Тайната власт в Украйна

Богаташи с нечувани състояния, натрупани по съмнителен начин, дърпат конците
Обновена: 18 фев 2015 20:05 | 18 фев 2015 20:05, Елка Василева
158
Тайната власт в Украйна
Снимка: архив, Reuters

"Групата на Ахметов", "групата на Фирташ", "групата на Порошенко” или пък тази на Коломойски? Богаташи с нечувани състояния, натрупани по съмнителен начин, продължават да дърпат конците на властта в Украйна, пише Дойче веле.

Младият харковски юрист Александър Новиков пише с много болка за най-големия нерешен проблем на страната: олигархията. Според него случващото се в Украйна има две лица. Първото от тях показва Майдана, където избухна "революцията на достойнството", както я наричат романтиците. Второто обаче остава в сянка, встрани от общественото внимание. Това е лицето на олигархията, в чиито ръце са съсредоточени властта и капиталът.

Общото за всички олигарси е както огромното богатство, така и съмнителният произход на парите им. Те обикновено са забогатели през 90-те години на миналия век, когато изкупиха на безценица държавните предприятия или просто ги превзеха отвътре. По онова време не друг, а политиката им помогна да изградят своите концерни с връзки по цял свят. И пак тогава те постепенно овладяха инструментите за въздействие върху политиката.

Виктор Янукович, когото преди година Майданът прогони от президентското кресло, по някое време също реши да стане олигарх. Първо промени конституцията, после взе да измества големите играчи от икономическите им ниши, а накрая неговото семейство установи контрол над цялото производство на хляб в Украйна.

Порошенко още не се е разделил с бизнеса си

На украинските олигарси всичко им е позволено. Ринат Ахметов например първо отвори банка, после реши, че като син на миньор може да превземе стоманената и каменовъглената индустрии в Източна Украйна, а днес неговият холдинг вече произвежда една трета от електроенергията в страната. В продължение на шест години Ахметов беше депутат, финансираше предизборните кампании на своите политически приятели и винаги успяваше да си осигури парламентарно мнозинство, когато се приемаха закони, засягащи големия бизнес. Днес Ахметов вече не е в парламента. В Украйна бяха избрани нов президент и нови депутати, важните позиции в държавата преминаха в други ръце. Дали обаче ерата на олигарсите е отминала?

За жалост - не. Украинските политолози вече добросъвестно преброиха колко депутати получават финансова подкрепа от известни милиардери. В списъка отново се появяват добре познати имена: „групата на Ахметов”, „групата на Коломойски”, „групата на Фирташ”, „групата на Еремеев”, „групата на Порошенко”. Защото и Петро Порошенко, сегашният украински президент, също тръгна като предприемач. „Шоколаденият крал” обаче тепърва трябва да изпълни обещанието си и да излезе от бизнеса. Да не говорим, че все още притежава и собствен телевизионен канал.

Недоверие към икономическите елити

Така че и до днес хората в Украйна – средната класа, селяните, интелектуалците, студентите – следят с недоверие дейностите на олигарсите. Обикновените украинци, които през 2004 г. и 2014 г. участваха в две мирни революции, имат пълно основание да не вярват на олигарсите, още повече, че въпреки беднотията сами събират помощи за своята армия, в чиито редици техните синове и братя вече от месеци водят сражения в Източна Украйна. Тези обикновени украинци също имат свои представители в парламента. И очакват от тези представители да започнат да изпълняват обещанията, дадени на Майдан. Очакванията им обаче се прекалено различни.

Мнозина от живеещите в Донбас настояват направо за национализация на индустриалните предприятия, защото милиардерите ги били довели до просешка тояга. И другаде в Украйна обаче гражданите са убедени, че олигархията поражда беззаконие и корупция. В такова общество украинците не искат да живеят. И не случайно пак излизат по площадите, за да протестират срещу всемогъщите икономически босове. Лозунгът им е един: „Европа! Европа! Европа!”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: Украйнаолигарси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
4
 
! Отговори
До 81 преди 9 години
Под "нашенската Олигархия" имам предвид всички, които в продължение на 25 г грабиха и мамеха, като за световно ЦЯЛОТО бг общество, включително и етносите.А, така наречените политически окраски и платформи, с помоща на които ни маниполират са за лековерният електорат.
57
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***!
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МИШОКА - Какво толково тази Европа...как каво, мечтата на париите от бившия соц. Ние минахме по-рано, беше отдавна. Ти да не се смяташ за изключение.
55
0
 
25
 
! Отговори
МИШОКА преди 9 години
Европа! Европа! Европа! - Какво толково тази Европа какво ни даде гумени домати с търговски вид достоини за коледна украса но не и за ядене още какво че не мога да се сетя !!!!
54
2
 
8
 
! Отговори
До ъц преди 9 години
Ако тук турското малцинство реши нещо да се "противи" да си се сърди на ДПС. Те си гласуват за тях, ДПС беше във власта 20г и повече и нищо не направи за тях. Аз съм спокоен ...
53
1
 
