Кой какви интереси преследва с цигарената политика?

И какво следва от отмяната на забраната за тютюнопушенето
19 фев 2010 07:08,
194
Кой какви интереси преследва с цигарената политика?
Снимка: БГНЕС

Темата за тютюнопушенето предизвиква ожесточени дискусии – за вредите от него и удоволствието за онези, които го практикуват.

Особено атрактивна тази тема става сега, когато управляващите готвят промени в закона, който трябваше да наложи тотална забрана за пушене на обществени места от 1 юни.

Решението на ГЕРБ да внесе предложения за изменение на закона повдига интересни въпроси. Оставяйки настрана популизма и ефектите за здравето на хората, ключовият въпрос е кой има интерес промяната да се случи.

Туризмът

Още по темата

Сред основните печеливши от отмяна на забраната за пушене в заведенията е туризмът. Това бе посочено като един от мотивите за решението – намираме се в тежка икономическа криза, която удря сектора и държавата трябва да му помогне.

Да се вгледаме в този аргумент. Нима туристите избират дестинациите, дължината на почивката и курортите на база възможността да се пуши? Ако правителството е уверено в намерението си да стимулира туризма, то едва ли точно това е начинът.

Липсата на каквато и да е работеща стратегия за популяризиране на страната като атрактивна дестинация е далеч по-опасна от забраната на тютюнопушенето в ресторантите и заведенията. Като пример за противоположна на нашата политика е лесно да се посочат Турция, Гърция и Хърватия, които отделят значителни средства за реклама на страната.

При това тази реклама се прави не от браншови организации, а от правителството. Макар кризата да върлува и там.

Тютютюнопроизводителите

Подкрепата на отрасъла е следващата най-популярна теза за промяна на закона. Тютюнопроизводството е ключов отрасъл и забраната на пушенето в заведенията ще остави много хора без поминък, казват привържениците на идеята.

Това е тотално сбъркано послание. Особено на фона на вдигането на акцизите и приравняването на цените на българските марки към тези на вносните цигари. Този ефект би бил много по-вреден за сектора в краткосрочен план, отколкото забраната за пушене в заведенията.

Причината – пренасочване на потребление към външните марки и намаляване на потреблението на тютюневи изделия. Всичко това – съчетано с неизбежния ръст на контрабандата.

Ресторантьорите

Може би именно с тях се изчерпват печелившите. Управляващите посочват, че заради кризата трябва да се удари рамо на заведенията за хранене и отдих. Забраната на тютюнопушенето ще ограничи посещаемостта на заведенията и ще изправи много собственици пред фалит.

Това е неминуемо и неизбежно. Основната цел на заведенията за хранене е именно храненето, а в страните, където пушенето е забранено и се санкционира строго, заведения има. При това пълни.

Управляващите

Неминуемо ще понесат негативни ефекти. Дали случайно или не, сега те падат в капана на Тройната коалиция, която прокара закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места. Самият той бе приет набързо и без много шум, защото по време на приемането му, прилагането изглеждаше изключително далеч във времето  – в следващия мандат.

Гражданите за европейско развитие на България се провалят, загърбвайки един от основните приоритети на Европа – борбата с тютюна. Водещите фигури в правителството не веднъж посочват, че целта на страната ни е да е най-добрата от всички в ЕС – най-стриктната с фондовете, най-стриктната с дефицита. А ето, че сега се отмятаме.

Държавността

Парадоксално, но от депутатите чухме странно твърдение – законите не могат да се спазват. Бе изтъкнато, че контролът би бил невъзможен, което обезсмисля забраните. Затова – по-добре заведенията сами да избират своя режим, или с други думи, да останат такива, каквито са сега – удобни за пушачите.

По-директен удар към държавността едва ли би могъл да бъде нанесен. Къде отива борбата с престъпността, с войната по пътищата, щом не можем да контролираме заведенията? Това ясно ни показва отношението на властта към настоящия режим, според който заведенията трябва да имат зали за пушачи и за непушачи.

Всички ние пък знаем как се спазва той.

Политиците

Парадоксално, но факт – въпросът за тютюнопушенето обедини политици от партии, които иначе са в диаметрална противоположност. Червени подкрепят сини, пушачи се изправят срещу непушачи. Интересни са и реакциите в ГЕРБ – дори доскорошни привърженици на забраната, като д-р Лъчезар Иванов, сега са нейни противници.

Партията за пореден път действа като един, а самият премиер каза пред журналисти, че едва ли това може да е основен проблем, прехвърляйки вниманието върху Октопода, глобата от ЕК и усвояването на европарите.

Извод?

Несъстоятелността на излаганите аргументи в подкрепа на промените в закона е очевидна и извод не е необходим. След всичко казано дотук, всеки може да помисли за себе си и за други ефекти от случващото се. Не от гледна точка на здравето и уважението към останалите, не от гледна точка на бизнеса, който трябва да бъде спасен.

Редно е всички да се замислят за начина, по който парламентьори обслужват лични интереси, стоварвайки властта си върху електората. Дали ще се пуши в заведенията или не – това е без значение. Значение има начинът, по който се решават проблемите в държавата и аргументите, които ни се дават за това.

Защото с отвличане на вниманието към въпроса дали да бъде забранено пушенето в заведенията или не, теми като отложената пенсионна реформа, криволиченето и непрестанната промяна на плановете за здравна реформа, дупките, кучетата и какво ли още не слизат от обществената сцена.

