Тайната власт в Украйна

Богаташи с нечувани състояния, натрупани по съмнителен начин, дърпат конците
Обновена: 18 фев 2015 20:05 | 18 фев 2015 20:05, Елка Василева
158
Тайната власт в Украйна
Снимка: архив, Reuters

"Групата на Ахметов", "групата на Фирташ", "групата на Порошенко” или пък тази на Коломойски? Богаташи с нечувани състояния, натрупани по съмнителен начин, продължават да дърпат конците на властта в Украйна, пише Дойче веле.

Младият харковски юрист Александър Новиков пише с много болка за най-големия нерешен проблем на страната: олигархията. Според него случващото се в Украйна има две лица. Първото от тях показва Майдана, където избухна "революцията на достойнството", както я наричат романтиците. Второто обаче остава в сянка, встрани от общественото внимание. Това е лицето на олигархията, в чиито ръце са съсредоточени властта и капиталът.

Общото за всички олигарси е както огромното богатство, така и съмнителният произход на парите им. Те обикновено са забогатели през 90-те години на миналия век, когато изкупиха на безценица държавните предприятия или просто ги превзеха отвътре. По онова време не друг, а политиката им помогна да изградят своите концерни с връзки по цял свят. И пак тогава те постепенно овладяха инструментите за въздействие върху политиката.

Виктор Янукович, когото преди година Майданът прогони от президентското кресло, по някое време също реши да стане олигарх. Първо промени конституцията, после взе да измества големите играчи от икономическите им ниши, а накрая неговото семейство установи контрол над цялото производство на хляб в Украйна.

Порошенко още не се е разделил с бизнеса си

На украинските олигарси всичко им е позволено. Ринат Ахметов например първо отвори банка, после реши, че като син на миньор може да превземе стоманената и каменовъглената индустрии в Източна Украйна, а днес неговият холдинг вече произвежда една трета от електроенергията в страната. В продължение на шест години Ахметов беше депутат, финансираше предизборните кампании на своите политически приятели и винаги успяваше да си осигури парламентарно мнозинство, когато се приемаха закони, засягащи големия бизнес. Днес Ахметов вече не е в парламента. В Украйна бяха избрани нов президент и нови депутати, важните позиции в държавата преминаха в други ръце. Дали обаче ерата на олигарсите е отминала?

За жалост - не. Украинските политолози вече добросъвестно преброиха колко депутати получават финансова подкрепа от известни милиардери. В списъка отново се появяват добре познати имена: „групата на Ахметов”, „групата на Коломойски”, „групата на Фирташ”, „групата на Еремеев”, „групата на Порошенко”. Защото и Петро Порошенко, сегашният украински президент, също тръгна като предприемач. „Шоколаденият крал” обаче тепърва трябва да изпълни обещанието си и да излезе от бизнеса. Да не говорим, че все още притежава и собствен телевизионен канал.

Недоверие към икономическите елити

Така че и до днес хората в Украйна – средната класа, селяните, интелектуалците, студентите – следят с недоверие дейностите на олигарсите. Обикновените украинци, които през 2004 г. и 2014 г. участваха в две мирни революции, имат пълно основание да не вярват на олигарсите, още повече, че въпреки беднотията сами събират помощи за своята армия, в чиито редици техните синове и братя вече от месеци водят сражения в Източна Украйна. Тези обикновени украинци също имат свои представители в парламента. И очакват от тези представители да започнат да изпълняват обещанията, дадени на Майдан. Очакванията им обаче се прекалено различни.

Мнозина от живеещите в Донбас настояват направо за национализация на индустриалните предприятия, защото милиардерите ги били довели до просешка тояга. И другаде в Украйна обаче гражданите са убедени, че олигархията поражда беззаконие и корупция. В такова общество украинците не искат да живеят. И не случайно пак излизат по площадите, за да протестират срещу всемогъщите икономически босове. Лозунгът им е един: „Европа! Европа! Европа!”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: Украйнаолигарси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
4
 
! Отговори
boris преди 9 години
Говорете за БГ,как допуснахме олигархията да ръководи държавата
97
5
 
21
 
! Отговори
rustam преди 9 години
дръжте се братя украинци скоро червената армия ще ви освободи от олигарсите но дано си спомнят и за нас българите ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ И РУСКАТА АРМИЯ ЧАКАМЕ ВИ
96
21
 
4
 
! Отговори
1chovek преди 9 години
До Верно ли? 141ЕС не значи някой да работи, ти да лежиш на фотьойла и да чакаш да ти донесат в чинията. Ако си търсиш нещо такова - не е късно да емигрираш в Русия, да се запишеш в партията на Путин и евентуално и с малко късмет може и да ти тръгне "кариерата".На Запад се бачка. За неинициативни хора там животът е скучен, да не кажа че им и дотяга. Мани, не си е работа, значи....Трудът е отживелица, ставай партиец докато е време :)
95
0
 
