Тайната власт в Украйна

Богаташи с нечувани състояния, натрупани по съмнителен начин, дърпат конците
Обновена: 18 фев 2015 20:05 | 18 фев 2015 20:05, Елка Василева
158
Тайната власт в Украйна
Снимка: архив, Reuters

"Групата на Ахметов", "групата на Фирташ", "групата на Порошенко” или пък тази на Коломойски? Богаташи с нечувани състояния, натрупани по съмнителен начин, продължават да дърпат конците на властта в Украйна, пише Дойче веле.

Младият харковски юрист Александър Новиков пише с много болка за най-големия нерешен проблем на страната: олигархията. Според него случващото се в Украйна има две лица. Първото от тях показва Майдана, където избухна "революцията на достойнството", както я наричат романтиците. Второто обаче остава в сянка, встрани от общественото внимание. Това е лицето на олигархията, в чиито ръце са съсредоточени властта и капиталът.

Общото за всички олигарси е както огромното богатство, така и съмнителният произход на парите им. Те обикновено са забогатели през 90-те години на миналия век, когато изкупиха на безценица държавните предприятия или просто ги превзеха отвътре. По онова време не друг, а политиката им помогна да изградят своите концерни с връзки по цял свят. И пак тогава те постепенно овладяха инструментите за въздействие върху политиката.

Виктор Янукович, когото преди година Майданът прогони от президентското кресло, по някое време също реши да стане олигарх. Първо промени конституцията, после взе да измества големите играчи от икономическите им ниши, а накрая неговото семейство установи контрол над цялото производство на хляб в Украйна.

Порошенко още не се е разделил с бизнеса си

На украинските олигарси всичко им е позволено. Ринат Ахметов например първо отвори банка, после реши, че като син на миньор може да превземе стоманената и каменовъглената индустрии в Източна Украйна, а днес неговият холдинг вече произвежда една трета от електроенергията в страната. В продължение на шест години Ахметов беше депутат, финансираше предизборните кампании на своите политически приятели и винаги успяваше да си осигури парламентарно мнозинство, когато се приемаха закони, засягащи големия бизнес. Днес Ахметов вече не е в парламента. В Украйна бяха избрани нов президент и нови депутати, важните позиции в държавата преминаха в други ръце. Дали обаче ерата на олигарсите е отминала?

За жалост - не. Украинските политолози вече добросъвестно преброиха колко депутати получават финансова подкрепа от известни милиардери. В списъка отново се появяват добре познати имена: „групата на Ахметов”, „групата на Коломойски”, „групата на Фирташ”, „групата на Еремеев”, „групата на Порошенко”. Защото и Петро Порошенко, сегашният украински президент, също тръгна като предприемач. „Шоколаденият крал” обаче тепърва трябва да изпълни обещанието си и да излезе от бизнеса. Да не говорим, че все още притежава и собствен телевизионен канал.

Недоверие към икономическите елити

Така че и до днес хората в Украйна – средната класа, селяните, интелектуалците, студентите – следят с недоверие дейностите на олигарсите. Обикновените украинци, които през 2004 г. и 2014 г. участваха в две мирни революции, имат пълно основание да не вярват на олигарсите, още повече, че въпреки беднотията сами събират помощи за своята армия, в чиито редици техните синове и братя вече от месеци водят сражения в Източна Украйна. Тези обикновени украинци също имат свои представители в парламента. И очакват от тези представители да започнат да изпълняват обещанията, дадени на Майдан. Очакванията им обаче се прекалено различни.

Мнозина от живеещите в Донбас настояват направо за национализация на индустриалните предприятия, защото милиардерите ги били довели до просешка тояга. И другаде в Украйна обаче гражданите са убедени, че олигархията поражда беззаконие и корупция. В такова общество украинците не искат да живеят. И не случайно пак излизат по площадите, за да протестират срещу всемогъщите икономически босове. Лозунгът им е един: „Европа! Европа! Европа!”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: Украйнаолигарси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
9
 
! Отговори
Такива ми ти работи преди 9 години
А Тиквата полага огромни усилия да "стабилизира държавата ":Ако не го подкрепята за дълга щял да фалира....
37
4
 
3
 
! Отговори
до 59 преди 9 години
колко ви плащат надница за да пишете?
36
2
 
8
 
! Отговори
до 56 преди 9 години
Пращите от ум. Напънете се още малко и от американското посолство може и да ви дадат орден .
35
2
 