За да направят място на следващ Октопод. А здравето и ангажиментите към ЕС – те могат да почакат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Искаш ли и теб да те включим! :D
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
отново идиотско изказване на премиера който узакони беззаконието-приемаш закона и го прилагаш а не да се оправдаваш сманталитета ни за своето бессилие-шменди капели.
137
0
 
0
 
! Отговори
МаТа преди 14 години
До: Кирил и Nobody - Чудни сте и двамата :))) Както гледам, така може цял ден да си правите пинг - понг ...:)))))
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За някои неща си прав, ама за това, че някой е загрижен за твоето здраве хич.
135
1
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Аз много добре си представям Nobody, защото и аз съм човек с търпимост и се съобразявам с моите приятели пушачи... досега е било така! Въпросът е, че ако аз добия сега навик да ти сипвам цианкалий в кафето, ти дали ще продължиш да ме търпиш?? Аз съм съгласен, че вероятно ти е страшно трудно да спреш цигарите, всъщност извинявай, нямам идея колко е трудно, но вярвам, че е така! И става въпрос за културата ни, да чакаме някой да се оплаче, за да се съобразим. При други култури не е така!:)
134
2
 
1
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Кирчо, нека ти обясня едно основно нещо за взаимоотношенията ми с приятели, което явно на теб ти е непознато. Нарича се "взаимна търпимост". Наблюдава се тогава, когато и двете страни са склонни да пренебрегнат някакъв лош навик на другия, просто защото са приятели. Така както аз се съобразявам с моите приятели за много неща, включително и пушенето, така очаквам и те да са склонни на някакъв компромис. И те успяват, представяш ли си??? Ако съм имал проблем до сега, то той е бил не с непушач, а с бивш такъв. Необяснимо как те стават по-големи католици от папата.Винаги съм се съобразявал с приятелите си непушачи. Въпрос на елементарно възпитание е, не е на "правила и закони". Ако някой чак толкова не може да трае, просто не паля. Никога не съм се навирал с цигара в стая с непушачи, нито в салон за непушачи в заведение. При пушене на обществени места категорично не издирвам жертва-непушач, до която да се залепя плътно. Когато в дадена кръчма не се пуши, аз не вдигам луди скандали на собственика, а просто я подминавам при възможност. Ако няма такава възможност - нямам проблем да изтрая един обяд/вечеря без цигара. И кое е ужасното в това, че аз желая да имам някакво място, където да запаля цигара, без да бъда налазен от тайфа загрижени за здравето ми граждани?
133
2
 
0
 
! Отговори
МаТа преди 14 години
Бе кой ви знае и вие колко сте здрави.....:))))))))))))))))))))
132
1
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Няма да прокараш закон, защото е очевидно, че тази простотия ще я правя само аз.. Ако я правят 2,000,000 души в страната, може в един момент да решиш, че е нужно да проправиш и закон!Казваш, че ще избягваш компанията ми. Аз ще ти кажа, че си толкова сигурен в правотата си, защото твоите приятели все още не те избягват заради това, че пушиш и са склонни да седнат на маса за пушачи, само заради теб. И там им е грешката - това ти дава сигурност, че си в правото си! Точно това трябва да се промени!
131
1
 
1
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Много си си харесал това ***. Дори и да приемем, че то влиза в твърдението ми за правилата и законите, в частност тези за добро поведение, аз определено имам избор. Дали ще ти извия врата или просто ще почна да избягвам компанията ти са два от вариантите ми за такъв избор. Но няма да тръгна да прокарвам закон, с който да ти се забрани да пърдиш.
130
1
 
1
 
! Отговори
Хм преди 14 години
Да де, ама аз ако не пуша до теб не ти преча по никакъв начин, ама ти ако пушиш до мен, може и да ми пречиш - схващаш ли разликата?Така че пак си помисли на кой му се отнема правото на избор...
129
1
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Аз ако ти *** в лицето, ти имаш ли право на избор? Горе-долу така е и с цигарите...
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най-добре е всеки да си прави каквото му е гот и да не се съобразява с другите. Явно това се разбира под демокрация в България.
127
2
 
1
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
За да се забрани дефинитивно и категорично нещо, то трябва да противоречи на някакви правила или закони. Категориите "кефи ме/не ме кефи" са субективни и персонални и се предполага, че там и двете страни следва да имат право на избор.
126
1
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Няма да е незаконно и няма да е неморално, щото както казах, НА МЕН СИ МИ Е ГОТ!!! :):)
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И няма да е незаконно
124
1
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Аз тогава почвам да си *** в ресторантите и баровете... Ще ям само боб и целуозни храни.. и ще събирам, за да мога да го освободя в някое заведение.. и то не за друго, амио ЩОТО МИ Е КЕФ!! Майната им на всички които им мирише, мен кво ме касае. Ако ми забранят да си ***, ще фалират много заведения заради мен, и ще падне оборота на земеделците произвеждащи боб!!!!:):):):):)
123
1
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 14 години
От 01.06 НЯМА да стъпвам в заведения, в които се пуши!!!!
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Задължително ли трябва да правиш нещо незаконно за да пречиш на другите?
121
0
 
1
 
! Отговори
Красен преди 14 години
Пуши си, кой ти е казал да не пушиш???
120
1
 
4
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
124, последно, щото все пак работа трябва да се върши... :) Аз определено не се завирам с цигара в непушачи. Определено съблюдавам в едно заведение дали се пуши или не и това определя избора ми дали да го ползвам или да го подмина. По същия начин на теб ти е даден същия избор със заведенията. Фифти/фифти, дет се вика. И, понеже сме демокрация, следва да лишим повече от половината българи от избор? При положение, че те не извършват нищо незаконно? И що така с този лош и недемократичен подход? :)И недейте ми казва, че няма заведения със салони за непушачи, моля ви се... И не ща да знам защо обикновено са празни...