От Германия: Ние губим Русия!

Шеф на Германско-руския форум иска отмяна на санкциите
20 ное 2014 20:29, Елка Василева
194
От Германия: Ние губим Русия!
Снимка: архив, Reuters

Стига санкции! Русия трябва отново да бъде зачитана и приемана като партньор на Запада. Руските граждани трябва да усещат, че са добре приети в Европа, пише Мартин Хофман* във в. "Тагесшпигел".

Това е сигнал за тревога. Предупредителен сигнал към всички онези в политиката, които ходейки насън, вярват в превъзходството на Запада. Към онези, които са убедени, че Западът би трябвало най-накрая да покаже сила и да наложи по-строги санкции. А също към онези далновидни привърженици на Източната политика, които залагат на диалога, но са убедени, че е изключено да има война и в крайна сметка ще победи разумът.

Призивът идва от човек, който не принадлежи нито към "левицата", нито към "десницата", и който няма претенцията, че може да разбере или да обясни Русия или дори Путин. Като западногерманец по време на Студената война аз съм учил
славянска филология, а от почти 25 години работя за и с руското гражданско общество. А също с хора, които са ангажирани в обществото с общи интереси в културата, околната среда, науката, политиката и икономиката.

Аз бия тревога: ние губим Русия! Не само управленския елит около президента Путин, не, а цял един народ, един голям европейски мислещ народ. Един народ, който цени като цяло Европа и особено Германия - въпреки опита от двете световни войни и Студената война. Един народ, който е дал решаващ принос за освобождението на Германия от фашизма и за това ние германците днес отново да живеем в единство и свобода. От нас се отвръща една нация, която винаги се е надявала някой ден да дойде при Запада и да бъде уважавана и приета като партньор.

Никой не трябва след това да казва, че не е разбрал или забелязал: ситуацията днес е различна, но в никакъв случай не е по-добра от тази през Студената война. Във всеки случай никога през 80-те години не съм преживявал такова емоционално страдание и разочарование. Голямо мнозинство от руското население се чувства нечуто и неразбрано. Хората са разочаровани от Запада и не искат повече да бъдат вечният губещ.

Естествено, може да се възрази: Путин не е народът. В крайна сметка Русия започна конфликта. Хората в Русия са жертва на невиждана пропаганда. Няма съмнение, че за нас емоционалното и натоварено с патриотични нюанси отразяване на събитията е смущаващо и обезпокоително.

Но не бива да се заблуждаваме: ние губим именно онези, които винаги са гледали на Запад. Именно либералните елити често се оказват разочаровани и засегнати от картината, която представят европейските медии и проучвания на общественото мнение. Тъкмо ние не виждаме, че стратегията на Запада (ако въобще има такава) само помага на руската пропаганда. Чрез санкции, които руското население възприема като наказание или заплаха, чрез отказа за водене на равнопоставен диалог, чрез високомерието, с което някои си въобразяват, че притежават по-добри ценности, и чрез двойни стандарти. Тази политика вкарва руската нация в един невиждан досега съюз с властта и подготвя поле за действие на агитатори от всевъзможни политически цветове.

Защо сега ние германците, които много пъти сме получавали подаръци от историята и от Русия, не положим усилия да се осмелим да направим първата крачка? Ние трябва да спрем да изпълняваме своите собствени предсказания чрез упреци, обвинения и все нови "червени линии"! Трябва да действаме и то бързо!

Призовавам всички актьори на Запад да се намесят дори по парадоксален начин! Руснаците са по-чувствителни към символи, жестове на уважение и знаци на помирение, отколкото си мисли Западът. Нека предприемем курс на засилен диалог във всички области - в политиката, икономиката и особено в обществената сфера.

Сега е по-важен от всякога един Петербургски диалог. Икономическите санкции трябва да бъдат премахнати. Руските граждани трябва да почувстват, че са добре приети в Европа. Нека не пропиляваме този капитал за мир и справедливост през 21 век.

*Авторът е изпълнителен директор на Германско-руския форум
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още по темата: ГерманияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
0
 
! Отговори
148 до 151 преди 9 години
*** си ти. Германия обича Америка - за нея тя е по-големият брат, който я освободи от комунистическата заплаха, даде й демокрация, свобода и благоденствие - от руините на войната стана 3 стопанска сила в света! Германия си прави законите по американски образец, държи си златото в Америка, германските студенти учат в чужбина единствено в Америка... Въобще Германия е най-близката неанглоезична страна до САЩ - факт. Е, сега и ти понаучи нещо, кажи мерси.
123
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 9 години
Германия не харесва Америка по една единствена причина: никоя велика сила не обича някой да й се налага.
122
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 9 години
Време е, да се чуват повече такива трезви гласове в цяла Европа.
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изборите в Украйна бяха фиаско за Запада, хората от тази териотория наречена Украйна явно изразиха, че 65-75 % се чувстват свързани с Русия и независимо от пропагандата, натиска и липса на перспектива и партия, не са изгубили чувството за обич към РОДИНАТА. А Байдън ясно показа, какво е американец - страхлив и *** полудиот, жител на една държава, която скоро ще плати за всичката скръб и болка, която е причинила на тази земя.
120
1
 
