Китай и Русия търсят заедно отпор срещу САЩ

Още е рано да се каже обаче, че възниква руско-китайски блок
20 ное 2014 22:00, Елка Василева
144
Китай и Русия търсят заедно отпор срещу САЩ
Барак Обама, Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: Reuters

Декларацията за по-тясно руско-китайско военно сътрудничество е явен признак за разгаряне на геополитическото съперничество заради общото желание на Русия и Китай да дадат отпор на американската хегемония в света, пише Гидиън Рахмън във "Файненшъл таймс".

В разгара на украинската криза Русия очевидно се стреми да покаже, че тя има алтернативи на връзките със Запада и мощен нов съюзник в лицето на Китай. Китай също има силна мотивация да се противопостави на Америка. Китайците бяха силно възмутени от широко рекламираната "преориентация към Азия", която включва разполагането на 60 процента от американския военноморски флот в Тихия океан.

Една от слабостите на Китай в съревнованието със САЩ за хегемония в азиатско-тихоокеанския регион е, че той има малцина явни съюзници в него. Америка, обратно, има договори за отбрана с Япония и Южна Корея и близки връзки с няколко страни от Югоизточна Азия. Сближавайки се обаче с руснаците, пред китайците се открива възможността да си създадат свой собствен мощен съюз.

Все още е рано да се каже колко реално съдържание има в тези (руско-китайски) връзки. Но две от съобщенията, направени от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, особено привличат вниманието. Първо, неговото изявление, че Русия и Китай възнамеряват да формират "колективна регионална система за сигурност", навежда на мисълта, че става дума за потенциално много амбициозно споразумение, далеч надхвърлящо периодичните съвместни военноморски учения. Второ, намерението на Китай и Русия да проведат догодина общо военноморско учение в Средиземно море също е нещо изненадващо. Ако видим китайския флот да патрулира в Средиземно море, това наистина ще ни даде усещане, че живеем в нов свят.

Ясно е какво тласка и китайците, и руснаците в тази посока. И едните, и другите не могат да се примирят с разширяването на глобалното военно влияние на Америка. Това, че американските военноморски сили се намират край китайските брегове, а войските на страните от НАТО в същото време са край руските граници, не може да не предизвиква тяхното недоволство. Затова, започвайки с военноморски учения в "задния двор" на Запада (засега все още не в Карибско море), руснаците и китайците изглежда започват внимателно замислена игра с цел да отблъснат противника.

Все още е преждевременно да се каже, че възниква руско-китайски блок, готов за пълна конфронтация със Запада.

Напротив, Китай изглежда се опитва ловко да играе и с двете страни. Интересно е, че този реверанс към Русия идва само седмица след една сравнително топла и плодотворна среща на върха между президентите на САЩ и Китай, довела до важно споразумение за климатичните промени.

Ясно е, че Русия и Китай споделят някои общи негативни чувства спрямо САЩ. И двете страни, в частност, са силно раздразнени от отказа на Америка да ги допусне да доминират в собствените им региони. И двете се чувстват вътрешно застрашени от опитите на САЩ да налагат своите разбирания за демокрация.

Това обяснява и сърдитата реакция на руския военен министър на американската подкрепа за "цветните революции". И двете страни не одобряват американския интервенционизъм и самата идея за еднополюсен свят. Затова те са готови да хвърлят много пари за оръжия с цел да се опитат да ликвидират разрива във военната мощ.

Русия обаче е много по-слаба от Китай. Икономиката й е в лошо състояние. А и отношенията й със САЩ сега са толкова влошени, че за разлика от Китай тя вече не може да разчита на на партньорство с Америка. Вследствие на това Русия трябваше да приеме неизгодна цена на газа в енергийното споразумение, което тя договори с Китай през май. Пекин също така сега притиска Москва да му продава своите високотехнологични оръжия, - нещо, от което руснаците досега се въздържаха.

Нещо повече, Русия все още храни дълбоки подозрения за дългосрочните последствия от възхода на Китай. Руският Далечен изток е богат на ресурси и е слабо заселен. Големи части от него са били колонизирани и откъснати от Китай през XIX век.

Руско-китайското сближаване, разбира се, следва да бъде внимателно наблюдавано. В дългосрочен план обаче отношенията могат да се влошат.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: КитайСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
62. Китайците са ученолюбиви , трудолюбиви и говорят английски . Но ти и това неможеш !!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
62. Ми ние в САЩ бачкане по 12 часа !Дано тогава стане отново 8
43
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цитират се библии и всякакви гадатели как "империята на злото" , щяла да бъде унищожена.Само едно мога да ви кажа, без тая империя ще трябва да учите китайски и да бачкате по 12 часа на ден за стотинки. Както сте мързеливи , не ви виждам.
42
0
 
