Колко още са новите кръстоносци?

Новото лице на тероризма свари Европа неподготвена
Обновена: 26 юли 2011 15:00 | 26 юли 2011 13:27,
221
Колко още са новите кръстоносци?
Снимка: Reuters

Норвегия е сравнително малка страна – с население под 5 милиона души, но пък може да се каже, че е с голямо сърце. Скандинавската държава е пример за висок стандарт на живот, за демокрация, за зачитане на човешките права, за обществена толерантност.

Не случайно именно Норвегия е домакин на историческата среща за помирение между Израел и палестинците, довела до договаряне на Декларацията на принципите през 1993 година. На базата на тази декларация Ясер Арафат и Ицхак Рабин подписват мирен договор във Вашингтон по-късно същата година.

Норвежците имат собствено мнение и го защитават. Отказаха да станат част от Европейския съюз, въпреки че правителството настояваше за членство.

Страната определено е и отговорен политически лидер. Осло подкрепи мисиите в Афганистан и Либия, противопоставяйки се на екстремизма. Норвежката преса не се поколеба да препечата карикатурите на пророка Мохамед, появили се в датско издание, защото в крайна сметка това е свободата на словото. Ислямистките фундаменталисти видяха повод да обявят джихад на кралството и да сипят заплахи за отмъщение.

Но религиозната и етническата омраза трудно може да пробият на място, където голяма част от 552-те хиляди имигранти са мюсюлмани, които получават равни права с коренните жители. Става въпрос за стотици хиляди пакистанци, иракчани, иранци, турци. А ислямът е втората най-изповядвана религия след официалната християнска.

От Втората световна война насам в Норвегия живееха спокойно, без страх, дори може би прекалено спокойно.

Немислимото обаче се случи... Бомбата в центъра на Осло и масовият разстрел на остров Ютьоя вцепениха цялата страна. Но най-шокиращ беше финалният удар – извършителят не е обичайният заподозрян, не е „Ал Кайда” или някоя друга фанатична ислямистка групировка. Извършителят е млад, образован норвежец.

И изведнъж се разкри нова, различна картина. Може би дори нов фронт на войната с терора. 32-годишният Андерс Беринг Брейвик се превърна в грозното лице на крайнодесния екстремизъм.

Тенденцията за надигане на ксенофобска вълнà в цяла Европа е налице от няколко години. Националистическите партии в редица държави, сред които Холандия, Унгария, Франция, Австрия, Италия, Дания, България, стават все по-определящ фактор в управлението.

Икономическата криза помогна много. Имигрантите взимали работата на местните жители, защото се предлагат по-евтино. При това отказват да се интегрират в обществото, дало им подслон. Живеят в гета, не учат официалния език, много често са част от организирани престъпни групи.

Всички тези твърдения, пресилени или не, със сигурност намериха много поддръжници. А мюсюлманите като най-голяма имигрантска група се превърнаха в основна мишена на крайнодесните.

Първият жесток изблик на насилие обаче изненада всички. Той не беше насочен срещу имигрантите, а срещу тези, които споделят идеята за етническо и религиозно равноправие. Търси се промяна в тяхното мислене.

Малко преди да започне да сее смърт, Андерс Беринг Брейвик публикува манифест в 1516 страници. Документ, който трябва да оправдае зверствата му. „2083: Европейска декларация за независимост” е писание, в което идеята за „мултикултурализъм” е порицана като унищожител на западната култура.

В редовете, писани от Брейвик, могат да се намерят съвети как да се организират терористични клетки, които да наложат със сила крайнодясната идеология. С изключение на личните излияния, свързани със страданията на автора покрай развода на родителите му, този манифест носи доста стряскаща прилика със сходни онлайн „ръководства” на джихадисти в годините след атаките от 11септември 2001 година.

Такова е мнението и на Магнус Рансторп, експерт по тероризма от Шведския колеж за национална отбрана. Пред сп. TIME той е категоричен: „Това е абсолютно копиране на „Ал Кайда”. Cut и paste на джихадистки манифест!”.

Един от най-важните въпроси на Стария континент след норвежката трагедия е дали наистина Брейвик е просто един изгубил връзка с реалността самотник, който живее в измислен свят на тамплиери, кръстоносци, тайни общества, религиозни войни.

