Кой съживява Хитлер в социалните мрежи?

Три хаштага са добили огромна популярност през последните дни
Обновена: 17 юли 2014 17:41 | 17 юли 2014 14:45,
280
Кой съживява Хитлер в социалните мрежи?
Снимка: Getty Images

През последните две седмици са се появили няколко хаштага в социалните мрежи, свързани с Хитлер. Но кой стои зад това?

Хаштагове #HitlerWasRight ("Хитлер беше прав"), #HitlerDidNothingWrong ("Хитлер не е направил нищо лошо"), и най-често срещаният #IfHitlerWasAlive ("Ако Хитлер беше жив"), се разпространяват във Facebook и Тwitter през последните няколко дни, пише Би Би Си.

Разбира се, препратките към Хитлер в социалните мрежи не са нищо ново - само през последната година името на Хитлер е употребено повече от 10 милиона пъти в Тwitter. Но сега определено се наблюдава ръст в използването на хаштаговете заради победата на Германия в Световното първенство по футбол, както и заради израелско-палестинския конфликт.

Взети заедно, тези три хаштага са използвани 15 хил. пъти през последната седмица. Заглавията им предполагат антисемитски настроения. Но в дискусиите, които пораждат, преобладават критичните коментари и голяма част от хората осъждат тези, които използват хаштаговете.

Възходът на употребата на хаштаговете започна с победите на германския отбор в ключови футболни срещи.

"Последният път, когато германците са унищожили някого по този начин, е било през Втората световна война". Това е написал потребител в социалната мрежа. Малайзийски депутат също е предизвикал възмущение, като е написал подобен коментар по повод на позорната загуба на Бразилия от Германия с 7:1.

Употребата на тези хаштагове по повод Световното по футбол могат да бъдат сметнати като шеги, но те не са подходящи. Малко след това обаче тези послания в социалната мрежа придобиха антисемитски привкус.

Когато израелско-палестинския конфликт се обостри, много пропалестински настроени хора започнаха да използват хаштаговете. Но в същото време много палестинци призоваха да спрат да се употребяват обидните послания. Според студентка от палестински произход хаштаговете нямат място в палестинскaта активност и ги описва като изпълнени с омраза и фанатизъм.

Трудно е да се проследи произходът на #HitlerWasRight ("Хитлер беше прав") и #HitlerDidNothingWrong ("Хитлер не е направил нищо лошо"), защото тези хаштагове не са използвани периодично. Но #IfHitlerWasAlive ("Ако Хитлер беше жив") е тръгнал от потребители в Пакистан.

"Това е дело на необразовани хора", коментира пакистански студент, който сега живее в Испания. Той осъжда употребата на този хаштаг и се включва в инициативата да бъде спряна употребата му с поста си в Тwitter: "Това е група от хора, които разпространяват хаштагове само за да ги популяризират. Това са глупави хора, които не познават фактите."

Равинът Кенет Коен също осъжда тази акция в социалните мрежи, като напомня, че целта на тези хаштагове е да разпалят конфликт и да бъдат много обидни.

"Във време, в което трябва да потушаваме напрежението, някои хора искат да разпалят огъня", допълва Кенет Коен. Според него относителната анонимност в социалните мрежи позволява на потребителите да изказват неща, които са социално неприемливи и никога не биха ги споделили при контакт лице в лице.

Специалист коментира, че употребата на името на Хитлер в интерент не е изненада. Майк Гудуин е изследвал нацистките настроения в интернет и според него всяка дискусия онлайн стига до намесването на Хитлер или нацистите. "Това е моделът на злото в западния свят", коментира той и допълва, че по този начин винаги може да се провокира дебат.

По думите на Майк Гудуин възможностите за споделяне и разпространяване в социалните мрежи правят тези антисемитски изказвания много по-популярни и достъпни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитлер никога не е умирал! Мъртъв е само този, който е забравен... Сещате ли се юдо-болшевишки или меншевишки платени драскачи?!? 88!
145
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 9 години
209 бълтарин, ти не си българин а евреин! Хитлер поема една доведена до дъно Германия, подложена на геноцид както ние сега, залята с американски *** да и промевят генофонда. Хитлер за краткия период от 6 години я прави ведуща държава в света. Той предлага на бащите на негърските мелеси да си ги приберат в САЩ, никакъв отговор естествено и ги кастрира. Ако не дойде диктатор който да свърши това в България, ще изчезнем. Цивилизацията е расова изява - без бяли е дивашки хаос, а с пари - еврейски!
144
12
 
1
 
! Отговори
българин преди 9 години
В началото на 30-те години на миналият век елитът на световната научна мисъл е живеел и работел в Германия.Водещи учени физици са работели по ядрените технологии такива каквито ги познаваме днес.Там за пръв път е направен самолет с реактивен двигател.Всички двигатели с вътрешно горене са пак немски.Първите управляеми ракети-също.И така до 33-та година когато на власт идва Хитлер.И връща немците 100 години назад.Той е вреден за Германия!
143
1
 
15
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Хайл Хитлер! Скоро Бог ще унищожи евреите, което по същество е тържество на националсоциализма. Но ние българите се дърпаме настрана, че чрез други да се свърши тази работа. Много рискована предпазливост - може в голямата касапница да бъдем приравнени с евреи?!!
142
0
 
