Тест за протест

За гражданското общество, полицейщината и още нещо
15 яну 2009 18:35, Красимир Ангелов
192
Тест за протест
Снимка: БГНЕС

“Ще ги изметем всичките!”, “Станишев иди си, боклуците вземи си!” “Оставка”! “Мафия!”.

Тези и подобни скандирания заляха площада пред Народното събрание в последните 2 дни. Вероятно и утре ще е така. А може би и другата седмица.

Общественото недоволство трябваше да се излее в грандиозен митинг пред парламента, който да покаже на депутатите отвътре, че хората вън не са доволни от тях. И че искат промяна.

Трябваше.

Ама май не стана точно така.

Протестът, зад който заставаше уж почти цяла България, събра на 14 януари около 5000 души. На следващия ден – около 3000. Като че ли твърде малко за едно уж тотално недоволно от управниците си общество.

Едни имаха мирни искания, други искаха да щурмуват парламента, трети просто бяха дошли, за да се млатят с полицията.

Каквито и аналогии да се правят със зимата на 97-а, тогава не беше същото. Тогава имаше недоволен и разгневен народ, готов на всичко за промяна.

Днес такова обединение просто няма. Има протести на различни групи, всеки недоволен посвоему. И всеки търсещ решение посвоему. И макар събрани на 1 площад, едва ли някой вярваше, че има обединение.

Когато един иска мирен протест, а до него е протестиращ, който иска революция, става само каша. Мир няма, ама и боят е колкото да се отбележи, че го е имало.

“Единство”, скандираха протестиращите, но такова в истинската му същност нямаше.

Това обаче не бе единственото, което правеше впечатление на този протест.

Интересни бяха още няколко факта – полицейщината и бомбената партенка.

Що се отнася до последната, интересно как от полицията решиха, че им е по-ценен животът на гражданите, а не на депутатите.

Защото докато униформените разпръскваха тълпата заради проваления от бомбена заплаха протест, депутатите тихо и кротко си стояха в парламента. Ами ако “бомбата” гръмнеше, какво ставаше с народните ни избраници?

Май на всички беше ясно, че просто се търсеше добър повод за отмяна на протеста. За да може след това полицията да прави свободно каквото й се нареди.

Интересно как след като около 50-ина футболни ултраси решиха да се млатят с униформените, в ареста се оказаха над 170 души? При това част от вчерашните вандали днес пак бяха пред парламента!

Кого сте заловили тогава, господа полицаи? Май – когото сте намерили. Да има бити и арестувани. Повечето ей така, за респект.

Естествено, пишейки това, ми е пределно ясно, че униформените са действали по заповед.

На някой, който се подиграва с полицаите и ги кара да пийват водичка и да пушат, а после им нарежда да мачкат. И последните, унижени от всичко, се държат като животни.

“Що си с шапка? Сваляй я!”, “Бягай, свиньо” и разни други подобни викове тълпата чу с ушите си. Заедно с палките по момичета и старци.

И всичко това, съчетано с вече откровения цинизъм и наглостта на управляващите.

Уверяват ни, че полицията не е била никого без причина, но видяхме как старци лежаха пребивани с полицейски палки.  Уверяват ни, че протестиращите са за съжаление.

А и едва ли някой въобще вече вярва в приказките на премиера Станишев, че много сме добре.

И че сме горди жители на най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
и 10 000 лв. заплата да имате.. пак няма да сте доволни .. пак ще обвинявате някой си .. такива сте родени.. да ви еб.а майките.. елементарни нещастници .. "УЖ БИЛА НЕДОВОЛНА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ" каде го видя бе ? Ето че аз съм доволен .. и милиони хора са доволни.. видяхме ва на простета.. 5000 смешника !
190
2
 
0
 
! Отговори
citizen преди 15 години
Iskam komentaryt mi da byde vyrnat! Ako ima duma za cenzurirane, mahnete q, no komentaryt iskam da e tam. Nali uj ste obektivni?!
189
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
hahahahahah to mai vie policaite se go 6oto nie prestupnicite se si se razminavame s vas kukite a vie ste na 5oolv i bedni deca otglejdate...hahahaha
188
2
 
0
 
! Отговори
краси преди 15 години
вашата идея не е лоша. бих попитал само кога трябва да се направи събиране на всички пострадали от сблъссъци с " мирни " граждани полицаи.
187
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да го ду..хате комплексари ! Полицаите показаха много на народа - единство ! Единство, съпричастност и твърдо заявяване на исканията си, първи ползваха интернет за общонационално събиране, успяха да привлекат на своя страна европейски специалисти. А вие какво правите !? За какво се борихте онзи ден като хвърляхте камъни ? За повече амфети и хероин , за по-евтина бира , за повече безплатен метадон ?! ДА ВИ Е---БА МАЙКАТА НА ВСИЧКИ БЕ ! Стоите пред компютъра и се напъвате да пишете по форумите разни глупости които дори не са истина. Какво бито момиче, какви простотии.. ест. че ще е бита след като хвърля камъни по полицаите и отказва да изпълни полицейско разпореждане ! И няма никакви деца , за мен не е дете 17 годишен с бокс в джоба и палка , същият този утре ще ви избие зъботе в тъмното за 10 лева без да му пука - тогава пак пишете тук в тяхна защита. Вие сте просто едно изкривено интернет поколение затъпяващо прогресивно от порно, скайп , амфетки и *** клубове.. *** !
186
2
 
