Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер

Историята на мрежа от тайни заводи, която спасила Острова
Обновена: 16 юни 2011 10:05 | 16 юни 2011 09:45,
219
Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За работниците по времето на Втората световна война това е просто „Заводът”. Той е свръхсекретен и скрит от нацисткото Луфтвафе (бойната авиация) в сърцето на Централен Уелс, в градчето Нютаун.

Британското правителство нарича подобни оръжейни фабрики „заводи в сянка” и създава мрежа от тях в цялото кралство, разказва ВВС. В Нютаун се произвеждат хиляди компоненти за самолети и дула за автомати. Сега този завод се нарича Lion Works и е дом на множество различни фирми. Но малцина в града знаят подробности за неговото тайно минало.

Преструктурирането на прикритата фабрика на военновъздушните сили стартира през юли 1940 година и местните общински служители са задължени да подпишат клетва, че ще пазят тайна.

Това е ключов период. Великобритания току-що е преживяла тежка загуба от немската армия край Дюнкерк, Северна Франция. Само след няколко седмици на страната предстои нова схватка на живот и смърт в Битката за Британия. В тази връзка редица градове, където се произвеждат муниции, оръжия и самолети, се превръщат в мишена за бомбите на Адолф Хитлер.

Така се взима решението за създаване на заводи под прикритие.

Нютаун е избран по две причини – не е реална цел на нацистките бомбардировачи и има излишък на женска работна ръка.

Производителите на цеви за огнестрелни оръжия „Accles and Pollock” например са сред първите преместили бизнеса си от Англия в Уелс.

Цеви за армията започват да излизат от тайния завод в Нютаун през януари 1942 година. Работниците са близо 800 и работят на две смени. През 1944 година броят им нараства до 1000, а смените са три – фабриката работи денонощно.

Тя е разположена в близост до път за камиони и влакова линия. Така транспортирането на цилиндрични стоманени тръби от фабриката към заводите за бойни самолети става много по-бързо и лесно. Произвеждат се тези и други части за машини като Barracuda, Spitfire и Hurricane. С нови дула се сдобиват автоматите Sten.

Бригадирите в Нютаунския завод са от Олдбъри, но основната работна сила са жени. Идвали много дами от съседни градове и села, които били настанявани в намираща се наблизо текстилна фабрика, преобразувана на пансион.

Първоначално набирали жени на възраст до 30 години, но без тези с деца под 10 години.

Постепенно нуждата от увеличаване на производителността довела до нови изисквания и повече работници. Затова била изградена детска ясла, а на работа се взимали жени до 50 години.

Някои жени били много добре обучени, но само в строго определено умение, като да речем заваряване. Било им забранено да обсъждат какво правят в завода и често дори не разбирали какво се случва в другите зони на фабриката.

След войната „Заводът” се радва на нов живот, след като е нает от производител на велосипеди. През 60-те пък е превърнат във фабрика за авточасти.

В наши дни под името Lion Works е дом за редица фирми, сред които за търговия с въглища, продажби на коли и производство на музикални инструменти.

Из Обединеното кралство има много фабрики под прикритие на британската военна индустрия като тази в Нютаун. Само в Уелс са известни поне три – в Ейбъргевъни, Суонзи и Бюмарис. Във всяка са се извършвали различни дейности, чиято крайна цел е била една и съща – незабелязано от нацисткото военно командване въоръжаване на британската армия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
17
 
! Отговори
ник преди 12 години
Колкото и да се дървите, германците са били на косъм да превземат половината свят. Били са нужни обединените усилия на всички останали + късмет, че да не стане така. Ако само един от основните играчи срещу тях - американци, англичани, руснаци, люта зима е отсъствал, светът сега щеше да изглежда по друг начин.
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хитлер е бил "подлъган" от хитрата допломация и игрички на британците, да нападне Русия, четете малко повече дипломатичаски документи освен само технически за превъзходството на Германия. Единственото спасение за Британците е било Хитлер да обърне погледа си към СССР, защото иначе острова е заминавал. Както писа човека по-долу, на Хитлер са му трябвали ресурсите на Русия, но е можел първо да довърши Англия, което някои сега го отчитат като грешка, че не ги е довършил, преди да почне СССР.
36
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
14,ролята на СССР във Втората световна война е много противоречива и е голяма глупост да се приписва основната заслуга за победата на Сталин и червената армия над фашистите.Eто едно противоречие - Втората световна война започва на 1 септември 1939 и до юли1941 СССР е съюзник на Германия. СССР вероломно напада и окупира Полша, Литва, Латвия, Естония, Молдова и води кръвопролитна война срещу Финландия.Така че СССР е една от двете страни разпалили ВСВ и виновник за милионите жертви.
35
1
 
26
 
! Отговори
Бахур преди 12 години
Илитерата под мен, Германия не губи "битката" за Британия, Британското ПВО е разбито и повечето от ВВС-а им е унищожен, но десант там би изисквал доста ресурс и Хитлер ги игнорира, за да се съсредоточи към Русия, където са ресурсите, тъпчо. А за споразумението между Хителр и Сталин и подялбата на Полша никой нищо не е оспорвал и дори не е споменавано и няма нищо общо с факта, че СССР са изнесли войната, а британците са се *** като ракитете са почнали да падат в Лондон.
34
1
 
