"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете

Северна Бохемия се превръща в арена на етнически сблъсъци
Обновена: 28 сеп 2011 08:44 | 27 сеп 2011 13:30, Елка Василева
147
"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете
Чешката полиция охранява ромска къща във Варнсдорф, 3 септември. Снимка: Reuters

Районът на Северна Бохемия в Чехия се превръща в арена на насилствени сблъсъци между роми и местни жители, пише сп. "Икономист".

Чешкият президент Вацлав Клаус призова полицията да отговори "безмилостно" на ескалацията на напрежението, в основата на което стои тлеещ социален проблем.

Отношенията са обтегнати от години. Бедност, предразсъдъци и престъпност тормозят ромите в Чехия, наброяващи около 300 000 души.
 
През 90-те години на 20 век натискът от Европейския съюз принуди град Усти над Лабе да разруши стената, която беше издигнал около ромско гето.

Още по темата

Мнозина наблюдатели се оплакват, че големи суми (включително от фондовете на ЕС), определени за дейности по интегрирането на ромите, се прахосват за консултанти или безсмислени проекти.

Новият елемент е ответната реакция на ромите. През август трима роми нападнаха с мачете няколко "бели", както в Чехия наричат лицата от неромски произход. Други двайсетина ромски младежи пребиха с палки шестима бели мъже пред дискотека.

Огънят се подклажда от крайнодясна партия, но гневът на местните хора се подхранва най-вече от престъпността и миграцията.

Фирми за недвижими имоти настаняват ромски наематели в евтини жилища, за да продават ремонтираните им предишни домове в по-богати части на страната. Само в град Румбурк през последните 18 месеца пристигнаха близо 2360 такива роми.

Враговете на ромите ги обвиняват, че не могат да се приспособят към обществото. Много хора настояват те да бъдат вкарани в оградени със стени гета. Подобни призиви се чуват все повече в Словакия, където крайнодесният политик Ян Слота казва, че ромите би трябвало да имат отделна държава, без обаче да посочва къде. Това напомня преследването на евреите и ромите от нацистите и сътрудничеството на чехите в тази дейност, отбелязва "Икономист".

Въпреки че явните неонацистки партии са забранени, дори уважавани чешки политици флиртуват с антиромските настроения.

Бившият министър-председател Иржи Кунек започна политическата си кариера, като премести ромски семейства от центъра на град в Чехия в корабни контейнери в покрайнините му.

Партията "ТОП09", която е партньор в управляващата коалиция, бойкотира заседанията на правителството, настоявайки за уволняването на известния с антиромските си възгледи съветник в образователното министерство Ладислав Батора. (Той беше преместен на друг пост.)

Батора е протеже на Клаус, който обича да критикува политическата коректност и има склонност да назначава за сътрудници хора, които не зачитат общоприетите норми. Той открито подкрепи заместник-началника на своята канцелария, който попадна под прицел, след като определи участниците в гей парад в Прага през лятото като "хора с отклонения" и се противопостави на "медийното линчуване" на скинари, атакували със запалителни бомби ромска къща.

Някои подозират, че Клаус планира да създаде нова националистическа, евроскептична партия, когато напусне президентския пост през 2013 г. Той не би трябвало да има проблеми да спечели подкрепата на разгневените "бели" чехи, пише в заключение "Икономист", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: ЧехияромиВацлав Клаус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След Втората световна война Швеция с голям шум се опитва да докаже,че може да интегрира в обществото ***. Накрая без много шум след 10 години интеграцията завършва безуспешно.
79
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цял час чета статии отпреди 2-3г. в Дойче Веле за *** и проституцията. Една бг журналистка там била развила "космическа любов" към тях, друга прави извадка на расистките ни призиви с апел към институциите тук да ни съдят. По нейно мнение трябвало да бъдем съдени дори само защото ни минават такива мисли. Не знам това астрономическо лицемерие ли е или е еталон за дискриминация. Запада дискриминира "фашизоидното ни мислене" и ни осъжда, а кой ще осъди Запада? ... отговора е - ***!
78
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дядо казваше така- каквото и да правите от *** българин не става!
77
1
 
