Оj, Србиjо, шта си дочекала!

Белград: Ако знаехме историята, щяхме да уважаваме България
Обновена: 10 фев 2011 13:07 | 10 фев 2011 07:05, Елка Василева
300
Оj, Србиjо, шта си дочекала!
Снимка: Булфото

Дори и България си има море. Ой, Сърбийо, какво дочака, извиква герой от сръбски много гледан телевизионен сериал.

Сърбите никога не сме имали сериозен излаз на море, дори в Средновековието, дори по времето, когато силата на Сърбия е в зенита си по времето на митичния цар Душан. На ако знаехме повече за това, щяхме повече да уважаваме България, пише Радослав Петкович в сръбския вестник „Блиц“.

Не знаем нищо за българската история, но идеята ни е, че те са глупави и примитивни, диваци. Както и те за нас, да не се лъжем, пише по-нататък в материала.
 
Да кажеш на някой сърбин, че през по-голямата част от Средновековието българската държава е играла на Балканите по-значима роля от Сърбия, е равно на национално предателство, но е (не)приятен факт.

Българите са имали две царства – сърбите един цар, българите са воювали с унгарците за Белград – този град сръбските владетели крал Драгутин и деспот Стефан са получили от унгарския крал като негови васали за доживотно ползване.

Такива са били времената. Каквито и онези, когато учихме за Самуил, уж македонския цар. Изглежда византийците не са знаели срещу кого воюват, защото нарекли победителя над Самуил Българоубиец.

Още по темата

Освен кръвта и кръвопролитията имаме и изкуство, ръкописи и фрески, с които и ние, и българите се гордеем. Двамата големи писатели от сръбската средновековна литература, за които учи всеки студент – Григорий Цамблак и Константин Философ, са българи, пише по-нататък в материала.

А и свети Сава неслучайно е починал във Велико Търново – средновековната столица на славянската и православната култура.

За малко да забравя, пише авторът на материала. Кирилицата се е появила някъде около Х век /всъщност 9 век - бел.ред/  в Преслав, културната столица на Първото българско царство, наречена така в чест на свети Кирил, създал глаголицата. Два века по-късно тя преминава в Сърбия, по-късно и в Русия, след това и по-нататък, пише в публикацията в „Блиц“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
35
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
коментара е излишен Външният дълг на Гърция възлиза на 300 милиарда евро, а бюджетният дефицит на страната представлява 12.7% от БВП, което прави Атина най-слабата икономика в еврозоната.
213
6
 
38
 
! Отговори
до 222 преди 13 години
Кирилицата е създадена от свети Наум Преславски! Кирилицата е чисто българска азбука! Глаголицата е създадена от Кирил и Метедоии, за които се спори какви са по произход! Прави разлика между Кирилицата и Глаголицата. А що се отнася до гърците-това е изкуствена нация от православни албанци, роми и турци! Преди 19 век не е имало гърци. Древните елини нямат никаква връзка с днешните гърци!
212
1
 
38
 
! Отговори
Кръстоносец преди 13 години
Ставрос, мноо си ***, братче. *** може да викаш на твоята жалка държавица, която е по - известна с това, че народа й по едно време се е смятал за рилмяни. А за кирилицата си в огромна грешка.
211
76
 
5
 
! Отговори
Ставрос Груевски преди 13 години
Два балкански *** спорят кой е по най ! Ше умрем от смех. Страни без класици в литературата, музиката, без учени, без ренесанс. С гайди и тъпани велик се не става. А за кирилицата да ви припомня че е гръцка. Не си присвоявайте история, моля.
210
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 220-понеже линковете са забранени-влизаш във клубовете на дир бг за македония, там са отворили тема за тази статия и има линк.
209
0
 
