Битката в Украйна – за гигантско находище на шистов газ

Защо й е на Русия град Славянск? Той е в центъра на находището
Обновена: 29 апр 2014 08:44 | 28 апр 2014 18:57, Елка Василева
327
Битката в Украйна – за гигантско находище на шистов газ
Снимка: Reuters

Ключът за обяснение на това защо точно град Славянск стана горещата точка на картата на Донбас и Украйна може би е шистовият газ, пише ТСН.Тиждень.

Журналисти са провели свое разследване за тайната на така наречения „Юзовски проект“, който с неохота се обсъжда дори в самата Украйна, тъй като той засяга значителни ресурси, които могат да променят енергийната карта на света.

Обстоятелствата сочат, че в Донбас няма никаква борба за хуманизъм, федерализация, защита на рускоезичното население, славянските патриоти и срещу митичните бандеровци и хунтата в Киев.

Това са измислени образи, създадени в кабинетите в Кремъл и вкарани в главите на обикновените хора от Донбас, за да бъде скрита истинската цел на спецоперацията на Русия, пише NEWSru.ua.

В градчето Славянск няма никакви важни предприятия, мини, военни части или научни институти. Той обаче се намира в самия център на територията на „Юзовския проект“, където са съсредоточени залежи от енергийния ресурс на 21 век – шистов газ.

Гигантското находище обхваща част от територията на Донецка и Харковска област.

Общата площ на находището шистов газ е почти 8 000 кв.км. Експерти посочват, че запасите от газ там могат кардинално да променят не само Украйна, но и Европа.

По последните потвърдени данни, американците ги дават, това са 3,6 трилиона куб.м, които те ясно виждат как да бъдат добивани. Това е значителен обем, голям обем, защото ако Украйна увеличи добива с 15-20 млрд. куб.м, тя вече ще стане износител, казва генералният директор на центъра за изследване на енергетиката Александър Харченко.

Централната власт много внимателно подбира думите си за перспективите пред проекта. Дори при тази сдържаност обаче се вижда голямата бъдеще изгода за Украйна.

Залежите са много големи. Едни от най-големите в света, в Европа. Според наличните оценки ние можем да увеличим собствения добив на газ с 30-40%, казва министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан.

На 24 януари в Давос с участието на бившия президент на Украйна Виктор Янукович беше подписано споразумение между компаниите Shell и "Надра Юзовская" за проучване и добив на шистов газ в Юзовския участък в Харковска и Донецка област.

Подписването на това споразумение е изгодно за Украйна, тъй като това ще са инвестиции, с които Украйна ще увеличава собствения си добив на газ и в резултат ще  повишава нивото на икономиката си.

От Shell са посочили, че в скоро време корпорацията ще вложи до 200 милиона долара в началото на работата по газовите залежи. Първоначално ще има 15 сонди. Първите, не много големи обеми газ ще могат да се добиват още следващата година. Това обаче ще са милиони. А промишленият, мащабният добив – в милиарди, които веднага ще се усетят на газовия пазар, ще се появят най-вероятно след 4-5 години, казва експертът Александър Тодийчук, който е президент на Киевския международен енергиен клуб.

От това се били уплашили руските газови монополисти, тъй като украинският шистов газ ще означава смърт за Газпром, пише ТСН.Тиждень..

Планира се шистов газ в Украйна да се добива не само в източната, но и в западната част на страната – в Лвовска област. Благодарение на това Украйна бързо ще се избави от газовото иго на Кремъл, тъй като е четвъртата в Европа по залежи.

„В Газпром много добре разбират това. Много отдавна Газпром води целенасочена кампания за това изобщо да убие темата за шистовия газ в Европа. В това са инвестирани десетки милиони долари. В информационна кампания, в борба за участъци. Те знаят за врага, готвят се да го убиват и го убиват. И много успешно правят това“, отбелязва Александър Харченко.

Московски вестници нееднократно намекваха, че доходи от газовите компании се получават директно от Владимир Путин и неговото обкръжение, пише още ТСН.Тиждень. Така откъсването на части от Донбас от Украйна има пряко отношение към най-големите джобове в Русия, а не към славянското единство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
21
 
6
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
ПО-голям враг от Русия България никога не е имала!Лошото е,че правителството е най-големият предател на нацоналните ни интереси.То работи в полза на чужда държава-Русия.В България има много газ, но умишлено не се разработва, за да не се накърнят интересите на русия. Няма по-продажна *** от българските момунисти,станахме за смях на света.
222
4
 
21
 
! Отговори
манго преди 9 години
Ачи Shell да не е руска компания...Кой започна всичко-размирици,снайперисти,USA агенти и т.н.Русия се намеси за да защити своите интереси и най-вече заради базата си в Севастопол.Взе си каквото и се полагаше,а всичко което се случва в последствие е заради "демократичната" политика на хунтата--забрана на руски език,руска телевизия,нарушаване на правото на самоопределяне,криминални провокации на "Десен сектор" и т.н.Много разбират тия обикновени хора от шистов газ.Те просто не искат "Киев-2"
221
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" Много отдавна Газпром води целенасочена кампания за това изобщо да убие темата за шистовия газ в Европа. "Всяка прилика с БГ лица и партии е случайна ! Нали!?
220
2
 
