Руска пролет през зимата... или американска провокация

Политическият елит в Москва получи предупреждение
10 дек 2011 09:00,
318
Руска пролет през зимата... или американска провокация
Снимка: Reuters

Събитията в Русия след парламентарните избори едва ли ще доведат до революции като тези в арабския свят, но е сигурно, че безпрецедентните за последните години антиправителствени протести ще подействат като сигнална лампа.

Демонстрациите в Москва и Санкт Петербург не са с мащаба на народните вълнения, каквито тези два града видяха в началото на 90-те. Гласът на няколкото хиляди срещу политическия елит в страната обаче определено се чу, подчертава BBC.

Силният човек в страната Владимир Путин побърза да хвърли вината върху подривна дейност от страна на Съединените щати. Но препратките към Студената война не са това, което бяха – ефектът върху мисленето определено не е същият.

Според BBC при всички положения парламентарните избори и последвалите ги събития са много сериозно предупреждение от страна на народа към управляващите.

Да, „Единна Русия“ спечели безпроблемно с почти 50 на сто от гласовете. Статутът й на неприкосновена политическа сила обаче беше разклатен из основи заради загубата на над 70 депутатските места в сравнение с предишния мандат.

Така или иначе за всички е ясно, че вотът за Думата беше де факто референдум за народната обич към Владимир Путин с оглед предстоящите през март президентски избори. Ако всичко беше минало гладко, то завръщането на Путин в Кремъл щеше да е на бял кон.

Сега бъдещият трети мандат (който продължава да изглежда все така сигурен) се очертава като истинско изпитание за кадъра на КГБ. Путин трудно може да си позволи бунтове и през март. Подобно явно противопоставяне на законността на преизбирането му ще е може би първият реален и много силен удар по авторитета на настоящия премиер.  

Пред Владимир Путин има опция да промени политическото си поведение и да отвори вратата за реална конкуренция, да се случи пълно либерализиране на политическия живот в Русия. Но когато става въпрос за Путин, това изглежда малко вероятно, категорични са от BBC.

Към момента дилемата пред него е по-скоро да смаже протестите или да се изправи пред нарастващи гражданско недоволство и негативни вълнения в управляващата класа от неспособността му да овладее ситуацията.

Друг аспект на парламентарните избори – това е последният вот за Държавната дума, в който държавната телевизия има решаваща роля. Проникването на интернет в Русия дава гаранции, че до 2016 година (когато е следващият изборен цикъл) над 80 на сто от избирателите ще имат онлайн достъп.

Което значи, че хората ще имат възможността свободно да участват в политически дебати. И ще имат възможността да се организират.

Както се видя и в арабския свят, разкриването на злоупотребите с власт и организирането на даващи резултат протести би било невъзможно без смартфони, без Facebook и Twitter.

В тази връзка има вероятност една от основните цели на правителството на „Единна Русия“ да е налагането на онлайн цензура. По примера на Китай. Но това на този етап, разбира се, е само догадка.

Настоящите избори са и първите, в които участие взе нововъзникващата руска средна класа – млади, образовани и добре осигурени. Това е генерацията, която обра плодовете на „петролния бум“ по време на президентството на Путин в периода 2000-2008 година.

Но дойдоха криза, политическа стагнация и ширещата се корупция. Така средната класа постепенно взе да се обръща срещу режима на управление.

Тези хора са малцинство, но се особено влиятелни в големите градове, в центровете на политическия живот. Тези хора са бъдещето на Русия, а Кремъл загуби доверието им. 

И докато за „руска пролет“ може би е рано да се говори, е видно, че политическият елит е поставен под огромен натиск. Дали ще издържи, само времето ще покаже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
2
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
От край време в Русия когато народа започне да недоволства, управляващите започват да обвиняват запада за вътрешно вмешателство което не е вярно. Руския народ е убиван, мачкан и унижаван от собствените си управляващи и сега когато народът им се надигна, отново запада е виновен. Правилно искат да отстранят Путин от властта, кой е той ? Бивш полковник от КГБ узурпирал насила властта, а сега милиардер !
306
0
 
2
 
! Отговори
morski преди 12 години
amerikancite iskat da se mesat v politikata na vseka darjava,no 6te si namerat maistora.ne znam za6to gi tarpim o6te tuk v bulgaria.
305
1
 
0
 
! Отговори
ми преди 12 години
Ти-на вас ти говоря-пиша-противопостави ли се на убийците си в компютърната зала?Та дори не ги виждаш защото нямаш видимост към тях а те следят всичкоооооо.Здравей чичко звездоличко и звездолъчко.звездоналично!Успях та си платих данъците-да го поживят целия данъчен потенцциал!
304
4
 
9
 
! Отговори
савов преди 12 години
Когато толкова стръвно като бясни *** лаят срещу Русия забадните медии и лидери най вече американски и британски със сигорност означава че Русия върви по правия път означава че се развива и възражда.Освен това в Съветските американски щати САЩ имат огромни икономически и социални проблеми и гладни бунтове глад и несигорност.Та за това така раздуват за проблеми в Русия за да изнесат вниманието на хората извън проблемите в САщ .Да отложат колкото се може огромния социялен и ищономически крах!
303
15
 
