Най-добрият начин да атакуваш Путин

Икономическото оръжие може да подкоси дори и недосегаемия руски президент
27 дек 2014 20:38,
967
Най-добрият начин да атакуваш Путин
Снимка: Reuters, архив

Краят на годината не е особено приятен за президента на Русия. Парите на сънародниците му имат далеч по-малка стойност в сравнение с началото на годината. Като се има предвид, че 15% от населението живее под прага на бедността, средната класа е около 20 на сто, а мнозинството от останалите е някъде по средата, неслучайно в последно време се връщат спомените от жестоката бедност в Русия от средата на 90-те.

Както отбелязва сп. “Нюзуик”, бяха взети извънредни мерки за спиране на свободното падане, но ситуацията продължава да е кризисна, особено що се отнася до прекалената зависимост на руската икономика от цената на петрола и липсата на стратегически инвестиции.

Властта в Кремъл е изправена пред трудни решения. Разумни икомически реформи ще доведат до още по-тежки времена за хората, поне за няколко години. Подобни кардинални реформи ще трябва да са съпроводени и с политически маневри, които ще подкопаят сериозно имиджа на Путин като един от най-властните и неотстъпващи мъже в света.

Говори се за връщане в управлението на Алексей Кудрин – близък до Запада бивш финансов министър. Кудрин се оттегли преди време, защото вярваше, че Москва отделя прекалено много пари за армията и недостатъчно за пенсии. С други думи ексминистърът е застанал срещу Путин и връщането му сега може да се изтълкува като отстъпване от страна на президента.

На Запад, икономическата катастрофа в Русия стряска доста хора, но и е посрещана с удовлетворение от други, предвид събитията в Украйна. Но руската криза се отразява най-вече на обикновените хора, а не на тези, които взимат решенията за намеса в съседна страна. Според “Нюзуик” наложените санкции просто не успяват да засегнат достатъчно силно руския елит.

Всъщност, макар и Владимир Путин да продължава да се радва на огромна популярност, обкръжението му въобще не е толкова долюбвано. В тази връзка санкции с конкретни цели от елита на политически функционери и олигарси биха се приели със задоволство от руското население. Но по-широки мерки срещу цялата икономика неизбежно ще доведат до остри реакции на хората срещу Запада.

Редица анализатори се питат дали увеличаването на натиска върху Путин е желан ефект. Ако силната фигура в Русия се оттегли, има ли гаранции, че страната ще е по-стабилна, по-готова за преговори и компроси по спорни въпроси? Истината е, че никой не знае и затова може да се заложи на “с него зле, но без него още по-зле”.

Санкциите срещу Русия може да са огромна грешка и да доведат до катастрофални резултати. Може и да се окажат повратна точка за по-добри взаимоотношения. Свалянето на Путин от власт може да е нова ера за Русия, но дали няма да се стигне до нестабилност каквато виждаме в Либия, Ирак, Египет.

При липсата на ясни доказателства, най-логичният подход би следвало да бъде да се изолират мерките, които не дават резултат в продължение на дълъг период от време. За “Нюзуик” категоричен провал са претърпели опитите в последните 20 години за приобщаване на Русия към международната общност без да има наказания, ако Москва не се придържа към установените стандарти за членство.

Има ясни послания, които биха помогнали: ако нарушиш правилата на общността, ще има последствия. И конкретно – ако продължаваш да се намесваш във вътрешните работи на Украйна, санкциите ще останат в сила. А ако решиш да потърсиш подновяване на добрите отношения със Запада, той трябва да ти помогне и да бъде твой приятел, не враг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


967
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
541
1
 
1
 
! Отговори
Училище любимо ... преди 9 години
До Елховчанин 748Защо си мисля, че думата "история" не се пише точно, както си я написал "историА", а така също и думата "лАятиница", както си я написал, не се ли пише правилно "латиница"? Там в гр.Елхово не сте ли ходили на училище?
540
4
 
4
 
! Отговори
Гьобелс преди 9 години
За ония дето чакат предателя Горбачов и алкохолика Елцин и двамата *** на Обама - тейната мама!Само Путин е човекът, който е способен да измъкне от калта клетата ни държавица България! Иначе, ако чакате оная царевица, помощ от Америка, ще я дочакате, ама ще я видите първо през оня кривия макарон ...
539
0
 
