Защо закъснява "украинската помощ" за земеделците?

Обяснява Пламен Абровски от ПП
1 май 2024 22:20, Нели Христова
24
Защо закъснява "украинската помощ" за земеделците?
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет осигурява 295 млн. лева за изплащане на "украинската помощ" към земеделски стопани. Помощта обаче се бави.

"Ще дойде благодарение на усилията на това правителство, защото ако беше останало старото правителство, въобще нямаше да има тези пари. Тези пари ги нямаше в бюджета. Просто по едно време министърът на земеделието Кирил Вътев се чудеше по какъв начин да прибере земеделците от улиците. Беше готов на абсолютно всичко и тези средства не бяха договорени с тогавашния финансов министър Асен Василев, така че земеделските производители нямаше да си получат тези пари", заяви адвокатът по земеделско право Пламен Абровски в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи забавянето в момента на изплащането на "украинската помощ" се дължи на факта, че сегашният земеделски министър Георги Тахов е намерил парите за нея от други министерства и е необходимо време, за да се подсигурят парите в наличност и да се платят.

"Вътев, когато отиде в Комисията по земеделие и народните представители го питаха дали има пари, той отговори, че има пари и започна да говори за едни параграфи. В крайна сметка се оказа, че тези параграфи най-вероятно не са му били подадени", отбеляза Абровски пред Bulgaria ON AIR.

Според него причината Кирил Вътев да остане в служебното правителство след смяната на редовното такова е била приемственост от страна на Главчев, но въпреки това подчерта, че неговото оставане е било шок.

Вчера в последния ден на парламента депутатите удължиха срока, в който ДДС за хляба и брашното ще е 0%. Наложи се мярката да влезе в сила след серия от процедурни хватки. Абровски посочи, че нито един политик не иска да бъде сочен като този, който е върнал ДДС-то за хляба.

"Никой политик няма да си позволи да премахне 0% ДДС върху цената на хляба, защото хлябът е изключително социален елемент. Дали е полезна или не нулевата ставка, това могат да го кажат само и единствено анализатори в Министерството на икономиката", коментира гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Политика
Проф. Танев: От 6 млн. българи 3-4 млн. мислят трезво
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 седмица
Помощта за нашите земеделци, които губят от вноса на зърно от Украйна, се бави защото служебното правителство тихомълком изпрати поредната помощ на Украйна и парите свършиха. Излезе, че за помощ на Украйна има, а за нашите земеделци - не. Това е евроатлантическият слугинаж в действие.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква е тази украйнска помощ от държавният бюджет т.е нашите пари която обслужва само земеделците? Вече три години пари на вятъро- нещо като цени да е паднало. Значи колкото повече войни се водят толкова повече помощи , защото за още една война в близкият изток не дават никаква помощ.
19
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
никакви пари на зърнарите бобът лещата оризът станаха по 5 лв за кг какваукраинска помощ кои продукти са станали без пари ако наистина има укр намесана пазара стига с това ограбване никои не произвежда чушки и домати бяга на полесното и доходното
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
какви са тия "украински" подощи за евросубсидираните от мойте данъци беге земеделци ?
17
3
 
2
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 1 седмица
Слава Кокаине! Заработих 200 гривни за съчинението! Кой прочете боза-айряна?!? :)
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щото корупционерите държат парите в банка да им вземат първо лихвите и да се облажат с тях, а земеделците да ядат камъни до тогава. Винаги е било така, откакто се помня, за всички държавни разплащания.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Празноглавчев, освен да гледа него си, друго не прави, а отгоре на всичко и лъже безогледно! Импийчмънт.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Във властта цари пълна стъкмистика. Как така даваш едни 300 млн като не са предвидили в бюджета? Който знае и разбира от бюджети знае за какво говоря. Тези незапланувани разходи с какво ще се покрият? С нови данъци ли?
13
2
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 1 седмица
Изкупува се на 10ст. марулята и се препродава на 1,80 лв. Така общо взето с всичко. Хората зарязаха и розите. Изкупуват им ги на безценица. След като пресметнат разходите и се разплатят на берачите, нищо не им остава за труда. Всичко е с цел да се смачка малкия производител. Внасят се евтини продукти със съмнително качество от Украйна, както и от Турция, които използват забранени от ЕС, но евтини торове, с които имат голям добив. Земеделците, които имат огромни масиви са като картел.
12
2
 
11
 
! Отговори
Кауза пердута преди 1 седмица
Толкова много площи и субсидии , а внасяме картофи от Египет и ябълки от Полша. Защото нащие оставят реколтата на нивата след като вземат субсидиите. Само зърнарите жънат другото гние на полето или се изкупува на безценица защото нема маркетинг и контрол .
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази помощ не идва ли от ЕС? Нали уж ЕС компенсира земеделците? Или е лъжа, както лъжат, че за украинците издръжката идва от ЕС?
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква помощ за земеделците ви се присънва? Те нямат пари да платят пенсиите на хората, вие за аграрни помощи говорите.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не трябваше помощи,а да спрете вноса на укро зърното,което е обогатено с обеднен уран.В Полша всички гарги,които са яли от него са ритнали веднага камбаната,а вие ни тровите най-безотговорно!Нито на брашното,нито на хляба пише с какъв произход е.Като се натръшкате с рак ще е късно вече.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защото Главаначев явно е имал по-важна работа от това да присъства в Министерския съвет. Накичи се със заплати и постове, а даже не му се работи и не посещава работа. Що за идиотия?
7
1
 
9
 
! Отговори
Тиквун преди 2 седмици
Немат време. Занимават се с болница за "ДЕЦА НАД 18 ГОДИНИ"
6
3
 
7
 
! Отговори
българина преди 2 седмици
изключително съм доволен, когато българския бизнес седи и си чака компенсациите, след като тези, от които ги чака са гласували моментална помощ в пари и оръжие за тези, заради които се налага да ги компенсират. Това показва интелекта и скоростта на осмисляне на антируските санкции и колониализма на ценности... българския бизнес заслужава да изпофалира ЦЕЛИЯ ОТ ДО, защото след месец ще гласува за същото ОТНОВО.
5
3
 
10
 
! Отговори
Само питам... преди 2 седмици
Надавам се... само се надявам, един ден някой да успее да открие ПРИЧИНАТА държавния ни дълг да нарастне с цели ДВА МИЛИАРДА ЕВРО, заем изтеглен през краткото управление на ПП и без никакво обяснение за какво са изхарчени. Информацията за нарастване на дългът ни го има в държавните сайтове, но липсва каквато и да било информация къде аджеба тихичко е похарчен. За офшорни сметки? Даден на приятели срещу скромно възнаграждение... Покриване на загуби... Никой не знае? Знае се само кой ще го ПЛАЩА..
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо и казвате "украинската помощ"? Това е неистина. Парите от Украйна ли идват, за да е украинска помощ? Божкееее! Зеленски всеки ден проси пари от където му видят очите, за да помага на българските земеделци. А аз се чудя що така настойчиво търси пари. Закъсняват, че пристигнат по АлиЕкспрес. Зелето ги дипли в кашони. Пристигат топли, парят, не се барат. Тези дни по Коледа идват.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
помощите за връзкарите рушветчии милионери ли закъсняват?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Парите ги няма, министъра каза ще видим.