Битките за евровота: БСП срещу ГЕРБ и Кунева срещу Бареков

Андрей Райчев пред Dnes.bg: Няма да има предсрочни избори
Обновена: 26 фев 2014 13:59 | 26 фев 2014 07:12, Камелия Цветанова
98
Битките за евровота: БСП срещу ГЕРБ и Кунева срещу Бареков
Снимка: архив, БТА

ГЕРБ и БСП засега имат подкрепата на равен брой гласоподаватели и никой не може да прогнозира чия ще е победата на предстоящия евровот през май, смята социологът доц. Андрей Райчев.
 
По всичко личи, че резултатите ще се решават с фотофиниш, какво ще стане, никой не знае до изборите, това са мътни въпроси, коментира той пред Dnes.bg.
 
Единственото напълно сигурно засега е, че е абсурдно да има предсрочни избори не само заедно с тези за представители в Европейския парламент, а и след това.

Райчев смята, че голямата битка на евроизборите ще е тази между Реформаторския блок и новопоявилата се, но вече набрала скорост, формация на Николай Бареков „България без цензура”.

Един от малките ще вземе две места. Понеже бариерата е много висока, но има една бонификация за малкия. Така че ДПС може да вземе три места, но една малка партия ще има две. Така стана и с НДСВ, припомни той.

Райчев обаче отказа да прогнозира към момента чии шансове са по-големи - на Реформаторите или на „България без цензура”, защото и техните резултати, както и на водещите партии ГЕРБ и БСП, са много близки.

Според него обаче тези две места са важни, макар че победата изглежда по-голяма, отколкото е всъщност.

„Към момента около 200 000 души възнамеряват да дадат глас за Бареков, обаче дали ще отидат реално до урните, не се знае, това е нова партия.

Реформаторите пък са в капана на това, че те са съшити от две неща и то доста различни. Избирателите на Меглена Кенева са една бира, тези на ДСБ са друга и това е изключително сложен въпрос. Ако Кунева е лидер, дали тези на Костов ще гласуват, ако пък не я направят лидер, дали нейните ще гласуват, смътен е въпросът, двете партии имат вътрешен капан, коментира Райчев.
 
Според него няма и отговор на въпроса за гласовете за националистическите партии, за които пък има и риск да останат без представител в ЕП.

Около 250 хиляди избиратели имат НФСБ и „Атака”, но те делят една торта. Има вариант да си поделят гласовете и тогава нито една ще влезе, или пък едната да дръпне и да има евродепутати, каза той.

Според него фактът, че депутати напускат ГЕРБ и БСП, не е изненадващ, защото такива ситуации е имало във всички предишни парламенти.

Двете партии се топят, това сме го гледали във всеки парламент. Въпросът е, че ако и Волен Сидеров реши за завива, не се знае как „Атака”ще завие, защото това е рехава партия и във всички парламенти се е топяла, коментира той.

Според него не е изненада и това, че напусналите ГЕРБ Красимир Стефанов и Светлин Танчев ще работят за Бареков.

„Иначе Бареков успя да наложи на обществото мисълта, че той влезе в парламента и така той е политическа сила и съответно той ще привлича избиратели", отбеляза социологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Факт е, че при ГЕРБ икономиката беше по-добре и нямаше такава безработица като в момента. За престъпността да не говорим какъв ужас е сега.
72
0
 
1
 
! Отговори
101% Анти ЕС* преди 10 години
Бойкот на евроизборите до дупка!Всеки глас,за който и да било е глас за погребването на България!Ако все пак отидете до урните,най-правилния вот е недействителната бюлетина.
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герб погреба народа и бизнеса, Герб е отрова за България
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Т.е. Пеевски (той финансира Бареков) срещу Кунева и Лафки срещу спявки?
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП започнаха да се отървават от кметове, симпатизанти на ГЕРБ чрез компромати и показни "спецакции", Манолова прави ЦИК и МИКове от бесепари и доганисти, интересно какъв ще е "вотът". Няма слепи.
68
6
 
6
 
! Отговори
хм преди 10 години
Единствената въпросителна е дали ГЕРБ ще прескочат 40%!
67
1
 
12
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
Иначе всички са анти ЕС хетросексуални и православни обаче ще се избият за еврозиборите.
66
7
 
12
 
! Отговори
гъбар преди 10 години
При този избор пак ще се ходи за гъби.
65
20
 
15
 
! Отговори
Стига преди 10 години
Кунева отдавня нама шанс срещу Бареков. А май няма големи шансове да присъства и във властта вече.
64
2
 
30
 
! Отговори
Сирма преди 10 години
82, е да така е, но БСП и ДПС също не са алтернатива или поне не нашата!
63
51
 
24
 
! Отговори
някой си преди 10 години
Герб погреба народа и бизнеса, никога повече не бива да са на власт такива групировки, сбирщина от мошеници.
62
0
 
35
 
! Отговори
batevale преди 10 години
От България един кокал е останал ,но е най-сладкият -- ВЛАСТ.....................................
61
3
 
30
 
! Отговори
trafoPOST преди 10 години
Ех, кривогледия голфаджия пак се изходи. Абе, бате, като ти е червен ***, всяка твоя дума се разбира като лъжа.
60
42
 
20
 
! Отговори
нещастен преди 10 години
Никога повече Герб на власт, стига сме правили грешки, Бойко да ме извинява, но управлението му бе пагубно за всички ни.
59
12
 
49
 
! Отговори
хх преди 10 години
Каквото и да дращите другари *** картинката е ясна България без цензура е личната партия на цветан василев и пеевски, тоест второ дпс. е обикновен изпълнител, доган и компания дават парите, те ще поръчват музиката.Заради 1,5 милиона тъпъанари, които гласуват за комунистите и тяхните произвадни до 20-30 г. България няма да я има.А ГЕРБ е единствената партия разваляща пасианса на мафиотите и заради това всички са срещу ГЕРБ, падне ли ГЕРБ България е загубена, ще ни харижат на турция
58
8
 
7
 
! Отговори
Свободна Монтана преди 10 години
Даже сега някой искат Референдум за какво да изхарчат парите на данъкоплатеца защо???Че някой близки до партии извън парламента не могат да хапът от кокала.А Яне Янев /РЗС/ тези какво направиха ние сме ги признали за политически ........като му плаща държавата 1 милион без да си мърда пръста от гърба на народа. Малко му били.
57
0
 
24
 
! Отговори
художника преди 10 години
А бе що няма нищо за АБВ-то? Май ще си имаме "Троянски кон" на изборите, в смисъл Изненадай другарчето си:):)
56
20
 
13
 
! Отговори
Свободна Монтана преди 10 години
Реформаторите начело с Миглена Кунева /Пръмова/ да не го забравяме все пак !!!Иван Костов който разпродаде държавата!!!!ГЕРБ- тези който ни докараха до просешка тояга затриха бизнеса в Българя и сега не се срамуват!!!!АБВ - Старите муцуни на БСП където С.Станишев не им позволи да се качът и да управляват Държавата Ние сме ги видяли какво могат.ДПС - тези направо някой от тях се забравят откъде са тръгнали и добре са се издигнали но да се оглеждат като падат надоло.!!!АТАКА - винаги далавера
55
19
 
7
 
! Отговори
Свободна Монтана преди 10 години
До Хайде, холъм !На Бареков кум му е Бойко от там идват доста пари нищо че медийно ще си извадят очитеВажно е че партията на ГЕРБ е добре "Българя без цензура"
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименА *** какъв е?