Кабинетът, управлявал най-кратко в последните 23 години

Протести, вотове и бежанска криза белязаха дните на Пламен Орешарски
Обновена: 24 юли 2014 15:43 | 24 юли 2014 12:15, Красимир Ангелов
58

Кабинетът "Орешарски" полага клетва пред парламента на 29 май 2013 година. Снимка: БТА

Датата е 29 май 2013 година. В ранния следобед кабинетът на Пламен Орешарски полага клетва минути след като бе одобрен от парламента.

Гласовете на депутатите от левицата и ДПС бяха достатъчни за приемането на предложения състав на правителството, след като само един-единствен депутат от "Атака" - оказа се самият лидер Волен Сидеров, се регистрира за заседанието и така осигури необходимия кворум от 121 депутати.

При гласуването на Орешарски за премиер от общо 217 гласували депутати, "за“ бяха 120, против бяха 97, въздържали се нямаше.

Животът на правителството "Орешарски" обаче продължи малко повече от година. Година, белязана с протести, шествия, "кафета" и непрестанни атаки.

Кабинетът подаде оставка близо месец след първата годишнина на протестите в страната, белязани от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Изборът на Пеевски, протестите и белият автобус

В петъчното утро на 14 юни 2013 година парламентът за нула време избра депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Изненадващото предложение дойде лично от премиера Пламен Орешарски.

Броени дни по-рано депутатите приеха на второ четене промени в Закона за ДАНС, според които ГДБОП преминава към ДАНС, а председателят на агенцията ще се избира от Народното събрание по предложение на министър-председателя. Преди това той се назначаваше с указ на президента по предложение на Министерския съвет.

Изборът на Пеевски за шеф на ДАНС обаче се оказа една от фаталните грешки на кабинета. Още същата вечер хиляди излязоха по улиците на столицата София с искане за отмяна на решението. Президентът Росен Плевнелиев също реагира остро, като заяви, че БСП и ДПС са го излъгали за ДАНС.

"Загубих всякакви илюзии, чувствам се измамен и омерзен. Това е арогантна демонстрация на задкулисието, за което гражданите демонстрираха, че е крайно време да се отървем. На нацията беше направена ярка демонстрация за политика на сделки", подчерта още същата вечер президентът и обяви, че снема политическото си доверие от кабинета. Впоследствие Народното събрание отмени решението за избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, а премиерът Пламен Орешарски призна, че изборът му е бил грешка.

Въпреки това лятото на 2013 година бе белязано с всекидневни протести срещу кабинета, като на няколко пъти напрежението ескалираше. Кулминацията беше вечерта на 23 юли, когато Народното събрание за пореден път беше обсадено от протестиращи, а напрежението ескалира, след като полицията реши да извежда министри и депутати с автобус. Стигна се до сблъсъци на протестиращи с полицията, при които пострадаха над 10 души.

По-късно вътрешният министър Цветлин Йовчев призна, че охраната на протестите от тяхното начало до началото на месец септември (времето, през което те бяха в пика си) е струвала 1.38 млн. лева. По думите на МВР шефа стойността на извънредния труд на полицаите е бил около 202 000 лева, а над 1 млн. лева струва реално положеният труд и останалите разходи за охрана на протестите.

Вотовете на недоверие

В парламента правителството на Пламен Орешарски бе атакувано от опозицията с общо 5 вота на недоверие. На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие, който беше мотивиран с провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране. Тогава 111 депутати бяха „против“, 86 „за“, а 20 се въздържаха.

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот, този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът отново бе отхвърлен.

Трети вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ заради политиката на кабинета в сектор „Сигурност“. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г., като със 116 гласа „против“, 93 „за“ и 8 въздържали се депутатите отхвърлиха и този вот на недоверие.

На 30 май кабинетът оцеля за четвърти път, като от ГЕРБ поискаха кабинетът да бъде освободен предсрочно заради провал в сектора на енергетиката. От 209 гласували 93-ма от ГЕРБ и независими подкрепиха вота на недоверие, а 116 от мнозинството бяха против него. Последният вот на недоверие бе внесеният на 5 юни и бе заради провала на правителството във фискалната политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След всички измислици за това провителство, това е последната. Стига писа простотии от опорните точки на Тиквата. Я проверете правителството на "Ибо Господи"-лудия Ф. Димитров дето се разхождаше по долни *** в мин. съвет колко е изкарало!
42
2
 
1
 
! Отговори
не че нещо амааа преди 9 години
а на Филип Димитров? Я стига с манипулациите.
41
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Най-некадърното правителство за последните 25 години - ето това е ИСТИНАТА.За 420 дни не направиха абсолютно НИЩО. Само приказки, приказки, и още приказки - празни обещания за наивни пенсионери и платени "контра-протестиращи".Това правителство нанесе ужасяващи вреди на България, които тепърва ще се усещат през следващите 10 години. Жална ни майка...
40
7
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 9 години
ГЕРБ- ДПС трябва да се изхвърлят от политиката
39
8
 
