Конституционна каша

Сагата около КС се превърна в цирк
11 дек 2012 19:46,
153
Конституционна каша
Една тържествена клетва завърши трагикомично. Снимка: Булфото

Вече близо месец реално Конституционният съд не функционира. Няма как КС да избере председател, защото това трябва да стане в пълен състав, а в момента един член липсва – столът на един магистрат от парламентарна квота стои празен.

До институционалната криза, която все повече прилича на трагикомичен параграф 22, се стигна след като президентът Росен Плевнелиев бламира клетвата на Венета Марковска. За цялата сага обаче не е виновен държавният глава.

Брюксел неколкократно призова да се проверят сигналите срещу Марковска, които постъпиха в парламента още преди гласуването на кандидатурата й за член на КС. Народните представители, вътрешният министър Цветан Цветанов и дори министър-председателят Бойко Борисов обаче неглижираха европейските сигнали.

Държавният глава отказа да присъства на клетвата на Марковска, а след като напусна церемонията, се разрази буря. На практика никой не знаеше какво се случва. Всички бяха единодушни само за едно – станахме свидетели на прецедент, при който не е ясно как да се реагира.

Още по темата

Постъпката на Плевнелиев също разедини мненията. Едни твърдяха, че това е най-смелата му постъпка, други го обвиниха, че е погазил Конституцията. Заговори се дори за импийчмънт. Тази седмица Цветан Цветанов също обвини Плевневиев, че е нарушил закона и дори неглижира постъпката му.

„Проблемът Марковска не е защото президентът напусна клетвата, ако Венета Марковска не си беше подала оставката, имаше реална предпоставка и тя беше лансирана от опозицията, за започване на процедура на импийчмънт, защото имаме нарушаване на Конституцията на България“, заяви Цветанов.

Скандалът с Марковска и междуинституционните и междуличностни дрязги щяха да заглъхнат, ако и следващите две кандидатури за КС не се провалиха с гръм и трясък.

Премиерът Борисов даде картбланш на СДС да номинират свой кандидат и ръководството на сините се спря на президента Петър Стоянов.

Народните представители от “Раковска“ 134 обаче отказаха да внесат кандидатурата му в парламента, а след разцеплението, което предизвика, Стоянов се оттегли заради “международните си ангажименти“.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов пък посочи с пръст трима депутати и издаде “моралната им присъда“ - те бяха изключени, а Надежда Нейнски си тръгна сама. Разцеплението стана повод да се заговори за окончателната смърт на СДС.

Премиерът Борисов им даде обаче още един шанс и синьото ръководство посочи Галя Гугушева. Народните представители обаче отново отказаха да внесат кандидатурата и Кабаиванов опря до отцепниците от “Атака“, които внесоха кандидатурата й, въпреки че не бяха запомнили името й.

Днес Галя Гугушева се оттегли, след като вчера ГЕРБ заявиха, че няма да я подкрепят заради съмненията около репутацията й. Сините също се отказаха от шанса си и заявиха, че искат промяна на правилата за избор за членове на КС и им е писнало от “компроматни войни“.

Яне Янев, разбира се, се изказа от любимия си трон на борец срещу корупцията, ГЕРБ обясниха, че са готови да издигнат кандидат, “ако никой не издига“.

Така месец след началото на кризата един стол в КС продължава да стои празен, а една от най-важните съдебни институции на работи. По-лошото е, че имиджът й е сринат. В съзнанието ни всички кандидати и членове за КС са компрометирани, с лоша репутация и предизвикват скандали.

Институцията, която би трябвало да казва последната дума за законността в държавата, е в криза, която, ако не беше трагична, щеше да е направо комична. Проблемът е, че циркът засяга и тези, които не участват в него.

Онези магистрати, чиято натовареност е в пъти над допустимата, но те все пак се справят с делата си. Кризата в Конституционния съд закопава и без друго подкопаното доверие в съдебната ни система, а още една лопата пръст може да е фатална.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
kjgbozbo преди 11 години
Y5N6nb , [url=uvgasizrpsnx/]uvgasizrpsnx[/url], [link=msnqimiwcucd/]msnqimiwcucd[/link], zfyzftewskwr/
127
0
 
0
 
! Отговори
Lydia преди 11 години
Thanks for taking the time to post. It's lifted the level of dabete
126
0
 
4
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ТАКА Е...- ВСИЧКИ ПРОКУРОРИ И СЪДИИ ДА МИЛИОНЕРИ...- И НИТО ЕДИН НЕ МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ - ОТ КЪДЕ СА МУ ПАРИТЕ...НО....- МАФИЯТА ЗНАЕ..., ЗАТОВА КОГОТО МАФИЯТА НАЗНАЧИ - ТОЗИ ЩЕ Е...А ПАРЛАМЕНТА ЛИ... - НЕ СТАВАЙТЕ СМЕШНИ..., ЧЕ ТЕХНИТЕ МИЛИОНИ СА СЪЩО ТОЛКОВО "ЧИСТИ"...
125
1
 
2
 
! Отговори
Route 60 преди 11 години
Имаше един филм Магистрала номер 60 който не го е гледа задължително да го гледа точно натам ни води пожарникаря.
124
0
 
2
 
! Отговори
EMO преди 11 години
Някой се е упражнявал с тази статия - неграмотно написана, елементарно , с ниво на петокласник ! Така е като назначават студенти първи курс и им дават 400 лв. Днес вг се е изложиха яко.
123
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Ами назначете тогава Тошко Козаров на целия тоя цирк, той поне има опит.
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо точно каша, а не пюре или яхния?
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** тъпата статия
120
1
 
