Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?

Предложението за рокада в МВнР дойде часове след изказване на Бойко Борисов
16 апр 2024 08:03, Елка Василева
233
Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев.

Още по темата
Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство партията му подкрепя единствено министъра на отбраната и поиска смяна на министъра на външните работи, посочва БНР.

Бойко Борисов предупреди, че ако Димитър Главчев не се съобрази с тази препоръка, "ще направи да се съобрази впоследствие".

За седмица това на практика е втората промяна за поста дипломат №1, след като в първоначалния проект на Димитър Главчев начело на ведомството трябваше да застане бившият консул на България във Виена Ивайло Ценов.

След като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на служебния кабинет, стана ясно, че поста външен министър поема посланикът ни в Черна гора Стефан Димитров, а Главчев обясни, че Ценов се е отказал по лични причини.

Късно снощи от "Дондуков" 1 съобщиха, че служебният премиер предлага на президента Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи, а поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна се посочват необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Даниел Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Той беше министър на външните работи във второто правителство на Бойко Борисов. В момента е депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Персоналната промяна в състава на кабинета, предложена от служебния премиер, трябва да бъде одобрена и от президента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
2
 
! Отговори
Само ако се закълне преди 4 седмици
в евроценности, демокрация и посолствоТО.
128
2
 
5
 
! Отговори
Емили Копейката преди 4 седмици
Аз какво съм виновна, че възрожденците обичат да ме щипят по т.шаците? Който си няма топки, се радва на чуждите. Еех, къв пич беше Бачо Цене от Борован, ама му дадоха фира.
127
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дължим всичко това на видния конституционалист Х. Иванов. Остава само да назначат ББ за главен секретар на МВР и всичко ще е точно.
126
7
 
12
 
! Отговори
123 преди 4 седмици
Радев дори и да не одобри Митов, парламента ще го гласува и после става както при налагането на вето, ще не ще го одобрява! Евала на Бойкикев!
125
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мутри вън и каква стана - мутри вътре. Много е добър.
124
4
 
16
 
! Отговори
Крум преди 4 седмици
Май ,голямото зло за България действително е Бойко Борисов! Да си спомняте "външен министър" от ГЕРБ да е свършил нещо запомнящо се за страната? А и не само този пост.
123
4
 
19
 
! Отговори
Хах преди 4 седмици
Искам да питам евентуалните бъдещи избиратели на ПП-ДБ, доволни ли са сега, че техните любимци постилат червения килим за завръщането на Борисов? Всъщност, той вече се завърна на практика, макар и все още служебно!
122
5
 
5
 
! Отговори
БЛИНКЕН: преди 4 седмици
РАДЕВ Е ДЛЪЖЕН ДА ПОДПИШЕ СМЯНАТА..!!
121
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Евроатлантикът Борисов откри тържествено СОК КАМЧИЯ,гнездото на руския шпионаж в България,построе за 12 месеца Руски поток за 3 милиарда народна пара,ОТКАЗА СЕ от 1 МИЛИАРД неустойки по договор с Русия. до 2029г.Чудесен евротлантик е др Борисоффф.
120
2
 
9
 
! Отговори
Попринцип преди 4 седмици
Няма значение защото държавата умре
119
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Къдравата Сю ?Таман ще ходи често до премиера на Франция който също е гей
118
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
# 114,само дето не е написал, че демократичната сила е БКП/БСП..... бехте Цоциалисти, бе МОШЕННИЦИ...
117
2
 
6
 
! Отговори
Банкянската Мутра преди 4 седмици
Прави държавен преврат с Митьо Главата
116
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това са политическите креатури на шайката за замазване на очите на електората и за отнемане на гласове от основните конкуренти - демократичните сили, които искат да измъкнат България от ноктите на тази шайка-----Хубаво е че не си прекалено арогантен за да посочиш ПП и ДСБ сред демократичните ти сили.
115
4
 
11
 
! Отговори
Уау преди 4 седмици
Ама това си е жив служебен преврат на мутрите бре!
114
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До всички изключително ментално обременени българи - време е да се осъзнаете, че ви управлява една шайка с много лица, някои от които са ГЕРБ, ДПС, ИТН, Възраждане. Това са политическите креатури на шайката за замазване на очите на електората и за отнемане на гласове от основните конкуренти - демократичните сили, които искат да измъкнат България от ноктите на тази шайка. Шайката разполага с огромен финансов ресурс, осигурен от корупция, контрабанда и наркотрафик, купила си е медии и политици.
113
2
 
10
 
! Отговори
Защо ни занимавате преди 4 седмици
с глупости. Мен и целокупният български народ ни интересува по-скоро дали Банкянската мутра и Пеевски най-накрая ще влязат в затвора. Ще бъдат ли занулени(разбирай прочистени) съдебната система, службите и висша държавна администрация от тази миризлива корумпирана гнилоч, която съсипа държавата ни? Ето това са актуалните теми на деня.
112
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
СТО ПЪТИ Е ПО - ДОБРЕ ДА СИ СЪЮЗНИК С ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ОТКОЛКОТО С РУСКОТО ТРЕСАВИЩЕ
111
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да си за герб на изборите, означава че си сляп и това ти харесва!----А да си за ДСБ означава да харесваш Борисов, но да те е срам да си го признаеш.
110
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Митов е калинка кацаща от цвят на цвят.