Каква манджа ври в електоралния казан?

И ще излязат ли криви политсметките на изборите
Обновена: 15 дек 2010 13:29 | 15 дек 2010 13:28,
102
Каква манджа ври в електоралния казан?
За основната петорка в НС по един казан. Снимка: Булфото

В България има приблизително 6 500 000 избиратели и всеки, който се занимава с избори, прави следната сметка (това ще ви подсети за случката с „матр’яла” в Чикаго):

От същинския пред- и изборен процес се вадят около 800 000 български граждани от турски етнически произход. Вече двайсет години политиците отказват да признаят факта, че на практика тези български граждани, къде от страх, къде по принуда, са лишени от правото си на свободен избор.

Следващото изваждане е на още толкова (около 800 000) български граждани от ромски произход – електоралният казан, в който всяка партия бърка до рамото по време на избори, и също така отказва да признае, че и те са лишени от правото на избор, по различни причини, но и тук принудата – повече финансова и социална, отколкото етническа – е факт.

Дотук в сметката останаха малко повече от 4 500 000 души.

Приблизително 1 000 000 български граждани живеят в чужбина (по някои данни са близо 1 500 000). По съвсем различни причини, но от тях гласуват под 10%.

Значи в сметката останаха 3 500 000 – тоест половината от населението, имащо право на глас.

Така наречените „твърди ядра” на различните партии са константни в определени рамки: за БСП това са около 600 000 души, за десните партии вероятно (общо) можем да добавим още толкова.
Останаха ни приблизително 2 300 000. 

Сега още малко сметки – ДПС „електоратът” гласува около 80%, ромските махали дават също такъв процент активност, но по принцип най-високото гласуване в национален мащаб е около 50, максимум 60%. Някой сметна ли крайния резултат?

С извинение за политическата некоректност, но най-голям отказ от гласуване има сред гласоподавателите българи, живеещи в големите и средните градове, млади, образовани, с професия и средни или дори високи доходи. Тоест изборът кой ще управлява държавата, кой ще е държавен глава, кой ще е кмет на града и на общината, частично, но в голяма степен се прави от хора, които не подлежат нито на свободна пропаганда, нито имат свободен избор (тях ги купуват или убеждават да гласуват по една друга логика). Останалите не намират политическо представителство или просто отказват да участват в театъра.

Тази аритметика не е нова за никого, но за нея срамливо мълчат политици, социолози, анализатори, дип не е удобно да обсъждаме или да поставяме под съмнение правото на глас на всеки (не е и законно). И са прави. За правото. Но само толкова. И за да не разгневявам за пореден път либералните и политически коректните читатели ще кажа – не ме интересува дали преобладаващите гласове са на избиратели от малцинства или махали, интересува ме дали те избират свободно, съзнателно и информирано, така както го правим аз и още десетки хиляди, които искат гласовете ни да имат значение.

Защо подхващам темата отново и сега? Защото Изборният кодекс, който трябва да регламентира начина, по който ще се избира всяко представителство в България, е в парламента. И вече е ясно, че отново политиците ще кроят и кърпят проект, който е меко казано предпазлив. В този проект е явен стремежът да бъдат осигурени с гласове партийните квоти – запазва се системата на наредените листи, макар и с преференциален елемент, а мажоритарният вот остава минимизиран.

Отново се връща законодателството отпреди 11 години, за назначаване на кметски наместници в София, Варна и Пловдив. Това вероятно има своята финансова и политическа логика, но затяга единствено централизираната власт и демотивира избирателите в големите градове. Но има един критично важен елемент в схемата на изборното законодателство, който, мисля, ще бъде следен с болезнено внимание и на който, склонна съм да мисля, държат мнозинството избиратели, както и отказалите да избират. Така нареченият изборен туризъм.

Да, хората, изселени през 1989 година, не са извършили нищо, заради което да бъдат лишени от правото за гласуват, и са български граждани. Но злоупотребата с техните гласове е достигнала вече такива размери, че трябва да се намери законен и разумен начин това да бъде спряно.

Ако ДПС не ги беше превърнало в марионетки, вероятно този въпрос нямаше да стои така остро в българското общество. Но още преди повече от десетилетие Ахмед Доган се само провъзгласи за ключа към властта и го постигна, както с правителството на Любен Беров, което беше с мандат на ДПС, така и с коалицията си със Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

И в типичния си откровено-циничен начин, вероятно помните, обяви „купуването на гласове за обичайна европейска практика”. 

