План "Маршал" трябва да се приложи днес в Украйна

"Западът ще трябва да действа единно, за да спре Путин"
Обновена: 23 окт 2014 22:36 | 23 окт 2014 22:32, Елка Василева
250
План "Маршал" трябва да се приложи днес в Украйна
Снимка: Reuters

Украйна е опустошена от война, което утежнява икономическата и финансовата й криза. Тя се нуждае от сериозни реформи, както и от значителна международна помощ, не само кредити, а и щедри дарения. Спешната ситуация изисква нов план "Маршал", пише Андерш Аслунд във в. "Файненшъл таймс“.

Днес, както и през 1947 г., звучат правдиво думите на държавния секретар на САЩ Джордж Маршал: "Логично е, че САЩ трябва да направят, каквото могат, за да помогнат за възстановяване на нормалното икономическо здраве на света, без което не може да има никаква политическа стабилност и никакъв гарантиран мир". Но днес бремето лежи върху ЕС.

Националната банка на Украйна предвижда спад на икономическото производство с 10 на сто тази година. След това бюджетният дефицит ще скочи до 15 на сто от брутния вътрешен продукт, а догодина държавният дълг ще надхвърли 100 процента от БВП. Украинската валута вече беше обезценена с 60 на сто, което повиши инфлацията до 19 на сто. Класическият цикъл на обезценяване и инфлация приближава и може да доведе до финансов колапс.

За нуждата от план "Маршал" се заговори след разпадането на СССР, но тогава нямаше военни опустошения, никаква военна заплаха и нямаше особена нужда от нов западен съюз. Днес всички те са налице, което дава пет добри причини за план "Маршал" за Украйна.

На първо място причината за икономическата катастрофа е войната, която Кремъл започна срещу Украйна на 27 февруари, когато беше назначено сегашното правителство. Руски оръжия взривиха електроцентралите в Донбас и това доведе до спиране на помпите в каменовъглените мини, които бяха наводнени. През август и септември украинското производство на въглища спадна наполовина, а производството на стомана спадна с една трета. На 13 септември премиерът Арсений Яценюк оцени щетите от войната върху инфраструктурата на 9 милиарда долара, а оттогава те продължават да растат значително. Хуманитарната криза в Донбас изисква западна хуманитарна помощ.

Второ, също като Европа след Втората световна война Украйна трябва да възстанови държавата и икономиката си. След демократичния пробив през февруари, избирането на президента Петро Порошенко на 25 май и парламентарните избори тази неделя, Украйна ще е готова за тази гигантска задача. Ако ЕС приема сериозно неотдавна ратифицираното споразумение за асоцииране с Украйна, трябва да го покаже сега.

Трето, ако необходимият капитал се осигури под формата на кредити, Украйна няма да е финансово устойчива. През април Международният валутен фонд сключи двегодишно стендбай споразумение с обща международна подкрепа от 33 милиарда долара за две години, от които самият МВФ ще осигури 17 милиарда долара. Но почти целия обем на тази "помощ" се състои от кредити, които Украйна трябва да връща. В анализ на устойчивостта на дълга през юли МВФ прогнозира, че украинският държавен дълг може да достигне 134 на сто от БВП през 2016 г. при шоков сценарий, който е по-мек от сегашната реалност.

Четвърто, оригиналният план "Маршал" целеше да защити свободния свят от военни и диверсионни заплахи на Съветския съюз. Днес Европа отново е изправена пред подобна сериозна заплаха за сигурността, този път от Русия. Европа трябва да се изправи срещу тази заплаха.

И най-накрая, самият Запад се нуждае от нова форма на съюз. НАТО не е достатъчна, а не съществува друг съюз, включващ както ЕС, така и САЩ. Руският президент Владимир Путин от години води агресивна политика чрез газа, търговията, кибертехнологиите, информацията и военните. Днес ЕС, САЩ, Канада, Япония и други западни страни действат двустранно, за да подкрепят Украйна. Всички те биха спечелили от по-задълбочено сътрудничество.

Западът ще трябва да се обедини, за да спре Путин и трябва да го направят сега в Украйна. Защо да насърчава Путин да продължи към Молдова, Грузия и Балканите - а това съвсем не е изчерпателен списък?

Украйна се нуждае от цялата чуждестранна помощ, която може да получи, но тя трябва да е координирана. Затова правителството в Киев създаде работна група за план "Маршал" за Украйна под председателството на вицепремиера Володимир Гройсман.

Основната разлика с 1948 г. е, че ЕС трябва да поеме водачеството. Съюзът разполага с всички необходими средства.