3
 
! Отговори
Паралел преди 9 години
Ако сравним това с предното, тези работиха, ония крадоха.
38
5
 
3
 
! Отговори
Благовест преди 9 години
След като сума ти вотове не минаха, интелигентните отстъпват пред простотията.
37
8
 
2
 
! Отговори
Реално преди 9 години
Може да е кратко, но качествено!
36
6
 
4
 
! Отговори
rustam преди 9 години
ДО СЕГА ГЕРБЕРСКИТЕ МЕКЕРЕТА СТАЧКУВАХА СЛЕД ИЗБОРИТЕ СМЯНА НА КАРАУЛА
35
8
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ? То народа ***,*** ама пък чак толкова.В опитите си да очерните това правителство,стигнахте твърде далече.Все пак в тази държава има и мислещи и можещи хора,професионалисти нищо че не са гербери,недейте да ни подценявате толкова г-да журналисти,показвате си простотията.
34
6
 
3
 
! Отговори
HADJI_GEN4O преди 9 години
Господин авторе и ти ми главний редакторе-не знаете най-новата ни история. Сега има интернет и батко Гугъл-направете справка и ще видите че не това е правителството на прехода с най кратък мандат,а това на Филип Димитров-не се излагайте. Това е национална медия.. Срам за Вас..Върнете си дипломите и ако са от СУ-журналистика -проф. Димитров ще се обърне в гроба си... Незнание и това е! Но нали сме в унисон с разбираниятя на силните на деня и като пишем хвалби за тях може да има повишени
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този път БСП(БКП,ДС) надминаха себе си. За една година отмъкнаха около 7 милиарда (4 от тях от върнато ДДС) и разказаха играта на енергетика, здравеопазване, съдебна власт, европроекти и какво ли още не. Рекордьори отвсякъде.
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв кабинет "Орешарски"? Това беше кабинетът "Пеевски"?
31
13
 
4
 
! Отговори
ТАКА Е... преди 9 години
КРАТКО И НАЙ ДОБРЕ АКО НЕ БЯХА БЕЗОТГОВОРНИТЕ ДЕПУТАТИ ОТ ГЕРБ МНОГО НЕЩА ЩЯХА ДА СЕ РЕШАТ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ЖАЛКО ЗА КОМПЕТЕНТНОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЕГА ЩЕ ВЪРНАТ ЛИ ЗАПЛАТИТЕ КОИТО ВЗЕМАХА А НЕ ХОДИХА НА РАБОТА ГОСПОДА ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ
30
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Защото жадните за власт "морални" лицемери не щадяха нито пари нито средства да го махнат и да заемат мястото му. Сега е време за лапачка,за евросубсидии и борбата е жестока,това са милиарди за усвояване,а има значение кой ще ги усвоява - нашите или вашите.И вие си мислите,че тази борба ще спре с идването на мутрите,напротив ще продължи запомнете го.Първо строяха хотели по морето,после преминаха на частни болници,сега келепира е еврофондова,как се изтърва такава работа.
29
5
 
6
 
! Отговори
победа преди 9 години
Опитаха се да разделят обществото на против и контра-против, а накрая обществото ги раздели на враждуващи кланове. В това е огромната победа на Протеста и на колективното ни усилие. Руснаците ни готвиха същия сценарий като в Украйна, да пуснат престъпници и убийци сред протестиращите, които да почнат да ни бият и колят, но за щастие това не се случи и придобихме контрол безкръвно. Чака ни много работа, а на съда очаква новите си клиенти освободили постовете си във властта.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кабинетът управлявал най-кратко е на Ф. Димитров - 9 месеца
27
15
 
5
 
! Отговори
Dimitrov - France преди 9 години
А сега честито ! Ще върнете на власт мутренското правителство на Боко тиквата и дупе да е яко на 80% от населението ,а останалите от предишното му управление млади и способни хора безсъмнено ще се изнесат този път от мутропоклонническата си родина !
26
11
 
7
 
! Отговори
x преди 9 години
Доста глупости направиха орешарковците, но колкото и да се стараеха едно не можаха - да надминат тъпизма и селянията на най-големия антибългарин след 89г. - Бойко Борисов ***. И целия мандат да бяха изкарали тея негодници, пак щяха да са назад в сравнение с престъпленията, които Тиквуня извърши спрямо България и народа, и парите, които мутрофашистката хунта ГЕРБ заграби. Дано някой ден ги видим всичките тея негодници строени на някоя затворническа плаца и да споделят килиите си заедно.
25
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За една година държавата е на колене, както винаги, когато управляват социалистическите ***....
24
4
 
16
 
! Отговори
... преди 9 години
И за краткото си управление прибраха 4 - 5 милиарда лева! А тия пари сега ние ше требе а ги връщаме!