Китай и Русия търсят заедно отпор срещу САЩ

Още е рано да се каже обаче, че възниква руско-китайски блок
20 ное 2014 22:00, Елка Василева
144
Китай и Русия търсят заедно отпор срещу САЩ
Барак Обама, Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: Reuters

Декларацията за по-тясно руско-китайско военно сътрудничество е явен признак за разгаряне на геополитическото съперничество заради общото желание на Русия и Китай да дадат отпор на американската хегемония в света, пише Гидиън Рахмън във "Файненшъл таймс".

В разгара на украинската криза Русия очевидно се стреми да покаже, че тя има алтернативи на връзките със Запада и мощен нов съюзник в лицето на Китай. Китай също има силна мотивация да се противопостави на Америка. Китайците бяха силно възмутени от широко рекламираната "преориентация към Азия", която включва разполагането на 60 процента от американския военноморски флот в Тихия океан.

Една от слабостите на Китай в съревнованието със САЩ за хегемония в азиатско-тихоокеанския регион е, че той има малцина явни съюзници в него. Америка, обратно, има договори за отбрана с Япония и Южна Корея и близки връзки с няколко страни от Югоизточна Азия. Сближавайки се обаче с руснаците, пред китайците се открива възможността да си създадат свой собствен мощен съюз.

Все още е рано да се каже колко реално съдържание има в тези (руско-китайски) връзки. Но две от съобщенията, направени от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, особено привличат вниманието. Първо, неговото изявление, че Русия и Китай възнамеряват да формират "колективна регионална система за сигурност", навежда на мисълта, че става дума за потенциално много амбициозно споразумение, далеч надхвърлящо периодичните съвместни военноморски учения. Второ, намерението на Китай и Русия да проведат догодина общо военноморско учение в Средиземно море също е нещо изненадващо. Ако видим китайския флот да патрулира в Средиземно море, това наистина ще ни даде усещане, че живеем в нов свят.

Ясно е какво тласка и китайците, и руснаците в тази посока. И едните, и другите не могат да се примирят с разширяването на глобалното военно влияние на Америка. Това, че американските военноморски сили се намират край китайските брегове, а войските на страните от НАТО в същото време са край руските граници, не може да не предизвиква тяхното недоволство. Затова, започвайки с военноморски учения в "задния двор" на Запада (засега все още не в Карибско море), руснаците и китайците изглежда започват внимателно замислена игра с цел да отблъснат противника.

Все още е преждевременно да се каже, че възниква руско-китайски блок, готов за пълна конфронтация със Запада.

Напротив, Китай изглежда се опитва ловко да играе и с двете страни. Интересно е, че този реверанс към Русия идва само седмица след една сравнително топла и плодотворна среща на върха между президентите на САЩ и Китай, довела до важно споразумение за климатичните промени.

Ясно е, че Русия и Китай споделят някои общи негативни чувства спрямо САЩ. И двете страни, в частност, са силно раздразнени от отказа на Америка да ги допусне да доминират в собствените им региони. И двете се чувстват вътрешно застрашени от опитите на САЩ да налагат своите разбирания за демокрация.

Това обяснява и сърдитата реакция на руския военен министър на американската подкрепа за "цветните революции". И двете страни не одобряват американския интервенционизъм и самата идея за еднополюсен свят. Затова те са готови да хвърлят много пари за оръжия с цел да се опитат да ликвидират разрива във военната мощ.

Русия обаче е много по-слаба от Китай. Икономиката й е в лошо състояние. А и отношенията й със САЩ сега са толкова влошени, че за разлика от Китай тя вече не може да разчита на на партньорство с Америка. Вследствие на това Русия трябваше да приеме неизгодна цена на газа в енергийното споразумение, което тя договори с Китай през май. Пекин също така сега притиска Москва да му продава своите високотехнологични оръжия, - нещо, от което руснаците досега се въздържаха.

Нещо повече, Русия все още храни дълбоки подозрения за дългосрочните последствия от възхода на Китай. Руският Далечен изток е богат на ресурси и е слабо заселен. Големи части от него са били колонизирани и откъснати от Китай през XIX век.

