Когато чаша водка се окаже фатална

Ослепелите жертви и скандалът с фалшивия алкохол в Чехия
Обновена: 27 сеп 2012 14:53 | 27 сеп 2012 14:46, Елка Василева
68
Когато чаша водка се окаже фатална
Бащата на две деца Томаш Сова е получил увреждане на зрението, след като пил водка на празненството за 34-ия си рожден ден. Снимка: Reuters

Много от пострадалите от алкохолното отравяне в Чехия, което до момента е отнело живота на 25 души, живеят със сериозни здравословни проблеми, вариращи от слепота до кома, пише ДПА.

Макар неправителствени организации да работят с жертвите и страната да наложи за известно време национална забрана за продажба на твърд алкохол с над 20 процента алкохолно съдържание, вниманието постепенно се пренасочва към виновниците.

Въпреки това разследването на отравянето с алкохол е твърде закъсняло за онези, които сега изведнъж ще трябва да се справят с инвалидност (слепота), след като са пили алкохол, смесен с метанол, за да се увеличи обемът и следователно печалбите.

Говорещи часовници, мобилни телефони със специален дизайн и приспособления, които казват на потребителя, че чашата се е напълнила, са само част от устройствата, които могат да улеснят ежедневието на слепия човек.

"Положението е трудно. Целият ти живот се променя само за пет минути", каза Владимир Липина пред чешко радио. Липина е от минодобивен град от Моравско-Силезийска област. Той е една от първите жертви на отравянето, които са напуснали болницата.

Групата за помощ Тифлосервис работи с хора като Липина през последните 21 години, като им предлага възможност да научат брайловата азбука, да посещават компютърни курсове и да се ориентират с помощта на бял бастун.

Много ослепели от алкохола трудно се справят с новата реалност, каза Луция Скржишовска, ръководител на клона на Тифлосервис в Острава. "Всеки намира собствен начин да се справи с това предизвикателство", обясни тя.

Въпреки безпрецедентния размер на скандала, той не е нещо ново за социалните работници в Острава. "Такъв проблем имаше и през последните години, но медийният интерес не бе толкова голям", каза Скржишовска. Темата привлече вниманието, едва когато много хора започнаха да умират.

Чешката полиция твърди, че е разкрила производителите на фалшивия алкохол, но общественият дебат все повече се насочва към въпроса доколко нелегалната търговия с алкохол е била толерирана.

Чешки производителите на спиртни напитки казват, че проблемът с черния пазар отдавна е известен, а представители на промишлеността посочват, че са повдигнали въпроса само две седмици преди последното отравяне.

Според някои оценки продажбите на алкохол на черно възлизат на 10-25 процента от целия пазар. Шефът на полицията Мартин Червичек съобщи по чешката телевизия миналия уикенд шокиращи числа, показващи, че само през последните две години полицията е разследвала 156 престъпления за нелегално производство на алкохол. Следователи не откриха опасни нива на метанола – алкохол, който се използва за индустриални нужди, каза той.

Междувременно финансовият министър Мирослав Калоусек бе принуден да защити държавните митници след смъртните случаи от алкохолно отравяне. "Трябва категорично да отхвърля обвиненията, че държавните митници носят отговорност за това, че престъпник е налял отрова в алкохола", каза министърът пред телевизия Прима.

Правителството е изправено сега пред предизвикателството да възстанови легалния пазар, след като министърът на здравеопазването Леош Хегер забрани този месец продажбата на алкохол от над 20 процента в усилията си да даде на полицията време да проследи източника.

Първото облекчаване на наредбата стана късно снощи, въпреки че забраната за износ на алкохол ще остане в сила до следващо нареждане.

