"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете

Северна Бохемия се превръща в арена на етнически сблъсъци
Обновена: 28 сеп 2011 08:44 | 27 сеп 2011 13:30, Елка Василева
147
"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете
Чешката полиция охранява ромска къща във Варнсдорф, 3 септември. Снимка: Reuters

Районът на Северна Бохемия в Чехия се превръща в арена на насилствени сблъсъци между роми и местни жители, пише сп. "Икономист".

Чешкият президент Вацлав Клаус призова полицията да отговори "безмилостно" на ескалацията на напрежението, в основата на което стои тлеещ социален проблем.

Отношенията са обтегнати от години. Бедност, предразсъдъци и престъпност тормозят ромите в Чехия, наброяващи около 300 000 души.
 
През 90-те години на 20 век натискът от Европейския съюз принуди град Усти над Лабе да разруши стената, която беше издигнал около ромско гето.

Още по темата

Мнозина наблюдатели се оплакват, че големи суми (включително от фондовете на ЕС), определени за дейности по интегрирането на ромите, се прахосват за консултанти или безсмислени проекти.

Новият елемент е ответната реакция на ромите. През август трима роми нападнаха с мачете няколко "бели", както в Чехия наричат лицата от неромски произход. Други двайсетина ромски младежи пребиха с палки шестима бели мъже пред дискотека.

Огънят се подклажда от крайнодясна партия, но гневът на местните хора се подхранва най-вече от престъпността и миграцията.

Фирми за недвижими имоти настаняват ромски наематели в евтини жилища, за да продават ремонтираните им предишни домове в по-богати части на страната. Само в град Румбурк през последните 18 месеца пристигнаха близо 2360 такива роми.

Враговете на ромите ги обвиняват, че не могат да се приспособят към обществото. Много хора настояват те да бъдат вкарани в оградени със стени гета. Подобни призиви се чуват все повече в Словакия, където крайнодесният политик Ян Слота казва, че ромите би трябвало да имат отделна държава, без обаче да посочва къде. Това напомня преследването на евреите и ромите от нацистите и сътрудничеството на чехите в тази дейност, отбелязва "Икономист".

Въпреки че явните неонацистки партии са забранени, дори уважавани чешки политици флиртуват с антиромските настроения.

Бившият министър-председател Иржи Кунек започна политическата си кариера, като премести ромски семейства от центъра на град в Чехия в корабни контейнери в покрайнините му.

Партията "ТОП09", която е партньор в управляващата коалиция, бойкотира заседанията на правителството, настоявайки за уволняването на известния с антиромските си възгледи съветник в образователното министерство Ладислав Батора. (Той беше преместен на друг пост.)

Батора е протеже на Клаус, който обича да критикува политическата коректност и има склонност да назначава за сътрудници хора, които не зачитат общоприетите норми. Той открито подкрепи заместник-началника на своята канцелария, който попадна под прицел, след като определи участниците в гей парад в Прага през лятото като "хора с отклонения" и се противопостави на "медийното линчуване" на скинари, атакували със запалителни бомби ромска къща.

Някои подозират, че Клаус планира да създаде нова националистическа, евроскептична партия, когато напусне президентския пост през 2013 г. Той не би трябвало да има проблеми да спечели подкрепата на разгневените "бели" чехи, пише в заключение "Икономист", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: ЧехияромиВацлав Клаус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
28
 
20
 
! Отговори
ккк преди 12 години
С насилие, няма да се стигне до никъде.Само, ще се изтрепваме помежду си, днеска те някой, утре ние някой от тях и така до безкрай..Трябва държавата да вземе, конкретни мерки спрямо ***, иначе няма да се оправят нещата.....а с насилие да не говорим.Не е нужно да се пролива кръв, абсолютно безмисленно е.И браво на полицията за действията и в Катуница, че не започна да разпръсква протестиращите с бой и други приоми, газ, водни струи и т.н., защото тогава наистина, можеше да стане страшно
19
0
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо БЪЛГАРСКИТЕ *** ,не показват как в момента в Англия ,властите разрушават близо 400 незаконни *** къщи .Или и там са расисти и имат етнически проблеми .
18
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и сега к'во да чакаме да станат оше по нагли ... крайно време е европа да си отвори очите
17
1
 
80
 
! Отговори
BG преди 12 години
Пишете цифри! Kолко пари ни струват ***? По груби изчисления за година даваме над 10 милиарда лева за да издържаме тези ***. Това включва всички видове помощи, загубите от неплащане на данъци и осигуровки, програми за интеграция, болничното им лечение, разнасянето на болести, щетите от всички видове кражби и покриването им, разходи за следствия и дела, престоя им в затвора, гледането на изоставените им деца, неплащането на ток и вода, делата в Страсбург и т.н. Ето защо сме бедни...
16
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако цената за оправяне на това племе ще е ЕС да е ЕС !!! то работата така или иначе отива или сега когато проблема е по мальк и е решим или след 15 г. те ще са повече от нас и изобщо не искам да се надявам на тяхната толерантност. Някои си мисли ,че като не прави нищо оправя нещата и всичко си е много добре ,а положението е гноен циреи ,които набира ,набира и все някога ще се спука ...Дьржавата спи и проспа много вьзможности ,после какво ще правим ,*** ли да уча ?
15
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото повече време минава, толкова повече европейски политици се сещат с носталгия за Хитлер. Вярно е бил луд, но е прозрял проблемите, които сега ни се стоварват на главите.
14
3
 
44
 
! Отговори
бай Иван преди 12 години
да си ги вземат англичаните и французите и да си ги нтегрират, а не да ни учат как се прави и в същото време да ги гонят
13
3
 
28
 
! Отговори
некои си там преди 12 години
интересно ми е само, дали ако не се беше случило това в Катуница, въобще някои стеше да се сети да пише за това ???
12
2
 
31
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Прав си, но не бива да се учудваме, че има само млади и да ги изкарват пияни и глупави. Промяната се прави от младите хора, особено от студентите. Младите са по-отворени към новото, те имат по- широк поглед над света, по- енергични са, и най- вече те са много по- слабо социално обременени от възрастните. Не можем да се сърдим на възрастните, че се страхуват, че се притесняват за работата си, че мислят битовите си проблеми, че са загубили вяра.
11
3
 
39
 
! Отговори
fck преди 12 години
яяяяяя гледай ти ... то не било само при нас бе Бойкооооооо Бойкооооооо..
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледайте District 9 и ще разберете най-добре какво трябва да се направи ...
9
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 12 години
Jedem das seine много актуално и тогава и сега ;)
8
4
 
71
 
! Отговори
Тутанкамон преди 12 години
Ловният сезон за *** е открит
7
4
 
79
 
! Отговори
ами да преди 12 години
Да направим референдум за високи стени около *** гета.
6
3
 
80
 
! Отговори
Легендата преди 12 години
Гета и изселване. Друг вариант с тази напаст няма!
5
5
 
43
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Arbeit maht frei!!!
4
3
 
82
 
! Отговори
gogo преди 12 години
Европа се събужда !
3
2
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европа най-накрая тръгна по правилния път за решаване на *** проблем, радвам се, че искрата пламна при нас!
2
2
 
85
 
! Отговори
2012 преди 12 години
Почнахме гиииииии,мамка им ***
1
11
 
89
 
! Отговори
Tasos-student- VARNA преди 12 години
Vie bulgaroto STRAhLIV NAROT. Vo ulitsito ima SAMO MLADEJI , ZASTO TAKO ??? Ako iskato pobeda , SI4KITE treba da izlizate po ulitsato i plo6dadito. nie v GREECE tako praim.