Проф. Танев: От 6 млн. българи 3-4 млн. мислят трезво

По думите му доверието в политиката и демокрацията е като падащ асансьор
1 май 2024 21:55, Нели Христова
51
Проф. Танев: От 6 млн. българи 3-4 млн. мислят трезво
Снимка: БГНЕС

"Изчервявам се по няколко пъти на ден - колкото пъти гледам новини. Всички се изчервяваме всекидневно заради срама на тези хора, които не би трябвало да ни управляват. Заради страстното желание за власт, заради нагона за власт, покрай което е нагонът за печалба на гърба на всички ни, ние сме безпомощни и не можем да направим нищо. Много добре умеят да го правят - прилагат правилото разделяй и владей", заяви бившият министър на образованието проф. Тодор Танев в "Денят ON AIR".

По думите му в България има нещо странно, което защитава стремежа на българите да се появи на избори. Проф. Танев смята, че при други географски пространства и културни традиции населението би се отдръпнала много повече, отколкото това в България.

"Повече отиваме да гласуваме "против". Доверието в политиката, институциите и демокрацията е това, което върви по вертикала надолу като падащ асансьор. Един път загубено доверие, ако се върне изобщо, се връща малка част от него при следващото поколение", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него всички министерства се занимават с разпределение на пари от бюджета, а много често тези пари отиват незнайно къде.

"Не се занимават с проблемите на съответния ресор. Цялата държавна система е за разпределение на пари. Министър-председателят винаги има при себе си партия. Партията и обръчите, това е основно. От 1990 г. разпределението на пари се превърна в нещо изключително важно", подчерта проф. Танев.

"Шест милиона ли останахме - от тях мислят трезво 3-4 млн. и всички знаем кои са. Аз самият се чудя дали да гласувам. Демокрацията не е лоша, тя работи в Скандинавските страни. Това, което ние имаме, не е точно демокрация. Корупцията навсякъде съществува. Проблемът е, че между 0 и 100, ние сме по-близо до 100", каза още гостът.

Бившият министър на образованието алармира, че се говори с махленски език в Народното събрание, което, по думите му, не е неговото Народно събрание и това на неговите студенти.

"Българският лев, който е доста стабилен от 1997 г., за да е стабилен, в БНБ има неприкосновен валутен резерв от 20 млрд. евро. Влезем ли в Еврозоната, тези 20 млрд. отиват в устата на вълка. Защо никога не споменават какво ще стане с валутния резерв българският лев да е стабилен? Много е вероятно част от това да отиде в Европейската централна банка", завърши проф. Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Политика
Григорова похвали Нинова за предложението за широко обединение на лявото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Дарк преди 1 седмица
Във виното е истината.Трзвениците не знаят какво изпускат.Наздраве!
43
1
 
0
 
! Отговори
Браво! преди 1 седмица
Така е. А професорът е един от тези 2-3 милиона без трезва мисъл.
42
1
 
1
 
! Отговори
ха,ха,ха преди 1 седмица
Ако са толкова много умните,защо не са богати.
41
0
 
0
 
! Отговори
до 42 преди 1 седмица
До Анонименне им слгаат нищо - просто " наорда " е яко ЗЛЕ ! ПРО2СТ Е
40
0
 
2
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 седмица
Ми фарно ми става от поговорка - акъл не ща!ха,ха,ха!
39
0
 
2
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 седмица
Народна поговорка си имаме : "Акъв не ща,пари ми дай!".
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Проф. Танев и проф. Иво Христов казват една единствена истина. Демокрацията и разни други "ценности" направиха младото поколение безлично и консуматорско. Останалите които са на държавна работа за да си запазят заплатата са просто машини за гласуване за запазване на статуквото.
37
6
 
2
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 седмица
И за какво да му мисля въобще?Че някви на повече от 1000 км от нас се трепят ли?Ми тяхна си работа,като им се воюва да се бият и нека по-силният да победи!От вътрешните новини кой какво е гепил ли?Ако позицията му позволява ще гепи.Стига с тази завист!Животът е един и си го изкарай като купон!
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За жалост, мислещите трезво, са по-малко.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И аз мисля, че в България ви слагат нещо във водата. Хора, кандидатите ви хич ги няма : Бодигард мафиот, Прасенце манипулатор и крадец, Изкукал русофил с диагноза, Банда чалгари, ПП звучаха добре, но ги изманипулираха и тях и тоз Асен Василев е кофти струпване. Ако живеех все още там не бих излязла да гласувам докато не хванат съобщението, че практически няма за кой.
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Надценяваш ги професоре. 300-400 хиляди нормални. Премазани от другите 6 милиона прости.
33
3
 
7
 
! Отговори
коментира чиляка преди 1 седмица
А самият той БЕШЕ част от системата...... и вече не е и сега се сети.... Дали са му платили да се изкаже .....защо мълча преди? Защото получавах, а вече не----
32
4
 
17
 
! Отговори
Важно преди 1 седмица
Важно е този коментар да го прочета всички 6 милиона за да разберат,че тази натресена ни ,,демокрация" е само за кражба на определени групи с мания за величие.Приказват ни колко хубаво щяло да става но за 35 години от хубаво 3 милиона българи ги няма.
31
10
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 1 седмица
Турците не са имали никакво намерение да ви унищожават!За какво да унищожава хора,които му плащат данъци?За какво една империя да завоюва земи,където няма да има жива душа?!Няма логика!Ако са искали да го направят за 500г. 1човек да са унищожили досега да сте изчезнали всичките и теб нямаше да те има тука да ги пишеш тия глупости!Анладън мъ?
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
от тея 3 млн или 50%, 25% са избиратели на ГЕРБ, 15% на ДПС, и 10% пръснати из другите, еднодневни, партии :)))
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
от 12% гласували, само 25% (избиратели на ГЕРБ-ДПС) мислят трезво :)))
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
останалите са чиновници, пенсии или манgали :)))
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И това го казва човек, който не е изтрезнявал от поне 20 г. Странно.
26
5
 
17
 
! Отговори
Прав е! преди 1 седмица
И тези трезво мислещите вече не са в България!
25
12
 
9
 
! Отговори
Танев РОБОВЛАДЕЛЕЦ преди 1 седмица
ПРОТИВНИК НА ДЕМОКРАЦИЯТА ! ЗНАЕМ КАК СЕ СТАВАШЕ ПРОФЕСОР ! С ЧЛЕНСТВО В БКП И СКАНДИРАНЕ : КПСС !