1
 
! Отговори
Нати преди 13 години
Къде точно да намеря оригиналната статия?
208
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 217-спокойно македонците ще дойдат-пуснах линк към статията в един форум за македония ,сега я четат, след малко ще дойдат античните ни ...братя
207
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 213- а знаеш ли, че сръбския крал Душан е с български корени. Кръсте Мисирков нарича крал Душан западнобългарски крал...
206
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината боли,но ще пребОли,обаче хора прави ли ви впечатление отсъствието на "македонците от пирин",от благоевград,от кресна,яне,гоце и останалите смешници,които плюят по нас ,виждате ли хора манталитете на роба,ЗАЩО СЕГА РЕВОЛТИРАНИ ЕТНОМАКЕДОНЦИ НЕ НАРИЧАТ Р.ПЕТКОВИЧ,ТАТАРОФИЛБУГАРОМАН,***,НА КОЙТО ДА МУ УМРАТ ДЕЦАТА????Прави ли ви впечатление!!!Сега ги няма тук СЕГА СА НА ФОРУМА НА "Блиц"ДА УЧАТ СЪРБИТЕ НА ИСТОРИЯ,те перфектно владеят сръбски,пък на много им е и майчин!
205
0
 
16
 
! Отговори
аз преди 13 години
Статията е много точна! Вижте и оригинала в блиц! Лошото е,че читателските коментари са силно негативни към автора на пстатията. Истината боли!
204
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Сърбите никога не сме имали сериозен излаз на море, дори в Средновековието, дори по времето, когато силата на Сърбия е в зенита си по времето на митичния цар Душан."Поклон пред граматиката на автора на статията!
203
8
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: piligrimДа речем, че е горе-долу така.Тоест ние съвременните българи имаме известна "коренна" жилка.Но все пак сме толкова омешани, че е трудно да се каже кой е "кореняк" и кой не.Прабългарите на свой ред са придошли тюркски племена, които са се смесили с "кореняците" плюс славянските племена.Но стига вече с тази "Джагфар Тарихъ" - не разбра ли че никой историк не я приема насериозно. Със същия успех бих могъл примерно да ти заявя, че ръкописът на Войнич е писан от извънземни!
202
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам само отново да подчертая и да пожелая повече сърби като Радослав Петкович,защото повечето засега са като тези от СРЪБСКАТА ДЪРЖАВНА ТЕЛЕВИЗИЯ-РТС,които пуснаха репортаж от най-антикомакедонисткия вестник в БЮРМ с главен редактор полусърбина Драган Павлович-Латас-ИКОНА НА ЧУДОВИЩНОТО БЪЛГАРОМРАЗИЕ В БЮРМ ,репортаж за ОНЕПРАВДАНИТЕ МАКЕДОНЦИ В БЪЛГАРИЯ,които били най-малко 100000души а България ги тероризира.Това във връзка с преброяването у нас и вълчият вой на Х/ОМО/.Браво г-н Петкович!
201
0
 
8
 
! Отговори
Майтап преди 13 години
Чух, че македонците ще публикуват статията от "Блиц", но вместо думите "българин", "български" и др. щели да пишат "македонец", "македонски"
200
1
 
31
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна?Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Цитата е от Захари Стоянов.
199
0
 
20
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Кой въстана срещу нашето свещено дело съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нап
198
0
 
18
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Сърбите са щели да ни помогнат да се освободим и българите са били готови да се обединят със Сърбия, но руснаците усещат, че ще изгубят всякакво влияние на Балканите и убиват княз Михайло Обренович. По негово време Раковски създава Българската легия в Белград, където знаменосец е бил В.Левски. Каравелов е живеел в Белград и е издавал вестник и е бил много влиятелен човек. След убийството на княз Михайло, който е бил европейски възпитаник, идват на власт проруски мекерета, които разтурват Легията
197
4
 
14
 
! Отговори
sako преди 13 години
Тия пуяци църбите се усетиха че винаги печелят и са първи ,ако са в държавно обединение с други държави. Така беше и в Югославия. Сега като никой не ги ще и Словения,Хърватия и Черна Гора дръпнаха напред тия сърби май се опитват да се присламчат към нас и пак да станат водещата държава щото са по назапад ,ама няма да им мине номера.
196
0
 
39
 
! Отговори
аз преди 13 години
Браво! Най-накрая един нормален сърбин, който да признае действителността такава, каквато е. Дано да не е бяла лястовица.
195
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гордея се че съм българин и толкова много чужденци пишат добре на български .