Тест за протест

За гражданското общество, полицейщината и още нещо
15 яну 2009 18:35, Красимир Ангелов
192
Тест за протест
Снимка: БГНЕС

“Ще ги изметем всичките!”, “Станишев иди си, боклуците вземи си!” “Оставка”! “Мафия!”.

Тези и подобни скандирания заляха площада пред Народното събрание в последните 2 дни. Вероятно и утре ще е така. А може би и другата седмица.

Общественото недоволство трябваше да се излее в грандиозен митинг пред парламента, който да покаже на депутатите отвътре, че хората вън не са доволни от тях. И че искат промяна.

Трябваше.

Ама май не стана точно така.

Протестът, зад който заставаше уж почти цяла България, събра на 14 януари около 5000 души. На следващия ден – около 3000. Като че ли твърде малко за едно уж тотално недоволно от управниците си общество.

Едни имаха мирни искания, други искаха да щурмуват парламента, трети просто бяха дошли, за да се млатят с полицията.

Каквито и аналогии да се правят със зимата на 97-а, тогава не беше същото. Тогава имаше недоволен и разгневен народ, готов на всичко за промяна.

Днес такова обединение просто няма. Има протести на различни групи, всеки недоволен посвоему. И всеки търсещ решение посвоему. И макар събрани на 1 площад, едва ли някой вярваше, че има обединение.

Когато един иска мирен протест, а до него е протестиращ, който иска революция, става само каша. Мир няма, ама и боят е колкото да се отбележи, че го е имало.

“Единство”, скандираха протестиращите, но такова в истинската му същност нямаше.

Това обаче не бе единственото, което правеше впечатление на този протест.

Интересни бяха още няколко факта – полицейщината и бомбената партенка.

Що се отнася до последната, интересно как от полицията решиха, че им е по-ценен животът на гражданите, а не на депутатите.

Защото докато униформените разпръскваха тълпата заради проваления от бомбена заплаха протест, депутатите тихо и кротко си стояха в парламента. Ами ако “бомбата” гръмнеше, какво ставаше с народните ни избраници?

Май на всички беше ясно, че просто се търсеше добър повод за отмяна на протеста. За да може след това полицията да прави свободно каквото й се нареди.

Интересно как след като около 50-ина футболни ултраси решиха да се млатят с униформените, в ареста се оказаха над 170 души? При това част от вчерашните вандали днес пак бяха пред парламента!

Кого сте заловили тогава, господа полицаи? Май – когото сте намерили. Да има бити и арестувани. Повечето ей така, за респект.

Естествено, пишейки това, ми е пределно ясно, че униформените са действали по заповед.

На някой, който се подиграва с полицаите и ги кара да пийват водичка и да пушат, а после им нарежда да мачкат. И последните, унижени от всичко, се държат като животни.

“Що си с шапка? Сваляй я!”, “Бягай, свиньо” и разни други подобни викове тълпата чу с ушите си. Заедно с палките по момичета и старци.

И всичко това, съчетано с вече откровения цинизъм и наглостта на управляващите.

Уверяват ни, че полицията не е била никого без причина, но видяхме как старци лежаха пребивани с полицейски палки.  Уверяват ни, че протестиращите са за съжаление.

А и едва ли някой въобще вече вярва в приказките на премиера Станишев, че много сме добре.

И че сме горди жители на най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
2
 
0
 
! Отговори
Nevuzmojno преди 15 години
изобщо как си представяте правителството да си подаде оставката.какво трябва да стане,да получат угризения,може би.не искам да го казвам но тези протести са почти обречени от самото си начало
170
2
 
