Украйна ще стане за Русия втори Афганистан

Опитват се да въвлекат Русия в дългосрочен пряк военен конфликт
Обновена: 30 юли 2014 07:29 | 29 юли 2014 22:52, Елка Василева
502
Украйна ще стане за Русия втори Афганистан
Снимка: БТА

Разбиването на малайзийския Боинг се превърна в преломна точка в украинската криза, твърдят експерти. От този момент Русия въпреки волята си се превръща в един от основните участници в съдбоносни събития, разгръщащи се в самото сърце на европейския континент. И от това в каква посока ще се развие „украинският бренд“ ще зависи и собствената й съдба. Прогнозата си за това дава руският политолог Сергей Караганов пред „Ведомости“.

„Непредвидената катастрофа, унищожаването на малайзийския Боинг, който и да го е свалил, може да стане поредното стъпало по пътя на задълбочаване на международно-политическата криза около Украйна. Но може да стане и тласък за изход от нея“, посочва Караганов. Той разглежда ситуацията преди и след катастрофата.

По думите му Русия е спечелила първия етап от кризата, продължил някъде до април тази година. Тя е успяла да преведе конкуренцията със Запада от вяло информационно-пропагандиско противопоставяне в областта на твърдата сила и воля.

„Присъединяването на Крим е голям успех“, констатира Караганов. Лишавайки се от част от своята територия, Украйна не може да претендира за членство в НАТО. По такъв начин Русия можа да сформира своеобразен санитарен кордон по пътя на разширяването на Алианса, не позволявайки му да се приближи плътно до нейните граници.

Не по-малко значение по думите на Караганов има и морално-психологическият ефект, предизвикан от присъединяването на Крим. Обединяването на Крим с Русия предизвика вълна от ентусиазъм и остро дефицитната преди това гордост за страната. Рязко скочи популярността на президента.

Дотук обаче свършва позитивното, отстъпвайки място на нарастващите тревожни очаквания, смята Караганов. Според него главната опасност от настоящата ситуация се състои в това, че прикривайки се зад кризата и страстно обсъждайки икономическите санкции, руското ръководство и елитът на страната така и не издигнаха никаква програма за развитие. Междувременно руската икономика сдава позиции.

На този фон Караганов излага своята версия в какво може да се превърне настоящият украински конфликт за Русия, в който волю-неволю тя е участник.

„Опитват се да въвлекат нашата страна в дългосрочен пряк военен конфликт в Украйна. По същество, втори Афганистан. Първият, ще припомня, изигра важна роля за разпадането на СССР – посочва експертът. - Нямам преки доказателства, че САЩ се опитват да ни устроят Афганистан-2. Косвените обаче не са малко“.

Главните печеливши от това според Караганов са Западът като цяло и САЩ по-специално. Експертът прави аналогия със 70-те години на 20 век, когато на фона на ръста на антиамериканизма елитът в САЩ умело въвлече СССР в афганистанската война. Сега според него стремежът за усмиряване на Русия е насочен не само срещу нея самата, но и срещу все по-често побеждаващите в световната конкуренция нови страни. Преди всичко – Китай. Ролята на Афганистан-2 днес може да изпълни намиращата се в хаос Украйна.

Според Караганов от задълбочаване на войната може да са заинтересовани и бунтовниците, и силите, заложили на тях в Русия. Точно те пуснаха в информационното пространство идеята за необходимост от масирано нахлуване на руски сили в Украйна и разчитаха на проруското мнозинство в украинския югоизток.

„След унищожаването на Боинга пред бунтовниците и силите, заложили на тях, може да се появи изборът: или да се изчезнат, или да постигнат ексалация на конфликта, правейки положението на руското ръководство още по-трудно“, посочва експертът.

Според него междинните резултати от разпалващия се конфликт засега не са в полза на Русия. Малката й победоносна геополитическа акция явно не успя. САЩ и Европа успяват да прехвърлят отношенията от изгодното за Русия краткосрочно съревнование на твърдата сила и волята в сферата на икономическото и информационното противопоставяне. Където Западът засега е по-силен.

Караганов посочва възможни модели за поведение на Русия във връзка с това как трябва да приключи настоящото противопоставяне.

Единият от тях е статуквото. В основата му е поддържане на вяло протичащия конфликт в Украйна с негова възможна „афганизация“.

Друг вариант е Афганистан-2. Ескалация на конфликта, масирано вкарване на войски с надеждата Киев да бъде поставен на колене и/или разцепване на Украйна. Според Караганов този вариант е толкова опасен, че е просто неприемлив.

