Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?

Предложението за рокада в МВнР дойде часове след изказване на Бойко Борисов
16 апр 2024 08:03, Елка Василева
233
Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев.

Още по темата
Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство партията му подкрепя единствено министъра на отбраната и поиска смяна на министъра на външните работи, посочва БНР.

Бойко Борисов предупреди, че ако Димитър Главчев не се съобрази с тази препоръка, "ще направи да се съобрази впоследствие".

За седмица това на практика е втората промяна за поста дипломат №1, след като в първоначалния проект на Димитър Главчев начело на ведомството трябваше да застане бившият консул на България във Виена Ивайло Ценов.

След като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на служебния кабинет, стана ясно, че поста външен министър поема посланикът ни в Черна гора Стефан Димитров, а Главчев обясни, че Ценов се е отказал по лични причини.

Късно снощи от "Дондуков" 1 съобщиха, че служебният премиер предлага на президента Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи, а поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна се посочват необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Даниел Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Той беше министър на външните работи във второто правителство на Бойко Борисов. В момента е депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Персоналната промяна в състава на кабинета, предложена от служебния премиер, трябва да бъде одобрена и от президента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от Политика
Министър за 7 дни: Главчев предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За какво да го одобрява: не е завършил нито МО, нито МИО, и е от същото умствено ниво като ББ. Милиционерът пак се развъртя за доходни служби за любимите си Данаилчо, когото веднъж вече направи министър на МВнР, понеже знаел Инглиш, а не като Боце- илитерат, Петкова, Деси Атанасова, учила Право в Русе. Те, русенци и възпитаниците на ПИФ-ЮЗУ са каймака на българската правна мисъл, справка Деси Ат. и Пеевски. Пеевски дори е лауреат на списъка Магнитски.
208
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези които казват ама как така премиера не знаел за разследването, как така комисията за корупция последния момент били осведомени - ами не мислите, то се пази в тайна не случайно, събират се доказателства и тогава се вади или както според вас мутрата казваше "Ние ги хващаме вие ги пускате", е за тва.
207
0
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 1 седмица
цялата вина е на Контитуционния съд. Досега трябваше да се произнесе за Конституциолноста на новата Конституция. Съществува възможност при по-къно отхвърляне, всички закони приети от Парламента да бъзат отхвърлени, самият новоизбран парламент да стане незаконен. Това си е чиста Конституционна криза.
206
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Да одобри.Нека Шарлатаните гребат с пълни шепи от собствената си глупост и бездарност.Изявен ГЕРБер на ключовия пост външен министър в служебното правителство.Про100то и Мравоядът знаят как да го направят.
205
0
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
Отговорът е - не. Радев не одобрява Даниел Митов за външен министър.
204
0
 
4
 
! Отговори
гражданка преди 1 седмица
До Това, което ме учуди- Ами стой си в Швейцария и си трайкай...Кво се обаждаш......."Цялата държава барабар с народа трябва да се рециклира или да се обнови с . . . мигранти! Да видим какво ще ни донесе този експеримент! Държавата не загива, тя бива погребвана вече! Не го ли разбрахте сънародници? Мен не ме бройте, аз съм вече в Швейцария и не мисля за сега да се..." аман от ваште глупости от чужбината
203
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен, к.200 Не ни харесва всичко, което Милиционерът от Банкя предлага, защото то не е измислено от човек, който може и предварително трябва да разсъждава преди да говори. Вчера медиите написаха дума по дума заканата на ББ към служебния премиер : Чуй ме и съобразявай какво ще правиш, иначе аз после ще те накарам да съобразяваш!` Това е заповед на господар към своя слуга! Чудя се как Главчев не тегли една дълга и дебела на всичко и всички и не си подаде същия ден оставката. Защото ББ
202
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ристо, какво правихте тримата с Шиши Пеевски и ген.-лейтенанта от МВР, дето от 18 години е девоенизиран, но по време на предизборната агитация разнасят снимките му във военна форма по селата в Провинцията? С коя глава мислихте: с тая с перчема отгоре или с друг орган на тялото? Решихте да притиснете президента до стената, а се показахте колко сте несръчни, недомислещи и ви липсва сивото вещество,което отговаря за ума. Ами нямате го или сте го загубили на млади години.
201
1
 
3
 
! Отговори
Правда Стефанова преди 1 седмица
Виждате ли какъв цирк буш става. Нека се учи тъпия народ, дето гласува за 50 гроша и по симпания, а не мисли с кратуната
200
1
 
13
 
! Отговори
vs преди 1 седмица
Новият премиер определено е с иключително неприятна физиономия. Това на първо четене! Много рядко човек с такъв външен вид става за нещо! А относно с.лянина от Банкя - докато мърда, България няма да тръгне наникъде!!!
199
7
 
5
 
! Отговори
ГласувайтеЗаГерб преди 1 седмица
Чиста случайност е искането за смяна на външния министър след моето изказване, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
198
0
 
4
 
! Отговори
Borisof преди 1 седмица
"Когато гласувахме Конституцията си говорихме, че 10 години ще бъдем един блок ПП,ГЕРБ и ДСП и никой не се притесняваше от коя партия е", призна лидерът на ГЕРБ.
197
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не ви харесва Митов а копейкаджии нещастни? Не ви харесва, защото ви бърка в здравето. Ще стане министър защо не ? Той е пригоден за тази длъжност
196
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Искам някой "умник", да каже ясно и категорично, може ли и има ли правото според поправките Радев и да не подпише указ за назначаването на Митов?
195
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще го одобри толкова колкото го одобри когато Борисов го предложи за посланик в Румъния преди няколко години. Радев е неприкрит рашист и не понася американския слуга Митов.
194
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бойко Борисов предупреди, че ако Димитър Главчев не се съобрази с тази препоръка, "ще направи да се съобрази впоследствие".Това си направо закана нещо като мутренско. Никога повече ГЕРБ на власт .
193
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Идеалист По-точно Конституция повлияна от ГЕРБ.
192
4
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 1 седмица
До bbbКонституцията на Кокорчовците и на Шопара!
191
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поне стана ясно, че Боко и Радев деестват екипно!!!!
190
3
 
12
 
! Отговори
bbb преди 1 седмица
По новата Конституция президентът не одобрява нищо, той само издава указ за назначаване, не приписвайте на Радев задължгения, които той вече няма. Премиерът е този, който избира министрите и ги представя на президента за издаване на указ.