Новото лице на терора - завръщането на Ал Кайда

Сега контролира по-голяма територия и вербува повече бойци от когато и да е
Обновена: 30 сеп 2013 19:43 | 30 сеп 2013 19:43, Елка Василева
68
Новото лице на терора - завръщането на Ал Кайда
Стълб дим се издига над търговския център в Найроби след експлозия. Снимка: Reuters

Преди няколко месеца Барак Обама заяви, че Ал Кайда "е поела по пътя към поражението". Оцелелите й членове, каза той, са по-загрижени за собствената си безопасност, отколкото да планират атаки срещу Запада. В бъдеще терористичните атаки, твърдеше той, ще приличат на тези от 90-те години – местни вместо транснационални и наблягащи на "меки мишени". Общото му послание бе, че е време постепенно да се пристъпи към приключване на войната срещу глобалния тероризъм, пише сп. "Икономист".

Обама би могъл да изтъкне, че нападението над търговския център "Уестгейт" в Найроби от сомалийския съюзник на Ал Кайда милициите шебаб е именно това, за което той говори: смъртоносно, шокиращо, но далеч от САЩ. Неудобната истина обаче е, че през последните 18 месеца въпреки неспирните удари и поражения, които понесе, Ал Кайда и джихадистките й съюзници извършиха необикновено завръщане. Терористичната мрежа сега контролира по-голяма територия и вербува повече бойци от когато и да било в 25-годишната си история.

Преди две години всичко изглеждаше различно. Дори преди убийството на Осама бин Ладен през 2011 г. централното ръководство на Ал Кайда, укриващо се близо до афганистанската граница в пакистанския Северен Вазиристан, бе притиснато в ъгъла, унищожавано от атаки с безпилотни самолети и комуникиращо с останалата част от мрежата с трудности и огромни рискове.

Ал Кайда на Арабския полуостров (АКАП), най-способният й клон при организирането на нападения срещу Запада, понасяше тежки удари от безпилотни самолети и бе преследвана от йеменската армия.

Милициите шебаб бяха подложени на подобен натиск в Сомалия, където подкрепяни от Запада африкански войски ги прогониха от главните градове. Най-вече Арабската пролет опроверга главното твърдение на Ал Кайда, че подкрепяните от Запада корумпирани режими могат да бъдат свалени само с насилие.

Всички тези постижения сега са под въпрос. Милициите шебаб сега вербуват повече чуждестранни бойци от когато и да било (някои от тях изглежда са били замесени в нападението над "Уестгейт"). АКАП бе отговорна за паниката, довела до затварянето на 19 американски посолства в региона и глобално предупреждение към пътуващите в началото на август.

Междувременно ядрото на Ал Кайда в очакване на изтеглянето на западните войски от Афганистан след 2014 г. вече се връща в размирните източни части на страната.

Преди всичко опорочаването на Арабската пролет даде на Ал Кайда и съюзниците й безпрецедентна възможност. Превратът срещу предполагаемо умереното ислямистко избрано правителство в Египет помогна за възстановяването на идеологическата мощ на Ал Кайда.

Регионът е залят с оръжия от Либия, а гражданската война в Сирия съживи един от най-опасните и буйни клонове на мрежата - Ал Кайда в Ирак, който сега е високопарно преименуван на Ислямска държава в Ирак и Леванта.

Борбата за сваляне на режима на Асад действа като магнит за хиляди кандидат джихадисти от целия мюсюлмански свят и от мюсюлмански общности в Европа и Северна Америка. Някога предимно умерената и светска Сирийска свободна армия постепенно е измествана от по-добре организирани и по-добре финансирани джихадистки групировки, които са пряко свързани с Ал Кайда. По оценки на западното разузнаване тези групировки сега съставляват около 80 процента от воюващите бунтовнически сили. Дори ако не успеят да разширят територията, която сега държат в северната и източната част на страната, те в крайна сметка може да си
осигурят контрола над голям район по границата на един още по-уязвимо изглеждащ Ирак, където Ал Кайда в момента убива до 1000 цивилни на месец. Това е ужасяваща перспектива.

