Оj, Србиjо, шта си дочекала!

Белград: Ако знаехме историята, щяхме да уважаваме България
Обновена: 10 фев 2011 13:07 | 10 фев 2011 07:05, Елка Василева
300
Оj, Србиjо, шта си дочекала!
Снимка: Булфото

Дори и България си има море. Ой, Сърбийо, какво дочака, извиква герой от сръбски много гледан телевизионен сериал.

Сърбите никога не сме имали сериозен излаз на море, дори в Средновековието, дори по времето, когато силата на Сърбия е в зенита си по времето на митичния цар Душан. На ако знаехме повече за това, щяхме повече да уважаваме България, пише Радослав Петкович в сръбския вестник „Блиц“.

Не знаем нищо за българската история, но идеята ни е, че те са глупави и примитивни, диваци. Както и те за нас, да не се лъжем, пише по-нататък в материала.
 
Да кажеш на някой сърбин, че през по-голямата част от Средновековието българската държава е играла на Балканите по-значима роля от Сърбия, е равно на национално предателство, но е (не)приятен факт.

Българите са имали две царства – сърбите един цар, българите са воювали с унгарците за Белград – този град сръбските владетели крал Драгутин и деспот Стефан са получили от унгарския крал като негови васали за доживотно ползване.

Такива са били времената. Каквито и онези, когато учихме за Самуил, уж македонския цар. Изглежда византийците не са знаели срещу кого воюват, защото нарекли победителя над Самуил Българоубиец.

Още по темата

Освен кръвта и кръвопролитията имаме и изкуство, ръкописи и фрески, с които и ние, и българите се гордеем. Двамата големи писатели от сръбската средновековна литература, за които учи всеки студент – Григорий Цамблак и Константин Философ, са българи, пише по-нататък в материала.

А и свети Сава неслучайно е починал във Велико Търново – средновековната столица на славянската и православната култура.

За малко да забравя, пише авторът на материала. Кирилицата се е появила някъде около Х век /всъщност 9 век - бел.ред/  в Преслав, културната столица на Първото българско царство, наречена така в чест на свети Кирил, създал глаголицата. Два века по-късно тя преминава в Сърбия, по-късно и в Русия, след това и по-нататък, пише в публикацията в „Блиц“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
8
 
6
 
! Отговори
ами знаете ли,че преди 13 години
бг.инджИнер скоро е патентовал двигател,който ще работи по сл.начин:в резервоара вместо гориво ще се пълнят ***,които ще ферментират,а от полученият алкохол ще се задвижи мотора!Така ще конкурираме "тъпите турци-***"!Само,че има 1 малък проблем,българите нямат кво да ядат и вече не акат и няма ***,с които ще се пълнят резервоарите!
193
4
 
8
 
! Отговори
Вас преди 13 години
Първо.За мен всеки коментатор,който си служи с цинични и просташки изрази е комплексар и комплексите си ги избива в анонимния Интернет. Срам ме е,че съм българин от такива хора, а те не са малко.Второ.Факт е че сърбите са се държали по мъжествено по време на Османската империя, но е и истина, че те поставят начало на противоречията ни с войните през 1885 и 1913 година. Определено са големи шовинисти.Що се отнася до гърците, тяхната връзка с древна Елада е по скоро само териториална.
192
0
 
20
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 13 години
На италианските *** дето се пънат много, само ще им кажа. Същите сте като нас, толкова сме еднакви като манталитет, че чак не е за вярване. Според съвременната история днешните италианци са потомци основно на лангобарди, араби и незначителна част месно население. През средновековието обаче там нахлуват и българи и то няколко пъти. Последно са алцековите българи. До днес има цели области с български топоними и цели фамилии с български имена. Даже на цигулгата и казвате булгарина.
191
1
 
8
 
! Отговори
piligrim преди 13 години
ДО "някой" Вярно е че по култура сме по близки с някои европейски народи защото според някои нови проучвания ние българите сме коренно население на Балканите, просто сме ходили на изток направили сме един голам кръг и сме се върнали пак тук. Именно това пише в "Джагфар Тарихъ" че българите са живели на територията на "Големия и Малкия Рум" т.е. Мала Азия и Балканите- територията на Византийската империя но много преди тях /византийците/.
190
0
 
24
 
! Отговори
Марк до 184 преди 13 години
Калимера византиецо /впрочем грешка гърците сте само част от византииците, а кего си присвоявате историяна на Източната Римска империя, където няколко стотин години официалниья едик е бил латинския/!Та искам да отбележа, - за пораден път - своето радостно чувство и от твоя коментар! Те и сърбите живееха в една измислена реалност под наркозата на уж великата си история - е виждаме какво стана!Погледнте се в огледалото - каза го Папандреу!Достоен грък - прозрял истината!
189
0
 
25
 
! Отговори
до 184 преди 13 години
Колосални сте пич, вярно. Колосални смешници. Особено много ми харесва какви колосални пискюли имат гвардейците пред парламента ви. :)) Като ги видя, и тръпки ме побиват от страх.Защо ли цяла Европа ви подиграва. Последвайте съвета на немците- продайте акропола и си платете дълговете. На хубаво място е, може да се направи един мол там. Или склад за картофи. ;)
188
29
 