Бившият премиер на Литва Андрюс Кубилюс предложи ЕС да отдели 3 на сто от бюджета си от 1 трилион евро за 2014-2020 г., равняващи се на 30 милиарда евро, като дарения за Украйна. Подходящото време за стартиране на план Маршал за Украйна е на планираната дарителска конференция през декември, след като новият украински парламент започне работа и бъде съставено ново правителство.


*Авторът Андерш Аслунд е бивш съветник на украинското правителство и старши научен сътрудник в Института "Питърсън" за международна икономика.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
23
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До Тоаа е ....И БЪЛГАРИЯ КОЯТО Е НАЙ-БЕДНАТА В ЕВРОПА ТРЯБВА ДА ДАРАВЯ ПАРИ НА УКРАЙНА ЗА ГЛУПОСТИТЕ КОИТО ИЗВЪРЩИХА ФАШАГИТЕ ОТ МАЙДАНА И КИЕВЕСТЕСТВЕНО ПОД БЪЛГАРИЯ РАЗБИРАЙ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КОЙТО ТРЯБВА ДА ПЛАЩА..НЯМА ДА ПЛАТИ ДА ГИ ИЗВАДЯТ ОТ ДЖОБА СИ НИТО БОЙКО НИТО КОЙТО И ДА Е МИНИСТЪР...ДЕПУТАТ...ПОЛИТИК..НЕ ВИЖДАМ ЗАЩО ДА ДАВАМЕ ПАРИ НА АМЕРИКАНСКИ КОМПАНИИ КОИТО ЩЕ СЕ НАСТАНЯТ В УКРАЙНА..ЯВНО ПЛАНА МАРШАЛ ЩЕ Е ДА СЕ НАПЪЛНЯТ АМЕРИКАНСКИТЕ КОМПАНИИ СЪС СВЕЖИ ПАРИ...
152
0
 
1
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Украйна може и да се оправи с един план "Маршал" ?!?! Ама нас няма да ни оправи и план "АДМИРАЛ" ! Помните ли план "Ц А Р"?
151
12
 
0
 
! Отговори
! преди 9 години
До pedi4a,на теб *** ли ти звъни всяка сутрин да те информира? И какво като е получила? Ти ли им ги даде? Кво те бърка? Руска ***.
150
1
 
17
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Да кажа,че Украйна след ученията с НАТО е получила западна техника Първия украински Леопард 1 вече е бил обезвреден от опълченците Колко има още западна техника в укр. армията никой не знае,освен САЩ ,разбира се
149
0
 
19
 
! Отговори
Рядко пиша тук. преди 9 години
до стар белогвардеец--Отдавна не дивея на запад...много отдавна.Живея на юго-изток в прекрасна страна с супер добри хора и природа.И колкото и да не ви се вярва,трябва да разберете,че запада и най-вече САЩ се самозатриват и повличат и другите със себе си.Колелото се върти и никой неможе да бъде винаги отгоре--сега е ред на другите народи да доминират в света.Бъдете здрави и малко по-умни.
148
1
 
23
 
! Отговори
Тоаа е .... преди 9 години
... тенденциозен доклад на неоконсервативен икономически мозъчен тръст, защитаващ интересите на олигархията в САЩ. Ако се стигне до това, което те искат, то тези огромни суми, държавни пари, ще се източат от олигархията и ще прнминат в частни ръце. Украйна сама да си оправя кашата, която алчната, спонсорирана от САЩ, верхушка забърка.
147
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Възхищавам се на "обърнатата" им риторика! Съвършени лъжци! Да ти вземат земята изпод краката и да обявят, че си агресор, само и само защото търсиш начин да запазиш своето.Господ да ни е на помощ! Русия отстъпва до Москва, а след това войните се обръщат и тежко и горко на губещите, както знаем от историята. Освен, ако Господ не е отстъпил от Русия по някакви причини...
146
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германия мина през втората световна, а Украйна през втората обирджийска от собствените си олигарси, също както нас. Там правителството избива народа си. За никакъв план Маршал не може да става дума при желанието на международните корпорации и капитал да оглозгат Украйна.
145
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма проблем - да се разкара корумпираната превратаджийска хунта от Киев, да се върне законно избраното управление на страната, да се проведат нови избори (но честни, през предварително обявен 'победител') и тогава да се приложи план за възстановяване на Украйна
144
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Рядко пиша тук.ако ти си бил в америка аз съм трамвай,измъкнал си ги тея работи от интернет и ни промиваш мозъците 25 мил били на купони,и ? какво ме интересува, аз не съм на купони иначе при първа възможност ще съм. тва са глупости от 80-те години.Другата тъпотия е че целия ти живот минавал на кредит, е аз как нямам кредит тогава ? като искаш да имаш всичко плащаш кредити, ако си прави сметката кредит няма. познавам и други които са си спрели кредит картите, харчи само това което изкара.
143
4
 
