Да не преговаряш с Путин е признак на безсилие, не на сила

"Дейли телеграф": Старият съюзник на Кремъл, генерал Зима, се задава
Обновена: 1 авг 2014 14:14 | 1 авг 2014 09:04, Елка Василева
262
Да не преговаряш с Путин е признак на безсилие, не на сила
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Разбираемото възмущение от ужасната съдба на 298-те невинни пътници от полет МН17 накара западните лидери да прибягнат към любимия си начин за принуждаване на държави, заплашващи световния мир, да спазват по-добро поведение, пише историкът Марк Алмънд от Оксфордския университет в статия за в. "Дейли телеграф". Санкциите срещу Русия бяха разширени, насочени срещу ключови хора от обкръжението на президента Владимир Путин и отрязващи определени сектори от руската икономика от доходоносния бизнес със САЩ и ЕС.

Изминаха 95 години, откакто Удроу Уилсън предложи на света санкциите като алтернатива на войната. През 1919 г. това може би е изглеждало правдоподобна и желана алтернатива на използването на сила или на отнемащата време дипломация. Оказа се обаче, че е много по-лесно да бъдат наложени санкции, отколкото те да донесат успех. Трябва им време да ухапят и обикновено не нараняват мишените си.

Още по темата

Ако санкциите работеха, дори и бавно, династията Ким нямаше да оцелее като наследствени владетели на Северна Корея, санкциите срещу която започват да бъдат налагани от 1950 година.

Братята Кастро в Куба устояват 52 години на американските санкции. Семейство Асад по неотдавна влезе в черния списък, но управлява Сирия под натиска на американски санкции от 1986 г.

Тези, които предлагат санкции, ще дадат за пример Иран. Не започнаха ли аятоласите сериозни преговори по иранската ядрена програма заради осакатяващите международни санкции? Иран действително отстъпи - но основно защото Русия и Китай заедно със Запада оказваха натиск над Техеран. Ако Кремъл реши да отговори на западните санкции, може да хвърли спасително въже на Иран и да ни създаде големи главоболия, пише Алмънд.

Лесно е да забравим в слънчевите летни дни, че старият съюзник на Кремъл, генерал Зима, се задава на хоризонта.

Газовите доставки за Украйна вече са спрени и Киев трябваше да спре топлата вода в много високи блокове от съветско време.

Путин иска да бъде взет на сериозно. Негодуванието и руският империализъм мотивират неговата политика. От негова гледна точка Западът отхвърля Русия, а не обратното. Призивът за санкциониране на богатите руснаци е опасен. Помнете, че ако те станат обект на санкции днес, след това богатите араби и китайци може да се почувстват некомфортно да разчитат на британски феърплей в бъдеще.

Ситуацията в Източна Украйна е ужасна и става все по-зле.

Изминаха месеци, без Западът и Русия да се чуят един-друг. Може би няма взаимно приемливо решение на украинския конфликт, но обсъждането на последиците може да отвори път към мира. Нека не налагаме ембарго на дипломацията, призовава авторът в края на статията.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинНе знам, но дори и да е така. Аз ти говоря, че останахме без армия, техника и производство и то не благодарение на руските препоръки за демокрация, а ти ми говориш за паметник. Пич ти базик ли си правиш или си сериозен? Е ми нека да унищожим всичко. Италия прави луди пари от каманака в Рим, немците в Берлин, а ние да срутим всичко и да показваме *** квартали на туристи. Къквото и да е било, то е част, история и можехме да правим пари, а ние рушим щото било не знам си какво
126
12
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
тази война ще бъде спечелена от украинците. а на вас червени тролчета ви препоръчвам да прочетете книгата на Николай Василиевич Гогол която се казва Тарас Булба .
125
1
 
