"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете

Северна Бохемия се превръща в арена на етнически сблъсъци
Обновена: 28 сеп 2011 08:44 | 27 сеп 2011 13:30, Елка Василева
147
"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете
Чешката полиция охранява ромска къща във Варнсдорф, 3 септември. Снимка: Reuters

Районът на Северна Бохемия в Чехия се превръща в арена на насилствени сблъсъци между роми и местни жители, пише сп. "Икономист".

Чешкият президент Вацлав Клаус призова полицията да отговори "безмилостно" на ескалацията на напрежението, в основата на което стои тлеещ социален проблем.

Отношенията са обтегнати от години. Бедност, предразсъдъци и престъпност тормозят ромите в Чехия, наброяващи около 300 000 души.
 
През 90-те години на 20 век натискът от Европейския съюз принуди град Усти над Лабе да разруши стената, която беше издигнал около ромско гето.

Още по темата

Мнозина наблюдатели се оплакват, че големи суми (включително от фондовете на ЕС), определени за дейности по интегрирането на ромите, се прахосват за консултанти или безсмислени проекти.

Новият елемент е ответната реакция на ромите. През август трима роми нападнаха с мачете няколко "бели", както в Чехия наричат лицата от неромски произход. Други двайсетина ромски младежи пребиха с палки шестима бели мъже пред дискотека.

Огънят се подклажда от крайнодясна партия, но гневът на местните хора се подхранва най-вече от престъпността и миграцията.

Фирми за недвижими имоти настаняват ромски наематели в евтини жилища, за да продават ремонтираните им предишни домове в по-богати части на страната. Само в град Румбурк през последните 18 месеца пристигнаха близо 2360 такива роми.

Враговете на ромите ги обвиняват, че не могат да се приспособят към обществото. Много хора настояват те да бъдат вкарани в оградени със стени гета. Подобни призиви се чуват все повече в Словакия, където крайнодесният политик Ян Слота казва, че ромите би трябвало да имат отделна държава, без обаче да посочва къде. Това напомня преследването на евреите и ромите от нацистите и сътрудничеството на чехите в тази дейност, отбелязва "Икономист".

Въпреки че явните неонацистки партии са забранени, дори уважавани чешки политици флиртуват с антиромските настроения.

Бившият министър-председател Иржи Кунек започна политическата си кариера, като премести ромски семейства от центъра на град в Чехия в корабни контейнери в покрайнините му.

Партията "ТОП09", която е партньор в управляващата коалиция, бойкотира заседанията на правителството, настоявайки за уволняването на известния с антиромските си възгледи съветник в образователното министерство Ладислав Батора. (Той беше преместен на друг пост.)

Батора е протеже на Клаус, който обича да критикува политическата коректност и има склонност да назначава за сътрудници хора, които не зачитат общоприетите норми. Той открито подкрепи заместник-началника на своята канцелария, който попадна под прицел, след като определи участниците в гей парад в Прага през лятото като "хора с отклонения" и се противопостави на "медийното линчуване" на скинари, атакували със запалителни бомби ромска къща.

Някои подозират, че Клаус планира да създаде нова националистическа, евроскептична партия, когато напусне президентския пост през 2013 г. Той не би трябвало да има проблеми да спечели подкрепата на разгневените "бели" чехи, пише в заключение "Икономист", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: ЧехияромиВацлав Клаус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
21
 
! Отговори
1 преди 12 години
Европа освен на нас и на други е предоставила формулата за смесване на вода с олио - но въпреки усилията на чехите и парите на европейците, формулата е пълна измислица. Ние също не сме имали успехи с тази формула. Единствен повсеместен резултат е пълният буламач.
59
1
 
33
 
! Отговори
Gotik преди 12 години
Ромите са вид хуманоидни ***. Те не могат да се самоуправляват, тъй като при тях няма традиции в държавна организация, политика, образование и т.н. Поради тази причина те държава не могат да изградят, а дори да им бъде дадено всичко на готово - с готова администрация, държавен апарат, изградена инфраструктура и т.н.те не са способни да поодържат самостоятелен живот. Те са свикнали да получават помощи, безплатни жилища, да не водят децата на училище, а на улицата да просят,....
58
2
 
10
 
! Отговори
батето преди 12 години
Нестава с образователен ценз за ***. Веднага партийте ръководени от бели хора, българи ще организират конвеир за *** дипломи и хоп пак спечелили изборите. *** не са виновни, трябва бой по политиците които ги използват срещу нас.Да се счупят ръчичките употребяващи инструмента "***" за да ни тероризират.
57
0
 
