Колко още са новите кръстоносци?

Новото лице на тероризма свари Европа неподготвена
Обновена: 26 юли 2011 15:00 | 26 юли 2011 13:27,
221
Колко още са новите кръстоносци?
Снимка: Reuters

Норвегия е сравнително малка страна – с население под 5 милиона души, но пък може да се каже, че е с голямо сърце. Скандинавската държава е пример за висок стандарт на живот, за демокрация, за зачитане на човешките права, за обществена толерантност.

Не случайно именно Норвегия е домакин на историческата среща за помирение между Израел и палестинците, довела до договаряне на Декларацията на принципите през 1993 година. На базата на тази декларация Ясер Арафат и Ицхак Рабин подписват мирен договор във Вашингтон по-късно същата година.

Норвежците имат собствено мнение и го защитават. Отказаха да станат част от Европейския съюз, въпреки че правителството настояваше за членство.

Страната определено е и отговорен политически лидер. Осло подкрепи мисиите в Афганистан и Либия, противопоставяйки се на екстремизма. Норвежката преса не се поколеба да препечата карикатурите на пророка Мохамед, появили се в датско издание, защото в крайна сметка това е свободата на словото. Ислямистките фундаменталисти видяха повод да обявят джихад на кралството и да сипят заплахи за отмъщение.

Но религиозната и етническата омраза трудно може да пробият на място, където голяма част от 552-те хиляди имигранти са мюсюлмани, които получават равни права с коренните жители. Става въпрос за стотици хиляди пакистанци, иракчани, иранци, турци. А ислямът е втората най-изповядвана религия след официалната християнска.

От Втората световна война насам в Норвегия живееха спокойно, без страх, дори може би прекалено спокойно.

Немислимото обаче се случи... Бомбата в центъра на Осло и масовият разстрел на остров Ютьоя вцепениха цялата страна. Но най-шокиращ беше финалният удар – извършителят не е обичайният заподозрян, не е „Ал Кайда” или някоя друга фанатична ислямистка групировка. Извършителят е млад, образован норвежец.

И изведнъж се разкри нова, различна картина. Може би дори нов фронт на войната с терора. 32-годишният Андерс Беринг Брейвик се превърна в грозното лице на крайнодесния екстремизъм.

Тенденцията за надигане на ксенофобска вълнà в цяла Европа е налице от няколко години. Националистическите партии в редица държави, сред които Холандия, Унгария, Франция, Австрия, Италия, Дания, България, стават все по-определящ фактор в управлението.

Икономическата криза помогна много. Имигрантите взимали работата на местните жители, защото се предлагат по-евтино. При това отказват да се интегрират в обществото, дало им подслон. Живеят в гета, не учат официалния език, много често са част от организирани престъпни групи.

Всички тези твърдения, пресилени или не, със сигурност намериха много поддръжници. А мюсюлманите като най-голяма имигрантска група се превърнаха в основна мишена на крайнодесните.

Първият жесток изблик на насилие обаче изненада всички. Той не беше насочен срещу имигрантите, а срещу тези, които споделят идеята за етническо и религиозно равноправие. Търси се промяна в тяхното мислене.

Малко преди да започне да сее смърт, Андерс Беринг Брейвик публикува манифест в 1516 страници. Документ, който трябва да оправдае зверствата му. „2083: Европейска декларация за независимост” е писание, в което идеята за „мултикултурализъм” е порицана като унищожител на западната култура.

В редовете, писани от Брейвик, могат да се намерят съвети как да се организират терористични клетки, които да наложат със сила крайнодясната идеология. С изключение на личните излияния, свързани със страданията на автора покрай развода на родителите му, този манифест носи доста стряскаща прилика със сходни онлайн „ръководства” на джихадисти в годините след атаките от 11септември 2001 година.

Такова е мнението и на Магнус Рансторп, експерт по тероризма от Шведския колеж за национална отбрана. Пред сп. TIME той е категоричен: „Това е абсолютно копиране на „Ал Кайда”. Cut и paste на джихадистки манифест!”.

Един от най-важните въпроси на Стария континент след норвежката трагедия е дали наистина Брейвик е просто един изгубил връзка с реалността самотник, който живее в измислен свят на тамплиери, кръстоносци, тайни общества, религиозни войни.

Дали наистина членството му в общоевропейска организация, готова да установи нов ред в Европа, започвайки от прогонването на всички мюсюлмани, е просто плод на мрачното му въображение?

Дали наистина е реалност разказът за тайна тамплиерска завера в Лондон през април 2002 година, на която 9 „рицари” от 8 европейски държави решават да тръгнат по стъпките на средновековните си предци в кръстоносен поход срещу „неверниците”?

Дали наистина думите в манифеста: „Времето за диалог свърши. Дадохме шанс на мира. Сега дойде времето за въоръжена съпротива...”, са само думи и нищо повече? Дали в крайна сметка всичко е илюзия на психопат, търсещ място в историята?