0
 
! Отговори
todor traychev преди 15 години
ЛЪГАХА ТЕ ЛЪГАХА ТЕ БРАТКО КАЗАНО НА КРАТКОЛЪГАХА ТЕ БРАТКО, БРАТКО ДЕМОКРАТКО ЛЪГАХА НА СМЕНИ СИНИ И ЧЕРВЕНИСИНИ И ЧЕРВЕНИ , ЖЪЛТИ И ЗЕЛЕНИЛЪГАХА ТЕ, БРАТКО, ЛЪГАХА ТЕ ЦЕЛИЯТЕБЕ ТЕ ЛЪГАХА - НИ ЖИВИЯ, НИ УМРЕЛИЯЛЪГАХА ТЕ, БРАТКО, ПРАВО ВЪВ ОЧИТЕОТ ЗЕМЯТЯ ДА НЕБЕТО, ОТ ГЛАВАТА ДО ПЕТИТЕЛЪГАХА ТИ БАЩАТА И МАЙКАТА И ЖЕНАТАЛЪГАХА ТИ СЕСТРАТА И БРАТЯТА И ДЕЦАТЪЩАТА ТИ ЛЪГАХА - ПАРДОН БРАТКОЛАГАХА Я ЗДРАВАТА - АМА СЛАДКО, СЛАДКО..ЛЪГАХА ТЕ ПРИЯТЕЛИ ПО ПРИЯТЕЛСКИЛЪГАХА ТЕ ПРЕДАТЕЛИ ПО ПРЕДАТЕЛСКИЛЪГАХА ТЕ БРАТКО ЗА ВОЛНОТО ЯТОЗА БЕЛИТЕ ЛЯСТОВИЦИ , ЗА БЛИЗКОТО ЛЯТО ЛЪГАХА ТЕ БРАТКО КАЗАНО НА КРАТКОЛЪГАХА ТЕ БРАТКО, БРАТКО ДЕМОКРАТКО ЛЪГАХА ТЕ, БРАТКО,ЛЪГАХА НА СМЕНИСИНИ И ЧЕРВЕНИ , ЖЪЛТИ И ЗЕЛЕНИЛЪГАХА ТЕ, ЛЪГАХА ТЕ ПРАВО ВЪВ ОЧИТЕОТ ЗЕМЯТЯ ДА НЕБЕТО, ОТ ГЛАВАТА ДО ПЕТИТЕЛЪГАХА ТЕ ОТПРЕД, ОТЗАД И НА СМЕНИСИНИ И ЧЕРВЕНИ , ЖЪЛТИ И ЗЕЛЕНИЛЪГАХА ТЕ, ЛЪГАХА ТЕ МУ СТАРАЛЪГАХА ТЕ ЯКО ДАЖЕ ПРЕД ОЛТАРА ЛЪГАХА ТЕ БРАТКО АМА ВЕЧЕ ТИ Е РЕДВ ТAЯ КАЦА ДА БРЪКНЕШ С КАЛ И СЪС МЕДВРЕМЕ ТИ Е БРАТКО ДА ХВАЩАШ МЕТЛАТАЦАРЯ ЗА БРАДАТА, БИКА ЗА РОГАТА КЛЕЛИ СМЕ СЕ ВСИЧКИ В ТАЯ РЕПУБЛИКАДА СЕ БОРИМ МЪЖКИ, А НЕ ДА СМЕ ПУБЛИКАКЛЕЛИ СМЕ СЕ ДО КРАЙ ЗЕМЯТА ДА БРАНИМЛЮТИ ДУШМАНИ С ХЛЯБ ДА НЕ ХРАНИМ БЪЛГАРИЯ СТЕНЕ - ДА СЕ НЕ БАВИМДА СЕ НЕ ГЪНЕМ, ДА НЕ СЕ ЛИГАВИМДА СЕ НЕ ГЪНЕМ, ДА НЕ СЕ ЛИГАВИМЛЮТИ ДУШМАНИ С ХЛЯБ ДА НЕ ХРАНИМ АКО ИМА ГОСПОД ,ТОЙ ЩЕ НИ ПРОСТИКЛЕЛИ СМЕ СЕ, ТУЙ Е ТО, НЯМА КАК, СЕ ЛА ВИ ЛЪГАХА ТЕ БРАТКО КАЗАНО НА КРАТКОЛЪГАХА ТЕ БРАТКО, БРАТКО ДЕМОКРАТКО ЛЪГАХА НА СМЕНИ СИНИ И ЧЕРВЕНИСИНИ И ЧЕРВЕНИ , ЖЪЛТИ И ЗЕЛЕНИЛЪГАХА ТЕ, ЛЪГАХА ТЕ ПРАВО ВЪВ ОЧИТЕОТ ЗЕМЯТЯ ДА НЕБЕТО, ОТ ГЛАВАТА ДО ПЕТИТЕЛЪГАХА ТЕ ОТПРЕД, ОТЗАД И НА СМЕНИСИНИ И ЧЕРВЕНИ , ЖЪЛТИ И ЗЕЛЕНИ ВРЕМЕ ТИ Е БРАТКО ДА ПАЛНЕШ ФИТИЛАДА ОТПРИЩИШ ТАЯ ВСЕНАРОДНА СИЛАВРЕМЕ ТИ Е , ВРЕМЕ ТИ Е ДА ВДИГНЕШ ГЛАВАТААКО ТИ Е СКЪПА ОЩЕ СВОБОДАТАИ ТОГАВА БАЛКАНЪТ, ЩОМ БУРЯ ЗАХВАЩА,ЩЕ СПОМНЯ И НАС, ЩЕ ШУМИ, ЩЕ ПРЕПРАЩАСЛАВАТА НИ ДИВНА КАТО НЯКОЙ ЕКОТ *** НА ***, ОТ ЧОВЕК НА ЧОВЕК
185
2
 