0
 
! Отговори
moreto преди 15 години
не не вярвампо-лесно се унищожава нещо от колкото да се градиза да се унищожи нещо усилията са по-малко, творчеството и вдъхновението пак ги има но са деструктивни20 години в БГ народ и активи на страната са подложени на унищожение - с прости думи защото нещата не са еднопластовисъздаването или оправянето е процес по-труден от унищожениетонужни са средства, вяра, обединение на хора под една цели разбора се това не може да стане за 2 днии за 20 години няма да станено е дошло време да се вземат спешни мерки защото в противен случай и още едно поколение ще бъде загубеноако младите хора растат и живеят в подобна система като сегашната съзнанието им се формира по този начин а това по лошо от това и газ да няма защото всичко създадено и построеноо на този свят е започнало в главите на хората а какво може да създаде една глава формирала мозъка си в общество на корупция и мизерияно все пак малко надежда има!газта който и да дойде на власт не знам как може да я пусне за 2 часа освен ако не опре пистоле в челото на Тимошенко
169
2
 
0
 
! Отговори
Emil преди 15 години
Shtom vi haresva pravitelstvoto, stojte si v kashti, ili shtom si stoite v kashti, znachi vi haresva pravitelstvoto. E, da vi e chestito!
168
2
 
0
 
! Отговори
язовира преди 15 години
Радвам се, че дискутираме културно. Ама наистина ли вярваш, че през тези 4 месеца, хората, които са на власт няма да се възползва от временната си възможност ?????Или наистина вярваш, че 4 месеца анархия ще увеличат резервите на БНБ и ще вдигнат заплатите ???? Ще повишат стандарта ?? Ще пуснат газ от Русия или ще изградят газопроводи ???Съдейки по стила ти на писане, НЕ оставам с впечатление, че си толкова наивен/а...
167
2
 
0
 
! Отговори
moreto преди 15 години
а за 4 месеца колко още ще се окраде?и дали цената на 4 месеца предсрочни избори няма да е по-ниската? За няколко дни управляващите са издухали 4 000 000 000 лева от финансовите резерви в БНБ. 4 месеца са 120 дни. Питам колко могат да се издухат още? За онази ситуация - преливане на чаШата да си чувал?Никой не избира кога нещо се случва преди 4 месеца или преди 4 години.и за каква програма или план говориш?По-добре да няма план да няма схема.Всички партии досега лъжат народа преди избори точно с товапрограми, планове и прочие глупости.Обаче когато яхнат властта всичко това сякаш не е било.Може би България има нужда в момента точно от това.
166
2
 
0
 
! Отговори
до Аз преди 15 години
"Защо започваме серия протести на 14.01.2009-та?:ЗАЩОТО:- СМЕ НАРОД С ВЕКОВНА ИСТОРИЯ И ЛЮЛКА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, А НЕ СТРАНА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ;- НЯМА ДА ТЪРПИМ БЕЗНАКАЗАНО ДА ИЗБИВАТ КОЛЕГИТЕ, ПРИЯТЕЛИТЕ и ДЕЦАТА НИ, НЯМА ДА ЖИВЕЕМ В СТРАХ;- НИ ПИСНА да сме поколението на "500 лв", ГОДИНИ НАРЕД ДА ЖИВЕЕМ В НАЙ-БЕДНАТА И КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА, В КОЯТО ДОРИ СЛЕД 2 ГОДИНИ ЧЛЕНСТВО В ЕС НЕ Е ВЪЗПРИЕТА НИТО ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА ПРАКТИКА;- ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ, ДА СЕ ОБРАЗОВАМЕ И ДА СЕ РАЗВИВАМЕ НЕ В ЧУЖБИНА, А В СВОЯТА РОДИНА;- ИСКАМЕ БЪДЕЩЕ ЗА ДЕЦАТА СИ В БЪЛГАРИЯ.СТИГА МИЗЕРИЯ, СТИГА КОРУПЦИЯ - ИСКАМЕ ОБНОВЛЕНИЕ, ИСКАМЕ ШАНС, ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ НОРМАЛНО!Обръщаме се към всички наши колеги студенти от цялата страна да се включат в протестите в София или да организират по места шествия, митинги пред областните управи и кметствата, за да кажем заедно - ПИСНА НИ!Каним всички недоволни граждани на България да се обединим и противопоставим на МИЗЕРИЯТА, МАФИЯТА и КОРУПЦИЯТА. "Човече по-добре без министри, отколкото с корумпирани партийни връзкари,които са срам за България!
165
2
 