5
 
! Отговори
до 148 преди 9 години
Ха-ха, ***! Германия не обича Америка, защото са им извити ръцете за всичко. Просто продават повече Мерцедеси в Америка и затова си кротуват. Попрочети форумите на ZEIT DE и ще видиш мнението на германците за Америка, Украйна етс. Ти живи германци които работят с американци познаваш ли? Аз да.
119
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живеем в свят, в който големия изяжда по малкия. "Няма по добър тиранин". И американците, и руснаците,и китайците, и германците ...... и всяка една голяма държава иска да живее на гърба на по малките. Най доброто е да стоиш в страни и да не се буташ в мелето. Нашият път е друг. Да оправим нашата "кочинка" да излезем от всякакви "алианси". И ако решат да се бият зверовете да се оправят, а ние да се надяваме че няма да унищожат "Планетата "
118
13
 
1
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До Анонимен (138):Що не попита източно-германците какъв "подарък" получиха от Русия / СССР ? Та дори и сега след 23 години Източна Германия все още не е настигнала напълно Западна Германия. Хайде стига, все още има живи хора, които помнят онова време и не са с промити мозъци или платени *** на Кремъл. И да - руския народ не е виновен за безумията на Путин, но ще страда заради неговите глупости. Да са мислили като са гласували.
117
13
 
4
 
! Отговори
145 до 146 преди 9 години
Мисленето ми е много по-добро от твоето и затова те информирам: Германия ОБИЧА Америка! Повече от всеки друг на света, защото на нея дължат демокрацията и икономиката си!Друг път внимавай като попръцкваш лъжи - някой сме по-умни и ги хващаме лесно.
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До :)))))защото е пет пъти по голяма,за да не кажа повече.
115
6
 
15
 
! Отговори
до145 преди 9 години
В Германия мразят америка, защо?. Те не мразят Русия а мразят Америка. Ти не можеш да отговориш на този въпрос, сто процента съм убеден. Защото имаш ограничено мислене. Типично за зомбираната десна софийска младеж.
114
21
 
6
 
! Отговори
лек мих ам арш преди 9 години
Германски русофил, платен от Кремъл.Изобщо "германски русофил" звучи като "германско порно" - отврат!
113
6
 
6
 
! Отговори
ръмпи преди 9 години
в Китай като сменят не само министър-председателя, а и целият изпълнителен орган на всеки 5 или 10 години, да не би да е тръгнала страната в друга посока, неможе един човек да стои вечно във властта, изкривява му се мисленето и губи реалност, няма да се учудя Путин да тръгне да се клонира след година - две, разберете че той не е Русия, а трябва да служи на Русия
112
5
 
21
 
! Отговори
grjgkrjgr преди 9 години
Всички злобни коментари по адрес на Русия са от завист че някои имат достойнство и независимост. А не като България изтривалката на Запада и надупена пред всякакви дребни еврочиновници. Никой не обича измекярите, затова дори Сърбия например ще ни задмине. Ухажвана е постоянно от ЕС и САЩ заради отстояване на позиции!
111
11
 
2
 
! Отговори
ръмпи преди 9 години
защо трябва да е пияница, достатъчно е да не толкова самовлюбен като Путин, който съобразява всичко с рейтинга си и властта, а е само един временно управляващ, той ще си отиде, но руския народ ще остане
110
15
 
5
 
! Отговори
ръмпи преди 9 години
ЕС и Русия трябва да работят в много тясно сътрудничество, само така ще са достоен опонент на САЩ, но Путин трябва да бъде свален, той води страната към разруха и изолация
109
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 140Чудесно е сравнението ти между ирак и русия хахахахаха еднакъв тип изостанали "държава"-бензиностанции
108
2
 
27
 
! Отговори
Браво преди 9 години
Зер гуут, хер Хофман!Идва времето, когато германците ще се усетят, и тогава всичките микрофони, които ЦРУ е наблъскало по дупките на Меркел няма да помогнат на ционистите.А, между другото, отказът от долара в системата на БРИКС бавно и постепенно напредва.
107
6
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Руските пари загубиха и няма да си ги върнат!В Русия печелеха от 1 евро 10,а за да изкарат от САЩ 10-трябва да дадат 9!Числата са примерни,но съотношението е такова!Най-големи са печалбите на неразвитите още пазари-факт.Сега Китай ще обере каймака и има да мигат на парцали!Но така е-слугинажа на САЩ се заплаща скъпо-със собствения упадък!
106
3
 
5
 
! Отговори
до 136 преди 9 години
Да пишеш глупости. Толкова ли са ограничени твойте мисловни възможности?. Не можеш ли да напишеш нещо смислено , хитроумно, за да обориш опонента или глупостта те съпътства в живота.
105
15
 
5
 
! Отговори
:))))) преди 9 години
руснак, защо руските скотове не могат да доживеят до 60 години в "хубавата" русия? Защо русия е първа по употреба на хероин в света? Защо русия е втора по производство на порно в света? Защо русия е първа по алкохилизъм в света? Защо всеки ден по 30 човека загиват в катастрофи в русия? Защо убийствата в русия са 5 пъти повече от тези в България? ОТГОВАРЯЙ!