2
 
! Отговори
166 преди 9 години
същите са си,скарани са с хигиената
124
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чета,че карал самолети хеликоптери скача с парашут влиза в клетката на тигър къпе се при минус 40 в Сибир хваща най голямата риба,на лов удря най големия елен,гръшка наред на самбо,въобще чък норис умножен по сто. руснаците се хващат на всякакви такива глупости,а на мен ми е просто смешно
123
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия са били скандинавско татарска династия, по късно и немско татарска. те никога не са имали руска династия. след 1917 ги управляват хазаро юдеи. най строго пазената тайна е етническия произход на кремълския мегаломан
122
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на албена гледах руски деца които измъчваха едно коте и показваха как това става на две германчета. садизма и жестокоста са заложени в тоя народ още от татарско време. те не могат да живеят в мир с околните и дори със себе си,вечно им трябва враг. от балтика до грузия,търсят конфронтация навсякъде,дори беларус се опасяват от руска агресия
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Наблюдаващ 48"History Channel" съм го изключил тотално - бълват само дезинформация за необразовани.
120
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
рускините научиха ли се да се подмиват,че навремето много понамирисваха отдолу
119
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в руски туристически клип в ю туб чета в коментарите,че нашето Черноморие им харесва с изключение на българите ,които сме замърсявали обстановката. преди години спорих с руснаци,които твърдяха,че кирилицата е руска азбука и ние сме я взели от тях, така ги учили в училище
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинпо глупаво изказване няма под тази статия
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и да добавя към 158 си коментар. Българин разходи се из руските медий и виж колко се пише за България в тях и сравни с това което се е изписало в днес бг за последните някоко месеца. Ще е нещо от рода на 5 против 155 (ако не и повече). Чиста пропаганда е всичко с цел ресурси. Боли ги САЩ оная работа за Украйна до толкова, доколкото България и е дерд до Замунда
116
2
 
7
 
! Отговори
мак71468 преди 9 години
155 И кое е лъжа и клише? То като четеш и се уповаваш само на "достоверната информация" от Вашингтон и не приемаш никаква друга и не искаш да видиш съвременната реалност каква е, какви зверства се вършиха в Одеса, за което САЩ просто си затвориха очите! Много слаби са ти аргументите, българче!
115
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българин156 каква губерня бе българин? ЕС и НАТО, пътека направиха от препоръки как да живеем и какво и как да правим. Докато има РФ, тя ще ни е виновна винаги, иначе няма с какво да се оправдават нашите некадърници за да печелят изборите. До сега не съм чул РФ да е казала направете това иначе..., а от ЕС и САЩ постоянно ни се дава акъл. Докато Гурбачов и Елцин им играха по свирката и дума не се казваше колко са лоши. Този им се опъна и се почна...
114
8
 
5
 
! Отговори
н радев преди 9 години
148 увредени екземпляри още от 1917 чакат фалита на долара.през това време русия фалира 4 пъти.
113
0
 
8
 
! Отговори
Лоша работа преди 9 години
Че трябват преговори е ясно на всеки обикновен разумен човек, но политиците явно не са разумни.
112
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки държавен управник, който защитава интересите на собствената си страна заслужава уважение. Това по никакъв начин не означава , че е добре за нас. За съжаление при нас има само марионетки на хонорар.
111
0
 
4
 
! Отговори
от 147 преди 9 години
До един българинДа, да, да, доста си прав! :) именно така е там България забрави за напишеш...
110
2
 
19
 
! Отговори
мак преди 9 години
До всички поклонниици на US "демокрация" През 1938 г. Брехт написа "Когато демокрацията се превърне във фашизъм, нейното лице ще бъде Америка". Кой днес е разположил военните си бази из цял свят и създава непрекъснати военни конфликти далеч от страната си? Да не би да е Русия???Кой подпомага десния сектор и прочие бандеровци фащисти в Украйна? Толкова ли е неясно, че очевидният световен диктатор е САЩ! Източна Украйна има право на избор скак да живее и за това се бори
109
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажете ми за последните 20 години след намесата на САЩ къде е станало по-добре? Къде народа е цъфнал и вързъл след тяхната демокрация?
108
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3"Кой се е захванал с Русия все си е строшил главата!" Да, бе, а Русия все е цъфнала, че и вързала !