10
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
***, поздравления!!!!!! Най-сетне - честна и достоверна статия.Между другото, написаното много точно наподобява поведението на нашенската олигархия. Та се страхувам, да не я докараме и ние до ситуацията в УК, ако турското малцинство в БГ реши, че повече не може да търпи мизерията и корупцията до която е докарано цялото българско общество!
52
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
накрая украинския народ ще разбере колко лошо беше изигран от една групичка олигарси , за жалост много късно , загинаха много хора , две области са полу разрушени а икономиката на украина е аулт , кои ще носи последствията след това
51
1
 
9
 
! Отговори
разковничето преди 9 години
Ем, нема лошо! Да продължава още войната в Донбас и хептем никога няма да се реформира Украйна... С независима и развиваща се страна далеч по-трудно да се договарятЮжни потоци и американски ТЕЦ-ове! Те затова Кремъл и Вашингтон си спретнаха за сетен път вече мерене на идиологии на чужда територия (преди това бяха Куба, Корея, Виетнам, Камбоджа, Афганистан...) Докато има фили/фоби на едните или другите, списъкът ще продължи да набъбва!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До * (68) трудно ли е да си представим вписване на олигарсите с произход made in USSR, BG и др. в кейнсианската икономика на САЩ. У нас и в Русия този подход не се развива и това изглежда е удобно. Изсмукват се съответните национални ресурси и се трансформират в богатство на въпросните олигарси и в същото време налице е възможност да се посова виновник за зверската експлоатация. Тук обаче няма място за тази дълга тема.
49
1
 
15
 
! Отговори
нднд преди 9 години
Това което пише в статията важи и за България - Тайната власт в България
48
6
 
9
 
! Отговори
До 69 преди 9 години
Олигархия има навсякъде по-света, но в Русия тя е огромни размери, може би над половината й икономика е окупирана от олигарси. Не мога да си представя как е възможно президент на една държава да привиква периодично и то публично олигарси за да им дава наставления.
47
3
 
21
 
! Отговори
А преди 9 години
Украйнците се оказаха много *** народ. Убиваха свой съграждани на майдана за да качат престъпника Порошенко и Янукович да ги управляват. Много ама много *** народ !
46
0
 
19
 
! Отговори
стоянчо преди 9 години
dnes.bg да не изтрещяхте бе? Какво е това откровение, какво е това чудо невиждано и нечувано от вас. Чак сега ли прогледнАхте!?Защо ли почвам да си мисля че някой си играе на залози за резултата от дуела!!!!!
45
4
 
24
 
! Отговори
Българин преди 9 години
С други думи, войната е между украинските олигарски (подкрепяни от амерканските олигарси) срещу народа на Украйна (опълченците).
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето едно препоръчано от мен заглавие за авторката, да разтегли малко локуми, че да има да четем: "Тайната власт в САЩ. Богаташи с нечувани състояния, натрупани по съмнителен начин, дърпат конците."
43
14
 
5
 
! Отговори
* преди 9 години
До Анонимен 58какви пазари може да има РФ,тя продава повече отколкото купува,разбира се продава изкопаемиа не стоки !Пазара на РФ е 1/10 от пазара на САЩ ,Китай продава 10 пъти повече в САЩ отколкото в РФ,за ЕС не говорим ,без западните пазари Китай е чао.Бензиностанцията нетденги,нема и да има скоро,защото Запада и даваше нисколихвени кредити,а това вече еневъзможно,ще налалеят и Западните покупки от РФ.За ЕС пазара в САЩ е в пъти по голям от на РФ,а и САЩ са най големия инвеститор в ЕС!
42
16
 
5
 
! Отговори
Путня преди 9 години
Путля има повече пари от всички украински олигарси взети заедно.
41
2
 
16
 
! Отговори
Краси преди 9 години
Ха ха, вечерта се очертава весела, скоро не се бях смял така като на това - "Лозунгът им е един: Европа! Европа! Европа!Те понеже на украинците лозунга им е един, та затова се трепят вече година. Ало журналята, вие съвсем изкукахте с тая пропаганда.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 53тези партенки за Нефтохима ,че бил западен ги остави за други балъци,Лукойл си е руски !Какво боядисване бе ,що не боядисаха ТЕЦ Варна или ТЕЦ Бобовдол,в мариците италианцитеи американците наляха на млрд. и нещо и са най модерните и с най добрите пречиствателниинсталации в Европа,такава голяма друга инвестиция няма!Този път източните далавери ще свършат постепенно с тези санкции се реже пъпната връв към БГ и още доста назначенибизнеси ще изгърмят след КТБ,Левски и др.
39
3
 
15
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Въпрос на време е лидерите на хунтата в Киев да избягат от Украйна или ще споделят съдбата на Садам и Кадафи.