Дигиталните училища на България се съревновават в конкурс, вдъхновяващ подобряване на учебния процес чрез технологии

Конкурсът е организиран от А1 и е с подкрепата на МОН, а срокът за кандидатстване е до 15 ноември
Спонсорирано съдържание | 3 ное 2021 14:54, Александър Попов
Дигиталните училища на България се съревновават в конкурс, вдъхновяващ подобряване на учебния процес чрез технологии

Училищата-иноватори вече имат възможност да получат признание и да вдъхновят свои колеги да тръгнат по-уверено по пътя към дигитализация на учебния процес. Двуцифрен брой кандидатури набра конкурсът „Дигитално училище на България“, организиран от А1 и фондация „Заедно в час“, но до 15 ноември могат да се подават още заявки www.a1.bg/digital-schools. А1 стартира конкурса „Дигитално училище на България“, за да подкрепи процеса по дигитализация в сферата училищното образование у нас. Той се провежда с подкрепата на МОН и активно съдействие от регионалните инспекторати.

Журито, което ще оценява проектите, включва изявените личности в сферата на технологиите и образованието. В края на конкурса шест от най-добрите дигитални училища в страната ще получат заслужено признание за добрите практики за усвояване на знания чрез технологии и иновации в условия на дистанционно обучение.

Сред членовете на журито е и водещият на предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR, Димитър Абрашев, който коментира: „Ролята на технологиите в образованието е изключително важна, независимо дали децата се обучават дистанционно или присъствено. Технологиите са навсякъде около нас, а сегашното младо поколение израства с тях от ранна възраст. Логично е те да бъдат част от обучението на децата. Чудесно е, че с подобна инициатива А1 обръща внимание на образователния сектор и по-специално към учителите и учебните заведения, които срещат множество трудности в своята работа, особено сега в тази сложна епидемиологична обстановка“.

Концепцията на организаторите от А1 е да посочат добри примери, които да стимулират и вдъхновят и други учители и учебни заведения да участват активно във въвеждането на съвременни дигитални технологии и решения в начина на преподаване.

Кандидатурите на училищата за конкурса „Дигитално училище на България“ могат да са в три категории - „Дигитален урок“, „Дигитален проект“ и „Дигитална организация на преподаване“. А победители ще бъдат шест училища от цялата страна, като регламентът предвижда да бъдат отличени по две училища във всяка от категориите - от голям областен град и от малко населено място. Всички те ще получат не само признание и публичност, но и материална награда под формата на дигитална интерактивна дъска, с която допълнително да надградят възможностите за обучение на своето учебно заведение.

Конкурсът, насочен към дигитализация на учебния процес е част от цялостния ангажимент на компанията да подкрепя социално-значими каузи. А1 редовно подкрепя развитието на дигиталната грамотност чрез инициативата си „Интернет за всички“. През годините инициативата надхвърля първоначалните рамки и вече се провежда и за хора над 55 години. С „Интернет за всички 55+“ А1 се стреми да запълни дигиталната пропаст за хората, които по някаква причина не са придобили знания и умения за използване на мобилни устройства.


Спонсорирани публикации