Венецуела - страната, в която бензинът е по-евтин от водата

Литър А95 е на смешната цена от 1 щатски цент
Обновена: 2 окт 2012 07:03 | 2 окт 2012 07:00,
187
Венецуела - страната, в която бензинът е по-евтин от водата
Снимка: Reuters

Във Венецуела няма значение дали колата ти изразходва 6 или 30 литра на 100 км, защото държавата харчи милиарди долари за субсидиране на бензина и никъде другаде по света горивото не е толкова евтино, колкото в тази латиноамериканска страна. Шофьор на мотоциклет-такси, който може да кара по 10 часа на ден в хаотичния трафик на Каракас - град с 6-милионно население - отначало не разбира въпроса колко струва да налее около 10 литра бензин в резервоара, пише в материал ДПА.

Накрая бръква в джобовете на панталона си и се усмихва, показвайки малка монета. Тя е 1 боливар - 23 щатски цента според официалния обменен курс. Но повечето хора обменят парите си на черния пазар, където техните боливари струват по-малко. Така литър бензин А95 е на смешната цена от 1 щатски цент. Никъде другаде по света той не е толкова евтин.

Нищо чудно, че в богатите квартали на Каракас, като скъпия район Алтамира, на бензиностанциите на държавния петролен гигант "Петролеос де Венесуела" спират предимно големи джипове и луксозни коли с по 4-литрови двигатели. Там ги няма едро изписаните цени на горивата, както е другаде по света. "Бензинът е на смешна цена", казва Енрике - шофьор на такси, който кара сравнително малък Форд Фюжън с 3-литров двигател с 6 цилиндъра.

В по-бедни райони като Барио Петаре по улиците се движат като таксита 20 и 30-годишни шевролети и тойоти Лендкрузър на същите години. Разходът на гориво на автомобилите няма никакво значение за живота във Венецуела. Водата например е много по-скъпа от бензина.

В магазините литър вода върви по 8 боливара (1,86 долара по официалния обменен курс). За толкова можеш да напълниш с гориво 80-литров резервоар, който можеш да заредиш три пъти за цената на пакет цигари (30 боливара или 6,98 долара).

Лявото популистко правителство на венецуелския президент Уго Чавес не иска да прави никакви експерименти с цените на бензина; евтиното гориво трябва да е от полза за народа. Но то излиза скъпо, защото 90 процента от реалната цена на бензина се покрива от субсидии. Потребителят плаща само незначителна част от реалната му стойност.

Само "Петролео де Венесуела" харчи за тази цел по около 1,5 милиарда долара годишно, сочат официалните данни. А общата сума на субсидиите според различни оценки е значително по-голяма - най-малко 7 млрд. долара годишно.

Венецуела е една от най-големите производителки на суров петрол и е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Според венецуелските власти тя разполага с около 300 млрд. барела нефт - най-големите запаси в света. Парадоксално, но Венецуела налага да внася бензин, защото рафинериите й нямат капацитет да задоволят търсенето на вътрешния пазар. Положението стана още по-тежко заради експлозията и последвалия пожар преди няколко седмици в най-голямата венецуелска рафинерия Амуай, когато загинаха над 40 души.

Макар повечето хора да разбират ефекта от субсидиите, почти никой не смее да се замисли какви са истинските пазарни цени на бензина. И Чавес, и съперникът му Енрике Каприлес - кандидат на обединената опозиция, са наясно с проблема в навечерието на президентските избори на 7 октомври. Двамата, подобно на всички други, помнят 1989 г., когато опитът цената на бензина да приближи реалната, предизвика съпроводени с насилие размирици, при които бяха убити стотици хора.

Идеята тогава бе бензинът да поскъпне със 100 процента, а общественият транспорт - с 30 процента. Венецуелското правителство постоянно призовава хората да пестят бензин, за да може то да пести от субсидии. В граничните щати с ограничен успех се използват чипове, които регулират потреблението на гориво и възпрепятстват контрабандата - особено към Колумбия, където цената на бензина е многократно по-висока от тази във Венецуела.

Но докато продължават да текат милиардите от износа на петрол и цената на суровия петрол се държи над 100 долара за барел, никой във Венецуела не се замисля сериозно да пести.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: ценабензинВенецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
8
 
! Отговори
от В до 89 преди 11 години
А, бе диз аз мога да ходя където си поискам, аз не работя,п аз плащам да работят за мен. Гъзар съм защото успях в точния момент да стана монополист и зарязах костюмарите и помпозните партита и се отдадох на живот и харчене, като не забравям да наглеждам монопола който купих. Ама изобщо не ме интересува кой, кога ,какво е казал, за кога е казал. Ти май нещо го удряш на комплески. Такива нахъскани хора няма тук, жегата мори желанието. Даже секс се прави на климатик, на вън ще се изпотиш 10 пъти.
72
1
 
10
 
! Отговори
Do 89 преди 11 години
Отдавна не бях виждал толкова комплексарщина на 1 място. Ходи и се прегледай пич, не се бъзикам.
71
7
 
5
 
! Отговори
НЕ от Венецуела преди 11 години
"ти си имигрант и работиш, а аз давам парите, разликата е голяма"Да така е аз си обичам професията, и това което съм учил в университета, развивам се издигам се по света както в западна европа така и в Оз и правя кариера и продължавам да уча всеки ден. Хората ме уважават и къде ще отида няма значение защото където и да ида по света само мога да съм още по нагоре от сегашните 100-200к годишноА ти "даваш парите, разликата е голяма" Браво уважаван си по цял свят Покажи и ланците и си биг-боса
70
1
 