30
 
! Отговори
до 56 преди 9 години
Много интересно твърдение, защото въпросните олигархични кръгове се ползват с твърдата подкрепа на Запада и са на нож срещу Русия. Кой първи отиде в Украйна- американските сенатори, точно както в България навремето, кой се намърда в най-голямата украинска газова компания- синът на американския вицепрезидент, кой се готви да приватизира украинската енергийна система- САЩ, кой натиска за унищожителни реформи- Запада, кой ще живее в мизерия като нас- украинците.
34
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Спонги - Когато чета коментарите под статия за Украйна всеки път се убеждавам, че служителите в Руското посолство са повече от русофилите в България18 са на смяна, толкова са ти поставили (-).
33
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствената разлика с България е, че навремето упралвляващите не позволиха да се лее българска кръв по улиците, всичко останало си върви по план- реформи, приватизации, изотчване на ресурсите, бедност, мизерия и накрая окончателно ликвидиране на държавата.
32
1
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Добре,къде и в кои държави се появиха толкова олигарси-България,Русия,Украйна и т.н.Франция, Германия и Австрия нямат този проблем.Няма нормална държава, да си разпродаде имотите,заводите и всичко което работи и печели.Но в соц-страните е нещо нормално.Кремиковци ,БТК, КЦМ....Поклон пред паметта на България.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забележете, че винаги, когато смяната на режима на дадена държава бива подкрепян от Запада, олигарсите веднага поемат контрола и раздават ресурсите й на западните компании, естествено на безценица.
30
0
 
8
 
! Отговори
Одисей 3 преди 9 години
До Спонги-28 Спонги,че ти одерем кожата като на Иво Инджев!Ще одиш и ти при Цветанка Ризова да ревеш по БТВ ,че народа искал да те линчува!Аууууууу.....Аууууууу.........ууууууууу
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лозунгът им е един: Европа! Европа! Европа!Що пък си мислят,че като ги приемат в Европа ще се отърват от олигарсите???
28
1
 
7
 
! Отговори
DNR LNR NEWS преди 9 години
Айде 150 украински *** поеха към ада преди /2 часа/ ! Другите , в плен и във Луганск , там и майчиното мляко ще си кажат !
27
1
 
13
 
! Отговори
, преди 9 години
"дърпат конците" е ключовия израз.Путин не позволява на олигарсите с двойно особено израелско гражданство да служат на израел в политическия живот на Русия,вместо на Русия.В Украйна след снайперисткия преврат това се корегира.Бившият кандидат за президент(даже)Рабинович,който има и израелско гражданство каза,че приемане на кандидатурата му показва,че Украйна показала,че става "истинска европейска държава".Коломойски и той са основатели на Европейски еврейски парламент,защо Европа има два парламента?
26
1
 
18
 
! Отговори
Даола преди 9 години
А ние, откакто започна онази Майдана си мислим, че народът на Украйна се надига да се бори за права и т-н - ха-ха. вече изучихме стратегията и тактиката на американците - то не беше Афганистан, то не беше Ирак, Либия, Сирия - все като по учебник. Трябва да се сложи край на този сценарий и народите да си отдъхнат и да си прекопаят градинката и да си посадят някое цвете. Хайде Обама, построй нови къщи на твоите братя, дето живеят на Род Айланд Авеню във Вашингтон, напр., защото е голяма беднотия.
25
5
 
22
 
! Отговори
берия преди 9 години
А САЩ КЪДЕ СА В ЦЯЛАТА ТАЗИ РАБОТА ,МАЙ ТЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ЗА ПАДЕНИТО НА УКРАЙНА . ДОБРЕ ИЗМИСЛЕНА СТАТИЯ .
24
0
 
15
 
! Отговори
да са разреве човек преди 9 години
Особено тва дет викали еуропата еуропата. И както беше казал един типичен представител на спорта у нас. Шъ духат супата и едните и другите.
23
2
 
5
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Чао Днес.бг,успешна работа!
22
29
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Когато чета коментарите под статия за Украйна всеки път се убеждавам, че служителите в Руското посолство са повече от русофилите в България. От десетина дни се преброяват в различни протести и броят им рядко надвишава броя на депутатите от БСП и Атака взети заедно.
21
7
 
10
 
! Отговори
До 18 преди 9 години
Съмнявам се да я приемат където и да било. Просто защото такова образование няма да съществува. Мое мнение разбира се, но аз рядко греша в това. Пукнатината вече тръгна, а на фона на изключително рязкото влошаване на икономическото положение в укросомалията ще се моля само да не стане пак въоръжен преврат, който този път ще доведе на власт абсолютно фашистки диктатор. Дано да не стане така!
20
15
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Те затова се наричат капиталистически държави.Капиталът е водещ , а друг е въпросът как се управлява.Няма го Ленин да ви вдъхнови и започвате да си измисляте легенди ,*** и тайни общества.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак се почва с конспиративните статии. хаха.