Европа вече реагира. На юг от Норвегия намериха в трагедията нов аргумент за забрана на просъществувалата близо половин век крайнодясна Националдемократическата партия на Германия, сочена за покровител на неонацистите.

От друга страна, се чуват все по-ясни призиви за тотална офанзива срещу политическия екстремизъм в интернет.

„Координирани действия има по отношение на радикалните ислямистки сайтове, но ние трябва да налагаме строг контрол върху всички екстремисти”, обяснява Манфред Вебер, заместник-председател на групата на Европейските християндемократи в Европарламента, цитиран от Spiegel. 

Еврокомисарят по вътрешните въпроси Сесилия Малстрьом дори предложи нова законова разпоредба, по силата на която властите да разполагат с широки правомощия за следене на интернет активността на всякакви радикални групировки, призоваващи към насилие и етническо прочистване.

И вероятно това е само началото на истинска борба с политическия фанатизъм.

Защото по принцип би следвало да гледаме на Андерс Беринг Брейвик като на стряскащ, потресаващ и все пак изолиран случай на навлизане в немислимото...

Но нима, следвайки здравия разум, доскоро не бяхме убедени, че самолети няма как да бъдат разбити в Световния търговски център и Пентагона...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
3
 
9
 
! Отговори
До Томас преди 12 години
"Цялата Библия говори за това, че Христос е Бог"Гръцката митология пък говори че Зевс е бог. Властелина на пръстените пък говори че Гандалф е майьосник. На никой не му пука какво пише в тъпата ти книжка с дивашки антихуманни приказки.
196
4
 
9
 
! Отговори
Петър преди 12 години
Исляма е краста! Трябва да се прокуди или изкорени от Европа! Пример - Иран беше прекрасна държава, пълна с богатства, уважавана по цял свят по времето на Шаха а след ислямската революция се превърна в пропаднала държава от третия свят която всява страх поради непредсказуемостта на *** ислямисти. Единственото нещо което прави исляма е да разрушава,унищожава и манипулира слабите хора. Презирам *** и българите обърнали се към исляма. За мен това не са българи и е време да си ходят
195
4
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
На този идеите са му добри. Мюслините са си за Азия и Африка, спор няма. Ама като изпълнение на практика този е абсолютен *** и ***. Сега е за панделата в килия с *** карабини до живот!
194
6
 
5
 
! Отговори
Vix преди 12 години
Не го оправдавам в конкретния случай,но ако беше поразчистил малко измекярите от Азия и Африка нямаше да е зле!На нас ни трябва нещо подобно за Доган и подопечните му,в противен случая няма да мине много и това ще е държава на *** и турци!Може и да ме наречете расист,но те доказаха че не интеграция,нищо не става от тях!
193
5
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Мисля, че ако го дадат на родителите на застреляните деца, ще разбере, че силно е сгрешил. Иначе ще продължава да си плещи глупости от килията и изобщо няма да осъзнае какво е причинил на хората. Този е просто *** ***, никакъв борец, рицар и такива измишльотини.
192
1
 
1
 
! Отговори
Ginka преди 12 години
Tomas,misleh ,4e razbira6 ne6to ot Bojestvenoto slovo,dokato....pogledut mi ne se sprya na edno tvoe izre4enie....*...Bog Otec i Hristos sa edno-Toi ne e *drug*...*Ti napravo me*ubi*be 4ovek,prenapisa i Bibliyata :).Vsi4ki hristiyani bez da sme propovednici;ve4e dulboko se sumnyavam,4e si takuv pone ne i hristiyanski,znaem,4e Bog e EDIN i Hristos e negov SIN.Dopulvam za tvoe usvedomenie i koya e maika mu-Deva Maria.Ei,sme6ko kakva religia izpovyadva6,4e si izrusil glupost kato tazi???!!!
191
4
 
8
 
! Отговори
без име преди 12 години
Това са бабини деветини. Пича си личи че е агент от сто километра, и че цялата тая история е яко нагласена от тайните служби. Целта е да се удари по авторитета на десните партии в Европа, които стават все по-силни и как не като всякаква *** и *** се стоварват в Европа от цял свят. Аз бих го наел да свърши чудесна работа в България. Това Филиповци Столипиново, факулет и т.н. Всичко трябва да се разчисти.
190
1
 
4
 
! Отговори
poohy преди 12 години
Дрън-дрън! Ново лице - ха,ха. Неонацитата си ги има открай време. Като че ли не четеме и не гледаме новини и филми по темата от край време.
189
10
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
190По-скоро Библията говори за безумните, като някои коментиращи това, което не познават.
188
11
 