6
 
! Отговори
ЮРИСТ преди 11 години
Статията е писана от ***. Все пак, ако е журналист и средно интелигентен човек, би трябвало да знае, че Конституционният съд не е в съдебната система.
119
0
 
3
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 11 години
Виновната ученичка Марковска е свела глава и чака "назначение".
118
0
 
14
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Давам едно агне: цяло и една дамаджана вино-мискет от деклариран район на този който ми напише името на магистрат :1.да има по-малко от 2 апартамента2.по-малко от 3 банкови сметки /парите задължително да са от талантливи родители,спонсори или марианци/(опция офшорка).Моля , очаквам само сериозни оферти.
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИСКАМЕ ПРОЗРАЧНОСТ ПРИ ИЗБОРА И ХОРА С ЧИСТА СЪВЕСТ И ЧИСТА БИОГРАФИЯ?КАК И КЪДЕ ДА ГИ НАМЕРИМ? НЯМА НАЧИН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КОЪЙ ДА СТАНЕ ГЛ.ПРОКУРОР? ТРУДНОООООООООООООООО Е ОТ ЕДНА ШЕХА ГНИЛИ ЗЪРНА ДА ИЗБЕРЕШ ЕДНО ЧИСТО! ТАЗИ СИСТЕМА ИМАШЕ ПОРОЧНА ПРАКТИКА,ПОРОЧЕН НАЧИН ЗА КАДРОВО РАСТЕНЕ И 23 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМИТЕ СТАНАХА ЗАВИСИМИ ОТ КЕЛЕПИРА И ПАРТИИНИТЕ ЦЕНТРАЛИ! НЕЗАВИСИМИ МАГИСТРАТИ ,ЧИСТИ И ДОБРИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ НЯМАМЕ!МРЪСНИ СА !ЧИСТ НЕМОЖЕМ ДА ИЗБЕРЕМ!
116
1
 
2
 
! Отговори
Бо преди 11 години
Стига сте ревали за Плевнелиев. Той ли е виновен, че в цялата 'съдебна' система няма един читав кадър, който да е достоен да бъде номиниран за член на КС, без съмнения, че е прал пари, в конфликт на интереси, слагал чадър над сенчести структури и други знайни и незнайни 'геройства'. Гнила е цялата система, става още по-гнила, докато не се стигне до революционна ситуация и не се разпадне зорлем. И ЕС не могат да ни оправят.
115
0
 
12
 
! Отговори
D.L.C. преди 11 години
Тия получават ли заплати, щом КС не е в пълен състави не може да функционира??Веднага да им се спре всякакво финансиране, ако работят,тогава да им се плаща.
114
0
 
3
 
! Отговори
Shisho Bakshisho преди 11 години
Този избор толкова се опорочи, че все порече заприличва на един правен тюрлю-гювеч. От една страна е намирането на читав кандидат, което е мисията невъзможна, имайки предвид колко пропита с корупция и тъмни сделки е съдебната система. О друга страна, е недоразумението Плевнелиев, което уж направи геройство за ГЕРБ, а Цвъ го приземи заявявайки че е нарушил конституцията и е за импийчмънт... В тая държава май важат единствено законите на джунглата.
113
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХОРА ВЕНЕТА МАРКОВСКА, ГАЛЯ ГУГУШЕВА И ДОСТА ДРУГИ ДЕЯТЕЛИ В ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНАТА СИСТЕМА НА РБЪЛГАРИЯ СА - ДОЛНИ, ГАДНИ, ПОДЛИ И МРЪСНИ ИЗМАМНИЦИ, ИЗНУДВАЧИ, КРАДЦИ И КАКВОТО ВИ ДОЙДЕ НА УМ. НИКОЙ ОТ ВСИЧКИ ПРОКУРОРИ ИЛИ СЪДИИ КОИТО БЯХА С ИЗВАДЕНИ НА ПОКАЗ ДАЛАВЕРИ НЕ БЯХА ЗАДЪРЖАНИ И ОСЪДЕНИ ПОНЕ ЕФЕКТИВНО С КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО. ТОВА НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА. ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА. ТОВА Е ЕДИН ОБИКНОВЕН БАРДАК, НО СЪС СТАРИ И ГРОЗНИ КУ*ВИ. НЕЩАСТНА БЪЛГАРИЯ!
112
4
 
16
 
! Отговори
konsiel_gomes преди 11 години
Плевнелиев да каже защо наруши основния закон в страната и не на последно място да излезе и да каже на хората - защо си затвори очите за информацията, че Турция ще строи там ТЕЦ или АЕЦ на българо-турската граница? Това защита на националните интереси ли е или само така си мислим?
111
4
 
9
 
! Отговори
Iva Hikova преди 11 години
После нека нашия мил президент се чуди защо няма желаещи за този КС, ами как ще има като утре няма да им хареса поредния кандидат и президентът пак услужливо ще подложи краче на новия кандидат по сигнал на вожда. Да не говорим за щателните проверки от страна на опозицията, която чака всеки следващ.
110
0
 
1
 
! Отговори
до 109 преди 11 години
Ти в кой свят живееш? Кое и защо те учудва от цитата ти ?
109
0
 
7
 
! Отговори
Електорална единица преди 11 години
Ами то целият политически живот в страната и управлението на държавицата ни са си една трагикомедия! За сметка и на гърба на хората. Иначе управляващите и т. нар. "опозиция" си живеят живота, пълнят си гушките и пет пари не дават за народа!