Украйна ще стане за Русия втори Афганистан

Опитват се да въвлекат Русия в дългосрочен пряк военен конфликт
Обновена: 30 юли 2014 07:29 | 29 юли 2014 22:52, Елка Василева
502
Украйна ще стане за Русия втори Афганистан
Снимка: БТА

Разбиването на малайзийския Боинг се превърна в преломна точка в украинската криза, твърдят експерти. От този момент Русия въпреки волята си се превръща в един от основните участници в съдбоносни събития, разгръщащи се в самото сърце на европейския континент. И от това в каква посока ще се развие „украинският бренд“ ще зависи и собствената й съдба. Прогнозата си за това дава руският политолог Сергей Караганов пред „Ведомости“.

„Непредвидената катастрофа, унищожаването на малайзийския Боинг, който и да го е свалил, може да стане поредното стъпало по пътя на задълбочаване на международно-политическата криза около Украйна. Но може да стане и тласък за изход от нея“, посочва Караганов. Той разглежда ситуацията преди и след катастрофата.

По думите му Русия е спечелила първия етап от кризата, продължил някъде до април тази година. Тя е успяла да преведе конкуренцията със Запада от вяло информационно-пропагандиско противопоставяне в областта на твърдата сила и воля.

„Присъединяването на Крим е голям успех“, констатира Караганов. Лишавайки се от част от своята територия, Украйна не може да претендира за членство в НАТО. По такъв начин Русия можа да сформира своеобразен санитарен кордон по пътя на разширяването на Алианса, не позволявайки му да се приближи плътно до нейните граници.

Не по-малко значение по думите на Караганов има и морално-психологическият ефект, предизвикан от присъединяването на Крим. Обединяването на Крим с Русия предизвика вълна от ентусиазъм и остро дефицитната преди това гордост за страната. Рязко скочи популярността на президента.

Дотук обаче свършва позитивното, отстъпвайки място на нарастващите тревожни очаквания, смята Караганов. Според него главната опасност от настоящата ситуация се състои в това, че прикривайки се зад кризата и страстно обсъждайки икономическите санкции, руското ръководство и елитът на страната така и не издигнаха никаква програма за развитие. Междувременно руската икономика сдава позиции.

На този фон Караганов излага своята версия в какво може да се превърне настоящият украински конфликт за Русия, в който волю-неволю тя е участник.

„Опитват се да въвлекат нашата страна в дългосрочен пряк военен конфликт в Украйна. По същество, втори Афганистан. Първият, ще припомня, изигра важна роля за разпадането на СССР – посочва експертът. - Нямам преки доказателства, че САЩ се опитват да ни устроят Афганистан-2. Косвените обаче не са малко“.

Главните печеливши от това според Караганов са Западът като цяло и САЩ по-специално. Експертът прави аналогия със 70-те години на 20 век, когато на фона на ръста на антиамериканизма елитът в САЩ умело въвлече СССР в афганистанската война. Сега според него стремежът за усмиряване на Русия е насочен не само срещу нея самата, но и срещу все по-често побеждаващите в световната конкуренция нови страни. Преди всичко – Китай. Ролята на Афганистан-2 днес може да изпълни намиращата се в хаос Украйна.

Според Караганов от задълбочаване на войната може да са заинтересовани и бунтовниците, и силите, заложили на тях в Русия. Точно те пуснаха в информационното пространство идеята за необходимост от масирано нахлуване на руски сили в Украйна и разчитаха на проруското мнозинство в украинския югоизток.

„След унищожаването на Боинга пред бунтовниците и силите, заложили на тях, може да се появи изборът: или да се изчезнат, или да постигнат ексалация на конфликта, правейки положението на руското ръководство още по-трудно“, посочва експертът.

Според него междинните резултати от разпалващия се конфликт засега не са в полза на Русия. Малката й победоносна геополитическа акция явно не успя. САЩ и Европа успяват да прехвърлят отношенията от изгодното за Русия краткосрочно съревнование на твърдата сила и волята в сферата на икономическото и информационното противопоставяне. Където Западът засега е по-силен.

Караганов посочва възможни модели за поведение на Русия във връзка с това как трябва да приключи настоящото противопоставяне.