8
 
! Отговори
USA преди 12 години
На всички *** русофили ще повярвам,когато в Москва,Санкт Петербург и прочее руски градове се появят американски квартали!!!Да,да,същите квартали,каквито има във всеки голям американски град:Руски,Китайски и т.н.Ревете за Русията,а ходите да бачкате в Англия,Америка,Австралия,Германия и т.н.Двуличници!
302
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пичове, познати сте ми, ходите смрадливи с фанелки на Че Гевара и се наливате с водка, няма да има милост за вас, всички ви ще изтрепем :))
301
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бае Путин има да урежда стари сметки с Хамерика! А те знаят че прошка вече няма. Прости им за Курск, за Грузия но си върна Украйна. Развла на Великая Русь свърши с Елцин...Фейсбук, Твитер и що още сигурно ще бъдат контролирани. А колкото до демокрацията то се видя колко държат за нея ингилизите това лято. Камерън открито заплаши с намеса на войската...
300
4
 
3
 
! Отговори
Трендафил преди 12 години
ДГД за хамериканските хахлави брача .Поздрав От Бугаристан.Ще ви взривим сите военни бази тука *** за Вас
299
4
 
0
 
! Отговори
Не си прав 308 преди 12 години
Не сте прав 308, просто този форум се посещава главно от ***
298
12
 
6
 
! Отговори
Нещастници преди 12 години
Руснаците, че са нещастници все някой им е виновен, ама от къде и в България такива *** и нещастници има та вярват на руските глупотевини.То аслъ с такива *** като в България дето ги има, няма да мръднем скоро напред -- изпадат във възторг от азиатските похвати и идотщини на руското правителство
297
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
искат да са господари на света но ги е страх и сьздават вьтрешни размирици по всички дьржави които не са с тях.От тях си патиме и ние.------------------ Добре, ние нали сме с тях, и у нас ли създават размирици? Защо не създават в Германия или Англия?
296
1
 
9
 
! Отговори
MORSKI преди 12 години
TIA AMERIKANZI ISKAT DA OKUPIRAT ZELIA SVIAT!
295
9
 
7
 
! Отговори
Истината! преди 12 години
Руснаците още ги плашат със САЩ, само и само случайно да не разберат, че бившия офицер от КГБ - Путин отдавна е станал милиардер (притежава акции в Газпром на стойност над 1 милиард долара) и с диктаторско управление почти идентично с това от времето на култа към личността е по-опасен за демокрацията в Русия и самите руснаци от САЩ и чеченците взети заедно! Но руснаците масово започнаха да изтрезняват и да виждат истинското лице на многоликия Путин! Много поръчкови убийства на известни журналисти, които открито го критикуваха ще се окажат наистина негово дело! КГБ-истите в Русия са днешни олигарси, там милиардерите са над 250 човека, мултимилионерите са над 25 000. Огромните богатства на тази страна са съсредочени в в 5 % от населението и там като у нас средната класа е едва 10 %, останалите 85 % живеят на ръба на оцеляването. И там стана краен капитализъм, много по-зъл от капитализма на Запад през 20- години от миналия век!
294
4
 
18
 
! Отговори
бай онзи преди 12 години
Евала Тинче Аз сьм на сьщото мнение.Почти сто процента сьм сигурен че това е провокация на СВЕТОВНИТЕ АГРЕСОРИ-АМЕРИКА. През 2008 ТЕ направиха опит и в Китай но не ги огря,ТЕса чумата на нашата планета,просто искат да са господари на света но ги е страх и сьздават вьтрешни размирици по всички дьржави които не са с тях.От тях си патиме и ние.
293
1
 
16
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Естествено, че е американска провокация.Добре поддържат шпионите си...
292
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мизерията е резултат на 45 годишно комунистическо тъпчене на едно мясти и живеене на кредит.
291
2
 
33
 
! Отговори
сократ преди 12 години
Г-н Путин,избий тази ***,която не знае какво иска.Днес след толкоз години ми се иска някой да беше ни разтрелял по площадите,защото е факт мизерията която си докарахме.Милицията стоеше безочастно гледайки ни саира.Сега много като мен съжаляват,че изпълнявахме нахъсано указанията на сценаристи и режисьори.Използваха ни и сега ги вижте как ни се надсмиват от високите си парични могили.1994г.написах статия във в-к 24часа,че СДС са Синове и Дъщери на Социалисти,още тогава го разбрах.Но не е късно
290
7
 
12
 
! Отговори
do 298 преди 12 години
Преди години дядо ми лека му пръст беше овчар, но вече на години реши да се отърве от стоката като я даде на 'Родопа". Идваше една рампа от дърво като подкараш овцете и се качваха на камиона. Само че нямаше нужда да ги подкарваш - те сами се качваха... След време питах баща ми - защо сами отиват в каросерията - отговорът - Ами в дъното на каросерията има разсипан фураж и им мирише на хапване.... Та и за това днес и у нас и в Русия си спомнят за СССР - овчедушието и глада са масови.
289
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За снимката - някой лъже като депутат от ГЕРБ, митингът завърши по-светло време. Миналата седмица американската телевизия ""Fox news" показа репортаж от митинг в Москва и се видяха кадри как московската полиция бие демонстранти, а пък по улиците имаше палми. След това се оказа, че това са кадри от Атина, и американците поднесоха извинения, подобно на атомната бомба на Ирак. Герберска му работа.
288
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Руският народ си иска СССР"- така казват, по повод на ставащото в Русия, анализатори от Германия, а те знаят защо е така.