29
 
! Отговори
Бай Лефтер преди 11 години
E то хората са го казали "Имаш крава, пиеш мляко". Ама да си я доиш САМ а не чичо САМ!
69
9
 
6
 
! Отговори
НЕ от Венецуела преди 11 години
Ама лошото е че ти и в Германия не можеш да припариш. Направо ще си паднат по тебе бил цар Киро в кумоноидна Венецуела.Като си голям гъзар зима 100-200к на година там като мен. Само че аз съм се реализирал с университет и професия в Капиталистическите страни като Западна Европа и Оз и в USA мога да ида и пак ще съм си ОК защото хората навсякъде ще ми признават кариерата и образованието.А не Уго да ми казва по колко мин. на ден се къпел по TV и да зимам пример от него. По добре си стой там :D
68
15
 
6
 
! Отговори
НЕ от Венецуела преди 11 години
Абе може да си цар Киро в Венецуела при *** като си голямата работа що не си подадеш носа, *** в западна европа, Ела тук в Австралия, или *** в Америка. Разкажи им за твойта аграрна диплома и че "даваш парите" в комуноидната Венецуела. Направо ще избиеш рибата. Ще си поредния мангалОстави другите да те определят а не ти сам да ни казваш колко си голяма работа.В Оз при мен заплатите са над 100к на година данъците са много по-малко не като в USA. Коли къщи басейни жени, където и да отида
67
7
 
37
 
! Отговори
$ преди 11 години
Колкото по-далече от паразита САЩ, по-добре за народа!
66
2
 
14
 
! Отговори
ТТ преди 11 години
Много силна еврейска пропаганда
65
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен Сидеров премиер!
64
0
 
9
 
! Отговори
някой си преди 11 години
решението за нас е едно ... - да вдигнат водата на 6лв/л. и няма да ни пука толкова, че бензина ни е 3 лв/л.
63
2
 
5
 
! Отговори
Не от Венецуела преди 11 години
Ти май до сега не си виждал бизнесклимата по света? Ще се изненадаш тук в Оз е един от най добрите, в западна европа където живях също е почти толкова. Я виж малко класации има всяка година. Венецуела нещо бизнесклимата не го бръснат.Ти не ми разправяй къде кви били данъците. Важното е да си направя оборот пък данъците ще си ги платя и пак ще си живея като цар. Отделно че има 99 врътки да скатаеш в офшоркиНе бой се аз света го виждам и ще го видя целия и пак ще съм ОК, но си ще си си ***
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коле, ама и заплата 3000 лв. + бонуси + премии, и тогава да е 3лв. бензина, нали
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 71. Обиколих света и видях как костюмарите завиждат че печелиш повече от тях. И аз бях такъв по едно време. Но се отказах. Сега живея спокойно и харча направеното. От белите държави само данъци и решвети искат. Ти явно имаш *** манталитет, аз до тук съм минал с много учене и работа. Не можеш да ме сравняваш с *** крадлив *** който стой и чака помощи от държавата, вместо да отиде и да мете улиците.
60
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само колко малко знаем за Уго Чавес!
59
2
 
9
 
! Отговори
Гошо Самолета преди 11 години
Viva Chávez
58
8
 
9
 
! Отговори
Кольо преди 11 години
Абе предпочитам литър гориво да е 3 лв., пред това водата да е 3 лв. Все пак горивото си го отчитам...Да не говорим за 10 левови цигари... тогава ще патладисам :-)
57
5
 
23
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
по надолу четох коментар,че социалнизма бил система която само харчела и разпределяла, а не творила нищо.. това е най-голямата глупости, която съм чел в последно време.. Това разпределяне в момента го правят герберите.. а що се отнася до комунизма и социализма.. по времето на комунизма е изградена нашата държава... създадени са дори отделни квартали и градове.. да не говорим за пътища, аквадукти, мостове и тн.. какво прави демокрацията в Бъ;гария- строи молове и хотели по морето
56
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спокойно бе, ние се демократични, сега демократично ще харижем на поредния частен плюскач и малкото построено в Белене, ще се откажем от проекта като държавен, ще му подарим една земя да си направи частна централка. После, за нас ще останат риска от катастрофа, отпадъците и ПАЗАРНА цена на тока продаван ни от частник построил централа на НАША земя, в която са вложени за основи НАШИ пари. И после, що защитават с оръжие "демокрацията" усаците, че то такова плюскане изтърва ли се?...
55
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако имахме 1/2 държавник като Чавес, сега с тази цена на златото, щяхме да станем Шейцария на Балканите, но не, разни комапнийки ни източват ресурсите, а за аборигените оставят мръсотиите и трохите. Ехххх, колко е хубаво да живееш в хамериканска "демокрация", а виж ги онез простите под "диктатурата" на Чавес... колко са заблудени, да си използват благата, за собствена изгода, вместо щедро да ги подарят на "демократичните" си господари...
54
3
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ са бесни на Уго, защото не могат да сложат мазните си грабливи ръчички върху националните богатства и да ги експлоатират за частни цели, както правят по цял свят. Нито им дреме за "диктатурата" на Чавес, нито за Венецуела, газ пикаят, че там природни ресурси се употребяват в полза на хората, както би трябвало да е и те не могат да се уядат и да ги прелеят в частните си сметки, за това Уго им е крив.