Още един вариант – характеризира се като най-сложния, но и най-изгодния за Русия. Неговият основен смисъл е „да се регистрира победа“. „Русия постигна изпълнение на програмата минимум. НАТО няма да се разширява. Крим е наш. Целта сега е да не се допусне въвличане на Русия в голяма война – обяснява Караганов. - Украйна трябва да се научи да се издържа сама, без субсидии. Ще видим как ще успеят Киев и сегашните му стопани“.

Главният извод от ситуацията около Украйна, който експертът извежда като своя препоръка, е, че не бива да се пропускат възможностите, създадени от Крим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НагоренПопокатепетъл''Виетконг нямаха достатъчно мощ да бият технологичните американци'', ама ги биха. И при това така, че виетнамския синдром е жив и до днес в болните мозъци на САЩ. Освен това, оттогава насам американците се сдобиха с още синдроми в резултат на провалените си операции. Ирак беше пълен провал в политически аспект, Либия също толкова голям провал. Русия е фактор, с който ще се налага да се съобразяват все повече. Това не може да им прости Запада.
297
0
 
17
 
! Отговори
Хулио преди 9 години
Афганистан е непобедим, защото страната е мултинационална и няма едно сърце, което да бъде поразено и с това да се победи..там няма армия..там всеки е войник за себе си, а теренът превръща местните в непобедими бойци..афганистанците могат да бъдат покорени..само ако бъдат избити до последния..в противен случай си остават най - успешните партизани в световната история, имащи срещу себе си супертехнологични армии на руснаци, французи, американци.. и кой ли още не...
296
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Drugari , niama li priznania dnes ot piloti i ispanski dispecheri za svalianeto na samoleta ?
295
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"ТОВА ЧЕ КАНАДА ИМА СИЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА ЕМИГРАНТИ Е ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ХОДИ ТАМ, А НЕ ЗАЩОТО ИСКАТ. ШВЕЙЦАРИЯ ИМА ЛИ ПРОГРАМА ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА ЕМИГРАНТИ? НЯМА."Canada ima programa za "privlichane" na imigranti shtoto sa 2-ta po teritoria dyrzava a niama naselenie
294
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НагоренПопокатепетълНе само русия (пише се с малки букви, защото трябва да се затрие тази държава) анексира чужди територии. А сега войната в Украйна е заради русия. Крайно време е НАТО да удари русия, може и с ядренно оръжие. Руснаците имат много слаба армия. С падането на русия ще унищожим по лесно останките от комунизма. НЕ НА РУСИЯНЕ НА КОМУНИЗМА
293
2
 
15
 
! Отговори
Хулио преди 9 години
няма нито една източноевропейска държава с прозападно бъдеще сами се оплитате в собствените си клишета, папагали
292
3
 
17
 
! Отговори
Хулио преди 9 години
на запад имало демокрация хахахахахах
291
15
 
7
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До NAI 411Объркал си рейса, пич. нито съм срещу православието, нито съм гадняр. Аз се боря срещу фашизма на Русия да отнема чужди територии. И два пъти по-мощно се боря срещу платените ***, които пишат тук и защитават престъпленията на Путин и Русия. И не съм русофоб, както се опитват да ме изкарат някои *** тук. Не мразя руснаците, а просто съм привърженик на демокрацията и прозападното бъдеще на България. Не на Русия, а на България. Прави разлика. Позицията ми винаги е била ясна.
290
4
 
8
 
! Отговори
Хулио преди 9 години
САЩ не са си тръгнали от никакъв Афганистан..там са още и никога да излязат от него..ако си тръгнат ще признаят поражението си, а и няма да има кой да охранява маковите полета, носещи по над 100 млрд долара печалба годишно на ЦРУ...когато талибаните овладяха Афганистан производството на тия полета рязко рухна..с идването на американците.полетата бяха възстановени
289
7
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
...Затова решиха да направят няколко показни кръвопролитни и самоубийствени атаки, с които да уплашат американското общество. Освен това започнаха и дълго продължителна партизанска война, което изтощи американците и нуждата за постоянни подкрепления растеше. И САЩ си тръгнаха, без да победени на полето. Защото Виетконг постигна политическа победа - разбуни обществеността в САЩ, което срина доверието във властта. Но ти, като руска ***, какво разбираш от полит. или военна победа...
288
6
 