В каква степен западното самодоволство трябва да се обвинява за това шокиращо съживяване? В доста голяма. Обама бързаше да се измъкне от Ирак и е на път да повтори същата грешка в Афганистан. Америка твърде много се осланя на ударите с безпилотни самолети за обезглавяване на групите на Ал Кайда: предишният министър на отбраната Лион Панета дори безразсъдно говореше за побеждаване на мрежата чрез убиване на само на 10-20 лидери в Пакистан, Йемен и Сомалия. Общото усещане за отслабващия стремеж на Америка да се намесва в Близкия изток, подчертано от нежеланието на Обама да подкрепи умерената сирийска опозиция по някакъв полезен начин, също нанася вреда.

Втори въпрос е доколко съживяващата се Ал Кайда е заплаха за Запада. Доскоро разпространеното схващане, че с изключение на някой и друг роден вълк-единак, днешните джихадисти екстремисти се интересуват само от водене на местни битки, сега изглежда грешно. Някои от чуждестранните бойци в Сирия ще бъдат убити. Други ще се радват да се върнат към по-спокоен живот в Европа или Америка. Значителен процент от тези бойци обаче ще отнесат у дома обучението си, опита си и контактите си и ще са готови да използват и трите, когато бъдат призовани, а това сигурно ще стане. Едва ли можем да се съмняваме също, че западняците, които живеят или работят в региони с активен джихадизъм, вече ще са подложени на по-големи рискове от когато и да било.

Последният въпрос е дали може да се направи нещо, което отново да обърне тенденцията. Отговорът сигурно е "да". Когато Буш обяви своята "война срещу терора", целта му беше да свали режими, които финансираха тероризма. Днес би трябвало да се наблегне на подкрепяне на слаби (и понякога неприятни) правителства в Йемен, Сомалия, Ирак, Либия, Мали, Нигер и другаде, които се опитват да се борят с Ал Кайда. Дори Кения и Нигерия биха приветствали повече помощ. Това не означава изпращане на многочислени войски на място, а помощ с разузнавателна информация, логистика и дори специални части и въздушна поддръжка. Преди всичко означава повече помощ за обучаване на местните сили за сигурност, модернизиране на администрацията и стабилизиране на често крехките икономики.

Най-стряскащият аспект от съживяването на Ал Кайда е колко много нейната пагубна идеология, сега подпомогната от провалите на Арабската пролет, продължава да се разпространява чрез медресета, джамии, джихадистки сайтове и телевизионни канали.

Дейностите й продължават да се финансират с пари от богати араби от Залива, които уж са приятели на Запада. Трябва да се окаже повече натиск на правителствата им да спрат това. Въпреки предполагаемо огромната "мека сила" на Запада, той е твърде слаб при спечелването на своя страна на умерените мюсюлмани в най-важната от всички битки - битката на идеи.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия от Ал Кайда трябва да бъдат унищожени. Наскоро разбрах, че са поели отговорност за излъчването на Вип Брадър.
59
0
 
6
 
! Отговори
една българка преди 10 години
Търсете джихадистите вече в България.Разграденият двор на Европа.Жална й майка и на България и на Европа!Спиш ли, народе?Спи, спи и Европа спи - лесно се режат заспали глави!БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ!
58
2
 
8
 
! Отговори
nasakotoqkata преди 10 години
ал каида редовна американска армия само че скоро ще я смачкат както и американската
57
2
 
13
 
! Отговори
В ПРЕВОД преди 10 години
Театъра с терористите продължава. Бог знае какво става зад сцената.
56
1
 
0
 
! Отговори
;-) преди 10 години
youtube/watch?v=JgCmPvrChig
55
1
 
1
 
! Отговори
:-( преди 10 години
youtube/watch?v=Sz2ipnk9ymE&list=PL2BEDE1E94F29EDE7
54
4
 
