Оj, Србиjо, шта си дочекала!

Белград: Ако знаехме историята, щяхме да уважаваме България
Обновена: 10 фев 2011 13:07 | 10 фев 2011 07:05, Елка Василева
300
Оj, Србиjо, шта си дочекала!
Снимка: Булфото

Дори и България си има море. Ой, Сърбийо, какво дочака, извиква герой от сръбски много гледан телевизионен сериал.

Сърбите никога не сме имали сериозен излаз на море, дори в Средновековието, дори по времето, когато силата на Сърбия е в зенита си по времето на митичния цар Душан. На ако знаехме повече за това, щяхме повече да уважаваме България, пише Радослав Петкович в сръбския вестник „Блиц“.

Не знаем нищо за българската история, но идеята ни е, че те са глупави и примитивни, диваци. Както и те за нас, да не се лъжем, пише по-нататък в материала.
 
Да кажеш на някой сърбин, че през по-голямата част от Средновековието българската държава е играла на Балканите по-значима роля от Сърбия, е равно на национално предателство, но е (не)приятен факт.

Българите са имали две царства – сърбите един цар, българите са воювали с унгарците за Белград – този град сръбските владетели крал Драгутин и деспот Стефан са получили от унгарския крал като негови васали за доживотно ползване.

Такива са били времената. Каквито и онези, когато учихме за Самуил, уж македонския цар. Изглежда византийците не са знаели срещу кого воюват, защото нарекли победителя над Самуил Българоубиец.

Още по темата

Освен кръвта и кръвопролитията имаме и изкуство, ръкописи и фрески, с които и ние, и българите се гордеем. Двамата големи писатели от сръбската средновековна литература, за които учи всеки студент – Григорий Цамблак и Константин Философ, са българи, пише по-нататък в материала.

А и свети Сава неслучайно е починал във Велико Търново – средновековната столица на славянската и православната култура.

За малко да забравя, пише авторът на материала. Кирилицата се е появила някъде около Х век /всъщност 9 век - бел.ред/  в Преслав, културната столица на Първото българско царство, наречена така в чест на свети Кирил, създал глаголицата. Два века по-късно тя преминава в Сърбия, по-късно и в Русия, след това и по-нататък, пише в публикацията в „Блиц“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
6
 
! Отговори
men преди 13 години
Vazov nai dobre go e kazal
173
1
 
3
 
! Отговори
Марк до 176 преди 13 години
Първоначално се е смятало, че е бил Княз Борис, в последствие е бил наричан Цар Борис-Михаил/Михаил е името което е приел след покръстването/Тънки детайли, но говорим за сериозни сръбски учени все пак!
172
0
 
51
 
! Отговори
В окопа - Ив. Вазов преди 13 години
Кървавият бой престана,мракът нощни наближи.Паднал българин в окопатам до сърбина лежи. Един други се убили;куршум щику дал ответ.Гаснат сили, скоро двамаще оставят белий свет. - Брачо - сърбинът изпъшка, -гаче те познавам аз?- Аз съм, Йово, добра среща,господ пак събира нас. Жал ми е за теб, сюрмахо,имаш дребна челяд ти!- Фала, брачо... Памет тъмна... -Кой си, я ме подсети, дека с тебе се видяхме?- Във Алексинацкий бой -турска кръв там проливахме...- Петко! Ти си? Брачо мой, опрощавай... Лепо помня,без теб тамо аз бях леш.Майка ми за твойто здравечесто палила е свещ... - Сполай, Йово... Няма нужда,ти по-харно отплати!...Ний избихме се кат ***,господ нека ни прости. - Брачо! - Йово, аз умирам...Огън, жажда! Ох, горйъ!- На водица в манерката,пийни, брат. И аз ще мръ. - Сполай, Йово... па прощавай,свърших!... Моят гроб е тук!- Петко! И аз с тебе брачо:ще заспим един до друг! Мръкна. Въз полето бойнопадна нощната мъгла;пад мъглата спят спокойнохладни, кървави тела.
171
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
BOGATATA istoria na edin narod go pravi BOGAT!
170
0
 
19
 
! Отговори
Марк до 140 преди 13 години
Лазаре /или Лазарус/ , душата ми ликува, когато прочета коментари като твоя!Очевидно заслеплението ви е безкрайно!То и на сърбите беше такова, но ето пердахът им се отразява добре - изтрезняват!Твоя коментар показва колко близо е деня, когато ще ви пускаме стотинки в просешката паничка!Да ме прости Господ че съм толкова злорад към гърците, но и аз съм човек!Само Спасителят можеше благородно да прощава на тези , които го предават!!
169
4
 