16
 
! Отговори
Боже, мили ... преди 9 години
И заради финансовите и политически интереси на олигарсите от групата на Ахметов, групата на Коломойски, групата на Фирташ, групата на Еремеев, групата на Порошенко, воюваха и загинаха толкова много украински момчета върху руската територия.
94
3
 
11
 
! Отговори
Укр.власт-непукизъм! преди 9 години
>Нашата задача е да възстановим работата на извънредните служби във всеки един град. Ако не знаете, по време на конфликта на централните ведомства на Украйна е била дадена заповед да изведат всички тези служби от градовете, като се стигнало до там, че дори оборудването и цялата техника са били изведени от там. Хората просто са били изоставени. Сега ние ще върнем автомобилите за спешна помощ. Следващият етап е да организираме мирния живот, за да могат хората да разберат, че ни е грижа за тях, каза Алексей Кострубицки, ръководител на МИС на ДНР.<
93
2
 
16
 
! Отговори
Винету преди 9 години
И какво се оказа,че едрите предприемачи в Русия са олигарси - грабители на народа, а в САЩ са честни бизнесмени - филантропи!
92
6
 
6
 
! Отговори
Бреей преди 9 години
Знам си аз че украинците са най- нещастни - къде другаде по света един човек владее повечето въглищни мини - отговорът е никъде - е не съвсем никъде. Четох в руската преса че олигархия има само в Украйна - е как да не подкрепяш опълченците които явно носят освен разрушения и демокрация.Същото правдива Русия казва и за явния украински фашизъм който е на власт. Пардон тук нещо насмотахме конците защото дучето казва друго по въпроса - олигархии не може да има в Италия-само корпоративен капитализъм.
91
1
 
20
 
! Отговори
Това не го разбирам преди 9 години
Немска медия го пише.И пак има ......не знам как да ги нарека ...... индивиди които продължават да ядат американски ЛА-НА.Еййй богу ..........
90
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали руски или украински тези олигарси са ***. В основата си и третият райх имаше *** финансиране. Бандера за също е евреин.
89
19
 
6
 
! Отговори
НИКОЛОВ преди 9 години
До ФХ : НАПЪЛНО ВЯРНО !!!!! Разпада на институциите в България е абсолютно същото !!!! Чрез олигархията Русия превзе Украйна и сега това в Донбас беше "военна разходка" , предварително подготвена от предателствата на украинската олигархия !!!! У нас върви същия или подобен план - чрез ВТК РУСИЯ ПРИТЕЖАВА 100% БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИКАЦИИ, КОИТО МИНАВАТ ПРЕЗ ВИВАКОМ ,СЕГА ПРИДОБИВА ТЕЛЕВИЗИЯ , ПРИТЕЖАВА И ДРУГИ ФИРМИ С РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ !!!! Фалита на КТБ беше подготвен още през 2013г.!!
88
0
 
18
 
! Отговори
ФХ преди 9 години
Също като при нас.
87
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До $оро$--нещо в последните две седмици,рублата изби зъбите на зеления...а за еврото няма да говорим-направо го остави без чине.....а ти си чакай....
86
27
 
4
 
! Отговори
$оро$ преди 9 години
Рублата няма да я бутам защото тя си пада сама...
85
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До bolbovВ Донбас е установена диктатура на пролетариата в нейния реален вид----------------- Само дето отнякъде трябва да си внесат пролетариат. Щото техния вече е с пушки на рамо и трудно ще замени пушките с лопати. Вие представяте ли си Гиви да се върне в задния двор на завода като мотокарист?
84
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди малко тази вечер на спешно заседание на Съвета по национална сигурност и отбрана СНСО на Украйна ,съвета одобри обръщение към ООн и ЕС относно разполагането на мисия по подържането на мира ,реда и сигурността в Украйна.. ...Това беше урките клекнаха Разбраха,че няма да е на тяхната и прежалиха и Крим и Донбас, Поздрави за новата млада държава в Европа-Новорусия !
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТука няма да го прочетеш НО в западния печат а най вече в хамериканския 100 процента !
82
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще видим същото заглавие, НО вместо Украйна да пише България? ! ? !
81
2
 
25
 
! Отговори
Анон преди 9 години
Изглежда светът е решил: Крим остава руски, ДНР и ЛНР остават в Украйна ,но със самостоятелна администрация и политика, границите между Украйна и Новорусия се подравняват и остават стабилни, Украйна никога не влиза в ЕС и НАТО.Последна дума има Америка. дали ще се съгласи на това.
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 121ами, колега, целият свят е затаил дъх за Дебалцево, както миналата година за Иловайск. Не сме ги чували до преди, прав си. Просто символ. На политики.
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да питам аз #КОЙ разреши статия с това заглавие, #КОЙ? Нощната смяна какви ги вършите?