1
 
! Отговори
ДОН СИЛВИО преди 13 години
еллада е италиа-УНА ФАЦА УНА РАЦА..ЗАЕДНО И ДОКРАИ СРЕЩУ ВАРВАРИТЕ=ВУЛГАРИТЕ!!АМИН
187
1
 
16
 
! Отговори
гкрту преди 13 години
Стига сте се карали, ей! Ние се самоизяждаме. а западняците ни гледат сеира и ръкопляскат.Я се стегнете малко !
186
4
 
10
 
! Отговори
1012 преди 13 години
До Микеле СантоноОт Рим надолу Италия е царството на *** и мафията.В древността названието вулгарос означава варварин като хуни, германци ит.н. Много сте прости с две думи..
185
2
 
8
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 13 години
Преди да дойдат османските племена на балканите е било в ход изграждането на три отделни нации. Българската, Сръбската и Гръцката. Албанците и Румънците са насила създадени в доста по късен етап. Албанците са персийски племена докарани по тези места от завоевателите османлии от района на днешен Азербейджан. А Румънците са плод на политическо решение на Австрийци и Руснаци. Ако небяха дошли османлиите сега на територията на Балканите и Румъния щеше да има три държави България, Сърбия и Гърция.
184
0
 
6
 
! Отговори
inatut преди 13 години
до 184Плитък гроб и за теб..
183
1
 
23
 
! Отговори
аз преди 13 години
до 184-нисък ,късокрак ,космат и вонящ на козе сирене "елински"пръч ,май не можеш да забравиш от каква чаша Крум Страшни си е пил руйното винце.
182
3
 
6
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 13 години
А сърбите са останали първоначално извън границите на Аспарухова България, а когато Крум ги превзема и присъединява за малко, вече е твърде късно. Сърбите са си създали собствена държавна структура. Макар и единородни и единоверни, и под управление на българските царе те вече са станали други, отделили са се от общата маса. Даже са събрали злоба срещу нас така като ние мразим турците.
181
22
 
1
 
! Отговори
МИКЕЛЕ САНТОНО преди 13 години
Амичи е амичиа..ио соно италиано..от Анкона..Де ла италиана лингуа *** знаете ли как е - ВОЛГАРО, ВОЛГАРЕ..ЧИАО РАГАЦИ Е БАМБИНИ!
180
1
 
27
 
! Отговори
majopajo преди 13 години
Ей аман от МРЪСНИ ВИЗАНТИЙЦИ в този сайт!!! Като сте толко отворени и велики защо идвате да учите тук, говорите български и после плювате??? Вие сте жалки *** и толко ви мързи, че идваме ние да ви оберем маслините и портокалите! Ние и ЕС ви храним и поим мързеливия и мизерен *** народец!!!
179
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако можеше и в нашата история да се напише истината! НАй-вече за ОСманската империя:))! И за мизерията, която сме си правили един на друг....! Така, че не ни е нужен измислен "деспот" ние сме си достатъчни за може да изразяваме "патриотизма" си :)))
178
2
 
21
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: piligrimЧел съм достатъчно.Спорът е донякъде безсмислен, но мога да се съглася с факта, че България винаги е била по-близо до Европа от Русия в културно отношение и смятам за погрешно натрапваното ни схващане че сме били близки по бит и култура.Според мен сме много по-близки до италианците например (и не само до тях) отколкото до руснаците.Но нека оставим историята на историците.
177
2
 
4
 
! Отговори
до 182 преди 13 години
Впоследствие е наричан цар само от българската църква,но той никига не е носил тази титла.Името Михаил-на тогавашния византийски император,приема след като е принуден ,от същия,да се покръсти,но не и равна на императора титла-това е абсурд и противоречи на българската история.Тогава,както е видно и от известните му оловни печати,Борис носи много по-ниска титла - архонт,горе-долу равнозначно на княз !
176
2
 
16
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 13 години
Първи български цар е Тервел титлата му е дадена в знак на уважение от Византийския император, след като разгромява арабите и така спасява Европа. Българите не са имали ханове а Канас, много близко до Кнез (Княз). Тъй като са скитски народ те са близки до сърмати и славяни и говорят почти един и същ език. Траките са от същото коляно. Затова е станало възможно създаването на единен народ и нация от три племена. Били са си братовчеди и са се разбирали без преводач. Другото са поръчкови глупости ..
175
39
 
1
 
! Отговори
ЕВАНДЪР НИКОЛАУС преди 13 години
Микро-оикономикос..Макро-оикономикос..оикос+номиа...БЪрзо в уикипедиа ВУЛГАРИ И ДА ЧЕТЕТЕ ЗА ВЕЛИЧИЕТО НА ЕЛЛАДА!!! вие сте пигмеи-джуджета-лилипути пред Гъливер-КОЛОССОС-ВЕЛИКАН--ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНСКОТО!!!