23
 
! Отговори
123 преди 9 години
Знае се, че в Донбас има въглищни басейни, както и в Добруджа между впрочем. Където има въглища и въглищни шисти има възможност те да се обработват по америк. технология. Само, че освен това трябва да има и подходящи условия за това. У нас напр. в дълбочина до 4-5000 м целият район е разломен, пластовете са насечени, не са непрекъснати а пропаднали на блокове по разломите. Вкарването на разтвори ще позволи те да проникнат по разломите във водоностите пластове на малм валанжа и да отровят водата
219
3
 
4
 
! Отговори
иотвратен преди 9 години
НАЙ ГАДНИТЕ ДЪРЖАВИ САЩЩ И РУСИЯ СЕ БОРЯТ ПОМЕЖДУ СИ ЗАПЕТРОЛА И ГАЗТАМПО СВЕТА ДА ГО НАЛАПАТ,ЗАЩОТО ТЯХНИЯ ИМ СЕ ВИЖДА МАЛКО.В ТАЗИ СИ *** БОРБА ВЪВЛМЧАТ СВЕТА КОЕТО Е МНОГО ЛОШО.ПРОКЛЕТИ ДА САТЯХНИТЕ РЪКОВОДИЕЛИ.МЕТЕОР ДА ГИ УДАРИ.
218
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКакво е това разследване, смях в залата!!! Единствените които напъват да добиват газ в световен мащаб са САЩ и техни компании , а технологията за добиване е американски патент!!------няма никакъв смях браточка , и китай си добиват...
217
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Със шистовата газ започва началото на руската ***, те единствено на газ разчитат а се оказа че газ има навсякъде."това само доказва че америка ще бъде винаги технологично напред, руснаците не са мръднали, само танкове и ракети са им в главата :)
216
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със шистовата газ започва началото на руската ***, те единствено на газ разчитат а се оказа че газ има навсякъде.
215
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е това разследване, смях в залата!!! Единствените които напъват да добиват газ в световен мащаб са САЩ и техни компании , а технологията за добиване е американски патент!!
214
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хехехе, великите българи явно не стават рано, по към обед започват коментарите като се наспят
213
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пророк"Само едно ще ви кажа, ако в България стане на въпрос да се добива шистов газ, много кръв ще се лее и много кухи ***, продажни кратуни ще бъдат счупени, запомнете ми думите. "помним ги твойте думи ***, обаче ако не се лее кръв ще пролеем твоята. съгласен ?
212
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШматкоБАНДЕРОВЦИ ИМА ТЕ НЕ СА МИТ !------кво е тва бандеровец бе шматок ?
211
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега се знае причината за инвазията, трябва да се отстрани причинителя...
210
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали шистовата газ беше отровна?-----щом се добива от руснаци е даже полезна баце ;)
209
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БацеКакво има в Украйна се знае отдавна! Както се знае че първите газови находища свършиха там !Добивът на шистов газ е много вреден и в Европа подчти навсякъде добивът му е забранен . В САЩ се видя ефекта от добивът му . -----продължавай баце да четеш руската пропаганда...
208
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един от първите нормативни актове, които Ленин, Троцки и останалите комунистически разбойници приемат, е Декретът на Совнаркома министерския съвет, от 1918 година, поставящ антисемитите извън закона. Освен това, незабавно биват организирани специални еврейски отдели в държавните и партийните органи. Отделно Еврейски комисарият министерство, и Евсекция еврейска секция. А идишът е признат за официален еврейски език. По онова време ивритът още не е изобретен
207
3
 
16
 
! Отговори
Ivo преди 9 години
Там също е и най-голямото находище в Европа на злато,нефт,диаманти,уран и каквото искате още ,но ще го публикуват утре или на 31 април .И също че В .Путин притежавал 66 процента от всичко това .
206
15
 
8
 
! Отговори
хе хе преди 9 години
Нали шистовата газ беше отровна? Или ако се добива от Газпром и се продава 5 пъти по-скъпо от американската спира да е опасна за почвата ?!мухааааааааа :) *** и шистата да развият пак си остават мужикистан
205
3
 
11
 
! Отговори
До 244 преди 9 години
ГАЗОВО ШИСТОВО НАХОДИЩЕ НЕЗНАМ АМА ЗАРАДИ НЕЩО ЩЕ ДА Е АКО НЕБЕШЕ ТАКА ДО СЕГА ДА БЯХА РАЗКОПАЛИ САХАРА И ЧУКАРИТЕ В АФГАНИСТАН КАТО ДИВИ ПРАСЕТА КВО ИМ ТРЯБВА РУМЪНИЯ, България, Украйна и още повече да водят войни в ИРАК, СИРИЯ, ЛИБИЯ, и др.
204
2
 
10
 
! Отговори
22 преди 9 години
Всичко е борбо за пари, другото е алабалистика......