Кой какви интереси преследва с цигарената политика?

И какво следва от отмяната на забраната за тютюнопушенето
19 фев 2010 07:08,
194
Кой какви интереси преследва с цигарената политика?
Снимка: БГНЕС

Темата за тютюнопушенето предизвиква ожесточени дискусии – за вредите от него и удоволствието за онези, които го практикуват.

Особено атрактивна тази тема става сега, когато управляващите готвят промени в закона, който трябваше да наложи тотална забрана за пушене на обществени места от 1 юни.

Решението на ГЕРБ да внесе предложения за изменение на закона повдига интересни въпроси. Оставяйки настрана популизма и ефектите за здравето на хората, ключовият въпрос е кой има интерес промяната да се случи.

Туризмът

Още по темата

Сред основните печеливши от отмяна на забраната за пушене в заведенията е туризмът. Това бе посочено като един от мотивите за решението – намираме се в тежка икономическа криза, която удря сектора и държавата трябва да му помогне.

Да се вгледаме в този аргумент. Нима туристите избират дестинациите, дължината на почивката и курортите на база възможността да се пуши? Ако правителството е уверено в намерението си да стимулира туризма, то едва ли точно това е начинът.

Липсата на каквато и да е работеща стратегия за популяризиране на страната като атрактивна дестинация е далеч по-опасна от забраната на тютюнопушенето в ресторантите и заведенията. Като пример за противоположна на нашата политика е лесно да се посочат Турция, Гърция и Хърватия, които отделят значителни средства за реклама на страната.

При това тази реклама се прави не от браншови организации, а от правителството. Макар кризата да върлува и там.

Тютютюнопроизводителите

Подкрепата на отрасъла е следващата най-популярна теза за промяна на закона. Тютюнопроизводството е ключов отрасъл и забраната на пушенето в заведенията ще остави много хора без поминък, казват привържениците на идеята.

Това е тотално сбъркано послание. Особено на фона на вдигането на акцизите и приравняването на цените на българските марки към тези на вносните цигари. Този ефект би бил много по-вреден за сектора в краткосрочен план, отколкото забраната за пушене в заведенията.

Причината – пренасочване на потребление към външните марки и намаляване на потреблението на тютюневи изделия. Всичко това – съчетано с неизбежния ръст на контрабандата.

Ресторантьорите

Може би именно с тях се изчерпват печелившите. Управляващите посочват, че заради кризата трябва да се удари рамо на заведенията за хранене и отдих. Забраната на тютюнопушенето ще ограничи посещаемостта на заведенията и ще изправи много собственици пред фалит.

Това е неминуемо и неизбежно. Основната цел на заведенията за хранене е именно храненето, а в страните, където пушенето е забранено и се санкционира строго, заведения има. При това пълни.

Управляващите

Неминуемо ще понесат негативни ефекти. Дали случайно или не, сега те падат в капана на Тройната коалиция, която прокара закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места. Самият той бе приет набързо и без много шум, защото по време на приемането му, прилагането изглеждаше изключително далеч във времето  – в следващия мандат.

Гражданите за европейско развитие на България се провалят, загърбвайки един от основните приоритети на Европа – борбата с тютюна. Водещите фигури в правителството не веднъж посочват, че целта на страната ни е да е най-добрата от всички в ЕС – най-стриктната с фондовете, най-стриктната с дефицита. А ето, че сега се отмятаме.

Държавността

Парадоксално, но от депутатите чухме странно твърдение – законите не могат да се спазват. Бе изтъкнато, че контролът би бил невъзможен, което обезсмисля забраните. Затова – по-добре заведенията сами да избират своя режим, или с други думи, да останат такива, каквито са сега – удобни за пушачите.

По-директен удар към държавността едва ли би могъл да бъде нанесен. Къде отива борбата с престъпността, с войната по пътищата, щом не можем да контролираме заведенията? Това ясно ни показва отношението на властта към настоящия режим, според който заведенията трябва да имат зали за пушачи и за непушачи.

Всички ние пък знаем как се спазва той.

Политиците

Парадоксално, но факт – въпросът за тютюнопушенето обедини политици от партии, които иначе са в диаметрална противоположност. Червени подкрепят сини, пушачи се изправят срещу непушачи. Интересни са и реакциите в ГЕРБ – дори доскорошни привърженици на забраната, като д-р Лъчезар Иванов, сега са нейни противници.

Партията за пореден път действа като един, а самият премиер каза пред журналисти, че едва ли това може да е основен проблем, прехвърляйки вниманието върху Октопода, глобата от ЕК и усвояването на европарите.

Извод?

Несъстоятелността на излаганите аргументи в подкрепа на промените в закона е очевидна и извод не е необходим. След всичко казано дотук, всеки може да помисли за себе си и за други ефекти от случващото се. Не от гледна точка на здравето и уважението към останалите, не от гледна точка на бизнеса, който трябва да бъде спасен.

Редно е всички да се замислят за начина, по който парламентьори обслужват лични интереси, стоварвайки властта си върху електората. Дали ще се пуши в заведенията или не – това е без значение. Значение има начинът, по който се решават проблемите в държавата и аргументите, които ни се дават за това.

Защото с отвличане на вниманието към въпроса дали да бъде забранено пушенето в заведенията или не, теми като отложената пенсионна реформа, криволиченето и непрестанната промяна на плановете за здравна реформа, дупките, кучетата и какво ли още не слизат от обществената сцена.