За съжаление обичайна практика в демократична България е транспортирането на хиляди хора в рамките на 48 часа веднъж на година или година и половина, за да напълнят урните. И това е също толкова цинично, колкото и фактът, че десетки хиляди, които живеят и плащат данъци в десетки градове или общини, не могат да изберат кой ще ги управлява. Тяхното право на глас остава безсилно, затрупано под лавината „туристически” бюлетини.

Този „туризъм” беше усъвършенстван и за преразпределение на купените гласове вътре в страната – не ти стига малко за кмет или депутат, и махалите почват да се пренасят насам-натам.

Сигурна съм, че изискването за двойната уседналост – тоест да си живял една година там, където искаш да избираш или да те избират, може и ще бъде представено като ограничение на правата на част от българските граждани, като „етническо противопоставяне” и т.н. Не знам как би отсъдил КС, защото в конституцията е заложено само пълното право на всеки български гражданин да избира представителството си. И всеки скрит или явен ценз или ограничение от гледна точка на закона е неприемливо. Но автобусите, пътуващи из Балканския полуостров или от едни села и градове към други, също не са дефинирани в основния закон.

Купуването на гласове вече е криминализирано, но никой не е толкова наивен или добронамерен, за да смята, че това ще спре някого.

И целият този панаир отвращава и демотивира толкова голяма част от избирателите, че започва да ми се струва ключов за това, което политиците наричат „обществен договор” – ние им делегираме права да управляват, те по дефиниция зависят от нашия избор. Защото иначе бавно и безропотно ще се върнем към ситуацията, в която изборите бяха жалък фарс и имитация на избор. А колкото повече отказват да участват в този избор, толкова повече „електорат” ще си пазаруват едни други хора. 

И аритметиката им пак ще излезе. Но на тях, не на нас!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
nqkoj преди 13 години
Wseki ima prawo da glasuwa i nikoj ne moje da mu go otkaje.Nikoj ne moje da sydi drug za towa kak e glasuwal i dali e glasuwal.Nakraq izbornite rezultati pokazwat kakwa e istinata za izbora na wseki- t.e. kolko chesto sreshtan e negowiq na4in na mislene.Az sym ot tezi koito ne glasuwat - i maj nie imame majoritaren glas :D40% neglasuwali, 8% glasuwali za DPS.e tiq 8% li preobry6tat karucata i sa problema na Bylgariq?
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изчистет тази 'новина',че е от месец!
91
2
 
1
 
! Отговори
Агент преди 13 години
Нали видяхте, че Гоце върна Изборния закон-що ли?
90
0
 
1
 
! Отговори
МОНАРХИСТ преди 13 години
нямам против мнението ти , бих допълнил / с висше/ , но ще се навъдят много калинки :)
89
1
 
1
 
! Отговори
теди преди 13 години
Който,няма поне средно образование завършено в България да няма право да гласува.
88
3
 
5
 
! Отговори
Турчинн преди 13 години
Такава практика няма по света и в ЕС е България а не в социалистически режим!
87
1
 
5
 
! Отговори
Турчинн преди 13 години
Само половината от изселниците в Турция имат българско гражданство защото останалите не си подновяват българските си документи а от първите пък някъде 60 процента използват правото си на избор но и без това изселниците ако не ходят в Б-я за местните избори че и за европейските не могат да стават гласоподаватели, например доколкото знам за право на местните избори трябва да си в България последните 10 месеца преди дадения избор.
86
3
 
18
 
! Отговори
Турчинн преди 13 години
Аз съм изселник,роден съм в Б-я и съм подновил българските си документи след изселването в Т-я през 1989-а обаче за дпс няма да гласувам след иска срещу доган вече нямам доверие в партията но българската политика трябва да ни представи алтернатива иначе не аз но такива мислещите като мен по подразбиране ще гласуват пак за него.Дпс и българските расисти подкопават мира в България!
85
7
 
4
 
! Отговори
обективен преди 13 години
Корупцията, мафиотщината, рекетьорството и всички беззакония СА РОЖБА НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БКП/БСП. Това само слепите и глухите не са разбрали още.БСП е изгорял бушон и НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАСТ !!! Ама НИКОГА !!!А на тоя съветски гьотферен мазен и сополив безочлив *** зомбясан товарищ САТАНиШЕФ ТРЯБВА ДА ВРЪЧАТ..... ЕДНА КИРКА И ЛОПАТА да бачка по магистралите ЗА ДА РАЗБЕРЕ ОТ КЪДЕ ИДВА ХЛЯБА ама по 12 часа на ден без почивка и да му лепнат една лепенка на смрадливата голословна плямпаджийска мутра - за да не дрънка врели-некипели.
84
9
 
