ГЕРБ с пети вот! Популизмът на кабинета – пагубен за финансите

Опозицията с критики за приходите и разходите в бюджета
Обновена: 6 юни 2014 07:18 | 5 юни 2014 19:04,
133
ГЕРБ с пети вот! Популизмът на кабинета – пагубен за финансите
Снимка: ГЕРБ

Една минута преди 18 часа ГЕРБ внесе пети поред вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски – този път за провал във фискалната политика, съобщиха от пресцентъра на партията.

Още по темата

Според опозицията желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи доведе до безотговорно планиране на приходната част на бюджета и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от закона нива.

"Фактите по отношение на постъпленията в бюджета са изключително тревожни. Независимо че многократно алармирахме, че в бюджета се залагат изключително надценени приходи само и само да се гарантира ресурс за предизборни и непрозрачни харчове“, смятат депутатите от ГЕРБ.

В мотивите си към вота на недоверие те посочват, че в бюджета за 2014 г. са заложени близо 2 млрд. повече приходи от данъци и осигурителни вноски спрямо постъпилите за 2013 г.

От официалните данни, публикувани от Министерството на финансите, за първите четири месеца на годината приходите по консолидираната фискална програма изостават значително от заложените по план. Спрямо същия период на 2013 г. данъчните приходи нарастват едва със 123 млн.лв., като по отношение на приходите от ДДС и акцизи постъпленията са под нивата на 2013 г., отчитат от ГЕРБ.

Негативните тенденции се засилват допълнително и от обстоятелството, че към края на април е приключила данъчната кампания по отношение на преките данъци, от една страна, а от друга страна, промените в данъчното законодателство от края на 2012 г. предвидиха изместване на част от постъпленията за 2013 г. в началото на 2014 г, се посочва още в мотивите към вота на недоверие.

Народните представители от ГЕРБ смятат, че не по-малко притеснителни са и тенденциите в разходната част на бюджета.

"Освен преките ефекти върху фиска не са за пренебрегване процесите в енергетиката и железниците, като и двата сектора са последователно тласкани към фалит и допълнително задлъжняване  на държавата чрез нейните структуроопределящи дружества. Не са за пренебрегване и проблемите в системата на сектор здравеопазване“, отбелязват от ГЕРБ.

Традицията на БСП и ДПС да "усвоява", а не да управлява по прозрачен и законосъобразен начин безвъзмездно предоставените средства от Европейския съюз, предреши спирането от страна на Европейската комисия на средства по Оперативната програма "Околна среда", Оперативна програма "Регионално развитие", като подобни действия се очакват и за програмите "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и Програмата за развитие на селските райони", пише още в мотивите.

Изводът на народните представители е, че популизмът на правителството, обусловен от липсата на доверие към него, е пагубен за публичните финанси и цялостното икономическо състояние на страната.

Подписи под мотивите са положили председателят на партията ГЕРБ Бойко Борисов, Цецка Цачева, Менда Стоянова и останалите народни представители.
Досега от ГЕРБ са внасяли четири вота на недоверие, като всички те са били отхвърляни от мнозинството.

На 30 май тази година беше отхвърлен този за провал  в областта на енергетиката. Предишните вотове бяха за политиката на кабинета в сектор "Сигурност", заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите, и за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: вот на недовериегерб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Популизма на кабинета - пагубен за финансите". Лошото е, че вие от ГЕРБ не можете да проумеете, че не сте адекватна алтернатива, на който и да е кабинет, защото вашата простотия е пагубна за абсолютно всичко, не само за финансите!
105
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 9 години
Докато комунистите се дрънкат в парламента, преди една седмица ДКЕВР тайно УВЕЛИЧИ ЦЕНАТА НА ПАРНОТО в цялата страна с 12-19%. ВСЯКО ДОМАКИНСТВА С ПАРНО ЩЕ ПЛАТИ 200-350 лв. ПОВЕЧЕ ИДНИЯ СЕЗОН. ТОВА Е УБИЙСТВЕНО и ЗА ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ НЯМА НИКАКВИ ОБЕКТИВНИ ПРИЧИНИ. НЕ СПЕТЕ, БЪЛГАРИ, ДУШАТ НИ И НЯМА КОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ. НА ПРОТЕСТ НА УЛИЦАТА ПРОТИВ УВЕЛИЧЕНИЕТО, ПРЕДИ ДА СА ГО ПРИЕЛИ ОФИЦИАЛНО. НА ПРОТЕСТ НА УЛИЦАТА, ДОКАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО чрез ДКЕВР НЕ ОТМЕНИ УВЕЛИЧЕНИЕТО. ПРОТЕСТ НА УЛИЦАТА СЕГА!
104
5
 