Единият от тях е статуквото. В основата му е поддържане на вяло протичащия конфликт в Украйна с негова възможна „афганизация“.

Друг вариант е Афганистан-2. Ескалация на конфликта, масирано вкарване на войски с надеждата Киев да бъде поставен на колене и/или разцепване на Украйна. Според Караганов този вариант е толкова опасен, че е просто неприемлив.

Още един вариант – характеризира се като най-сложния, но и най-изгодния за Русия. Неговият основен смисъл е „да се регистрира победа“. „Русия постигна изпълнение на програмата минимум. НАТО няма да се разширява. Крим е наш. Целта сега е да не се допусне въвличане на Русия в голяма война – обяснява Караганов. - Украйна трябва да се научи да се издържа сама, без субсидии. Ще видим как ще успеят Киев и сегашните му стопани“.

Главният извод от ситуацията около Украйна, който експертът извежда като своя препоръка, е, че не бива да се пропускат възможностите, създадени от Крим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
1
 
0
 
! Отговори
циника преди 9 години
Нужна е кауза, която да извади от дупката посраното в егоизма си човечество.Шопе, "цинизмът" като възглед е стар, колкото е стара и човешката философия. Аз разбирам, че ти гледаш на цинизма откъм гражданската му дефиниция - като съвкупност от ругатни или др. Цинизмът е подход, при който без морализаторстване диагностицираш, анализираш и със студения скалпел изрязваш общуствения тумор.Циниците не се интересуват от мнението на другите-интересуват се от логиката на нещата.
277
1
 
0
 
! Отговори
циника преди 9 години
шопе, аз ти говоря, че системата е сбъркана и фондове и фондации дори и при наличието на най-доброжелателни намерения, не са нищо повече от кръпки върху стар балтон.ти си седнал да ми говориш да зашия още една кръпка, в която да излееш стотинките си.А бе, не разбра ли, че е нужно ново палтенце!Нужна е нова система,идеология,които да обединят хората около кауза,идеал,нужно е равноправие,за да се чувстват хората свързани със системата и да работят за нея.
276
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НагоренПопокатепетълТов беше много отдавна,вие кажете какво стана със славните бойци на Нато в Афганистан?
275
3
 
2
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
О, да. Афганистан беше проява на "велика руска технология" и "мощта на съветската армия". Съветският съюз изсипа там най-модерните и най-мощните си технологии и какво става? Тръгнаха като аслани, пък се върнаха ***. Велика, невероятна "победа на руската мощ" срещу няколко хиляди диваци с ***. Афганистан го бях забравил. Ама и руските *** нещо не напъваха да го напомнят, явно се срамуват ли, или опорните точки забраняват, но само мълчание имаше по въпроса.Срам, руски ***,голям срам.
274
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До циникаФондации и фондове създавате вие, либералните талибани.--------------- Създай и ти, бе. Ти създай една честна фондация, която няма да служи за укриване на данъци - просто събирай пари и интегрирай нуждаещите се. Обещавам да се включа и аз с пари. Но не, ти си ***. Аз не съм чул досега нормален човек да се гордее, че е ***, ти явно си нова порода.
273
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
...по скоро втори Виетнам...а и Афганистан за американците...те още не са "омиротворили" народ който никой не е омиротворявал!
272
6
 
3
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
До до 384, Канал первъй, ще отговори на всичките ви въпроси...ако не се лъжа само там гледате като хипнотозирани...
271
3
 
24
 
! Отговори
Хектор преди 9 години
украйна ще стане втори Виетнам за хАмерика.
270
3
 
17
 
! Отговори
до 384 преди 9 години
Някой може ли да каже, след като от 28.07 Русия спря вноса на някои стоки от Украйна поради занижени санитарно - ветеринарни показатели, къде украинските производители намериха пазар и откъде Русия компенсира очаквания дефицит........Ти ми кажи компания,която в момента изработва оборудване за 34 млн. долара и не може да го достави заради санкциите в Русия и да си вземе парите.Как ще покрие дефицита си.В момента в ЕС около 1000 компании завеждат искове срещу ЕС за около 14 млрд. долара.
269
2
 