Дали наистина членството му в общоевропейска организация, готова да установи нов ред в Европа, започвайки от прогонването на всички мюсюлмани, е просто плод на мрачното му въображение?

Дали наистина е реалност разказът за тайна тамплиерска завера в Лондон през април 2002 година, на която 9 „рицари” от 8 европейски държави решават да тръгнат по стъпките на средновековните си предци в кръстоносен поход срещу „неверниците”?

Дали наистина думите в манифеста: „Времето за диалог свърши. Дадохме шанс на мира. Сега дойде времето за въоръжена съпротива...”, са само думи и нищо повече? Дали в крайна сметка всичко е илюзия на психопат, търсещ място в историята?

Европа вече реагира. На юг от Норвегия намериха в трагедията нов аргумент за забрана на просъществувалата близо половин век крайнодясна Националдемократическата партия на Германия, сочена за покровител на неонацистите.

От друга страна, се чуват все по-ясни призиви за тотална офанзива срещу политическия екстремизъм в интернет.

„Координирани действия има по отношение на радикалните ислямистки сайтове, но ние трябва да налагаме строг контрол върху всички екстремисти”, обяснява Манфред Вебер, заместник-председател на групата на Европейските християндемократи в Европарламента, цитиран от Spiegel. 

Еврокомисарят по вътрешните въпроси Сесилия Малстрьом дори предложи нова законова разпоредба, по силата на която властите да разполагат с широки правомощия за следене на интернет активността на всякакви радикални групировки, призоваващи към насилие и етническо прочистване.

И вероятно това е само началото на истинска борба с политическия фанатизъм.

Защото по принцип би следвало да гледаме на Андерс Беринг Брейвик като на стряскащ, потресаващ и все пак изолиран случай на навлизане в немислимото...

Но нима, следвайки здравия разум, доскоро не бяхме убедени, че самолети няма как да бъдат разбити в Световния търговски център и Пентагона...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
5
 
0
 
! Отговори
До Томас преди 12 години
"Бог е обявил Христос за Бог, самия Христос се е обявил за Бог"Дори и така да беше(а не е), това пак е в директно нарушение на първата "божия" заповед.
176
3
 
0
 
! Отговори
До 175 преди 12 години
Ако трябва да се прогони една гупа хора, то това са хейтърите.
175
5
 
0
 
! Отговори
До 167 преди 12 години
Христос го обявяват за бог на никейския събор през 3-ти век ако не ме лъже паметта.
174
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Томас, стига спами. На никой не му пука за глупавата ти книжка с приказки.
173
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*...nov red v Evropa,zapo4vaiki ot progonvaneto na vsi4ki myusulmani...e plod na mra4noto mu vuobrajenie..*!Skupi politici,yavno ni6to ne ste razbrali ot uroka,koito vi be6e daden!!Leka im prust na zaginalite!No na6ata tolerantnost ne e bezgrani4na!Tozi *plod*na *psihopata*A.B. e sukrovena me4ta na mnogo ot nas,a za da se slu4i vsi4ko tova,a i tova koeto predstoi ste VINOVNI SAMO VIE s va6eto tolerirane na islyamistite!.Nie sme ot dva razli4ni svyata,napulno nesuvmestimi i otri4a6ti se vzaimno!
172
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
политическата класа ни докара до това положение да сме бедни и гладни,рано или късно всеки си плаща,явно е дошло тяхното време
171
3
 
19
 
! Отговори
Dimitrov преди 12 години
АКО В ЕВРОПЯ НЯМАШЕ ИСЛЯМИЗЪМ И РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ ПОД ФОРМАТА НА КАМИКАДЗЕТА, КОИТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ОТНЕГА ЖИВОТА НА ДОСТА ХОРЯ, НЯМАШЕ И ДА Я ИМА СЕГА ТАЗИ ТРАГЕДИЯ. НАПЪЛНО ЕСТЕСТВЕНО Е ЧАСТ ОТ ХРИСТИЯНИТЕ СЪЩО ДА СЕ РАДИКАЛИЗИРАТ. ТОВА Е ПРИЧИННО - СЛЕДСТВЕННА ВРЪЗКА. ИЛИ ПО ПРОСТО КАЗАНО ТОВА СА ДВЕТЕ СТРАНИ НА ЕДНА И СЪЩА МОНЕТА. АКО НЯМА КАМИКАДЗЕТА И ПОДОБНИ ПСИХОПАТИ, НЯМАШЕ И ДА ГО ИМА ТОЗИ АТЕНТАТОР. ЕДНОТО НЕЩО Е ПОРОДИЛО ДРУГОТО.
170
3
 