0
 
! Отговори
скърбящ за БГ преди 9 години
Борисов и компания , писна ми от вас българоубийци ! Колко онкоболни унищожихте ,колко заведения и фирми фалираха. Вие сте наркотрафиканти, рейдъри и убийци. Амен !
103
0
 
2
 
! Отговори
Joro преди 9 години
To sled BSP koi iska da upravlqva.Sled Jan Videnov kakva razruha beshe.Sega pak.Trqbva da se zabranqt sus zakon komunistite!
102
0
 
1
 
! Отговори
до 122 анонимен преди 9 години
Прочети това *** и ако можеш да разсъждаваш може и да поумнееш : - razuznavane/?p=20233
101
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само би искал пожарникар , милиционер , стругарка и разни *** от паркингите да му дават тон в живота!
100
8
 
4
 
! Отговори
Тиквоч преди 9 години
Буда си иска кафеварката...
99
8
 
4
 
! Отговори
Haha преди 9 години
герберасти, не всичко е ограничения. Понеже само искате да режете разходите, затова няма да видите повече власт. Режете, пълните гушите найдуците около боко, там паши котки фидоски и секакви карикатури. Аман от вас мазници такива.
98
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предпочитам БСП даже и ББЦ пред ужаса ГЕРБ с ДПС в коалиция. Това вече ще бъде истинското ново робство за България
97
0
 
3
 
! Отговори
наивници преди 9 години
Няма кафепиене , няма отказ от властта.........
96
0
 
9
 
! Отговори
последни новини преди 9 години
"Станишев казал на своите: Гответе се за избориМестан пресоли манджата, коментирали в ръководството на БСП"
95
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баце сака пак да гепи.
94
1
 
6
 
! Отговори
Радка Пиратка-Пукал преди 9 години
До КОШМАРАСиренцето го видя, а капанчето!? Иииииии, така се налапахме и нагепихме, вече 25 години лапаме и гепиме! Добре, че беше ти, Кошмара, да ни обясниш!
93
5
 
6
 
! Отговори
до 112 преди 9 години
На мен също ми се стори позната тази серия, но не бях сигурен.Иначе за плащането то е ясно кой им плаща Борисов и Цветанов с парите, откраднати от народа.
92
3
 
9
 
! Отговори
Матей Миткалото преди 9 години
До Вече от ГЕРБ - 94---------Снощи в същата послдователност бяхте написали същите коментари,някой ви плаща за реклама ли?---------"Благодаря на Бойко- Съвременния Левски- АПОСТОЛ на свободата!",за да сравняваш ББ с Дякона, запази си час при психиатър.Боже, боже, нацията изтъпя тотално! от Матей Миткалото
91
6
 
9
 
! Отговори
полудял преди 9 години
Елате ве Герб....ние ще ви покажем колко ви обичаме. Само се върнете на власт...
90
8
 
8
 
! Отговори
Rumen преди 9 години
още заеми. Това БСП го може най-добре.
89
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БМБ-топидиота в държавата!ЦГЦ-престъпник на свобода!И тия двамата искат да крадат отново и да ни баламосват с милиционерски обещания...няма да стане!
88
8
 
13
 
! Отговори
Куроландес преди 9 години
Дребният и среден бизнес брутално унищожен от ГЕРБ, тъкмо беше започнал да надига глава и сега отново ще го сринат ... жалко.ГЕРБ е оръдието на еврогейовете, *** и олигархията.
87
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герб май искат да се кандидатират за живи факли, защото това ги очаква ако дойдат на власт и продължат да грабят. Този път нада ли хората ще се самозапалват..По скоро ще запалят тези които са виновни за страданието им.