С неопитен дипломат №1 на ЕС Лавров "ще ги смели на кайма"

WSJ: В конфронтацията с Русия Европа тества единството си
4 авг 2014 20:47, Елка Василева
205
С неопитен дипломат №1 на ЕС Лавров "ще ги смели на кайма"
Снимка: архив, Reuters

Сблъсъкът с Русия засега сплотява ЕС, като циментира влиянието на Берлин върху целия политически спектър.

От самото си създаване през 1957 г. с Римския договор Европейският съюз се оформяше от кризи. Съюзът се е задълбочавал и разширявал често като реакция на трудни вътрешни проблеми и на сложни външни предизвикателства, пишат Лорънс Нормън и Стивън Фидлър в Wall Street Journal.

Предписаното от Римския договор "все по-тясно обединяване" обаче не е нещо предопределено. Всяко ново предизвикателство може да сплоти блока още повече или да го разедини.

Най-прясното вътрешно предизвикателство - кризата на еврото - беше твърде скоро и може би още е рано да се оцени ефектът му. Засега то сближава по-тясно страните, използващи общата валута.

Сега блокът се изправя пред ново външно предизвикателство от Русия, която с действията си в Украйна показва, че е готова да променя границите на съседните страни. По този начин тя, както мнозина смятат, подкопава правилата на играта, установени в Европа след Втората световна война.

Действията на Русия винаги са оказвали влияние върху блока. Корените на ЕС лежат в желанието да се избегне нов конфликт между Германия и Франция, но блокът се е консолидирал под въздействието на главната геополитическа реалност на времето - Студената война и заплахата от Съветския съюз. През 1950-те години, след като Корейската война превърна Студената война в много по-гореща, европейските столици и Вашингтон видяха стратегическа полза от европейското единство.

По същия начин разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и последвалото спадане на напрежението в отношенията Изток-Запад отвориха пътя за огромното разширяване на ЕС през последните две десетилетия. Блокът се увеличи с 12 членки до общо 28. Въпросът сега е дали една враждебна Русия ще сплоти ЕС още повече или ще раздели неговите 28 страни членки още повече.

Засега кризата като че ли сплотява блока, макар и скромно. Въпреки дълбоките различия колко силно да се реагира посланиците се договориха за налагане на секторни санкции върху руската икономика - стъпка, която изглеждаше малко вероятна преди няколко седмици.

"Мисля, че това е решителен скок, огромен скок и хората не трябва да го подценяват", каза висш служител в Брюксел. Занапред, каза служителят, ключов тест ще бъде как блокът реагира на усилията да се направи ЕС по-слабо зависим от руските енергийни доставки. Ако това бъде постигнато, то ще позволи на страните от Източна и Централна Европа, които зависят от Русия, да внасят енергия от Запада.

Централен въпрос тук, отбеляза той, ще бъде дали страните членки ще избягват енергийни споразумения "на парче", към които те са прибягвали в миналото, за да изтръгнат по-изгодни условия.

Критично важно ще бъде също така дали страните, ангажирани със спонсорирания от Русия газопровод "Южен поток" - сред тях Унгария, България и Австрия, ще се изкушат да дадат ход на проекта, пренебрегвайки възраженията на други страни от ЕС.

Друг въпрос е дали кризата ще промени "гравитационния център" между страните членки и Брюксел в определянето на външната политика. Кризата засили аргумента, че следващият представител по външната политика трябва да има водеща роля в рамките на Еврокомисията по всички въпроси, свързани с външните отношения, включително енергията и търговията.

Според Чарлз Грант - директор на Центъра за европейска реформа в Лондон, кризата показа, че държавите от ЕС "могат да постигнат повече, като координират усилията си, отколкото ако действат поотделно". Това, каза той, трябва да повлияе за решението кого ЕС ще избере да наследи Катрин Ащън като външнополитически шеф.

"Русия е толкова важна, че ако те поставят на поста много неопитен човек, руският външен министър Сергей Лавров "ще ги смели на кайма", отбеляза Грант.

На среща на върха миналия месец тези, от които зависеше, разколебаха подкрепата за италианската кандидатка за поста - външната министърка Федерика Могерини. В крайна сметка блокът отложи решението за края на август, когато лидерите на ЕС отново ще се съберат на среща на върха в Брюксел.

Никой не очаква властта на столиците изведнъж да бъде абсорбирана от Брюксел. Все още наистина не е ясно дали руското предизвикателство ще наложи повече единство или повече разделение между правителствата в ЕС и дали ЕС ще се окаже с повече тежест във външните отношения.