2
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До Анонимен 414Този въпрос за Виетнам го чакам цял ден. Първо да те питам правиш ли разлика между политическа и военна победа? Военната означава пълен военен разгром, а политическата - чрез организиране на шокиращи и кръвопролитни акции да принудиш някого сам да се оттегли от страх да не загуби политическа подкрепа и доверие. Виетнам беше политическа победа на Виетконг, спонсориран с оръжие от СССР и Китай. Комунистите нямаха достатъчно мощ да бият технологичните американци. Затова...
287
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ли повече ми прилича на втори Виетнам...
286
9
 
2
 
! Отговори
Русофоб преди 9 години
Караганов е ***! Империята на злото тепърва ще изпитва на свой гръб негативите от путиновите авантюрки в Грузия и Украйна!
285
2
 
9
 
! Отговори
Писна ми! преди 9 години
До БобиТавана е 7000 метра,но това не е толкова важно.Тук се дъвче все една и съща тема,а се мълчи за убиството на обикновени хора,чиято единствена вина е че говорят руски.Да си прочел някъде и да си видял снимка на убитата майка с 10 месечното и бебе на ръце?Да си чул това в новините?нито дума по тоя въпрос...Колкото са на продажни политиците,толкова по-праодажни са ни журналиситите!
284
2
 
9
 
! Отговори
NAI преди 9 години
До НагоренПопокатепетълНЕ МИ Е ЯСНО ЗАЩО ТОЛКОВА МРАЗИШ ПРАВОСЛАВИЕТО. ЯВНО СИ ГАДНЯР В МОЗЪКА НА КОСТИТЕ. АМАН ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБ ИЗ ФОРУМИТЕ.....И ДА ТИ КАЖА КАТО НА ЕДИН НЕ ОСОБЕНО ПРОСВЕТЕН ЧОВЕЧЕЦ - В АФГАНИСТАН ВЕЧЕ ПИТАТ " КЪДЕ СА РУСНАЦИТЕ ДА ВЪДВОРЯТ РЕД " ...... РАЗБРАХА НАЙ - ПОСЛЕ ЧЕ ОТ ТЪПИТЕ ЯНКИ НИЩО НЕ СТАВА........
283
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами руснаците ако не искаха да крадат територия, нямаше да има война
282
8
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До Боби 406Боби, страхотно е това, което пишеш. Не съм имал честта да използвам на бойното поле тези невероятни машини, които описваш. Ама, те с какво помогнаха? Кажи ми. Ако тези машини бяха толкова ефективни през 80-те (когато се води войната там), защото руснаците си тръгнаха с *** ***? Защо хеликоптерите им падаха като зрели круши? СССР се гордее, че имала 20 млн войска през ВСВ. С такава войска и оръжия щеше да смачка някакви 1000 ***. Защо не го направиха, а избягаха?
281
6
 
5
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До циника 403Осведомен съм за финансирането на вторични армии от СССР и САЩ. Както тези в Афганистан, така и в Китай, Камбоджа, Виетнам, Корея и други. Това си беше една игра между големите тогава. И честно да ти кажа, САЩ да си се срамуват колкото искат. Аз съм българин, а не американец и не ми пука за САЩ, още по-малко за фашиста Путин и Русия. Но когато едно стадо от 20 платени *** тук ми афишират измисленото величие на Русия, не мога да не им кажа в очите истината -СССР се срина, умря.
280
4
 
6
 
! Отговори
Писна ми!!! преди 9 години
Стига с тоя самолет,ве,вашта мама продажна!!!Вече даже и холадците признаха че самолета е свален не от ракета от попрадение на 30 мм оръдие с каквото са въоръжени СУ 25 на ВВСУ.Защо не напишетте за убитите за последната седмица повече от 200 мирни жени,деца и старци от артилерията на Укеайна?Защо не напишете истината за така наречената Национална гвардия,която разтрелва от упор автобуси с деца?Мамка ви и продажнаци!!
279
2
 
4
 
! Отговори
циника преди 9 години
Нагорен, айде стига скудоумничи и ти. Тия няколко хиляди диваци не са се оставяли да бъдат завладяни досега.Американците вече се изнесоха оттам точно като посрани, а талибаните отново ще вземат властта.Итова при положение, че 2001 г. американците имаха подкрепата на целия свят,включително и на Русия и нападнаха един режим който беше в международна изолация, докато руснаците воюваха през 80-те срещу обучавани,финансирани и въоръжавани от Вашингтон муджахидини.