"Слонският крак" - чернобилската Медуза

Отпадъкът, който убива за 300 секунди
Обновена: 7 авг 2014 21:55 | 7 авг 2014 19:00,
104

Снимка: US Department of Energy


Само 30 секунди излагане причиняват замаяност и умора за цяла седмица. Две минути излагане причиняват кръвоизливи по цялото тяло. Четири минути – повръщане, диария и треска. При излагане за 300 секунди смъртта настъпва след 2 дни. Запознайте се с истинската древногръцка Медуза – т.нар. Слонски крак от Чернобил.

В края на 1986 г. аварийните екипи, борещи се за овладяването на ядрената катастрофа в Чернобил, успяват да стигнат до коридор под четвърти реактор. Там откриват черна лава, отцеждаща се направо от ядрото. Те заснемат истинската Медуза – крака на Слона. Според засеченото от уредите на работниците радиацията в сърцевината на лавата е достатъчна, за да убие човек само в рамките на 300 секунди.

Така Слонският крак се превърна в най-опасния отпадък в света.

До откриването на Слонския крак се стига при огледа на работници, търсещи невидими опасности в ядрената централа, пише списание Наутилус. В края на 1986 г. започва изграждането на саркофаг около централата, чиято цел е радиацията да се запечата. Достъпът до централата обаче не е напълно невъзможен. Има определени места, през които може да се влиза и изследователи да наблюдават ядрото.

Процентно самият Слонски крак се състои от много малка част ядрено гориво. В действителност масата се състои основно от разтопен бетон и пясък. С течение на времето кракът ще се разруши, но с десетилетия ще бъде опасен.

Днес не знаем със сигурност какво се е случило с фотографите на Слонския крак. На някои от снимките виждаме работник, който е в непосредствена близост до ядрения отпадък. На снимката той взима проба от крака, за да бъде извлечена повече информация за него.

Предполага се, че днес Слонският крак е едва една десета радиоактивен от това, което е бил непосредствено след бедствието. Въпреки това 500 секунди излагане на това ниво би довело до лъчева болест. А малко повече от час е фатално.

Въпреки че саркофагът около ядрената централа е построена с бетон, достатъчен да запълни напълно една трета от Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, качеството му се е влошило значително и започва да се разпада, заплашвайки околните райони.

И така Слонският крак вероятно ще стои на мястото си в близост до четвърти реактор с векове. Ще седи в тъмното мазе под тонове бетон и цял саркофаг като паметник на една от най-големите грешки в историята на човечеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност АЕЦ Чернобил си има име - АЕЦ "В.И.Ленин"По неведоми пътища това име е забранено за използване от нашенските журналисти.Сакън, да не обидят косвено мумифицирания си сифилистичен Вожд...
82
6
 
23
 
! Отговори
с. преди 9 години
Между другото когато Червената армия навлиза в България тогавашното ни правителство нарежда на армията да не оказва съпротива и в бой не е загинал нито един съветски войник!Виж,има доста разстреляни от съветското командване за кражби,мародерства и изнасилвания!Това обаче не пречи на малоумната русофилистична *** да защитава паметника на съветската армия с плюнк,пот и кръв въпреки,че това е паметник на армия окупатор и е обида за всеки нормален българин!И е 2 пъти по-голям от този на Апостола!
81
7
 
21
 
! Отговори
с. преди 9 години
Хитлер е като срамежлива гимназистка в сравнение със Сталин!Другаря Джугашвили освен,че е затрил поне 20 милиона в ГУЛАГ и при вече нарицателните си репресии напада абсолютно непредизвикано Финландия и дори бомбардира Хелзинки!Заради тая история СССР са изключени от обществото на народите,което е предшественика на ООН!Освен това налага с зверск терор болшевизма в Литва,Латвия,Естония и изобщо цяла Източна и Централна Европа!Включително и в България!Така,че тихо русофилчета!
80
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
89. Хайде сега да кажеш ,колко са избити от Хитлер по време на 2-та световна ! Във всяка една държава ???И колко са в Ирак , Сирия , Либия ...
79
0
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 9 години
Да си хлапе и да си играеш на По-По-Най е нормално. Но ако не сте а се карате кой е по-лош и се делите на русофили и американофили тогава нещо не е наред с вас. Чернобил си е ужасна катастрофа която както и Фукошима не смее да се повтори! Да не би случайно когато говорите за Хирошима и Нагасаки удобно да забравяте колко хора са избити по времето на СССР и Сталин? Един човек да загине е ужасно а не пък хиляди и милионни и ме е срам че съм човек когато за една катастрофа се оправдавате с друга.
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
85. Що не те отрови теб и да си умрял до сега ! Ани само половината европа
77
1
 