0
 
! Отговори
Васил Митрев преди 15 години
Пуснах няколко неща в форума още преди това да се случи ,за да предупредя хората да не се връзват на една малка група организирани предатели! Но хората в България са свикнали друг да мисли вместо тях!Това е големият проблем в момента - кризата на съзнанието и ума.Политическата и икономическата криза са просто симптоми ....
184
2
 
0
 
! Отговори
V.Rumenov преди 15 години
Крайно съм разочарован от поведението на организаторите на протеста от 14..2009 при срещата със стоманения георги пирински (малките букви не са правописна грешка). Предали са се и са предали протеста, а в частност и мен. Какво значи, че протеста не бил за сваляне на правителството, а само за промяна на системата. Та нали правителството е емблемата и главата на змията наречена система. Парламентът и правителството щели да удовлетворят исканията на протестиращите и да решат проблемите... Това са само трикове, за да задържат властта, да продължат да ни ходят по главите и да изпразват джобовете ни.Млади хора, не се поддавайте на демагогията на комунистите! Явно не знаете колко зловещо цинични са. Когато го разберете ще бъде още по-късно и ще трябва отново да излизате по площадите и отново да ви бият.Резултатът от това предателство е, че мен, а вероятно и много други ни губите като подкрепа и присъствие на площадите.Моите искания са:1. Мигновена оставка на това правителство.2. Назначаване на експертно служебно правителство до датата на изборите.3. И по възможност никога повече комунисти или техните внучета и издънки в парламента.4. Съд за всички отговорни за провала на, така наречения преход, за да може вие, децата и внуците ни да живеете достойно.Да сте живи и здрави и успех!
183
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
епа нЕма ли да си 'одите на село утре да колите прасето СОФИЯНЕЦО ?!
182
2
 
0
 
! Отговори
V.Rumenov преди 15 години
Предлагам НИЕ, тези които бяхме брутално гонени и бити по софийските улици от освирепелите полицаи на 14..2009, да отидем при градинката на църквата Свети седмочисленици утре 17. януари 2009 към 10.30, за да видим дали същите тези полицаи в протеста си няма да се посвенят да искат да получават двойно повече пари от данъците, които НИЕ плащаме.
181
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДнесБГ и истина-магаре и космос.Нагушиха се тиа ***-много яко!
180
2
 
0
 
! Отговори
jiko преди 15 години
znachi pishat istinata deto niakoi se opitva da skrie li?
179
2
 