2
 
! Отговори
Путьо преди 9 години
Най добрия начин е тактическо ядрено оръжие в Източна Европа.
538
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драги путинофили,каквито и глупости да пишете факт е, че на никого не му пука за вашия любимец. За нормалните хора той е същото *** като КНДР еквивалента си.Нито е първият, нито ще е последният повярвал си ***. Въпрос на време е да доразсипе Русия, естествено с помощта на САЩ и ЕС, после руснаците сами ще му отвинтят тиквата.Та така...
537
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анализаторАко има други мнения готов съм да ги обсъдим!!!!лизаторите на путински *** дгд
536
8
 
22
 
! Отговори
:) преди 9 години
След всички атаки и мизерии, рублата върви нагоре, а Путин е с 80% подкрепа. 1 Щатски долар = 50,9190896 Руски рубли.
535
8
 
26
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Нищо не може да го събори Путин!!!
534
7
 
14
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
И в крайна сметка какво ще получат (и дали наистина им минава през акъла какво ще получат) българите от Русия в случай на въоръжен конфликт, след като имат пет краварски бази на своя територия?АМИ ПЕТ БРОЯ ТОПОЛ М И ТО ГРАТИС!Ако има други мнения готов съм да ги обсъдим!!!!
533
2
 
3
 
! Отговори
из России преди 9 години
До по России я всегда писал что Америка это только для Америки,чем раньше Bам дойдт тем лучше
532
1
 
8
 
! Отговори
Внимание! преди 9 години
Умната, по-деликатно. Северно-корейските хакери ви предупреждават да се държите по-възпитано и културно.
531
1
 
10
 
! Отговори
Елховчанин преди 9 години
Нищо лошо няма. Чрез Гугъл потърсете,,Тракийска култура,писменост и историа с Георги Бялков,, и ще разберете защо.Лаятиницата е също българска азбука.
530
19
 
8
 
! Отговори
ха,ха,хааааааааааа.. преди 9 години
ЗА КВО ДА АТАКУВАШ ПУТИН---КОЙ ВАДИ НОЖ НА УМРЕЛО КУЧЕ И... УМРЕЛ КОМУНИСТ?
529
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
752, въглищата от Русия не са помощ, а сделка за осигуряване на електричество за Крим от страна на Украйна!
528
2
 
8
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 9 години
Да вземат Дянкофф за фин. министър. Тогава ще разберат... че сегашното им положение всъщност е било много добро.
527
2
 
6
 
! Отговори
Филю преди 9 години
До из РоссииНе са нужни обяснения. Всеки, който употребява клавиатура, знае че съществува форумна етикеция. Известно е, че който не я спазва и не използва кирилица, няма да бъде прочетен от повечето посетители на форума. Затова, с маймуница се пишат глупости, които са извън темата.
526
2
 
3
 
! Отговори
ник преди 9 години
В този линк ще намерите истината за неволите на Русияnovinar.bg/news/reaktor-na-badeshteto-ili-chista-proba-izmama_NDg1NDsyNQ==.html
525
3
 
7
 
! Отговори
из России преди 9 години
До pozelenqla reptilka ты даже на болгарском писать не умеешь
524
3
 
11
 
! Отговори
из России преди 9 години
До pozelenqla reptilka пожалуйста пишите хотя бы на болгарском чтобы я Вас понимал ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ГОСПОДА БОЛГАРЫ ПОЖАЛУЙСТА ОБЪЯСНИТЕ ЭТОМУ ГОСПОДИНУ ,ЧТОБЫ ПИСАЛ НА БОЛГАРСКОМ(СЛАВЯНСКОМ АЛФАВИТЕ)
523
4
 
18
 
! Отговори
Филю преди 9 години
Добре, де! Не разбирам защо отношението срещу Русия се ограничава до отношение към личността на Путин? Той не е монарх. Както Обама, така и Путин е излъчен от партия. Партията "Единна Русия" има достатъчно поддръжници в Русия и едва ли ще прекрати дейността си след евентуалното сваляне на Путин от президентския пост. В САЩ републиканската им партия продължава да съществува и след президентството на Буш.
522
1
 
4
 
! Отговори
из России преди 9 години
До pozelenqla reptilka пожалуйста пишите хотя бы на болгарском чтобы я Вас понимал