5
 
! Отговори
Лилияна Андреева преди 12 години
Като е против исляма, защо е убил християни? Това не е рицарско, нито кръстоносно! Да не би да е *** на фундаментализма?Това прилича на саботаж, а анти-ислямизмът наподобява "изкуствен мустак" защото много бие на очи!
169
5
 
3
 
! Отговори
alex преди 12 години
Съгласен! Само че съм бил в Норвегия и ми изглежда, че имигрантите сравнително добре възприемат местната култура - работят съвестно, държат чисто, интересуват се от местните новини и т.н. Самият атентатор казва, че имал приятели имигранти и именно те не го изоставяли в беда за разлика от сънародниците му по кръв. Това е дълбоко прихическо разтройство и жалко, че не му е помогнато навреме.
168
4
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 12 години
и му омръзна на Господа-Бога да слуша фанатизма на Томас и му прати умопомръчение и он почна да флууди дивотии по форумите...Откровение на Анонимен към форумците 1 1-1
167
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие сте изпушили тоталнооооооооооооо!!!!!!!!!
166
5
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
167Когато кръщават Исус се чува глас от Небето - Бог Отец казва - Той е моя възлюбен Син - Него слушайте. След прегрешението на Адам и *** Бог проклина земята, проклина дявола и хората започват да страдат, заради греха си, но Бог обещава, че ще дойде ден, когато ще се роди някой, който ще стъпче дявола - има над 300 пророчества за Исус.Даниил казва това 400 години преди да се роди Исус в плът Даниил 7:13-1413 Гледах в нощните видения, и ето, един като човешки син идеше с небесните облаци и стигна до Стария по дни; и доведоха го пред Него. 14 И Нему се даде владичество, слава и царство, за да Му слугуват всичките племена, народи и езици. Неговото владичество е вечно владичество, което няма да премине, и царството Му е царство, което няма да се разруши.Христос казва Йоан 10:30 Аз и Отец едно сме
165
4
 
3
 
! Отговори
гого преди 12 години
А бе Томас, забравих да питам къде точно Бог обявява Христос за Бог,На наградите Грами или на някое друо светско събитие?Отговори ми моля те! Пък и на другите сигурно ще им е интересно.
164
5
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
163не, не съм поп
163
5
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
161Ти май не си хвърлял поглед на Библията - gogo - ти също Йоан 13:13Вие Ме наричате Учител и Господ; и добре казвате, защото съм такъв.Не само се е нарекал - а и по делата Му личи, че е Господ - в стария завет има над 300 пророчества, за Исус.
162
3
 
1
 
! Отговори
Ния преди 12 години
Както е казано: "Демокрацията е най-недемократичният избор, но никой не е измислил нищо по-добро!"
161
2
 
5
 
! Отговори
гого преди 12 години
Томас, ти поп ли си?
160
2
 
1
 
! Отговори
gogo преди 12 години
до 158 Томас цитат; "Бог е обявил Христос за Бог, самия Христос се е обявил за Бог"Нещо не се вързват работите. Ако е" Господ е обявил ......" може.Пък и от сромните ми познания не съм срещал да пише някъде, че Христос пък се самообявява за Бог. Ти си знаеш
159
2
 
2
 
! Отговори
до Томас преди 12 години
Бог не е обявил Исус за Бог и Исус не се е обявявал за Бог никога. Ти някога хвърлял ли си поглед на Библията или само си ръсиш ей така?
158
2
 
3
 
! Отговори
до 157-алекс преди 12 години
Алекс,може и наистина да са дошли поради обстоятелствата,които твърдиш,но когато си в чужд дом не можеш да установяш свои правила и да ги налагаш на собствениците на този дом,не можеш само да използваш дома т.е.да имаш само права,а задълженията да имат само домакините!Няма такава игра и това е първосигналната реакция на противопоставянето!А ако си чел повече щеше да знаеш,че всяка промяна е започвала по този начин!Лицемерната демокрация трябва да бъде сменена с нещо по-добро и справедливо!Това е