0
 
! Отговори
Васил преди 15 години
Само исках да добавя ,че по старите начини с протести и митинги в момента нищо не може да се получи.Особено протест като този,който няма основна идея и цел ,която да убедини хората ,да се борят за нещо реално.Освен това имам съмнения ,че студентите ,и по-скоро партията на няколко студента ,се използва за преизборна кампания на опозицията и най-вече - Г-н Костов ,който,освен ,че е отличен политик, знае как се правят подобни кампании и го е доказал,предполагам всички помните ,че вече го е правил веднъж.Не се залъгвайте от това ,че митинг-а изглежда слабо организиран и т.н Целта не е да се свали правителството сега,затова се изискват 19 искания ,които не променят НИЩО ,но поне създават среда ,в която вече няколко партии изгърмяха от към гласоподаватели(БСП - заради полицейският произвол,ГЕРБ - заради члена на партията , за който се твърди ,че е организирал скинчетата).Преди няколко месеца ДПС и по-скоро Ахмед Доган ,беше първият ,който беше прецакан.Сега Костов иска от Сергей да съсипе окончателно Ахмед ,което няма да стане,защото така още повече ще си утежнят ситуацията комунистите.НДСВ са смешници и не са заплаха за Костов ,така че най-вероятно ,няма да има конспирации срещу тях.Не се поддавайте на манипулации,дори и на мен!Може и аз да съм един от тях!Мислете и не вярвайте на медиите ,за които не сте сигурни ,че не са независими.А такава структура не съществува в България!Единственият начин е да умеете да четете между редовете.
178
2
 
0
 
! Отговори
Васил Митрев преди 15 години
От 1 години развивам концепция за политическа технологична революция ,за гражданска партия, в която всеки гражданин може да гласува по всяко едно решение на партията.Най-хубаваото е ,че лесно може да заобиколи системата ,по такъв начин ,че да не могат да ни спрат ,дори и по незаконен начин ,освен масов разстрел на народа! Другия плюс е ,че няма да има нужда от митинги и протести ,за да ги свалим ,а просто да гласуваме всички за НАШАТА партия на следващите парламентарни избори - тези след 4 години.Системата веднъж задействана, се автоматизира .Проблемът е ,че ако наистина теорията проработи и на практика ,най-вероятно ще ме гръмнат,че съм им взел бизнеса :) :) Очаквайте до няколко месеца ще пусна сайт с теорията на партията ,за да може да се запознаете по обстойно как ще работи точно ,а после на дълго и на широко да я обсъждаме и осъвършенстваме заедно и да кърпим недостатъци й. Проблемът е ,че ще трябват пари в началото,а никой няма да иска да я финансира ,тъй като ще е невъзможно да се правят политически поръчки ,корупция ,източване и изобщо голяма част от недостатъците на сегашните правителства ,ще бъдат сведени до минимум,да не кажа 0.Тоест ,без корупция и протекционизъм - няма инвеститори в партията.Включително съм убеден ,че едно от първите решения на всички нас ще е първо - заключване на голяма част от сегашните престъпници в парламента ,за които ще имаме доказателства в случай ,че влезнем във власта.След това операция "чисти ръце" ! Искам да попитам хората в сайт-а какво мислят за подобна партия ,в която в началото ще трябва да я финансираме всички ние,народа.Няма да има водач,гуру ,учител .Ти си водача,ти си гуруту,ти си учитела ,ти си всичко!т.е Всеки член на партията внесъл членския внос,подписал договор ,че е член на парията, ще има равен глас с останалите членове и ще гласуваме абсолютно всяко едно решение,всички ние,гражданите!Не искам да издавам системата на работа все още!Но наистина е токова лесно колкото звучи.
177
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БРАВО БЕ ***. ДА ВИ ПРОСТИЯ САЙТ. ЕЛАТЕ ПАК ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ДА ВИ НАРИТАМ ДА ВИ В ЖУРНАЛИСТИТЕ ПРОДАЖНИ !
176
2
 
0
 
! Отговори
Дуло преди 15 години
Що се отнася до последната, интересно как от полицията решиха, че им е по-ценен животът на гражданите, а не на депутатите.Защото докато униформените разпръскваха тълпата заради проваления от бомбена заплаха протест, депутатите тихо и кротко си стояха в парламента. Ами ако бомбата гръмнеше, какво ставаше с народните ни избраници?Е много ясно, че ще се погрижат първо за хората бе нали са навън а не в сградата. Е заради такива *** коментари сме го докарали до тука!
175
2
 
0
 
! Отговори
nnnn преди 15 години
jalko slavi 4e si ot malkoto rasajdavaiki taka
174
2
 
0
 
! Отговори
nnnn преди 15 години
pitam sliapi li st ili glyhi kakav e jivota vi dovolni liste ot nego i taka li iskate da prodaljavate do koga mojete da izdarjite i vaob6te zaslujava li si da sa6testvuvame za6toto jivota e za drugi na koito za sajalenie pravo na tova sme dali nie vaob6te mislite li ili ste prosto v trans harakterizira6t oligofreniata
173
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
дават ама в новините по БТВкак нчма да ги е страх ако дадат в някое предаваневодещия ще гризе дръвото
172
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ей най после и от BTV се престрашиха,току що в обедните новини даваха кадри от полицейския произвол,един ченгел казваше на другите:"Който гъкне удряй",много ми се ще Миков да реагира на такива кадри,и най вече от Канал 3