Спешната ситуация принуди фабриката за традиционния билков ликьор "Бехеровка" в Карлови Вари да използва нови начини, за да запази пазарното си присъствие. Компанията въведе нов продукт с алкохолно съдържание от 19 процента, за да заобиколи забраната за продажби. Новият ликьор с вкус на лимон ще бъде пуснат по магазините в следващите 24 часа, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
2
 
! Отговори
До Велес преди 11 години
леви пилешки бутчета ------------------------- Какви са тия леви бутчета, бе руски ***?
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и в голяма верига магазини тук в БГ се продаваше тази сливовица по 3.99 лв / 0.500 ле изпихме я...
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За такива престъпници отпадат демократичните закони.До стената и - в челото.
32
0
 
27
 
! Отговори
Сливова преди 11 години
В такива случаи само Крумовите закони могат да помогнат да не се повтарят.
31
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези ***, които са произвели алкохола трябва да се третират като особено опасни терористи и да не видят никога повече бял ден!
30
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС като не може да гарантира качеството на пиячката ще си я правим сами.Добрият качествен домашняк.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние постоянно пием без да знаем *** алкохол!!
28
4
 
51
 
! Отговори
Слепци преди 11 години
Ето това ви чака ако ЕС победи домашното производство на ракия!
27
0
 
27
 
! Отговори
Велес преди 11 години
Е,този,фалшивия алкохол,щом са го изтеглили от тяхната търговска мрежа,най вероятно ще го чакаме да се появи в нашите кафета,барове и магазини... У нас окомуш вносители и търговци бол !!!!! Примери...много...20 годишно месо,мухлясала царевица,леви пилешки бутчета и т.н. и т.н. .........НАЗДРАВЕ!............
26
2
 
9
 
! Отговори
Хитлер преди 11 години
Ай ша ви *** в анаболните *** стига нежности в ефир!
25
0
 
7
 
! Отговори
do Krum преди 11 години
Kaji im go be bratle koi go interesuva kvo imash v gashtite i stava li nali sme adskite qki pichove. Dai da si chuknem edna sreshta, da si pipame bicepsite
24
2
 
2
 
! Отговори
от 37 преди 11 години
И да не съм жена....признавам.....и да нямам партньор защото съм дебела и грозна, за това толкова мразя хубавите момичета и момчета, защото Аз не ставам
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако са знаели навреме да опънат по една истинска водка щеше да им се размине. Някои от руснаците дето са пили ментета на яхта в Турция са оживяли защото са имали и руска водка със себе си и метила не е можал да ги тръшне изведнъж. Разминали се само с яко главоболие. Ако се съмнявате че сте пили менте, веднага изпийте 150-200гр. нормален алкохол, той е естествен антагонист на метила!
22
11
 
6
 
! Отговори
Крум преди 11 години
Може да съм импотентен, но имам тяло на бог, момчетата в фитнеса се скъсват да ми правят комплименти!
21
1
 
31
 
! Отговори
до Крум преди 11 години
Точно аз като жена знам кой става и кой не в кревата, и знам, че от напомпан освен да ми реве на рамото след поредния неуспешен опит, друго не мога да очаквам. Хайде със здраве, и внимавай, че виаграта е опасна.
20
6
 
5
 
! Отговори
бг преди 11 години
Като им е слаб гена на чехите, така е.Нас цар Киро ни трови сумати години, ама нали сме си яки българи, рядко на някой му ставаше зле, или си умираше ама от "Остра сърдечна недостатъчност"/
19
5
 
2
 
! Отговори
Алкохола му Воле преди 11 години
Само да ви Светна,че тва са ***,натровените,Чески Мангаля,никой нормален Чех няма да пие такава Гмеч!!!
18
0
 
8
 
! Отговори
Разумен преди 11 години
Абе оставете ги хората, който има пари за стероиди, има пари и за виагра.
17
6
 
13
 
! Отговори
28 до 29 преди 11 години
Аз съм жена, няма какво да ми клюмне... ама ти от общуване само с потни мъже май не ти идва и на акъла, че може и жена да ти обърне някакво внимание въобще.
16
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чувам, че анаболните като спре да им рипа, ставали най-добрите пасивни гейове, заради добре развитите седалищни мускули, и заради циците. Много били търсени...