Руско-китайското сближаване, разбира се, следва да бъде внимателно наблюдавано. В дългосрочен план обаче отношенията могат да се влошат.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: КитайСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Николай Василев преди 9 години
До АнонименТи ще си първият, ако продадеш телефон на Китай, всички телефони се произвеждат в Китай, особенно айфоните, нокиите, сони ериксоните, които са даже в един завод! Не стига, че пишеш глупости, но са и анонимни! Още преди Нокия, да стане собственост на майкрософт, затвориха всички заводи в Европа, които и без това, само сглобяваха китайски, части. А Сащ, ако си влошат отношенията с Китай, ще им фалират, най-големите корпорации-защото производствата отдавна са в Китай!
104
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НикакПроблема на троловете е същия както на комунистите. Плещите (пишете) пълни глупости все едно, че сте невероятни експерти без реално да имате познания, дори най-бегли. И само, за да сменят полчата *** да разберат, че в комунистически Китай няма пенсий и пенсионери, освена ако не са си внасяли индивидуално в частен фонд (те са доста малко), а социялните им помощи са еквивалентни на 3 евро.
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Майне фредоНедей да жалиш, а отвори един учебник по география. Ще ти бъде от много голяма полза.
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do 101 Съвместната търговия на Русия и Китай е капка в морето от цялата маса долари в обръщение.
101
11
 
4
 
! Отговори
Майне фредо преди 9 години
Всичкото злато на Китай се съхранява в Американски трезори в САЩ, нима жълтите няма да клекнат , от край време сопата движи хората ,а на САЩ тоягата е най голяма.Само ми е жал са природата на Сибир Китайските скакалци ще я унищожат за 20 години !
100
5
 
3
 
! Отговори
Телепорт преди 9 години
Много ми е чудно как ще направят учение в Средиземно море след като проливите се контролират от нато дори факта че Русия и Турция са в тясно икономическо сътрудничество(между двете страни има договор за общ пазар и безвизов престой до 90 дни) но Босфора е на англичани и французи според Лозанския договор който е до 2023г.
99
15
 
5
 
! Отговори
А преди 9 години
Китай бавно ще погълнат Русия, без *** путинисти да се усетят. Така или иначе Русия изчезва, а на границите й има милиарди хора. Сигурно тогава ще изчезнат рязко и 90% от мненията тук, написани от разни бедни любители на путин, но мразещи България :)
98
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ко става ***,фалирахме ли хамериката вече ?
97
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Краварите вече усещат дебелия.
96
18
 
9
 
! Отговори
110 преди 9 години
в Москва по демографията работят 30 000 китайски и още 40 000 турски строителни работници. рускините нямат нищо против тъй като руските мъже са заети с агресията срещу украйна и алкохолизма
95
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
северен Кавказ е практически прочистен от рускоезично население. властта се крепи на купени местни етнически лидери като кадиров. колко ще продължи това, всеки случай няма да е дълго
94
7
 
7
 
! Отговори
110 преди 9 години
ако сравняваш демографията, то тя в русия е пълна катастрофа. прираст има само в кавказкия райо и поволжието. в Сибир руснаците са малцинство и въпреки високото заплащане продължават да се изселват към европейската част
93
7
 
8
 
! Отговори
Никак преди 9 години
До АнонименПолитиката която Китай води десетилетия наред всяко семейство да има максимум по едно дете ще ги удари демографски скоро и ще имат сериозни проблеми не защото ще станат 7 млн като нас, а защото ще имат проблеми със социалните плащания и пенсиите, дори и да им остане силна икономиката /а това няма да продължи вечно/. Не всичко е прекрасно, както всички си мислят, не всички в Китай са китайци, те също имат проблеми с малцинствата и запада ще използва всяка възможна ниша.
92
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чета,че китайските фирми работещи по разширяване на московското метро са спрели работа и искат предоговаряне за плащания само в долари. дружбата си е дружба ама сиренето е с пари, а за пари възприемат долара. русия от няма и къде подписа договор за газта с китай на най ниски цени и пусна китайски инвестиции и собственост в добивната си индустрия.
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който работи и търгува с Китай, реално разполага с достъп до 1/5 от световния пазар. Вярно, не са най-платежоспособните, но и не е нужно да им продаваш iphone-и, на тях и телефон за 10 кинта ще им върши работа.
90
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
китайската външнополитическа доктрина предвижда присъединяването на цял Сибир и монголия . начините са по пътя на икономиката и демографията
89
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от украйнската криза печели само китай,губи запада и най губи русия.
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от едната страна има огромно празно пространство на Сибир, от другата 1.4 милиарда население, как мислите ще се възстанови равновесието
87
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
китайския натиск към Сибир е неудържим. инвестиции, работници по инфраструктурните проекти, смесени бракове,стоки и услуги така че тези райони са по зависими от пекин отколкото от Москва. русия е икономическо и демографско джудже в сравнение с китай. скъсвайки връзките си със запада сега е изцяло зависима от това китай да й купува суровините
86
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
териториите които русия окупира в китай са 1.6 млн кв км. китайските дипломати в прав текст са заявили на руските че териториите трябва да бъдат върнати. това са хабаровск магадан Владивосток. аляска също не е била взета с война