За да направят място на следващ Октопод. А здравето и ангажиментите към ЕС – те могат да почакат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
0
 
! Отговори
Senfalter преди 14 години
От както ми попадна в полезрението, винаги съм смятал Лъчезар Иванов за една мазна медуза. Просто бях убеден, че е ***. Спомняте ли си ги лузърите в училище? Как седяха отстрани и мразеха с усмивка? Е, един от тях. И тогава дойде денят, в който той застана зад обществения интерес и заяви, че е против пушенето и не подкрепя ония ***, дето искат да свалят забраната. На момента се самоизкритикувах и си казах: "Момче, внимавай с предразсъдаците!"... Майтап!
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Точно така!
157
0
 
5
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Да кажем не на тютюнопушенето! Не на европейските помощи за тютюнопроизводителите в България и ЕС! Нашите турци да започнат да произвеждат билки в Родопите, а не отровния тютюн! А цигарите дано станат 10-20 лева на кутия както е в Норвегия!
156
0
 
6
 
! Отговори
херкулес преди 14 години
Eчак тука много се изложи Бойко борисов В цяла Европа се намалява тютюнопушенето само ние в България сме най големите хитреци и не спазваме нищо Казваме че ще си пушим и това е Важна е печалбата не ЗДРАВЕТО Но наште политици не разбраха че само здрава нация ще е богата На запад ако не пушиш вземаш повече пари Хоратане са *** като нас Теса разбрали кое е най ценно в живота
155
0
 
3
 
! Отговори
Янова преди 14 години
С тази абсурдна "полузабрана" управляващите окончателно показаха на чия страна са :те са на страната на контрабандистите,а не на закона и на гражданите.Първата такава,и сигурно не последна мярка ,бе "полузабраната",а всъщност широкото отваряне на вратите на Б-я за ГМО.Само 6 месеца трябваха ,за да разберем на кого слугуват и тези.
154
1
 
5
 
! Отговори
Katrin преди 14 години
Здравето трябва да бъде на първо място! Да признавам, че аз съм непушач. Но има и друго. Като изключим, че нас никой никъде не ни пита искаме или не да се тровим като поглъщаме облака от отровни и канцерогенни вещества излизащ от цигарите. Помислете за друго. Имате ли деца? А къде може да ги заведете без да се нагълтат с отрови? Май никъде. В ресторанти, в пицарии, дори в сладкарниците се пуши. Пушачите имат право да пушат, но и децата имат право на чист въздух.
153
0
 
3
 
! Отговори
разочарован преди 14 години
ГЕРБ повече никога за вас - вие сте едни продажни мутри!Ама разбирам ви - милиционер без цигарка неможе да съществува какво ще я правите тая *** зад дърветата то ще трябва да ги уволните, че нарушават закона а пък сега си ядът семки пушат си цигарки общо взето тежка работа ;). А колко сте жалки в очите на хората вече си нямате и идея защото витаете по облаците!
152
1
 
4
 
! Отговори
кака Пена преди 14 години
*** работа
151
3
 
5
 
! Отговори
непушач преди 14 години
недочетох статията, пак са намерили на кой да платят да си прекарат *** закони, направо се излагат гербаджийте, Боико, ***, ако го позволиш това забрави за следващ мандат, продажник. Помисли и за хората които не си бутат разни гомна в устата
150
0
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 14 години
А това, че е отрязано точка ком в линка естествено е заради цензурата в сайта.
149
0
 
3
 
! Отговори
петицията преди 14 години
В линка отдолу е отрязано точка ком
148
3
 
3
 
! Отговори
Lara Croft преди 14 години
bgpetition/bez-tsigaren-dim/index.htmlПодкрепете ни, моля!!
147
2
 
3
 
! Отговори
венци преди 14 години
Поздравления за автора на статията дали ще стигне до очите и ушите на ГЕРБ и ББ. Голяма излагация за законността в държавата ни ще бъде ако отменят забраната за тютюнопушене. "Изостаналата" Турция има такава забрана за пуше-не в затворени и само покрити с навес или покрив заведения и си го спазват. Голяма излагация беше миналата година в хотел в Истамбул българите пушеха във фоаето без пепелници, защото е забранено, но я обясни на балгарина - бабаит това. И сега управляващите защитават пушенето
146
1
 
4
 
! Отговори
Стана беля ... :( преди 14 години
Престанете с това "Стана беля :(". Пределно ясно е че цензурирате когато се заговори против правителството.
145
1
 
7
 
! Отговори
Ina преди 14 години
Щом депутат от ДПС (Рамадан Аталай) защитава здравето на българите и застава против бизнес интересите на съпартийците си, правете си извода Герберите каква политка водят дали изобщо им пука за народа или Европа или по скоро за собствения си бизнес?
144
1
 
2
 
! Отговори
ДЕ Д преди 14 години
Тютюна е политика на турцете.До сега те нищо не направиха за тех а най-много изкяриха гласувайки за тех.Доган и сие направиха милиони на техен гръб.За да се разкарат *** тряьбва турците да се оставят гладни и те ще ги разкарат.Иначе много бачкат затова ги държат и в Зап. Европа.
143
0
 
0
 
! Отговори
МаТа преди 14 години
:))))) Защо не? :))))
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ВСИЧКИ СТЕ СЕЛЯНИ
141
3
 
1
 
! Отговори
iliyan преди 14 години
bravo na avtora na statiqta
140
3
 
1
 
! Отговори
iliyan преди 14 години
Dolu cigarite