Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?

Предложението за рокада в МВнР дойде часове след изказване на Бойко Борисов
16 апр 2024 08:03, Елка Василева
233
Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев.

Още по темата
Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство партията му подкрепя единствено министъра на отбраната и поиска смяна на министъра на външните работи, посочва БНР.

Бойко Борисов предупреди, че ако Димитър Главчев не се съобрази с тази препоръка, "ще направи да се съобрази впоследствие".

За седмица това на практика е втората промяна за поста дипломат №1, след като в първоначалния проект на Димитър Главчев начело на ведомството трябваше да застане бившият консул на България във Виена Ивайло Ценов.

След като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на служебния кабинет, стана ясно, че поста външен министър поема посланикът ни в Черна гора Стефан Димитров, а Главчев обясни, че Ценов се е отказал по лични причини.

Късно снощи от "Дондуков" 1 съобщиха, че служебният премиер предлага на президента Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи, а поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна се посочват необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Даниел Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Той беше министър на външните работи във второто правителство на Бойко Борисов. В момента е депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Персоналната промяна в състава на кабинета, предложена от служебния премиер, трябва да бъде одобрена и от президента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е уникална историческа и управленска ситуация;))) Лидер на партия предлага на служебен министър-председател смяна на министър, все едно е президент, но същевременно, не е;))) Всъщност, цирк "Бойко" тепърва започва своята програма в България под щедрото спонсорство на кръга "Капитал" и Делян ДПС. Протести няма да има. Всички протести досега в България беха спонсорирани от олигарсите!
168
5
 
5
 
! Отговори
РУСКИТЕ ЦЕННОСТИ... преди 4 седмици
ПИЕНЬЕ, КРАДЕНЬЕ, УБИВАНЬЕ.....КОЛКОМНОГО ИМ ЛИПСВА НА ЧЕРВЕНИТЕ ЕНИЧАРИ..
167
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Главчев се оказа една нещастна марионетка в ръцете на Борисов.Без капка достойнство.Не че не го знаехме,де.
166
1
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 4 седмици
Няма правна нормa, която да задължи президента да приеме новия външен министър. Ако той има смелостта и каже НЕ, значи Митов не става външен, Радев не издава указ за новото назначение и толкоз. Това не е като налагането на вето и после събранието да го преодолее и да се наложи над президента, тук думата е единствено на Радев, колкото и да са му орязани правомощията! Дежурната Киселова да излезе и да го каже!
165
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не разбрах Боко на кого нарежда?На Радев,на Главчев,или и на двамата?
164
1
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
да не го одобрява това е някакво недоразумение
163
4
 
3
 
! Отговори
генералисимус юмрук преди 4 седмици
аз съм генералисимус мутри вън крадев. аз ашладисах анимационните герои про100 киро и хасан лабавото сфинктерче в паляктиката и заедно с шишан и порко ви довършваме. българия на триморието. нали за това се борите от време оно. останахте 2 мелеона ломпена и 3 милиона ръждиви чигантуземци, скоро ще сте в канала на историята. че остане само софийския санджак пълен с жълтопаветни красивитети и либерал демократи хапващи маки ди и гледащи нетфликс. демокрация сър....
162
1
 
9
 
! Отговори
КАКВО СЕ СЛУЧВА????? преди 4 седмици
Даниел Митов, КАФЕДЖИЯТА ОТ П0C0-ЛCTB. OT0 за нов външен министър?
161
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ППДБ направиха първия кабинет без Борисов и Доган във властта от десетилетия и именно Слави еднолично го свали.
160
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не трябва ли външната ни политика да е държавна, а не партийна?
159
1
 
3
 
! Отговори
Бойко Тиквата преди 4 седмици
Aз съм, Който Съм! Господ Бохо Яхве! Вие не искате да гласувате за мен, да ме почитате, затва ще ми служите и ще ме почитате служебно. Служебните богове, са фалшиви и аз ще ги сменя с мои, истински богове! И пак ще си имате Господ Бохо Яхве, макар и служебен и като махнем изборите, защото не са нужни и Господ Бохо Яхве става вечен чрез своят Слуга Глъфчефффф... Бох Глъвев , съм Аз, Бох Бохо Яхве! Халелуиииияяяяя, електораааат! Пак си валат!
158
6
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 седмици
Турци импотентни в Днес,ИЗРАЕЛ И САЩ ПРИСТИГАТ! ЩЕ ВИ ВАРИМ И ПЪРЖИМ, А ДЕЦАТА ВИ ШЕ ГИ ХВЪРЛЯМЕ КАТО БОМБОНКИ НА ТИГРИТЕ И ЛЪВОВЕТЕ В ЗООПАРКА.
157
1
 
5
 
! Отговори
767 преди 4 седмици
До Анонимен 154 А ти не се ли срамуваш,че си толкова п р ост!?Тодор Живков е най-големия политик на България след цар Борис трети!Разбра ли,кодуб!?
156
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само на мен ли ми се струва , че спешната рокада на външен министър , случайно съвпадна със ситуацията Иран -Израел ?
155
0
 
8
 
! Отговори
Къдравата Сю преди 4 седмици
Нека не одобрява.
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каза ви човека , че ще ви говори патриотични работи , ще направи един -два концерта и ще влезе .Нищо от това което говориха не направиха .
153
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не се ли срамувате,че един неграмотен ***,който търкаше ушите на друг такъв,вече повече от 12 години ви прави на майМуни?
152
0
 
7
 
! Отговори
:))) преди 4 седмици
Добре,че са форумите да беснеете!Щото иначе от вас нищо не става!
151
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мутрата си заби още един пирон в политическия ковчег.Даже да спечели изборите,никога повече няма да управлява.Никой няма да поиска да се съешава с него,след поредния опит да контролира и плаши свои и чужди.
150
0
 
3
 
! Отговори
няма преди 4 седмици
До Анонимен 147 Само мижитурки,дето най-великото постижение в живота им е да ходят да гласуват!