5
 
! Отговори
До 188 преди 12 години
Първо - библията говори за това как бог е комплексиран, първобитен варварин, и че христос е син човешки и цар на юдеите.Второ - на никой не му пука какво пише в тъпата библия. Това е просто една книга писана от невежи фанатизирани варвари.
187
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве днес.бг стиа ве !!! Не пускайте таквизи матряли !!! Лудите пощуряват !!! Не си пият хаповете бе не разбрахте ли ?!! Един умен човек е казал едно нещу (тва е за нелудите и цитирам по памет) :Убийство на човек заради някаква идея не защитава тази идея а е просто убийство.
186
7
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
187Цялата Библия говори за това, че Христос е Бог - и не си ти или който и да било тоя, който определя дали Той е или не е Бог.
185
6
 
3
 
! Отговори
До 186 преди 12 години
Напротив можеш. Ти точно това правиш.Всички защитници на библията това правят. вадят само тези части които им изнасят.
184
8
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
184не можеш да вземаш едно изречение от Библията и да го вадиш от контекста му - Бог Отец и Христос са едно - Той не е "друг" - други са падналите ангели, които са се самообявили за богове - имало е много такива, и за това Бог казва на хората да не ги смятат за богове, защото те не са такива.
183
4
 
2
 
! Отговори
bekek преди 12 години
ZA6TO vsi4kite komentari sa svarzani s talkuvaneto na tova ujasno subitie?Niama smisal ot tulkuvane.NE E REDNO DA SE UBIVAT HORAUjasat,mukata i tragediata sa navsiakade po ulicite vav Norvegia.(juveya tuk)Dumata e edna- MUL4ANIEtova e nay silniat izraz na muka-kogato dumite ne stigatHorata mul4alivo paliat sve6ti i pla4at tiho v pamet na zaginaliteMnogo semeystva sa po4erneniMolia pokajete respekt kum tazi muka i pomul4ete malko,vmesto da raziskvate politika i religia
182
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Няма никакво нарушение - Христос е част от Бог Отец - още в Битие е писано"Стига си казвал на черното бяло. Първата заповед е много ясна - да нямаш други богове освен мене.
181
6
 