8
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Като гледам как предходния пишещ се е надупил на югоизток за да защитава родината/всъщност и армията и тайните ни служби се дупят със същата цел и посока/ми идва да възкликна като Хр.Ботев:"свободата ми е мила,истината свята" и да Ви открехна че ръководна роля в идеологията за това че американците сами са си организирали атентатите на 11 септември има самия Ердоган които скалъпи процес според които подържниците на светска Турция искали да правят масови атентати и кървища из цялата им държава...
53
4
 
15
 
! Отговори
. преди 10 години
Алкайда е творение на ЦРУ финансирано от петролни шейхове които също намират достатъчно количество *** "открити" от ислямски свещенници. Спомням си как *** в мюсулманските страни се радваха след 11септември без да подозират че америка си ги поръча тези атентати. Колкото е по религиозна една държава толкова поданиците са по глупави.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
STATIQTQ E NEPYLNA DUMA NA SE OBELVA ZA MRYSNATA ROLQ NA SAUDITSKA ARABIQ V CQLATA IGRA I PODMOLNATA ROLQ NA CRU USA AL KAIDA IZRAEL I SAUDITSKA ARABIQ ZAEDNO S TURCIQ ETO IZVORYT NA ZLOTO
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало Марси, алооу! Кажи на Одисейка да се не заяда, че пак ще я засегна и ще надува бузките! Чао Марси!
50
3
 
11
 
! Отговори
Заедно сме в ада преди 10 години
Барак Обама трябва да получи почетно българско гражданство след като вече цели два мандата така се дупеше на ислямистите че задмина тодорживковото:"да се снишим докато отмине бурята".А иначе американците са се разтреперили повече от българите???????????????????????????????На 11 септември 2013,Барак Обама за пореден и вече станал след 2001 година традиционен път удължи извънредното положение в което се намира САЩ до 11 септември 2014 година!Дупене му е майката
49
5
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Не е , бъди спокоен духовит си като вентилатор Ако бяха ударили Асад , дрончетата щяха да треснат и Ал Нусра или Ал кайда или както и да им се викат скапаните организации .
48
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ал Кайда -другото лице на US Америка .
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сори Одисейке, но тази дума не е моя, моя е ДУПЕТАТИ, имам още няколко но ще си замълча за тях. Езикът се развива мойто дИте и те така!)))))))))
46
5
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
"протестърите"46 това да не си ти депутата от ДПС с " ваканцуването "Родна реч омайна сладка За такива като теб дядо Вазов е казвал НЕВЕЖЕСТВЕНА ПРОСТОТИЯ.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Haaretz"AlQaida threatens Hezbollah over its support for the Syrian regime".+Наемниците АлК.са смъртен враг на Иран и стоят за ежедневния геноцид на шиитското население и странно ционистите казват,че "лошите"подкрепяни от Иран са по-лоши за израел от "лошите"неподкрепяни от Иран,макар да не споменават именSeeJ.Post"Israel wantedAssad gone since start of Syria civil war"
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Г-н Гурчо, Одисей ми даде идея да ви помоля да стартирате един дебат за освобождаване от забрана физически лица немафиоти и нетерористи да притежават и използват огнестрелни оръжия! След като МВР пази протестърите, а не и народа си, то народът да има право да се пази сам! Да вземем пример от САЩ! Ще съм ви благодарен!
43
4
 
8
 
! Отговори
Вики Кухата преди 10 години
Ауууууу! Така ли рече обама? *** на него да не му го прошепна някой цион?!? То май и 11 септември Алкайда го направи! Брей тая лоша Алкайда и тез добрички ционисти!!!
42
1
 
6
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Одисей 140 Израелците ако закрият палестинските работни места, то палестинците какво ще ядат?
41
0
 
4
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
..Та, като тънка червена нишка, през всичките тъмни векове на континентите, оживя и като Тигър, благодарение на богатствата на Северна Америка се надигна, в по-миналия век, финансовия лъв на съвременните Мъдреци на древните разногласия - тия, които са натрупали Първоначалния си капитал там, където им е било безгранично позволено.Те създали системата на парите, НЕобезпечени със злато.Те създали парите за купуване на Държави, групировки, формации, групи... От хора.Заради Интереси.Тъжно.;-)