13
 
! Отговори
циника преди 9 години
385,шопче, не съм загрижен за съдбата на индианците и ***.Интересува ме цивилизацията като цяло.А бъдещето на цивилизация,която се крепи на принципа на несправедливостта е далеч от успешно.Фондации и фондове създавате вие, либералните талибани. Те са възможност за данъчни облекчения на "загрижени" бизнесмени,за первъртане на пари в банки и разбира се на изграждане на имидж на милосърдни хора.Няма проблем, решен с фондове!проблеми се решават с промяна на системата.Ясно?!
268
1
 
12
 
! Отговори
До Шопулеску преди 9 години
Дръвник, резерватът не е затвор.Престани да *** пропагандни л****, индианците могат да излизат и да се интегрират колкото си искат........Пич на теб Винету ти е промил мозъка!Ако прочетеш Наредби и правила за индианците в резерватите ше разбереш,че разликата между двете е само небето.И по междудругото България никога няма да се оправи заради хора като теб,които без значение дали е социализъм или пазарна икономика ВСЕ НЕЩО ИМ ПРЕЧИ за да успеят да постигнат това което искат.
267
9
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До циникаВиждам, че си много загрижен за индианците и ***, айде докато отмре либералната държава се напъни да създадеш фонд в подкрепа на интеграцията им. Па си земи и неколко *** вкъщи да ги интегрираш.
266
7
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Боби Не разбирам от тия неща, ти явно си по-индианец. Знам само, че чукча не може да си вдигне юрта на Червения площад. Върви да бачкаш за деньги, тикво! За писане на глупости ли ти плащат?
265
3
 
18
 
! Отговори
комисионера преди 9 години
не знам цената на руския или казахстанския бензин но от октомври цената на бензина в България ще скочи двойно.тогава ще ви видя форумните съдрани *** коментаторски.
264
2
 
9
 
! Отговори
циника преди 9 години
377,шопе,по-спокойно бе,миличък!Да,индианците формално могат да излизат и дори да живеят при белите!Само че,каква е възможността за един индианец да се интегрира,ако е израснал в природно гето,без пари,земя или други ресурси?Как хора от една общност,която векове живее в социална,икономическа и културна изолация могат да се интегрират.Затова й казах-формално имат правото, но реално възможностите им клонят към нулата.А ***-същият продукт на либералната държава, глупчо:)
263
2
 
6
 
! Отговори
Сьр Поц преди 9 години
Нанайци, роби! Няма да е Афганистан!
262
11
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До циника Дръвник, резерватът не е затвор. Престани да *** пропагандни л****, индианците могат да излизат и да се интегрират колкото си искат. Ти по-добре се загрижи да интегрираш ***, на колко *** си дал стотинки? (защо ли изобщо питам)
261
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Аз не те разнасям, ползвам фактите за да ти обясня, че не си прав. Все щяло да има работа... Ами и сега "все се намира нещо"! Бачкай си и си трай. С революция пари не се изкарват. Между другото това е основната опорна точна на Кремъл - че революцията е нещо вредно, изобщо да не си помислят за преврат. Ако толкова ти се е приработило, работа има и сега, нали искате да изнасяте в Русия - никой не ви е спрял.
260
1
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
шопе, моят дом съм го избирал според възможностите си.Резерватът е място,което се обитава от хора,които не са избирали и които е трябвало да се примирят,за да не бъдат доизбити.Обидно е за всеки,който принадлежи към човешкия вид.Да оставиш някого, превръщайки го в етнографски музеен артефакт,без възможност да се интегрира се нарича сегрегация.
259
1
 
5
 
! Отговори
до Шополуеско преди 9 години
Хайде сега ми кажи лично ти с какво си залужил руски и казахстански цени на бензина?Русия и Казахстан имат огромни залежи.Ти руснак ли си, казах ли си?Ти сега плачеш, че получаваш едва 750 кинта, а като какво ще работиш в Евразийския съюз?Реално предлагаш да се продадем за евтин бензин, това е ясно.Но колко време ще трае този евтин бензин - докато си свършат работа с нас.Искаше цени ето ти цени!А ти за какво се продаваш за няколко ръкомахния и "Ексълент пуур пийпъл оф Бългериа"