Новата златна мина – бизнесът с марихуана

Инвеститори потриват ръце след легализирането на опиата в два щата
Обновена: 7 апр 2014 07:27 | 6 апр 2014 20:57,
94
Новата златна мина – бизнесът с марихуана
Снимка: архив, Ройтерс

„Един ден хората ще ме питат как легално съм станал милионер… И аз ще им отговоря от марихуана”. Така анонимен брокер споделя пред БиБиСи плана си за бързо забогатяване. 
 
35-годишният мъж от Флорида инвестира в американски фирми, които се занимават с отглеждането, дистрибуцията и продаването на марихуана – бизнес, който вече е легален в 2 американски щата – Колорадо и Вашингтон. 
 
Тези фирми са сравнително малки, но „зелената треска” се задава, убеден е инвеститорът. 
 
И е сигурен, че тепърва новият пазар ще се разраства и ще буди интерес. „До момента вече съм направил 515 хиляди долара от търговия с акции на фирми за канабис”, споделя брокерът, който напуснал работата си през декември и оттогава сам гради бъдещето си.
 
Нюхът му за бързи пари го отвежда не само до директните производители. Компании, които произвеждат всякакви продукти, свързани с употребата на канабис, също се радват на възход на борсовите пазари. Дори охранителни фирми, които пазят фермите за производство на марихуана, са все по-апетитни за инвеститорите.

Още преди 2 години видни експерти започнаха да спекулират, че канабисът ще е „следващото голямо нещо”. Един от тях – Тод Харисън, е категоричен: „Това е най-добрата инвестиция за следващото десетилетие”. Тези думи идват от човек, който ръководи хедж фонд за 400 милиона долара. 
 
Харисън дори сравнява растежа на "канабис” акциите с бума на интернет компаниите от края на 90-те години. Но бърза с уточнението, че както във всяка подобна ситуация ще има големи печеливши, но и големи губещи. 
 
Неслучайно американските регулаторни органи предупредиха потенциалните инвеститори да бъдат изключително бдителни, когато се впускат в сделки на този нов пазар.
 
Анонимният брокер също признава, че на няколко пъти е бил на път да загуби всичко спечелено. Непознатото определено крие рискове. 
 
В опит да се подсигурят, много инвеститори разчитат на специализирани сайтове, които предлагат задълбочен анализ на фирмите, занимаващи се с канабис. Тъй като все още има реална заплаха от попадане на компании, чиято дейност е в „сенчестата част” на бизнеса.
 
Въпреки всички опасения и трудности, очакванията са пазарът на марихуана „да узрее” бързо. Канабисът е разрешен от закона за лечебни цели в цели 20 щата и най-вероятно голяма част от тях скоро ще се решат на пълно декриминализиране. Канада, друг голям пазар, също се готви за легализиране на опиата. 
 
Постъпленията от данъци биха се увеличили значително, ако рестрикциите върху търговията с марихуана отпаднат. Само за януари в Колорадо постъпиха 2 милиона долара повече. В щата Вашингтон прогнозират 190 милиона за хазната до 2019-та година, благодарение на бизнеса с канабис.
 
Сравненията с падането на сухия режим са неизбежни. И изглежда, както и тогава, доста хора ще натрупат цели състояния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: марихуана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
препоръчвам преди 10 години
Прочетете отново "The brave new world" или на български "Прекрасния нов свят"
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
любопитен съм да видим колко от нашенските комунистически политици, които гласуваха по 15 години затвор за 1 марихуана ще изперат и някое друго милионче в такива американски фирми..и ще обясняват, че е напълно легално..
71
0
 
8
 
! Отговори
поздрави от дамкринг преди 10 години
уааа аз къв силвър хейз пала ммммм не е истина... ай наздраве! -)))
70
0
 
20
 
! Отговори
er преди 10 години
моите цветя заради закона у нас на слънце не мога да ги изкарам
69
0
 
16
 
! Отговори
какво ни остава преди 10 години
Живея за емиграция ИЛИ декриминализация!!!
68
0
 
18
 
! Отговори
С АКЪЛ ПОНЕ ПОМАГАМ преди 10 години
ВЪВ ВСИЧКИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ СЕ ОТГЛЕЖДА МАРИХУАНА И СЕ ПРАВЯТ ЛУДИ ПАРИ ОТ ТОВАКАЖЕТЕ НЕЩО НОВО :)
67
1
 
7
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До ХЩе стане същото като домашната ракия. Ще има легална и нелегална трева. Който не е от "нашите" ще го отнася.
66
1
 