6
 
! Отговори
САЩ с/у Китай преди 9 години
Днес Новините на САЩ !Ама много се оплакват от Китай . Че Китайски сайбър атак , би могла да изключи Електрическата Мрежа на САЩ. Че Северна Корея е заплаха ( показват стари снимки на парад ).Срещу руската политика.Никак не им харесва военен съюз в Тихия Океан . ( обаче те първи имат такъв , защо толкова се оплакват ?)
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, стига сте говорили глупости, бе, излагате се жестоко!Отворете си читанка.бг, намерете Библията. Има я там - и Новият и Старият Завет.Почетете малко. Стига сте говорили наизуст! Като някакви футболни фенове сте станали - знаете, не знаете, коментирате и раздавате плюсове и минуси. Ако ви е еня за живота ви - как ще протече и как ще свърши той, то четете! Не се превръщайте в кифли - всичко знаете, ама го знаете от Петел.бг или от Кокошка.бг.Четете!
40
0
 
8
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Бог да я прости САЩ!
39
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До читнателчитателю, то във библията пише че земята е плоска, трябва ли и на това да вярваме ?не може в библията да пише нещо за с а щ тъй като такава държава и народ не е имало по времето когато е писана. също няма и долина армагедон там
38
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китайчетата си правят търговийката с хамериканчетата която възлиза на 600$ млрд годишно ама иначе търсят отпор :)Тея манипулации че щели с рубли да работят, някак нямат почва. С тея рубли какво ще купят след като им платят с тях ? "Оттърването" от долара съвсем няма да е толкова лесно колкото другарите си мислят. Търговията в света се извършва в долари, като под търговия се разбита всичко , не само петрол
37
2
 
12
 
! Отговори
читнател преди 9 години
Настина в откровенията на Йоан в главата за Армагедон пише че война от изтока притежаващ 200 000 000 армия ще се съюзи с народа на Рош и ще победят антихриста в долината на Армагедон ! Точно така пише и тълкователи и самият ти можеш да предположиш че става дума за Русия и Китай. Дълго се чудеха кои е антихриста, но от година на година става ясно че това са САЩ . Не редовите жители а Израелтяните които управляват САЩ и разпнаха Христос !
36
0
 
5
 
! Отговори
до 51 Курти преди 9 години
Ми твоя работа. Щом си хомосексуалист, мисли.
35
8
 
4
 
! Отговори
до 50 анонимен преди 9 години
Ти пък кога си чел Библията, бе?Ти изобщо чел ли си каквото и да било, освен елементарни статийки?Библията ми цитира! Ти си *** човек! Не само не си чел, но не си и виждал Библията!Факт.
34
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В БИБЛИЯТА ПИШЕ ЖЪЛТАТА РАСА ЩЕ ЗАВЛАДЕЕ СВЕТА. ТОВА ТРЯБВА ДА ИМ СТАНЕ ЯСНО НА ХАМЕРИКАНЕТАТА. САМО ЕДНА КРАЧКА Е НЕОБХОДИМА ОТ СТРАНА НА РУСИЯ И КИТАЙ И ХАМЕРИКАНЕТАТА ОТИВАТ ТАМ ДЕТО СЛЪНЦЕ НЕ ОГРЯВА. А КРАЧКАТА Е ПРЕМАХВАНЕ НА ДОЛАРА КАТО РАЗПЛАЩАТЕЛНА ЕДИНИЦА. И ХАМЕРИКАНЕТАТА УМИРАТ ПРАВИ.
33
2
 
21
 
! Отговори
Габриела преди 9 години
Отвърщава ме това, че повечето страни и хора поддържат на САЩ, и на техният начин на живот, и на мислене, а това не е хубаво.
32
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da toi putin 6te vi spasi ot lo6ia zapad ...
31
2
 
27
 
! Отговори
сила преди 9 години
съюз между мечката и дракона-никой не може да ги спре
30
0
 
16
 
! Отговори
Габриела преди 9 години
Не знам дали вярвате ама това, което Ванга е казала преди време всъщност започва да става реалност.:)
29
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
куповач!!!!! На такива неграмотници ли им плащат от Русия да пишат в техен интерес.
28
1
 
19
 
! Отговори
ЦАР ПУТИН СПАСИТЕЛ преди 9 години
Шанхайската Организация За Сигурност съществува от 1996г, което в известна степен е съюз и военно сътрудничество между China, Кazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, TajikistanUzbekistan. Наблюдатели: Afghanistan, India, Iran, Mongolia и Pakistan. Гости и Диалог: Belarus, Sri Lanka и Turkey.От тук насетне е само развитие и усилване на съюза.А това, че Русия е била принудена да продава евтин газ на Китай е фарс. Цената със сигурност е ниска, но е заради обема и 30-те години гарантиран куповач.
27
40
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин се държи като П* с Обама. Обама е мъжкар и дори не го поглежда,а тоя путъо се прави на приятел. САЩ отново се подигра с русначетата. Цената на петрола падна, рублата се обезценява, икономиката на Русия без приходи от петрол е слаба, 1 $= 40 рубли. А путъо да се ежи колкото иска, комплексарщина съветска.
26
23
 
3
 
! Отговори
Лумпенщилцхен преди 9 години
Расия и Китай като ги гледам защо ли се сещам за БСП и ДПС...