5
 
! Отговори
БКП преди 9 години
Когато пристигат НЕМЦИТЕ в Бя ги посрещат КОМУНИСТИТЕ.Сталин забранява да се ползва думата ФАШИСТ за да не обидят Хитлер.Идеолога на Комунистите бъдрщия Академик Тодор Павлов пише СТАТИЯ че; НАЦИОНАЛ--СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА И КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИИ СА БРАТСКИ ПАРТИИ.
141
0
 
1
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До фашист--191 ; Не са 39 а 19.
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитлер доказа че технологиите не решават всичко.Решава се от човешката маса.От появата си до последния си миг не преставаше да вярва в шарлатании и оръжието чудо.Надцени ролята на технологиите и загуби.Ако не замръзна синтетичния му бензин край Москва илюзиите му щяха да имат резултат.Руснаците почти бяха приели поражението и изнасяха зад Урал заводи,учреждения,правителство.Божия дат който им даде зимата беше добре използван от Жуков и това беше преломът на войната.Ислямът сега разчита на хората
139
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
я първо помислете хитлерчето докъде докарва Германия и после му се радвайте
138
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хитлер ка*т :)))
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дошоmangal e duma izmislena ot negramotnite bilgari dumata e mangava i oznachava iskam na romski pakistanski i indiiski a kolkoto do ROM rom pak oznachava mij ili MAN na angliiski a vie shtom ste tolkova gramotni inteligentni i kompetentni shto ne se dirvite na tucite deto sa vi iznasilvali ot zad 500 godinki jal mi e za horata v taya darjava samo zloba i sarkazim i popilyahte se da kradete i vse romite vi vinovni
136
2
 
13
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Зиг найл майн Фюрер! Да започнем с това форумци, че не е имало нацистки концлагери, биле са трудови лагери - защо на портала на Освиенцим е пишело "трудът освобождава"?! Евреите са биле малцинство, повечето са биле хомосексуалисти и всякакви ***, страната е във война и е нямало работна ръка поне за прости вещи нужни на армията. Снимките с вижките, бодливата тел са от съветските лагери - а те са еврейски скотобойни за руския народ, - в Германия не е била бодливата тел такава. Повече не дават
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отначало Хитлер е полицейски агент. Немската полиция го внедрява в националистически партийки за да следи и контролира какво става в тях.
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До фашистХитлер е нямал правото да стане канцлер или обикновен политик в Германия по законите на немската държава. Той е австриец и няма германско гражданство. Отначало това е било пречка, но после е регистриран като немски гражданин в нарушение на действащите немски закони, под натиска на големите монополи и милиардерите. Чиито интереси защитава по света. Когато Ернст Рьом иска национал-социалистическата "революция" да прерасне в социалистическа, той е убит от Хитлер.
133
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СМЕЛО СЪРЦЕ"НАРОДЕ!!!!...Левски се ражда днес....Левски....но комунистите не им пука ни за Левски ни за Ботев..."И ПОНЕЖЕ "НЕ ИМ ПУКА" ПО БАЙТОШОВО ВРЕМЕ ИЗГРАДИХА ОГРОМНИ ПАМЕТНИЦИ НА ЛЕВСКИ И БОТЕВ В ЛОВЕЧ И ВРАЦА. ИЗДАДОХА СЪБРАНИТЕ СЪЧИНЕНИЯ НА БОТЕВ В НЯКОЛКО ТОМА РЕСТАВРИРАХА И ПОДДЪРЖАХА РОДНАТА КЪЩА НА ЛЕВСКИ И КЪКРИНСКОТО ХАНЧЕ.А НА КАПИТАЛИСТИТЕ СЛЕД 1878 Г ПОНЕЖЕ ИМ ПУКА ТАКА И НЕ ПОТЪРСИХА МЯСТОТО КЪДЕТО Е ЗАГИНАЛ БОТЕВ, НЕ НАПРАВИХА ДОСТОЙНИ ГОЛЕМИ ПАМЕТНИЦИ НА ДВАМАТА
132
6
 
13
 
! Отговори
ahahha преди 9 години
ZIG HEIL!
131
6
 
29
 
! Отговори
Олиа преди 9 години
Завинаги жив с сърцата ни!
130
4
 
33
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
Каквото и да говорим - няма друг чужд държавник и политик по никое време в света да е направил за нас толкова много - имам предвид анексирането на доста територии към държавата ни.Лошото бе после - че се оказахме пак губещи и ни взеха всичко. Ако не бе направил грешния ход - Вермахта да тръгне на североизток и да спазва договора с СССР , то сега нямаше да сме на това положение... Друго щеше да бъде....
129
1
 
7
 
! Отговори
! преди 9 години
До АнонименТи сигурно и нашите управници ги ммислиш за елита на България, но за мен са си прости глупави и алчни същества и бих се радвал ако сталин можеше ни отърве от тях. Сигурен съм че ако има референдум повечето Българи ще мислят като мен!
128
4
 
20
 
! Отговори
Така де преди 9 години
Да беше малко по умен да си раздели света с русия, щяхме да си живеем "царски" сега
127
3
 
8
 
! Отговори
Мусолини преди 9 години
Да се забранят социалните мрежи и всички жени да носят забрадки!