18
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Еми да приложат плана Маршал в Украйна и парите ще бъдат хвърени на вятъра -това не е Германия и това не след ВСВ -времената са други сега а и корупцията в Украйна е голяма .Статията е поръчкова и е написана повърхностно .
142
15
 
7
 
! Отговори
стар белогвардеец преди 9 години
До Рядко пиша тук 174За това ви вярват всички на вас неутралните алтруисти,защото и преди и сега смело понасяте несгодите да живеете в загниващия Запад.Тия филмчета в интернет за вредата от фракинга се правят на ишлеме от любезни колеги на Шрьодер.Ние пишем за центове ,а вие за славата на Голямата Източна Бензиностанция .
141
8
 
18
 
! Отговори
Рядко пиша тук. преди 9 години
До Анонимен-176---Незнаеш какво определям като зле?Пояснявам-Гетата,които в някои градове са по-големи от самите градове.Над 25 мил.са на купони за храна.Корпорациите-под които е всеки един бизнес-малък или голям.Полицейщината е тотална.Огромното разделение-беден-богат.Фамилните династии в политиката-само сменят власта помеждуси.Целият живот ти минава на кредит-ако нещо се случи-оставаш на улицата и още много "прелести" пропагандирани за американски ценности...
140
9
 
32
 
! Отговори
реципрочност преди 9 години
Да сте чували тази дума? Искате да пътувате до USA вадите си виза, ако Ви дадат, а американските гейове идват без виза и казват, че сме аборигени, не го ли прочетохте в статията? Руснаците ни продават газ, а гейовете искат да добиват у нас и да ни я продават съсипвайки екологически страната ни? Не го ли правят същото и с добива на злато у нас? Вън гейовете от Европа, сигурно ще искат и на история да ни учат?
139
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Рядко пиша тук.а бе, човек.,в америка за всичко се съдят,това нищо не означава. благодарение на шистовия газ америка става независима от външни ресурси. не знам какво определяш като зле, живота поскъпва но и заплатите скачат по-малко, по принцип няма невъзможни неща. е 80-те няма да се върнат...
138
7
 
19
 
! Отговори
стик преди 9 години
Не план Маршал, военен трибунал трябва. Защото това което стана, и става в югоизтока на Украйна, си е престъпление срещу човечеството, и трябва да се преследва.За бивша Югославия, "международната" общност веднага се задейства, то беше Хага, то беше трибунали...Къде са сега, нищо не се чува ..двойни стандарти и ЛИЦЕМЕРИ.
137
7
 
11
 
! Отговори
Рядко пиша тук. преди 9 години
До АнонименТогава се бягаше през Гърция,А вашата злоба в коментара ви,показва до какво ниво сте паднали,млади човече.На мен никой не ми плаща за да споделям мнението си тук,но видимо на такива като вас някой им подхвърля по няколко цента.Що се отнася до Чичо Сам,да зле са нещата там-имам с какво да сравнявам.И даже шистовата сензация няма да ги спаси-даже властите на всеки щат в който се добива този газ съдят в момента газодобиващите фирми.А има и още хиляди иска от физически лица.Бъдете здрав
136
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
казаха че българия е троянския им кон в ес. глупостта на руснаците е пословична, режат клона на който седят.
135
10
 
25
 
! Отговори
рошко преди 9 години
Тези американци ни мислят за ***. Войната в Украинка била започната от Русия. Вярва ли го това някой? Друго, Европейският съюз да плаща за възстановяването на страната, а пък американците ще дават само акъл, ще възстановяват и ще се борят за демокрация. Не ви ли звучи уважаеми на новата 1001 нощ?
134
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименнепрекъснатата мантра е че шистовия газ ще отрови добруджа,това са заверите на гъзпром и оня с германското име където е назначен за пешка там. истината е че шистовия газ може да оттърве българия от руско робство,смятайте каква паника е сред тея тъпани, щом започнаха да си изпускат нервите. всички руски вестници пишат срещу нас и жириновски се *** все едно че той с охолния живот който води е освободил българия. трябва да изметем тая *** докато е време...