0
 
! Отговори
язовира преди 15 години
Баце, ако мене някой ме псува, плюе и рита, ще се почувствам много, ама много лично засегнат, повярвай ми
164
2
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
Да, мои думи са. Да, против протеста съм. И затова съм тук - за да си изкажа мнението. Не виждам по какъв начин точно ти ще ми кажеш какво да правя ??? Аз опитвам ли се да огранича правото ти на протест ??? НЕ!! А, не се занимавай и ти с моите права. За последните 20 години не е имало по-безмислен протест от тоя. Не е имало протест, чийто протестиращи не са знаели какво точно искат. Няма декларация, няма искания, нищо...Призиви от сорта "Да се промени системата, да се въведат правила, нов начин на управление" са толкова кухи, ама толкова кухи, че няма накъде повече. Ако някой има реална алтернатива - да я предложи. Ама с повече конкретика. Щото иначе всички потвърждавате приказката на Вуте: "И аз незнам как е, ама и така не е".4 месеца преди изборите се юрнали да свалят правителството. За какво ?? Що не протестирахте преди 2 години ?? Преди световната икономическа криза, преди газовата криза, преди спрените пари ? КЪДЕ БЯХТЕ ТОГАВА ??? Някой има ли реална представа КОЛКО ЩЕ СТРУВА на България една оставка на правителството, 4 месеца преди редовните избори ???? И КОЙ И КАКВО ще спечели от това ???? Със сигурност някой ще спечели от предсрочни избори.......и със сигурност това НЯМА ДА СТЕ ВИЕ!!!
163
2
 
0
 
! Отговори
Bate Stanio Garvana преди 15 години
Поздравления за обективната статия. Рядко срещано явление във вашия сайт но все пак е нещо. Продължавайте в същия дух :)
162
2
 
0
 
! Отговори
moreto преди 15 години
Когато полицай си позволява да псува някой означава лично отношение. Лично ли са засегнати полицаите от протестите на гражданите? Кога се засяга лично един човек? Когато е засегнато личното му достойнство, идеалите, семейството му. Как обикновените хора засегнаха лично полициаите? И защо полицаите приемат всичко това толкова лично?Или нямат грам мозък в главите си да разберат, че хората не протестират срещу тях а срещу политиците, и те не са рзбрали, че трябва да си вършат работата професионално без проява на лично отношение. Или като знаят политически зависимите им началници колко е акъла на един полицай добре са ги насъскали срещу народа, от който междудругото са и самите полицаи.
161
2
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
Moje li da udrqte nevinni deca ,jeni i vuzrastni hora? Da ne bi da vi e strah che nqkoi shte vi udari??? Ama vie ste kato jeni ve ,ne lovite prestapnici a se zanimavare s gluposti!!!
160
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ББ /наричайте го както искате, биг брадър, бойко борисов и т.н./ беше в заговор с червената *** за да разпръснат протеста. Видяхте ли го сега колко струва този мушмурок. Гласувайте за ГЕРБ и ще гледата на живо екранизацията на книгата на Оруел "1984"
159
2
 
0
 
! Отговори
nani преди 15 години
naroda ot depotatite ili depotatite ot naroda
158
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е, поне стана ясно, защо има назначени 60 000 полицаи и защо всички кадърни избягаха от системата, а масово в МВР се назначават кухи и послушни ***. За да пазят мафиотите, седнали в парламента и за да изпълняват всяка заповед, колкото *** и неправомерна да е тя. Като им са казали да бият наред, правят го. Нищо чудно и да им вдигнат двойно заплатите за добре свършената работа.
157
2
 