5
 
! Отговори
с.до 84 преди 9 години
Пише се ***,***!Явно метеш улиците с тия величествени познания и образование!:)И я да те питам кои са по-лоши!Капиталистите в чужбина или назначените капиталисти в България,които плащат меко казано смешни заплати,държат се отвратително и са уникални ***!Смех!Падам с вас!
76
12
 
15
 
! Отговори
с. преди 9 години
Верно ли!?А въпросните авараии дали изтровиха половин Европа и дали засегнаха сериозно нас!??Е,няма по-уродлива,*** и безродна *** от русофилите!За пореден път се убеждавам!
75
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
82. Абе *** .Не ми опявай едно и също, чувала съм те .И аз работя в чужбина и за теб това е най хубавия вариант. Що не се изнесеш да работиш ти при капиталистите , голяма си *** . Ходи в Гърция та чак в Ирак прескочи при джихадистите !
74
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имало е авария на две атомни централи и в САЩ. Те имат стотина АЕЦ.Но това не се отчита толкова много !
73
3
 
19
 
! Отговори
с.до 81 преди 9 години
Че нали тоя разцвет пак го направиха другарите бе,друже!Кой направи дворцовия преврат с благослпвията на Москва през 89-та!?Освен това *** ако не сме в ЕС да сме фалирали отдавна!Нищо,че плюете малоумно!Наскоро четох,че в момента в чужбина работят 2.5 милиона българи при 2.2 милиона в България!И тия хора ежегодно изпращат милиарди свежи пари в държавата и цели региони се изхранват от това!Ако не е правото на свободно движение какво правим!?Навремето за море в Гърция се висеше за виза!Смех!
72
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
80. Хайде успокой се и с твоята история !Руснаците са виновни за всичко, че си вЕС и 26 години си във възход от демокрация ! Щаслив си че живееш в това време ! На разцвет !
71
15
 
21
 
! Отговори
с. преди 9 години
И изобщо руснаците изтровиха половин Европа с тая авария тогава и е супер долна и безродна история цялото държание на червените *** тогава!Не взеха никакви мерки и мълчаха до последно!В социалистическия лагер навремето нямаше по-верен васал на Масква от България!Дори имаше предложение да ставаме 16-та република!Това ако не е държавна измяна здраве му кажи!В нормална държава тия жалки безродни рубладжии да ги бяха избесили!А още по-жалко е,че и днес е пълно с подобни ***!
70
6
 
12
 
! Отговори
с. преди 9 години
Ех,върти го,сучи го все американците виновни,а руснаците невинни!Първо,нека отбележа,че сърбите никак не ги жаля!През цялата ни история са ни играли курвачката!Навремето ако не ги бяхме спрели при Сливница България едва ли щеше да има!След това населението с българско самосъзнание е подложено на жестоки репресии в Титова Югославия,а нашите мълчат като прасенца в теменужки сакън да не ядосат др.Сталин и съветските другари!По същия начин властите се държаха и през 1986!Жалка история!
69
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
77. Нещо по близко до България е войната в Югославия . И там рака се е увеличил много от специалните бомби с обеднен уран .Особено в Восня и Косово !Побъркаха се да обясняват, че ги защитават , а им копаят гроба !Та в северозападна България имаше родени деца ( хайде да не обяснявам , че не е хубаво )'.В Чипровци хората казваха , изсипаха си бомбите американците , в ей тая планина , защо чак тук до нас ?
68
7
 
10
 
! Отговори
с. преди 9 години
Понеже се правят сравнения с аварията в Фукушима нека отбележа,че въпросната авария се случи след природно бедствие за разлика от тази в Чернобил!Освен това тогава реакцията на българските власти беше повече от срамна!Чудеха се как по-добре да се нагъзят на Москва!Аз бях на 10 години тогава,но си спомням ясно слуховете,страха и твърденията на властимащите,че проблем няма!И хората свикнали да вярват хапваха салатки!Днес търпим последствията!Преди дни погребахме приятелче с рак!
67
1
 
25
 
! Отговори
Em преди 9 години
А Хирошима и Нагасаки...те просто бяха едни детски игрички...с по 80,000 япончета,дето не щяха да се предават...и войната щеше да продължава и до сега,ако не бяха тези съвсем невинни експериментчета!?Изгубили самоличността си!
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НиколовДа де,ама почне ли да се топи метала ,човека е умрял вече и няма да държи нищо...
65
0
 
5
 
! Отговори
pp преди 9 години
и се държи с протегнати напред ръце за да не капе по краката
64
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чувството за малоценност! Долни роби русофилски!