8
 
! Отговори
myself преди 13 години
Статията е превъзходна!!!!!Ако наистина се спре туризма на гласове, и ние истинските БЪлгари, а не някакви миризливи *** или турци да избирТ ВМЕСТО НАС ЩЕ СЕ ОПРАВИМ.НО НЕ , НИЕ НЕ СИ ОТСТОЯВАМЕ ПРАВАТА НА
83
6
 
19
 
! Отговори
родопа преди 13 години
Който,няма поне средно образование завършено в България да няма право да гласува.Тогава и само тогава ще се спре купуванетою/туризма/ на гласове.Да живее БЪЛГАРИЯ!!!!
82
1
 
3
 
! Отговори
cggnmh преди 13 години
a kogato pra6tat milqardi levove tezi izvan stranata nikoq nqama ni6to protiv nali,posle poslednata godina,na koq kakto mu otarva taka si komentira,vseki ima pravo na glas 6tom e doprinesal ne6to kam tazi strana,a ti koqto si stoi6 tam vav panelkata i 4aka6 da ti padne ot tototo mnogo ti zrave
81
1
 
4
 
! Отговори
Profesora преди 13 години
Poznata istoria. Napravete glasuwaneto zadalzhitelno, kakto e v Garcia
80
1
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
A къде cepaт гладните ?!
79
7
 
23
 
! Отговори
циганин преди 13 години
турците нямат право да избират кой ще ме управлява.аз плащам данъци ,аз работя за българия .ако има воина аз ще се бия за българия .а те ще си живеят спокойно в турция нали? няма значение къде са,човек които не е живял в бг последната 1 година няма право на избори ,тва е .
78
15
 
4
 
! Отговори
Читател преди 13 години
Като чета тези редове, си мисля, аджеба има ли още българи да милеят за нашата си държава ? Алоооооо, БЪЛГАРИНО, осъзнай се, отвори очи, поеми въздух и гледайки оптимистично на нещата потрай още малко. Така или инче си теглил достатъчно, нещата потръгнаха бавно но сигурно към подобрение, това личи от реакцията на тези които плюят всякаква мръсотия за да те настроят. Опомни се и твърдо вярвай в бъдещето, бъди горд,че живееш в страна прекрасна, БЪЛГАРИЯ !
77
17
 
12
 
! Отговори
аз преди 13 години
Тези, които живеят извън България защо ще определят те, мен кой да ме управлява. Да си гласуват в Англия, Испания и САЩ, там да ги управляват. Ако искат да гласуват, да дойдат да си живеят тук и да сърбат попарата на тези, които са си избрали. Не трябва да имат право на глас. Те са избрали друг живот и друга държава, ние не ги интересуваме!
76
5
 
16
 
! Отговори
Той е преди 13 години
Проблема е, че ГЕРБ е само поредното превъплъщение на тази комунистическа утайкПа,която е на власт от 20 години!Не бива нещата да се гледат поотделно,всичко и всички са свързани през тоя период!Целта е само една - крадците да бъдат на власт вечно,независимо от името,което ще носи партията им!Всичко друго е прах в очите на хората!
75
6
 
6
 
! Отговори
Калоян преди 13 години
Аз не гласувам и няма да гласувам. Това е определено единственото решение предвид коментарите под статията. Ние не сме никакво общество и няма да бъдем, толкова ли досега не го разбрахте а продължавате да търсите причина в някой и нещо. Не сме общество, не сме задружни, нямаме идеали и никакво отношение един към друг. Поради тази причина, днес, утре, след месец и след 10 години коментарите ви ще бъдат такива и положението ни ще е все такова.
74
1
 
13
 
! Отговори
глупости голями преди 13 години
Тази пише абсольтни глупости:6 500 000 били избирателите...Браво! Сигурно вече и бебетата гласуват и тинейджърите...хахаха...Изкара България с 9 милиона българи... Нещастна история! И куцо и сакато започнаха да пишат щуротии.Съвсем оскотяхме... Няма що!