84
 
! Отговори
Готик преди 12 години
Не е хуманно да искаш тази част от населението на страната да бъде изселена, кастрирана, физически ограничена до останалата част от гражданите на държавата, дискриминативно е да не желаеш да се возиш в градския транспорт заради тях, да изтеглиш детето си от класа, защото има ***, но е хуманно да ти окрадат къщата 30 пъти, да ти изпочъпят прозорците, да отмъкнат всякаква покъщина, да ти изземат гледаната с труд земеделска продукци, и полицията да ги знае кои са и да не си мръдне пръста.
76
5
 
67
 
! Отговори
ченге преди 12 години
СЕГА Е МОМЕНТА ДА СЕ НАВДИГНЕМ ЦЕЛИЯ СВЯТ И ДА ИЗБИЕМ *** ДО КРАК
75
2
 
13
 
! Отговори
prosatanos преди 12 години
Правят ромънците, правят ама не му дават гластност :)
74
2
 
44
 
! Отговори
ЕСТЕТ преди 12 години
Въпросът с *** може да се реши радикално и по елегантен начин само за една нощ !
73
7
 
11
 
! Отговори
bulgarski geroi преди 12 години
DOIDE REDA I NA DOGAN PA6ATA I NEGOVITE SARAI NAPRED bRATIA I SESTRI ! SVObODA ILI SMART ! ILI SEGA , ILI NIKOGA !
72
1
 
33
 
! Отговори
Босфора преди 12 години
Едно време в БГ индийските филми бяха хит,и винаги пред киносалоните се събираше голяма тълпа от хора.И така спомням си веднъж когато бях ученик даваха някакъв индийски филм,където по-голямата част от зрителите бяха ***.Салона беше претъпкан,нямаше място дори и по редовете.Направи ми впечатление,че преди да се появи надписа с превод отдолу на екрана,една от *** моментално превеждаше изречените слова от ефира.По-едно време някой ми тупна по рамото и ми каза да мръдна малко на страни,че детето не можело да види екрана.Обърнах се,и що да видя то още малко бебенце в пелини,дори очите му не са се отворили.Рекох си *** работа.
71
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо сте му сложили намордник на кученцето? Да сте видяли куче да не лае по ***?
70
3
 
26
 
! Отговори
VZP преди 12 години
а бе ще си мечтаем за татовия ред
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за съжаление и аз мисля като 70, явно това е бъдещето на България
68
2
 
51
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Единственото възможно решение е *** да бъдат изолирани от нормалното общество в гета с високи стени.
67
2
 
71
 
! Отговори
читател преди 12 години
Чехите са достойни за уважение.Те първи започнаха с комунистите, и ги ликвидираха.Сега са на ред ***.Ще намерят решение, защото го търсят, за разлика о тук.
66
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европа не ги иска там, иска ги тук. А нашето кадърно - там. Тука е граница, полоса...немат нужда тука да има нещо...
65
0
 
33
 
! Отговори
ти остави, преди 12 години
че не искат да съжителстват с нас, ами вместо ние да ги интегрираме, наливайки вече 70 години милиарди левове в достъпно за всички образование, здравеопазване и социални помощи, те нас циганизират - на слободия и безотговорност я подкараха даже политиците.
64
2
 
30
 
! Отговори
СТАНА ТЯ преди 12 години
Румънци, само вие нищо не правите, а имате 3 милиона "черни римляни". ЗАЩО ДРЕМЕТЕ ?
63
1
 
33
 
! Отговори
За да няма война преди 12 години
Ако не бъдат изолирани в гета с железен пропускателен режим, няма да спрат да убиват, крадат и тормозят по всякакъв начин нормалните хора. Изолирането им е най-хуманния начин за справяне с проблема, защото иначе трябва да се върнем с няколко века назад. И преди всичко е необходимо да се спрат всякакви социални помощи, тъй като тази *** не е дала нищо на обществото, че да очаква само да получава от него.
62
0
 
47
 
! Отговори
Gotik преди 12 години
Идеята за отделна държава е утопична...те са номадски етнос, свикнал да преживява столетия на гърба на основното население в държавата, в която пребивават. Самите те нямат интерес да се интегрират и приобщят - тогава ще трябва да плащат данъци и осигуровки, че и да работят ще ги карат. Психология на етноса.
61
1
 
27
 
! Отговори
Босфора преди 12 години
*** си е ***.