Все пак вече може да бъде направен един извод: влиянието на Берлин в делата на ЕС расте през целия политически спектър.

Цитираният по-горе Чарлз Грант казва, че за да постигне единство по въпроса за Украйна, Германия се е приближила към "средна позиция", отстъпвайки от традиционния си проруски курс. "Една последица от руско-украинската история бе, че Германия се изяви като новия лидер на ЕС не само в икономическата, но и във външната политика", каза той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
31
 
! Отговори
лъжи преди 9 години
Лъжите и санкциите към Русия няма да решат украинския проблем! Те водят към ескалация, която е изгодна само на режима на Обама.
43
3
 
2
 
! Отговори
Путин преди 9 години
Нам нужен мир! Желательно весь!
42
0
 
22
 
! Отговори
Санкционната оргия преди 9 години
Санкционната оргия на Брюксел не се основава на факти и доказателства за някаква вина на Русия! Санкционната оргия се диктува от Фашингтон и показва тоталната неспособност на ЕС да играе самостоятелна роля в световната политика.
41
6
 
6
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Кристалина че го размета тоя Лавров, като куцо пиле - домат бре!
40
1
 
23
 
! Отговори
износ на оръжие преди 9 години
На последното си заседание ЕС е взел решение да отмени ембаргото за износ на оръжие за бивша Украйна. Очевидно това е приноса на ЕС, за възстановяване на фашизма в Европа! 70 години след победата над Адолф Хитлер.
39
0
 
27
 
! Отговори
Мерси преди 9 години
Мерси за примитивната и платена антируска пропаганда! Благодарение на нея станах още по-голям привърженик на Русия и на антифашистите от Югоизточно Украйна!
38
21
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Целта на руснаците е да покорят света, да си вземат планетата за себе си. Ако не успеят, то поне да заграбят цяла Европа. Тогава ще си подберат само такива, които могат да им слугуват качествено, а останалото население ще изтребят.
37
13
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
окупира България и налага един античовешки режим който е отговорен за смъртта на 500 000 човека само в България!И за финал ще цитирам Захари Стоянов:Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турскияСъщо не пише,че са апелирали към Европа(сега ЕС) !!!
36
5
 
20
 
! Отговори
морски преди 9 години
Слава на Русия!!Не на грабителската Европа!!!България трябва да напусне заробващия ЕС!Незабавно,защото това ще е краят ни.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дм,дм пнх
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коментар 50 е до 47.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 48.От това стихотворение написано от теб до ***,разбирам,че е била красавица и навярно и синът и е не само умен,но и красив
32
1
 
0
 
! Отговори
дм преди 9 години
птн пнх
31
1
 
19
 
! Отговори
айде нема нужда преди 9 години
няма нужда Лавров да прави абсолютно нищо. Те са си чиста кайма, от оная българската дето е без месо
30
8
 
5
 
! Отговори
АНТИОВЦА преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !ТИ СИ СЕЛСКО ДЕВОЙЧЕ. ТИ МИРИШИШ НА СЛАМА. ТИ ИМАШ ВЕЖДИ ГОВЕЖДИ и ОЧИ КАТ НА КРАВА!
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 35.Тези,български герои,които пишеш,че са били против Русия,половината от тях са предадени от българи,обичащи султана,Турция и мразещи Русия.
28
2
 
27
 
! Отговори
Барозо преди 9 години
До ШопМного си активен, но за сметка на това необективен, като оставим на страна, че си тъпо парче. Но последното си е твой проблем. Какви войни, какъв Хитлер, какви фашисти. Слава Богу, че между хората, от които зависи нещо в Европа няма такива кратунковци, като теб! Работодателите ти от САЩ, като са толкова демократични защо не върнат Флорида на Мексико? Чий го търсят в Косово, Афганистан, Ирак, Либия и т.н. Защо в тяхно присъствие наркодобива в Афганистан се повиши 100 пъти?
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прецедентът го създадоха тъпите западнаци по давление на Турция в Косово, преди това Турция в Кипър! Ба си тъпите ***! Пфу!
26
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви негодници произвежда западното образование..
25
7
 
9
 
! Отговори
Винех преди 9 години
До 34Първо, не желая да ме поучава неграмотен човек.А цар Борис никога не е обявявал война на СССР, та той дори не е бил жив когато диктатора Сталин обявява война и окупира България.