар. Кримска платформа в София. И някакъв си заместник държавен секретар не харесал позицията на Димитров. След това пък се задейства Борисов, че нали и той е на каишка по Магнитски и ето резултата.
175
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пожарникаря отново ще запали държавата с простотията си и деребействането в нея.Тича по градовете като охранен ***,да заклеймява всичко което ще му е опонент за престоящите избори.
174
4
 
6
 
! Отговори
Румбата преди 4 седмици
Руските олигарси и приятели на Путин -Мордашов,Абрамович,Милер,Чорни,Авен, Дерипаска,Ротенберг,Микелсон,Фридман са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическият българин!
173
2
 
6
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 4 седмици
А Президента се направи че не ги е чул... Нека пак да пробват.
172
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Отговорност за правителството сега трябва да носи лицето Бойко Борисов , а не г-н Главчев. Не може Борисов след като си има одобрен от Главчев и действащ министър и президента да е подписал указ да прави смяна. Борисов за много нещо трябва да носи отговорност и ще дойде този момент.
171
5
 
3
 
! Отговори
ПП ДБ СА КОПЕЙКИ преди 4 седмици
СЕГА ДА СКОЧАТ ДА БРАНЯТ РАДЕВ
170
3
 
24
 
! Отговори
Призив преди 4 седмици
Г-н Президент!Не подписвайте НИКАКЪВ НОВ УКАЗ за Даниел Митов!! Нека Главчев да си сърба попарата заедно с Винету!! Вие в тез игрички НЯМАТЕ МЯСТО !!!