4
 
! Отговори
До Томас преди 12 години
Стига спами и си пий хапчетата. На никой не му пука за глупавата ти книга с приказки.
180
6
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
179И Навуходоносор вижда Божия Син и в стария завет Исус присъства Христос не започва съществуването Си, преди 2000 години, когато идва плът. Той е Господ и всичко, чрез Него е станало. Няма никакво нарушение - Христос е част от Бог Отец - още в Битие е писано Битие 1:26И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята.наше подобие - множествено число -Йоан 1:3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.Колосяни 1:16 понеже чрез Него бе създадено всичко, което е на небесата и на земята, видимото и невидимото, било престоли или господства, било началства или власти, всичко чрез Него бе създадено;Има още много стихове, които говорят за Божествеността на Христос Ефесяни 1:17-2317. щото Бог на Господа нашего Иисуса Христа, Отец на славата, да ви даде дух на премъдрост и откровение, за да Го познаете, ⇨18. и да просвети очите на сърцето ви, та да познаете, в що се състои надеждата на тия, които са призвани от Него, какво е богатството на славното Негово наследство за светиите, ⇨19. и колко е безмерно величието на Неговата мощ в нас, които вярваме чрез действието на крепката Му сила.20. С тая сила Той действува в Христа, като Го възкреси от мъртвите и постави от дясната Си страна на небесата, ⇨21. по-горе от всяко началство и власт, сила и господство и от всяко име, с което именуват не само в тоя век, но и в бъдещия, ⇨22. и покори всичко под нозете Му и Го постави над всичко Глава на църквата, ⇨23. която е Негово тяло, пълнота на Тогова, Койт
179
5
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Даниил 3:1-291 Цар Навуходоносор направи златен образ, шестдесет лакти висок и шест лакти широк, и го постави на полето Дура, във вавилонската област. 2 Тогава цар Навуходоносор прати да съберат сатрапите, наместниците, областните управители, съдиите, съкровищниците, съветниците, законоведците и всичките началници на областите да дойдат на посвещението на образа, който цар Навуходоносор бе поставил. 3 Тогава сатрапите, наместниците, областните управители, съдиите, съкровищниците, съветниците, законоведите и всичките началници на областите се събраха на посвещението на образа, който цар Навуходоносор бе поставил; и застанаха пред образа, който Навуходоносор бе поставил. 4 Тогава глашатай викаше със силен глас: Вам се заповядва, племена, народи и езици, 5 щото когато чуете звука на тръбата, на свирката, на арфата, на китарата, на псалтира, на гайдата и на всякакъв вид музика, да паднете та да се поклоните на златния образ, който цар Навуходоносор е поставил; 6 а който не падне да се поклони, в същия час ще бъде хвърлен всред пламенната огнена пещ. 7 Затова, когато всичките племена чуха звука на тръбата, на свирката, на арфата, на китарата, на псалтира и на всякакъв вид музика, всичките племена, народи и езици падаха и се кланяха на златния образ, който цар Навуходоносор бе поставил. 8 Тогава някои халдейци се приближиха при царя та наклеветиха юдеите, 9 като проговориха казвайки на цар Навуходоносора: Царю, да си жив до века! 10 Ти царю, си издал указ, щото всеки човек, който чуе звука на тръбата, на свирката, на арфата, на китарата, на псалтира, на гайдата и на всякакъв вид музика да падне и да се поклони на златния образ, 11 а който не падне и не се поклони да бъде хвърлен всред пламенната огнена пещ. 12 Има някои юдеи, които ти си поставил над работите на Вавилонската област, Седрах, Мисах и Авденаго, които човеци, царю, не те зачетоха; на боговете ти не служат и на златния образ, който си поставил, не се кланят. 13 Тогава Навуходоносор с гняв и ярост заповяда да докарат Седраха, Мисаха и Авденаго. И докараха тия човеци пред царя. 14 Навуходоносор проговаряйки рече им: Седрахе, Мисахе и Авденаго, нарочно ли не служите на моя бог, и не се кланяте на златния образ, който поставих? 15 Сега, като чуете звука на тръбата, на свирката, на арфата, на китарата, на псалтира, на гайдата и на всякакъв вид музика, ако сте готови да паднете и се поклоните на образа, който съм направил, добре; но ако не се поклоните, в същия час ще бъдете хвърлени всред пламенната огнена пещ; и кой е оня бог, който ще ви отърве от ръцете ми? 16 Седрах, Мисах и Авденаго рекоха в отговор на царя: Навуходоносоре, нам не ни трябва да ти отговаряме за това нещо. 17 Ако е така нашият Бог, Комуто ние служим, може да ни отърве от пламенната огнена пещ и от твоите ръце, царю, ще ни избави; 18 но ако не, пак да знаеш, царю, че на боговете ти няма да служим, и на златния образ, който си поставил няма да се кланяме. 19 Тогава Навуходоносор се изпълни с ярост, и изгледът на лицето му се измени против Седраха, Мисаха и Авденаго, та проговаряйки заповяда да нагорещят пещта седем пъти повече отколкото обикновено се нагорещяваше. 20 И на някои силни мъже от войската си заповяда да вържат Седраха, Мисаха и Авденаго и да ги хвърлят в пламенната огнена пещ. 21 Тогава тия мъже бидоха вързани с шалварите си, хитоните си, мантиите и другите си дрехи, и бяха хвърлени всред пламенната огнена пещ. 22 А понеже царската заповед бе настойчива, и пещта се нагорещи премного, огненият пламък уби ония мъже, които дигнаха Седраха, Мисаха и Авденаго. 23 А тия трима мъже, Седрах, Мисах и Авденаго, паднаха вързани всред пламенната огнена пещ. 24 Тогава цар Навуходоносор ужасен, стана бърже, и като продума рече на съветниците си: Не хвърлихме ли всред огъня трима мъже вързани? Те отговаряйки рекоха на царя: Вярно е, царю. 25 В отговор той рече: Ето, виждам четирима мъже развързани, които ходят всред огъня, без да имат някаква повреда; и по изгледа си четвъртият прилича на син на боговете. 26 Тогава Навуходоносор се приближи до вратата на пламенната огнена пещ, и проговаряйки рече: Седрахе, Мисахе и Авденаго, слуги на всевишния Бог, излезте и дойдете тук. Тогава Седрах, Мисах и Авденаго излязоха изсред огъня. 27 И като се събраха сатрапите, наместниците, областните управители и царските съветници, видяха, че огънят не бе имал сила върху телата на тия мъже, косъм от главата им не бе изгорял, и шалварите им не бяха се изменили, нито даже миризма от огън не бе преминала на тях. 28 Навуходоносор продумайки рече: Благословен да бъде Бог Седрахов, Мисахов и Авденагов, който изпрати ангела Си и избави слугите си, които, като уповаха на Него, не послушаха думата на царя, но предадоха телата си за да не служат, нито да се поклонят на друг бог, освен на своя си Бог. 29 Затова, издавам указ щото всеки човек, от които и да било люде, народ и език, който би казал зло против Бога на Седраха, Мисаха и Авденаго, да се разсече, и къщата му да се обърне на бунище; защото друг бог няма, който може да избави така.
178
1
 
2
 
! Отговори
До Ния преди 12 години
"Както е казано: "Демокрацията е най-недемократичният избор, но никой не е измислил нищо по-добро!""Това което си писала си противоречи на себе си. Релната реплика е: "Демокрацията е ужасна система, но никой не е измислил по-добра." Казал го е Уинстън Чърчил.