0
 
! Отговори
Emil преди 15 години
Pri tolkova malko uchastnici v protesta si pravja izvoda, che mnozinstvoto ot naroda e dovolno ot pravitelstvoto, koeto si e izbralo.I napalno zaslujava sadbata si.Uvi!
156
2
 
0
 
! Отговори
SAPATA преди 15 години
Какво видях с очите си.Вашите колеги, които "изпълняваха дълга си" бяха екипирани с нови дрехи и обувки.Оказа се,че имат и права да се намесват с цялата необходима сила,че и повече.Оказа се,че за такива намеси никой не ги закача. Какви са изводите.Че полицията и политиците пазят престъпниците, а не жертвите им.Така че господа и дами полицаи и вашите началници, не бих подкрепил вашия протест.Вие сте граждани на тази страна и също имате право на протест.Можете да откажете да изпълните заповед, ако тя противоречи на вашата съвест и морал.
155
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
"Абе какво сте се разпенявили всички, бре...срещу какво точно протестират всички групички по интереси ?????"ТОВА НЕ СА ЛИ ТВОИ ДУМИ? ЗНАЧИ ТИ СИ ПРОТИВ ПРОТЕСТА, КАКВО ПРАВИШ ТУК МЕЖДУ НАС. ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБ, СТИГНАХМЕ ДО ПРОТЕСТ. ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБ СТИГНАХМЕ ДО ТАМ ДА ИЗЛЕЗЕМ С ДЕЦАТА СИ ДА ПРОТЕСТИРАМЕ.АКО ПОНЕ МАЛКО СЕ ЧУСТВАТ БЪЛГАРИН, НАПУСНИ ТОЗИ ЧАТ, ЗАЩОТО СИ СРАМ И ПОЗОР ЗА НАРОДА СИ.
154
2
 
0
 
! Отговори
Nikolay преди 15 години
за майка на 2 деца и Вашето възпитание май не е на ниво, айде много моля, темата е протест-а Вие сте седнали да обиждате на селяни и граждани
153
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ПО ПОСЛЕДНИ ДАННИ,НЕКВО *** ИМАЛО КОНТРОЛНА И ЩЯЛО ДА ПИШЕ ЗА БОМБА ДА ПУСКАТ ОТ УЛИЧЕН ТЕЛЕФОН,АМА ПО МИРКАТА ОБСЪДИЛИ 10 ПЪТИ ПЛАНА С ОСТАНАЛИТЕ ПИШЛЕМЕТА,ОБАЖДАТ СЕ В МВР И ВИКАТ "АЛО АЛО БОМБА БОМБА".ЧЕНГЕТАТА НЕ ЧУЛИ ЗА АДРЕС (ТЕ ПИШЛЕМЕТАТА ГО ЗАБРАВИЛИ) И ПОЛИЦАЯ С АКЪЛ КОЛКОТО КЪЛВАЧ,КАЦНА НА АЛУМИНИЕВ СТЪЛБ, СЪБРАЛ 2+2=5 И ОБСЪДИЛИ ЧЕ МАЙ СТАВА ВЪПРОС ЗА БОМБА В ПАРЛАМЕНТА.ОБАЖДАТ СЕ В ПАРЛАМЕНТА "АЛО АЛО,ЧЕРЕН ОРЕЛ ВИКА КОБРА,ЧЕРЕН ОРЕЛ ВИКА КОБРА",ОТ ДРУГАТА СТРАНА "АЛО ТУК ТАНГО 3,КОБРА Е ЗАЕТ,ИГРАЕ НА КЪНТЪРА В МОМЕНТА,ЩЕ МУ ПУСНА КОНЗОЛНО СЪОБЩЕНИЕ,ДАНО ДА ГО ПРОЧЕТЕ,ДОКАТО БИЧИ ФРАГОВЕ."
152
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
POGLEDNETE PO-DOBRE....