0
 
! Отговори
до ТУТАНА ОТ БЛОГ.БГ преди 12 години
Маймунке, първо тебе трябва, да отстрелят, бегай да напишеш някой *** пост по темата, ама от тези твоите, дето само ти можеш да пишеш и разбираш, от тези най тъпите.Айде у лево ТУТАНКАМОНЕ 661, бързо се изнасяй от тука и не замърсявай нета с постоянното си присъствие в него, ходи да се поразходиш или отиди се наплискай с вода, ЕРИФЕ...:))))))
56
1
 
11
 
! Отговори
Azz преди 12 години
И ся какво, в Чехия пак ли ББ е виновен? май-май вината ще трябва да си я понесе целия ЕС, заради вековете репресии и системно избиване и прогонване на изток на техните ***, които днес тормозят нас, хората на изток!
55
1
 
35
 
! Отговори
Друг изход няма преди 12 години
Доказва се за пореден път - интеграция на роми в нормално общество няма и не може да има. Нещата са едни и същи и в Чехия и в Словакия и в Унгария и в България, а "белите" държави като Норвегия, Швеция, Франция, Холандия, Белгия и Финландия направо им връчват по 100-200 евро и ги качват на самолета. За каква интеграция може да се говори. Единственото възможно решение е да бъдат изолирани от нормалното общество в гета с високи стени и да се спрат всякакви социални помощи за тези, които не работят
54
1
 
18
 
! Отговори
Ленин преди 12 години
"Бедност, предразсъдъци и престъпност тормозят ромите..."ха ха ха ! Докато четях този ред съвсем спонтанно напсувах автора. Извинявам се!
53
1
 
17
 
! Отговори
До Юда преди 12 години
Хубаво ще е новата *** държава да е в западните покрайнини на ивицата Газа.
52
3
 
16
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
Словашките *** са много по-цивилизовани от нашите. Както и самите словаци от нас. А руските цыгани , които са испански *** (а нашите индийски) са с пъти над нашите. Не напразно техните ансамбли обикалят непрекъснато по света, а някога са били атракция 1 за аристократичните дворове в царска Русия.
51
1
 
2
 
! Отговори
дживгар преди 12 години
до "Петьо-Евреи" - пиши на български!
50
1
 
25
 
! Отговори
fsfdds преди 12 години
Бил съм в Чехия няколко месеца и там местните се оплакват от ромите, явно проблемът е в самите роми след като навсякъде предизвикват негативни реакции
49
2
 
6
 
! Отговори
не е истина преди 12 години
ХАХАХАХА този гнусем *** в ляво на снимката, с този балон дето носи под раменете си .... ако го бучна с един пирон и ще се получи 20 метров фонтан от фекалии хахахах *** и копелетата мазни и черни
48
1
 
15
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
Само оделна *** държава ще реши този проблем *** не искат да се интегрират и не само във българия а навсякъде по света и колкото повече се множат толкова по серезни проблеми започват да правят. рано или късно когато те станат твърде много те обезателно ще поискат собственна държава както албанците го направиха но тогава държава ще се прави не там където ние ще я направим а там където те поискат!!!! такаче братя трябва да се вземат мерки докато нее станало късно!!!!
47
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАПОЧНА СЕ! Браво и на чехите! Да изринем всички *** от европа!
46
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А междувременно Франция ни връща още 200 роми. Новината е от днес...
45
0
 
14
 
! Отговори
Sasho преди 12 години
DA IM SE POSTAVI IZBOR---ILI SHTE SE INTEGRIRATE KATO NORMALNI HORA ILI SHTE VI INTEGRIRAME V GAZOVITE KAMERI. DRUG IZHOD NE VIJDAM
44
1
 
31
 
! Отговори
До БГ преди 12 години
Браво БГ.Загубите за българите от тези паразите възлизат на милиарди за държавата ни Храним си ги тези червеи и ги търпим.
43
1
 
27
 
! Отговори
Адолф преди 12 години
*** само ги вижте на снимката какви са разпасани, това хора ли са?!
42
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** държава - добре, но не на територията на България!!!
41
0
 
58
 
! Отговори
Инджинеро преди 12 години
Ако има проблеми с *** в Чехия, Румъния, Унгария, Словакия, България и много други държави, то тогава проблема веротно не е в някой друг, а в самите ***.....С това се разбива мита за интеграцията на *** и всички те безрезултатни програми за образоване и квалифициране на ***. Изходите са два- или както предложи Ян Слота трябва да им се направи държава или........Циклон Б....Просто вече е видно, че тези квазихора не могат и не искат да съжителстват с нас...