16
 
! Отговори
бла бла преди 12 години
Германците също са има ли подобен завод обаче за ракети ФАУ и концепция за ядрено оръжие
33
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не разбирам как светът щеше да е по-добър, ако германия беше победила? и не разбирам как германия можеше да победи едновременно Англия, Русия и Америка?нали се сещаш, че атомните бомби на американците можеше да паднат в германия, вместо в япония
32
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бахурчо, добре! Вече игнорирам всичко друго освен твоите писания! Няма на никого да вярвам, че Великобритания и Германия са във война от 1939 год. Не вярвам и на това, че Германия и СССР са съюзници и окупатори на Полша. Злостни инсинуации са, че по същото време Литва, Латвия, Естония са "анексирани" от СССР. Вярвам само на Бахура, за бурята в чаша вода, която Германия загуби, и като не може да спечели в една чаша след повече от година започва в друга чашка с водка буря.
31
18
 
6
 
! Отговори
Шофьор преди 12 години
Руснаците със ЗИС 5 с дървената кабинка щеше да превземат Берлин, ама некой друг път... Добре, че пристигаха конвой от Америка
30
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единствената причина Германия да не победи и светът сега да е по хубаво място е липсата на ресурси и липсата на пътища в русия !
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бахур е много прав.Какво друго са можели да направят да речем с английския "танк" Чърчил който е с максимална скорост от 15 мили в час и възможност за придвижване на разстояние до 56 мили и то само по равно.За изкачване по наклон се е нуждаел от влекач.Звучи ***,но е факт,който лесно може да се провери.Реална полза е имало само от Студебейкърите,джиповете Уилис и изтребителите Аерокобра като и трите са американски.
28
3
 
24
 
! Отговори
хипо преди 12 години
Представяте ли си, ако тоя *** Хитлер не беше нападнал СССР и заедно бяха окупирали и Англия и САЩ. Интересна хипотеза.
27
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Камиони Студебейкър...абе какъв е тоя ***? Дори рендеците в днесшно време признават, че на Тигъра, ако му се сложи съвременна електроника, като всякакви други параметри може да се мери със съвременните танкове...60 години по-късно. Алоооу, кви британци, най-големите мишки. Да се радват, че Хитлер се е обърнал към СССР и ги е зарязал, щото му е трябвал петрола на кавказ, а британците освен грозни жени и мъгла друго нямат.
26
6
 
28
 
! Отговори
ЖАЛКО преди 12 години
НАИСТИНА ЖАЛКО ЧЕ ГЕРМАНИЯ ЗАГУБИ - НИЕ БЯХМЕ С ТЯХ !!!! И НИЕ ЗАГУБИХМЕ !!!! КОЛКО МНОГО ЖАЛКО ........ А КРАДЛИВИТЕ БРИТАНЦИ ДАА ГО ДУХАТ С ТЕХНИТЕ СЕКРЕТИ АНАЛНИ
25
1
 
13
 
! Отговори
КALT преди 12 години
До жегата. Ставаше въпрос за томитата, които сега се изкарват какви ли не. Не ми се мисли какъв бой щяха да ядат ако не е била Русия. Това са те, долни рижави мутанти, които нападат винаги в гръб.
24
1
 
32
 
! Отговори
Бахур преди 12 години
Димитров, вземи прочети историята и фактите, недей да вярваш на Дискавъри. След "Битката" за Британия, което е по-скоро буря в чаша вода, Хитлер игнорира Британия, като преценява, че е смазал и ПВО-то и ВВС-а им и отлага плановете за десант и превземане на Британия, защото се насочва към СССР. Просто игнорира англичаните, може би това е било и една от грешките му. Но това по никакъв начин не отменя факта, напротив, че ако не са били руснаците биртания щеше да е западна германска провинция сега.
23
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Германия е била най-развитата страна в Европа тогава!Фау 2,Панцер,Тигър са оръжия превъзхождащи техниката на противника!След войната ордите чукундури правят жалки имитации с своите малки мозъчета неспособни да възпроизведат силата на немската индустрия!
22
34
 
11
 
! Отговори
US ARMY преди 12 години
ако не бяха братушките и тавариш Сталин сега щяхте на немски да говорите мама ви проста!=================Ако не беше Ленд-лиза на САЩ твоите братушки щяха да са геройски загинали. Де факто САЩ са хранели цялата руска армия през 2-рата световна ама за това малко се знае.
21
0
 
18
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
явно и до днес смисъла му е останал секретен за днес.бгНякой разбра ли кое му е било толкова секретното от статията?
20
2
 
28
 
! Отговори
Туроператор преди 12 години
Британците победиха Хитлер и сега разпускат по българските курорти като се наливат до безпаметност с евтин алкохол, чупят и се бият и ползват услугите на евтини проституки.
19
7
 
16
 
! Отговори
Димитров преди 12 години
Бахурчо, "битката за Британия" е водена през лятото и есента на 1940 год. По същото време Германия и СССР си делят Полша и избиват поляци и прибалтийци. Българските комунисти пишат лозунги "Да живеят другарите Сталин и Хитлер!" и посрещат с цветя немските войски преминаващи през България за да окупират Гърция.Вместо да се тъпчеш с бахур и чесън на постлан вестник вземи го прочети.