8
 
! Отговори
до169 преди 13 години
сърбите са 20 г след нас
168
2
 
17
 
! Отговори
piligrim преди 13 години
До 171 - "някой" И "братята руснаци" я смятят "книгата от 7 тома" за фалшификат, защото им "боде в очите". Не могат да преглъгнат, че има има по велика нация от тях преди те да се появат на световната сцена и че когата Иван Грозни превзема старата ни България - територията на Русия се увеличава 5 пъти. Моля, те чети братко. Истината все някога ще излезе наяве, може би ние няма да сме живи но духа на България ще е!
167
1
 
9
 
! Отговори
до Марк преди 13 години
Първият български цар е Симеон I , Борис I отначало е хан,по-късно приема титлата княз,тази славянска титла се носи и от Владимир Расате,после със сигурност връща ханската(по-точно кан или кана сюбиги - нещо като цар на царете),Симеон отначало е княз и по време на войните с Византия приема титлата василевс=цар=император на българи и гърци !!!
166
0
 
7
 
! Отговори
e преди 13 години
ISTINATA E SAMO EDNA.I TQ E. DIVIQT KAPITALIZAM NA SBIR6TINATA OT HAMERIKA, NE ISKA SILNA EVROPA. NITO PAK EDINENIE NA SLAVQNSKITE NARODI. ZA6TOTO SILNI I EDINNI SLAVQNI NE IM TRQBVAT.PO LESNO SE MANIPULIRAT VRAJDUVA6TI I BEDNI DARJAVI OTKOLKOTO SILNI I EDINNI TAKIVA. 21 GODINI SE RABOTO CELENASO4ENO OT HAMERIKANSKIQT IMPERIALIZAM ZA UNI6TOJAVANETO NA CELIQT ISTO4EN BLOK. 6TE STAVAME O6TE PO BEDNI I MIZERNI,DOKATO NA6TE DUPEDAVCI LIJAT ZA.NICITE NA HAMERIKANCITE.TOVA E ZAMISALA I NA PLANA RAN-AT
165
1
 
26
 
! Отговори
irokez преди 13 години
Народ който не знае и не помни свойта история и минало няма бъдеще.Никога не забравяйте данайските дарове(троянския кон от одисей и грците). Има една стара Българска приказка "грък и на магаре да стане,не се качвай на него". Нищо което говорят грците не е вярно,всичко което имат не е тяхно. Дали е било на финикийци,траки,минойци или други те си приписват за тяхно.Никога за нищо на света не вярвай на грък.
164
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Марк до 148 (номер 167)Не знам доколко разбираш сръбски, не сметнах за нужно да пиша превод и на български.В извадката обаче се дава пример за "някои царе в историята" - никъде не е написано, че Симеон е първия български цар.Тоест - не виждам да има грешка.
163
2
 
22
 
! Отговори
бг преди 13 години
до 140 лазарос-педеразосЕйй цървулане до 1-2 години ще идвате да бачкате при нас .......
162
1
 
26
 
! Отговори
Марк до 160 преди 13 години
Всеки си има права - някои основателни други не!Гърците смятат, че техните права са да получават парите изкарани от някой друг/германци ли , българи ли , европейци ли ..няма значение/ и да ги харчат!Една гръцка научна изследователка съвсем сериозно обясняваше в някакво американско списание /за жалост не помня точно кое/, че гърците са дали толкова много на света, че сега всички им били длъжници!Ето я гръцката трагедия!Тепърва ще има сеири на юг от нас!!!
161
2
 
3
 
! Отговори
! преди 13 години
170 е до 165
160
2
 
9
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: piligrimКнигата "Джагфар Тарихъ" е меко казано, със съмнителна стойност.Особено пък що се отнася до идеята за някакви българи преди 33000 години смятам че е дотолкова безумна, че няма смисъл да я коментирам.
159
6
 
13
 
! Отговори
! преди 13 години
...свали си розовите очила !!! И не сме братя, запомни го !!! Нито по произход,нито се обичаме по братски,след всички ваши мръсотии !!!
158
10
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И като имаме по богата история какво ?!?!?!? Прави ли ни това по щастливи СЕГА ? Живота е ТУК и СЕГА а не е 1000 години назад !!!
157
1
 
18
 
! Отговори
гларус преди 13 години
Тепърва им предстои на сърбите и македонците да научат много неща за собствената си история. Няма как да влязат в ЕС без да си признаят за подмяната на историческите събития, но то само това да им е проблема...
156
6
 
4
 
! Отговори
Марк до 148 преди 13 години
Това което даваш като цитат показва още веднъж колко "задълбочено" сръбските учени познават българската история!Първият български цар не е Симеон, а Св. Цар Борис 1 Покръстител!не казвам, че е нарочна грешка, но .....
155
1
 
7
 
! Отговори
Dan преди 13 години
По-добре късно отколкото никога!