11
 
! Отговори
тера преди 10 години
Тези,които ни управляват,разбраха,че така или иначе се пуши трева/не могат да я спрат/ и решиха,че е дошло време да правят пари и от нея!!Ами,ХАЙДЕ ЧЕСТИТО за новите милиарди!!! Да си ги харчите със здраве!!!!!
65
4
 
26
 
! Отговори
тера преди 10 години
Конопеното семе е вид СУПЕР храна и е наречено''Храната на бъдещето'' от американския нутриционист Дейвид Улф!!!Поради богатото си съдържание на: омега 6 и омега 3 мастни киселини в идеална пропорция 3:1,пълноценни протеини съдържащи всички незаменими аминокиселини,калций,желязо,фосфор,магнезий,натрий,вит.''Е'' е високо ценено,както в миналото така и сега!Но това е само малка част от предимствата на конопа!
64
0
 
9
 
! Отговори
с преди 10 години
А добрутрю!
63
4
 
9
 
! Отговори
Конопът До 81 преди 10 години
Не може да слагаш конопа и останалите на един и същи рафт. Това точно се опитват да внушат глобалистите които искат да намалят населението на земята - защото конпоът е растението с което човечеството е оцелявало векове наред! Славяните са го отглеждали масово. Конопът има доказан от медицината положителен ефект върху здравето и върху мозъка и психическите заболявания. С тютюна алкохола опиятите е обратното. Затова хитро са му сменили името за да не е ясно какво точно се забранява в суматохата.
62
3
 
19
 
! Отговори
Легализация веднага преди 10 години
Докато в Бг за една цигара могат да те вкарат в затвора, в другите по успелите държави почва да се легализира, а тук това ще го направим последни, след като го направят и нашите съседи и вече няма да има смисъл защото винаги печелят първите, а не последните които чакат.
61
1
 
38
 
! Отговори
Конопът преди 10 години
Нали сте наясано че въпросната марихуаната е коноп? Конопът е имал статут на конвертируема валута в САЩ и отглеждането му е било държавен приоритет. Името му е сменено по инициатива на нефтения магнат Дюпонт, за да се забрани растението с което човечеството се е обличало, хранило със семената, произвеждало всичката си хартия, олио и т.н; 1дкр коноп прави хартия колкото 3-4 дкр дървета. Причината за негативната кампания е била че, първите двигатели на Форд са се движели и с конопено масло
60
0
 
1
 
! Отговори
weed преди 10 години
до 75 хахахах ти някоя баба дет може да борави с компютър ли си или дядо ххахаха отрова, отровно е тва общество на бетонени глави като тебе !!!
59
9
 
8
 
! Отговори
Марк Твен преди 10 години
Марихуаната е новият тютюн.Цигарите са вредни и убиват пушачите.Тютюнопушенето е най-масовият убиец в днешно време.Правителствата не могат вече да печелят от пушенето, защото пушат само смотаните и безпарактерни хора които стоят в загвора на пушенето и крещят:"Искаме да пушим по заведенията , върнете ни свободата":)Много от пушачите пушат и марихуана.Според мен нещата ще се обърнат.Ще се спре производството на тютюн и ще се предлага марихуана, даже тютюна ще го креминализират.
58
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм за легализирането на тази отрова. А дали носи пари на разни инвеститори - само те си знаят.
57
2
 
4
 
! Отговори
До новата история преди 10 години
Малко не си доразбрал/а. Говорим за легална марухуана в пълния смисъл на думата. В Колорадо и Вашингтон беше само медицинска до преди 2-3 месеца. Вече е точно както казваш за купони и какво ли още не. А навремето и кокаина не е бил незаконен, но това е друга тема.
56
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как ще я легализират тук, нали печалбите най-накрая ще започнат влязат в хазната, а не по джобчетата на бойко и доган!
55
4
 
19
 
! Отговори
Новата история преди 10 години
Канабис е имало във всеки двор едно време,има десетки народни рецепти,дори не е за вярване ,но се е давал на неспокойни деца.И не търсете сензация в САЩ говорим за медицинско легализиране не за купони а за страдащи от неизлечими болести хора и при тежки депресии.
54
2
 
22
 
! Отговори
Бай Тревичко преди 10 години
Според мен тревата трябва да се направи задължителна но без да се пуши понеже пушенето е вредно! Вместо това трябва да се прави екстракт които може да се приема под формата на хапче, бонбон, или като добавка към храна или питие. Ако всички приемат редовно но в умерени количества тетрахидроканабинол просто света ще бъде по спокойно място за живеене. Без насилие, без войни. Няма да има нужда нито от полиция нито от армия. Всички ще бъдат щастливи и доволни от живота.